Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

#JeSuisCharlie― Χωρίς Ισλαμοφοβία και Χριστιανοταλιμπανισμό


Οι Κοινωνίες μας προόδευσαν παρά τις θρησκείες όχι εξ αιτίας τους. Οι φανατικοί είναι λίγοι ευτυχώς μα πολύ επικίνδυνοι σε όποια θρησκεία κι αν γεννήθηκαν. Μετά το φρικτό έγκλημα στο Charlie Hebdo ο μεγάλος κίνδυνος είναι να πέσουμε στην Ισλαμοφοβία. Διότι οι θρησκείες μπορεί να αποβλακώνουν και να φανατίζουν αλλά δε σκοτώνουν. Η φτώχεια σκοτώνει, η άγνοια, η μιζέρια και οι πόλεμοι. Ήδη στη Γαλλία το συζητούν ότι η Ευρώπη έκανε λάθη που τα πληρώνει σήμερα κι η Ισλαμοφοβία θα ήταν μια νίκη για τους φονταμενταλιστές.

Επειδή κουράστηκα να διαβάζω ότι το Κοράνι σπρώχνει στη βία ενώ ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία ειρήνης, επειδή βαρέθηκα να συζητώ με ανθρώπους που έχουν γνώμη ενώ δεν έχουν διαβάσει ούτε Κοράνι, ούτε Βίβλο, σας δίνω δειγματάκι (διότι αν και άθεη τη Βίβλο τη  ν έχω διαβάσει πολλές φορές και το Κοράνι δυο):
῾Ο φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος·
Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν. 35 ἦλθον γὰρ διχάσαι ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς· 36 καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ. [Κατά Ματθαίον]
Τα λέει ο Ιησούς  στην Καινή Διαθήκη, γκουγκλάρετε για τα υπόλοιπα.
Κι αν θελήσετε να το ψάξετε πιο πολύ και διαβασετε τις επιστολές του Παύλου δε θα μου ξαναπείτε για τη θέση της γυναίκας στο Χριστιανισμό.




___________________________________________________________
*luben: Πώς θα ήταν αν το Charlie Hebdo έβγαινε στην Ελλάδα; (μεταφρασμένα, πολύ ενδιαφέροντα)
** #Charlie_Hebdo: συλλογές μου σκίτσων και φωτογραφιών
 στο Facebook και στο Pinterest
Εικόνες
Πάνω: Ο Μωάμεθ κλαίγεται «Δύσκολο να σ΄αγαπάνε οι μαλάκες»
Κέντρο: Το Άγιο Πνεύμα
Κάτω: τα δικά μας
και κάτω-κάτω Σχόλιό μου

Προσθέτω
πολλά περισσότερα στο άλμπουμ μου στο:facebook
Κάτω η λίστα των Υποκριτών, σιγά να μην τους άφηναν, που τάχα είναι κι αυτοί Charlie, κάτω αριστερά είναι κι ο Σαμαράς.




14 σχόλια:

  1. Δεν είναι δυνατόν βέβαια να αμφισβητίσει κανείς την ακρίβεια των γραφομένων σου (σε ό,τι αφορά στις γραφές) αλλά υπάρχει και μια άλλη οπτική γωνία: Ας δούμε πόσες δολοφονίες και πόσες φρικαλεότητες έχουν διαπράξει οι ισλαμιστές για καθαρά θρησκευτικούς λόγους και πόσες έχουν διαπράξει οι υπόλοιπες θρησκίες ή αιρέσεις του κόσμου τα τελευταία π.χ. 200 χρόνια... Το συμπέρασμα είναι πως όλοι πλην ισλαμιστών έχουν περάσει στη φάση της ενηλικίωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
    Και για να προλάβω (ενδεχομένως) την απίστευτη μπαρούφα, ότι π.χ. τα Αμερικανικά στρατεύματα σκοτώνουν μαζικά αθώους ισλαμιστές, να ξέρετε ότι το κίνητρο τους δεν είναι θρησκευτικό... Θυμηθείτε μόνο τι έκαναν στο Λίβανο και τη Σερβία... Ποιός αλήθεια πιστεύει ότι εάν αύριο οι κάτοικοι της μέσης Ανατολής βαπτισθούν Χριστιανοί θα συμφιλιωθούν με τους Αμερικάνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτό που αποδίδεις σε φάση ενηλικίωσης δε θα διαφωνήσω βεβαίως. Μόνο που δεν το αποδίδω σε ωρίμανση όσο σε κοινωνικούς-οικονομικούς παράγοντες άσχετους με τη θρησκεία. Η θρησκοληψία, η αυτοκαταστροφικότητα κι η επιθετικότητα είναι συμπτώματα της φτώχειας, της ανεργίας, της απόγνωσης και δεν είναι αντίθετα η φτώχεια συνέπεια της θρησκοληψίας.
      Θα το διάβασες ίσως ότι στη Γαλλία η ανεργία στους νέους είναι γύρω στο 25% μα στους μουσουλμάνους νέους στο 90%. Στους μεντρεσέδες που μαζεύονται άνεργοι νεαροί σερβίρονται συστηματικά παλιά videos των βιασμών Μουσουλμάνων γυναικών στο Κόσοβο και νέα των ταπεινώσεων Παλαιστίνιων στα check points (ξέρω σ' ενοχλεί η αναφορά στο Ισραήλ μα αν δεις όσα λένε ακόμα και Ισραηλινοί στρατιώτες [ ΕΔΩ</a ] θα το δεχθείς κι εσύ ακόμα Γιάννη μου ότι εκεί γίνονται μοιραία λάθη που τα πληρώνουμε όλοι μας, όσο πληρώνουμε και τα παραμύθια του Μπους και την ευπιστία του Μπλαιρ).

      Η Ευρώπη έκανε λάθη κι αν δεν αλλάξει πολιτική νομίζω θα πέσουμε σε μια πόλωση αντισιωνισμού- ισλαμοφοβίας δηλαδή στο Μεσαίωνα που νομίζαμε ότι έχουμε ξεπεράσει.

      Τα κίνητρα της Δύσης είναι οικονομικά (παρότι... αναρωτιέμαι αν είναι εντελώς άσχετο ότι κι ο Μπους κι ο Μπλαιρ, οι οποίοι ξεκίνησαν νέο κύκλο αδικίας και αίματος στη Μέση Ανατολή, είναι και οι δυο φανατικά θρήσκοι παρότι στις άρχουσες τάξεις των δυτικών κοινωνιών τέτοια ευλαβικότητα εκλαμβάνεται με καχυποψία μάλλον ως εκκεντρικότητα.

      Όμως πολλά θέματα ανοίγεις και (γνωστές και στους δυό μας οι αντίθετες θέσεις μας σε κάποια ζητήματα) τι να πρωτοαπαντήσω. Π.χ. εγώ ανήκω στην εν Ελλάδι μειονότητα που το «Θυμηθείτε μόνο τι έκαναν... στη Σερβία» δε μου φέρνει στο νου αθώους Ορθόδοξους Σέρβους μα βιασμένες μουσουλμάνες από γενοκτόνους Σέρβους..
      Οπότε σταματώ και σου εύχομαι Καλημέρα
      διότι όσο κι αν διαφωνώ
      Το σχόλιό σου είναι ευπρόσδεκτο όπως πάντα.

      Διαγραφή
    2. Ορισμένες ενστάσεις και 1-2 διευκρινήσεις μόνο...
      "...συμπτώματα της φτώχειας, της ανεργίας, της απόγνωσης..." και στις χώρες της Μέσης Ανατολής υπάρχει ακραίος Ισλαμικός φανατισμός (κυρίως στο Κατάρ) κι ας είναι όλοι πάμπλουτοι και γεμάτοι πετροδολλάρια. Το Αφγανιστάν ήταν χώρα προοδευτική και ευημερούσα μέχρι που επικράτησαν οι Ταλιμπάν και κατέστρεψαν τα πάντα. Το Πακιστάν έχει και πόρους και δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης αλλά σε μια χώρα με ακραίο Ισλαμικό φανατισμό όπου η τελευταία είδηση που έχει φτάσει από τον έξω κόσμο ήταν η διάσπαση της Παγγαίας, τι πρόοδος μπορεί να υπάρξει;
      Για τον Μπους και τον Μπλερ σε πρόλαβα: Μπορεί οι ίδιοι να αυτοπροσδιορίζονται ως θρήσκοι, μπορεί να είναι πράγματι θρησκόληπτοι (σαν κάτι τυπάκια που εμφανίζονται στις εκπομπές του Χίου και του Τράγκα) αλλά τα κίνητρα τους για το αιμματοκύλισμα του κόσμου μόνο θρησκευτικό που δεν ήταν. Ακόμα κι αν όλοι οι κάτοικοι των χωρών-στόχων της πολιτικής τους ασπάζονταν το θρήσκευμα τους και βαπτίζονταν εύριο κιόλας στο ναό όπου εκκλησιάζονταν αυτοί οι δύο, κάποιος άλλος λόγος θα βρισκόταν για να γίνουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Γι αυτό και ανέφερα Λίβανο και Σερβία και όχι επειδή θεωρώ αθώους τους Σέρβους (πάντως παγκόσμια προβοκάτσια εναντίον τους υπήρξε όπως π.χ. κάτι αδέσποτες ρουκέτες που σκότωναν αθώους μουσουλμάνους και τελικά μόνο Σέρβικες που δεν ήταν). Πολύ δε περισσότερο το Λίβανο που όπως γνωρίζεις είμαι ο τελευταίος που θα πίστευε το παραμύθι με τον πάντα κακό Εβραίο. Απλά βρήκα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα λαών που υπέφεραν από στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους χωρίς να είναι ισλαμικές (παλιότερα το Μεξικό, ο Παναμάς, η Γουατεμάλα κ.λπ.)

      Διαγραφή
    3. Μα ναι, βεβαίως και οι Μπλαιρ και Μπους δεν είχαν κίνητρα θρησκευτικά. Την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν τη σχεδιάζει ένας άνθρωπος. Απλώς αναρωτιέμαι στην περίπτωση που δεν ήταν και οι δυό έτσι παλαβά θρησκόληπτοι μήπως θα τους ήταν λίγο πιο δύσκολο να ψεύδονται έτσι ασύστολα μέχρι του να μοιάζει ότι πίστεψαν και οι ίδιοι τα παραμύθια τους.

      Επίσης ναι, σωστά λες ότι τα κράτη του Κόλπου είναι πάμπλουτα μα οι Γεμενίτες ( από όπου άντλησε η Αλ Κάιντα) ως άτομα σπανίως έχουν τα πλούτη των Μπιν Λάντεν, των Κατάρι ή των Κουβεϊτιανών. Το ίδιοι κι οι Αιγύπτιοι, οι σύγχρονοι Αφγανοί και Πακιστανοί.

      Η τραγωδία του Αφγανιστάν όπου πλέον γενιές ολόκληρες δε θυμούνται τη ειρήνη και δε έχουν ζήσει άλλο από όπλα και ρουσφέτια άρχισε με τη ΕΣΣΔ.

      Για τη Σερβία (που έχω τις επιφυλάξεις μου) αρκετοί μουσουλμάνοι Κοσσοβάροι και Ερζεγοβίνοι (του εξωτερικού) συμφωνούν μαζί σου― πρώτος μου έρχεται στο νου ο αγαπητός μου Κουστουρίτσα που στην περσινή αυτοβιογραφία του περιέγραψε βαλίτσες όπλα που εμφάνιζαν ξαφνικά πριν απ' τον πόλεμο οι Μουσουλμάνοι που σα να προετοιμάζονταν διαδίδοτας παραμύθια για προπαγάνδα.

      Μακριά από εμένα κάθε θεωρία κι ερμηνεία που περιέχει τον Πάντα Κακό Εβραίο αν και παραμένω αμετακίνητη ότι το κράτος του Ισραήλ είναι εγκληματίας πολέμου ―μόνο αυτό, ως κράτος καθώς και, δυστυχώς, πολλοί έποικοι μα όχι όλοι οι Ισραηλινοι πολίτες ― και είναι υπαίτιο για προκλήσει ςπου οδηγούν σε αγανάκτηση κι απόγνωση.

      Η φτώχεια κι απόγνωση για τις οποίες μιλώ είναι των Μουσουλμάνων της Γαλλίας και των χωρών που έχουν περάσει από πολέμους και συγκρούσεις με υπερδυνάμεις, είτε πρόκειται για το Ιράκ και το Αφγανιστάν είτε για τη Τσετσενία.

      Απλώνει πολύ όμως η κουβέντα μας. Τη γνώμη μου την ξέρεις κι εγώ πάντα έχω όρεξη και επιθυμία να προσπαθώ να καταλάβω τη δική σου.

      Καλό ξημέρωμα Γιάννη μου και Καλή μας Κυριακή με λίγο ήλιο για ανάπαυλα πριν το καινούργιο κρύο!

      .

      Διαγραφή
  2. Καθόλου άδικο δεν έχεις...
    θα μείνω σε αυτό που λες...
    "Οι θρησκείες αποβλακώνουν και φανατίζουν"...και ο αποβλακωμένος όπως και ο φανατικός μόνο επικίνδυνοι είναι, όταν δεν είναι απλά γελοίοι (π.χ. η ομάδα των κάφρων στο Χυτήριο)..
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, αν αποβλάκωναν και φανάτιζαν μόνο οι θρησκείες, θα 'μασταν καλά. Μόνο που εξίσου, καμιά φορά και περισσότερο, φανατίζουν κι άλλου τύπου ιδεολογίες. Πχ οι δυο τελευταίοι παγκόσμιοι πόλεμοι, οι φονικότεροι σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, δεν έγιναν για θρησκευτικούς λόγους, ούτε με θρησκευτικά συνθήματα. Εκεί επιστρατεύτηκε άλλο σχήμα αποβλάκωσης και φανατισμού, η ιδεολογία του έθνους (μια ιδεολογία, που, ας μην το ξεχνάμε, οφείλει τη γέννησή της σε ποιητές και καλλιτέχνες!).

    Η ατομική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, πάλι, με τα περισσότερα θύματα από όπλο από καταβολής κόσμου, δεν έπεσε στο όνομα κάποια θρησκείας, ούτε κάποιου έθνους, αλλά στο όνομα της δημοκρατίας και της υπεράσπισης του "φιλελεύθερου κόσμου" ενάντια στον "ανατολικό σκοταδισμό".

    Τα "γκουλάγκ" πάλι, εξόντωσαν χιλιάδες κόσμο στο όνομα -ποιος θα το περίμενε αυτό;: -του κομμουνισμού και του αθεϊσμού!

    Και τέλος, δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων ανθρώπων αποβλακώνονται καθημερινά, και φανατίζονται με σαχλαμάρες σε σημείου να ποδοπατάνε όποιον βρουν πιο αδύναμο, από τη διαφήμιση, που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με θρησκεία, ούτε με έθνος, ούτε με κάποια "καθυστερημένη" ιδεολογία, αλλά απεναντίας εκθειάζει το "μοντέρνο" και το "κουλ".


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα,
      αλλά δεν είπα πουθενά ΜΟΝΟ διότι βεβαίως δεν είναι αποβλακωτικές μόνο οι θρησκείες.
      Σας ευχατριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  4. Καλή μέρα!

    https://www.youtube.com/watch?v=43ul1Qhau-c

    Δυστυχώς δεν προλαβαίνω να μεταφράσω το στοίχο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή χρονιά Δάφνη.
    Με δύναμη κόντρα σε δυνάστες και σκοταδισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με δύναμη και όλο μας το πείσμα: Δε θα τους περάσει.

      Και με εκτίμηση κα τη Φιλία μου Καλή Χρονιά σου εύχομαι φίλε Ευρυτάνα
      με τα κουράγια να παλέψουμε με αξιοπρέπεια τα δύσκολα.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.