Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σα θαρραλέος αποχαιρέτα και― άσε το κήρυγμα Γερμανέ μου Παραθεριστή





Θύμωσα πάλι και θα σας τα πω.
Διάβασα επιστολή που Γερμανοί τέως λάτρεις της Μυκόνου απέστειλαν στους φίλους ξενοδόχους τους για να εξηγήσουν γιατί δε θα ξαναέρθουν.
Λιγάκι περιττό να εξηγείς αλλά γούστο τους. Την επιστολή όμως δεν τη διάβασα κατ' ιδίαν αλλά σε Μυκονιάτικο ιστολόγιο που ανάρτησε με την καλή θέληση που δείχνουμε προσπαθώντας να καταλάβουμε κι ενδεχομένως να αποδεχθούμε λάθη.
Αλλά:
Το ζεύγος Γερμανών που λέει πως έρχεται σαράντα χρόνια, δεν έγραψε φιλικά, συναισθηματικά ή φορτισμένα τα παράπονα στους φίλους του αλλά κάθισε και κατέγραψε μεθοδικά τι ακριβώς και ειδικώς φταίει στο νησί και πώς θα διορθωνόταν. Να σας τα πω; Θα βαρεθείτε, διότι  είναι τα παλιά γνωστά:
Σκουπίδια, κίνηση, πλανόδιοι μετανάστες.

Παρότι συμφωνώ για τα σκουπίδια σας δηλώνω πως δεν καταλαβαίνω το θράσος και την έπαρση των γραφόντων.
Ταξιδεύω, δε μου αρέσει, δεν ξαναπηγαίνω. 
Αν κάνω κέφι (ή είναι δουλειά μου) γράφω τι δε μου άρεσε στο ημερολόγιό μου ή την εφημερίδα μου.
Αν έχω κακοποιηθεί ή υποστεί παρανομία μηνύω.

Ωστόσο, ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είχα την αλαζονεία να πω στον Άγγλο, το Γερμανό, τον Αμερικανό πώς θα φτιάξει τον τόπο του έτσι που να περνάω εγώ καλύτερα.

Λόγω των σκανδάλων έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια, όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος, να υφιστάμεθα υποδείξεις από τον κάθε άσχετο.
Κουράστηκα.

___________________

Πειστήρια:

Η Επιστολή από το mykonensis: όπου παρατίθενται μεταφρασμένα αποσπάσματα του πονήματος το οποίο (συμπεραίνω) το ζεύγος συνοδεύει και με τις σχετικές φωτογραφίες.
Δείγμα ύφους:
[στο αεροδρόμιο]..δεν δούλευαν ούτε οι στεγνωτήρες χεριών. Καθόλου πολιτισμένα. Οι συνεπιβάτες μας ήταν επίσης πολύ ενοχλημένοι από την κατάσταση. Τι είδους διευθυντής είναι αυτός που επιτρέπει αυτά τα πράγματα σε ένα τουριστικό μέρος όπως η Μύκονος; Έχουμε την αίσθηση ότι το τοπικό σας Συμβούλιο έχει πολύ δουλειά μπροστά του.
__________

Μόνο αυτή την παράγραφο μπορούσα να την αναλύω ώρες. Συγκρίνετε π.χ. το μέγεθος του προβλήματος (δε στέγνωσα τα χέρια μου στο μπάνιο) με την παρότρυνση για 'πολλή δουλειά' σε ύφος προσβλητικά συγκαταβατικό σα να ήμασταν μαθητούδια ή υφιστάμενοι. 


Και κάτι άλλο (αν διαβάσατε την Επιστολή ):
μια απορία για μια λεπτομέρεια περί φρασεολογίας ―για όποιον το πιάσει: έχει σημασία αν είναι 'από χώρες της Βαλτικής' ο άνθρωπος που μοιράζει φυλλάδια; Αν ήταν Ελβετός θα τους ενοχλούσε λιγότερο;

Δε θα σας κουράσω περισσότερο, δεν έχω τον  άφθονο χρόνο των Συγκοινοπολιτών μου για περιττές αναλύσεις ξένου αχυρώνα ― Πάω να βρω υδραυλικό ή πετσέτα για τους τουρίστες. 


________________________________________________

Είναι ωραίο να φεύγεις αξιοπρεπώς όταν αλλάζουν οι καιροί (ή εσύ αλλάζεις). Ως μάθημα τιμής κι ευγένειας σας δίνω το αγαπημένο ποίημα (που σαράντα χρόνια Μύκονος  και το ζεύγος Γερμανών μας, φαίνεται, δεν πέτυχε πουθενά). 

Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ', ακουσθεί

αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές --
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου·
μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ' όχι
με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.
_________________________

Το ποίημα, βέβαια, του Καβάφη (γι αυτό και το έβαψα στο αγαπημένο του χρώμα). 

 Το θέμα έχω ξανασυζητήσει , ελληνιστί και αγγλιστί εδώ αλλά και στο αμερικάνικο blog μου στο  Open Salon.

______________

12 σχόλια:

  1. Διάβασα την επιστολή...
    Πραγματικά μου κάνει εντύπωση. Κι εγώ έκανα χρόνια διακοπές σε κάποιο μέρος, και όταν αποφάσισα για διάφορους λόγους ότι δεν ήθελα να ξαναπάω, δεν τους έστειλα γράμμα. Τι να πω ...
    Δε θα θίξω το αν έχουν δίκιο ή όχι, γιατί δεν έχω επισκευτεί πρόσφατα όλα αυτά τα μέρη, αλλά δε μου άρεσε η κίνηση αυτή από μεριά τους.
    Καλημέρα Δάφνη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pali exei provlima to katarameno to pc kai anagazomai na grapsw se greeklish...nomizw pos to provlima den einai fysika i ethnikothta twn en logw touristwn (douleuw xronia sta ksenodoxeia kai ta kserw),alla i "diestrammeni" theorisi twn progmatwn pou aporreei apo ta teleutaia oikonomika gegonota kai to status tis xwras tous.Kai tetoioi touristes yparhoun pantou kai apoteloun th legomenh "agamiti meionotita".Den tha katsw na analysw peristatika pou mou synevisan,apla to antimetwpizeis hrema kai prospatheis na diorthwseis ta progmatika kakws keimena tou topou sou...genika to etheses poli swsta to thema.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λογικά,κάποιος που επισκέπτεται ένα τόπο τακτικά ,νοιάζεται γι΄αυτόν.Με την Μύκονο συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο,οι επισκέπτες την ερωτεύονται κτητικά,είναι η δική τους Μύκονος.Από εκεί και πέρα ο καθ ένας εκφράζεται με τον δικό του τρόπο , και σύμφωνα με την δική του οπτική.Χαιρετώ.ΜΕΡΜΕΛΕΧΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το έχει, όπως σωστά λέει ο ΜΕΡΜΕΛΕΧΑΣ, αυτό το χαρακτηριστικό τη νησί λόγω της εκπληκτικής ανοχής του διαφορετικού που έχουν οι Μυκονιάτες― αλλιώς ούτε εγώ θα ήμουν εδώ.

    Κι η Lyriel ως ταξιδιώτισα που ζει στην άλλη άκρη της γης το ξέρει. Μάλιστα, η τελευταία ανάρτησή σου Girl είναι από την πλευρά του ξένου & ωωω τι διαφορά!

    Είμαι περήφανη για σας Αναγνώστες μου! Αλλού που τη διάβασα την Επιστολή είχε πολύ.. χμ (σόρυ) κλαψομούνιασμα τύπου "φταίμε κι εμείς' , & λπ.

    Είχα όντως μια ανησυχία για το Γερμανέ του τίτλου, φίλε Χωστήρα― απεχθάνομαι το στερεότυπο μα δε θα πάω & στο άλλο άκρο από P.C. Γερμανοί το ζεύγος, γαρ, κι έχω απευθυνθεί και σε Ελβετό παλιότερα (& φίλο & χρηματιστή).
    & , by the way, σε διάβασα πριν κοιμηθώ ―το τελευταίο του Αφιερώματος το χάρηκα. Εκτός του διασκεδαστικού είναι & απείρως επιμορφωτικό για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μ' αυτά και μ' αυτά που μου λες θα νιώθω στο τέλος την ανάγκη ταξιδιού στο χρόνο και να 'ξηγηθώ στον Αριστοτέλη και στον Πλάτωνα 2-3 ιδιαίτερα μαθηματάκια (τόσο επιμορφωτικός νιώθω) και μετά να αυτοκτονήσω με τελετουργικό χαρακίρι μπροστά στον πρώτο τζαπανέζο σαμουράι και να περάσω στην αθανασία!!

      Διαγραφή
  5. θα κανουμε και χωρις αυτους..

    καλο σαβ/κο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μεγαλομανής αντίληψη του ρατσιστή και αποικιοκράτη που "γουστάρει" υποκλίσεις και δουλοπρέπεια από τους... ιθαγενείς επειδή αυτός ¨πλΕρώνει", είναι διάχυτη στο δημοσίευμα. Ο καλοπροαίρετος άνθρωπος που απλά παραπονείται για κάποιες εύλογες ελλείψεις έχει άλλο ύφος και βέβαια άλλο ήθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dear Χωστήρα πριν ταξιδέψεις ως άλλος Ορφέας στην άλλη πλευρά, πριν επιστρέψεις για το χαρακίρι ως νέος Ιάπων Νομπελίστας, please δίδαξε ακόμα στη απομονωμένη νησιωτοπούλα/ υπεραιωνόβια Μαντάμ (γουατέβα σε εμπνέει) μερικούς μπλογκερς εξωφρενικούς κι απίθανους + νέας κοπής βρισιές + ό,τι άλλο σου ρθει..
    ILias ναι χωρίς αγένεια μια χαρά θα κάνουμε μα χωρίς τουρισμό ελπίζω όχι διότι αλλιώς δε θα φέρνουν ξένο Τύπο στο νησάκι μου οπότε θα λέω " μόνο νύχτα και σιωπή,/έχει σταματήσει η γη.."
    Ο ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ζώντας στην 'περιφέρεια' όπως λένε με καταλαβαίνει. Βεβαίως και την αποικιοκτατική παράδοση είχα στο νου μου― παρεμπιπτόντως χθες κοινοποίησα τα σαρακατσάνικα κονάκια' (με link) κι είχαν αμέτρητα likes.. Όχι ότι έχει σημασία μα το χάρηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...μα σαφώς!!!Απλά πρέπει να γνωρίζω πόσων χρονών είστε απομονωμένη μου νησιωτοπούλα,διότι έτσι και ξεδιπλώσω πτυχές του νέου υβρεολόγιου σε αυτιά και μάτια μη έτοιμα,είναι κακό "τσι" και τα "τσάκρα" δεν θα ευθυγραμμιστούν,με αποτέλεσμα τα μανταρίνια να θέλουν μαχαίρι και ο Μπλακ Τζακ να παίζεται με στέκες μπιλιάρδου,με μία λέξη "κοκομπλόκ".Αναμένω εναγωνίως ασούμ' και τέθοια

      Διαγραφή
  8. κάποια απ αυτά που αναφέρονται ίσως να είναι πρόβλημα.
    δεν ξέρω αν ευαισθητοποιούνται οι ιθύνοντες. χρειάζονται επιστολές για τα οφθαλμοφανή;
    είναι κρίμα άνθρωποι που αγαπούν ένα χώρο για τόσα χρόνια να αισθάνονται
    άσκημα.
    οι λόγοι κάποιοι δικαιολογημένοι, κάποιοι άλλοι όχι.
    δεν έχω πρόβλημα με τις επιστολές. ο καθένας εκφράζεται όπως αισθάνεται. το να φύγει και να μην πει τίποτα αλλά να σχολιάζει αβέρτα το βρίσω τρις χειρότερο.
    είχα την εντύπωση πως η Μύκονος είναι ένα νησί προσεγμένο.
    αυτά που παρατήρησαν οι κύριοι αυτοί δεν τα βλέπουν κι όλοι οι άλλοι;
    ποιος μιλάει και ποιος κάνει κάτι;
    πάντως μπορεί να είμαι χαζό αλλά δεν βρήκα αποικιοκρατικά στοιχεία -για ρατσιστικά είναι φίφτυ φίφτυ.
    πώς ήταν η Μύκονος πριν 40 χρόνια;
    αξιαγάπητη προφανώς.
    τώρα;
    δεν ξέρω. εσείς που ζείτε εκεί πείτε και σε μένα!
    φιλάκια Δάφνη Δάφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dear SB μου, 'πώς ήταν η Μύκονος πριν 40 χρόνια;
    αξιαγάπητη προφανώς' λες, κι αυτό είναι το ζήτημα διότι το ίδιο υποθέτω συνέβαινε και με το εν λόγω ζεύγος μα ο Χρόνος είναι αμείληκτος και ο Άνθρωπος ον πτωτικόν (όπως είπε ο Θουκιδίδης)― άρα η παραλία, χμ πώς να το πω, μεγαλώνοντας παύει να κολακεύει.
    Κι αυτό με φέρνει σ΄εσένα Dear Χωστήρα που ήδη επέλεξες για αναγνώστρια την απομονωμένη νησιωτοπούλα από την υπεραιωνόβια Μαντάμ. Δηλαδή δήλωσες Surrender (όπως λένε στο Μπλακ Τζακ) &, περιμένω επιμόρφωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σαφώς και την απομονωμένη νησιωτοπούλα,πέραν των προφανών λόγων (αθωότητα και φρεσκάδα της μικρή Χάηντυ!!!),διότι έχει πιο πολύ ενδιαφέρον από το μέσο πρωτευουσιάνο και έχει πιότερο παρθένο έδαφος για "διδασκαλία".Από την άλλη οι υπεραιωνόβιες μεντάμ έχουν συνήθως ένα τουπέ,μία έπαρση και μια λανθασμένη αίσθηση υπεροχής που με απωθεί...θα τα λέμε συχνά εμείς οι 2 γιατί δέχτηκα μια πρόκληση την οποία δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα γιατί το υπερτιτανομέγιστο μυαλό μου δεν μπορεί να επεξεργαστεί σήμερα (προσπαθώ να γράψω αυτό το μήνυμα 1μιση ώρα ήδη!!!)

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.