Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Για την αυτοκαλλιέργεια Κάνναβης ― από τη Θεσσαλονίκη




 Τη στιγμή που μιλάμε ασθενείς βγαίνουν στην παρανομία για να αγοράσουν ένα φάρμακο που στο εξωτερικό συνταγογραφείται επίσημα. Τη στιγμή που μιλάμε ωθούνται στην παραβατικότητα άνθρωποι που δε θα είχαν καμιά σχέση με την παρανομία με συνέπεια να συντηρούμε κυκλώματα ολόκληρα εγκλήματος και διαφθοράς όπως ακριβώς η Ποτοαπαγόρευση έφτιαξε τη Μαφία.
Το δικαίωμα αυτοκαλλιέργειας  και χρήσης της Κάνναβης είναι αυτονόητο και σε μια εποχή που η Κάνναβη νομιμοποιείται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, δε τίθεται θέμα αμφισβήτησής του.
H  Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης (δραστήριοι νέοι τους οποίους είχα τη χαρά να γνωρίσω στο Protestival της Αθήνας) έστειλε στον Υπουργό μια επιστολή. Τη δημοσιεύω μαζί με την κάπως ασαφή απάντηση. 

Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος ενός θέματος που έχει προπαγανδιστεί άγρια σχεδόν ένα αιώνα τώρα, με πεπεισμένους φανατικούς εχθρούς κόμματα, θεσμούς, ακόμα και Προγράμματα Απεξάρτησης Ηρωίνης. Ξέρω πως κάποιοι θα μας φέρουν επιχειρήματα τις δόσεις (όχι της πρέζας, της άλλης της πιο βαριάς, της οικονομικής) και τις χρεοκοπίες.
Προφάσεις. 
Πρώτον γιατί για ολόκληρη κυβέρνηση ψηφίσαμε άρα δεν εργαζεται μόνο μια ομαδούλα επί των οικονομικών μα ένα σώμα για να κυβερνά το κράτος, 
δεύτερον διότι τώρα είναι η ώρα (κι όχι προ των επόμενων εκλογών)  για τολμηρές αποφάσεις επειδή, 
τρίτον, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιμένουν και οφείλουμε να τα νοιαζόμαστε πριν από όλα και πάνω απ' όλα.

Ιδού επιστολή και απάντηση:



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ. 
Είμαστε μία ομάδα αυτοκαλλιεργητών* κάνναβης που δεν αντέχουμε άλλο να χαρακτηριζόμαστε ως παράνομοι ή και εγκληματίες επειδή καταναλώνουμε ένα άκακο βότανο. Στην εποχή που ζούμε, βάση επιστημονικών ερευνών έχει γίνει κατανοητό ότι η κάνναβη είναι ένα αβλαβές βότανο με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες και όχι το δαιμόνιο ναρκωτικό που παρουσιαζόταν τόσα χρόνια. 
Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ενήλικα να καταναλώνει κάνναβη στον ιδιωτικό του χώρο, όπως και να την καλλιεργεί για τον εαυτό του, κάτι που βλέπετε πως αναγνωρίζεται από διάφορες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αλλά και σε πολιτείες των ΗΠΑ.
Εμείς ως αυτοκαλλιεργητές κάνναβης πιστεύουμε ότι δεν διαπράττουμε κανένα έγκλημα παρ'όλα αυτά είμαστε παράνομοι, καθώς καλλιεργώντας την κάνναβη μας παρανομούμε. Εξ ίσου παράνομοι είναι και συμπολίτες μας που για να την προμηθευτούν αναγκάζονται να καταφύγουνε στην μαύρη αγορά οι οποίοι επίσης διακινδυνεύουν την υγεία τους λόγο του ότι καταναλώνουν κάνναβη χείριστης ποιότητας.
Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης στην Ελλάδα με έδρα την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη, η οποία βασίζεται στο επιτυχημένο πρότυπο Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης της Ισπανίας και ακολουθεί της αρχές της ENCOD οι οποίες επιγραμματικά είναι:
Η ζήτηση καθορίζει την προσφορά και όχι το αντίθετο
Μη κερδοσκοπική
Με διαφάνεια
Με ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία
Βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία
Υποστηρίζει τον ακτιβισμό 
Με το σημερινό νομικό καθεστώς το οποίο να σας υπενθυμίσουμε χρονολογείται από τη δικτατορία του Μεταξά, η χρήση η κατοχή και η καλλιέργεια κάνναβης είναι παράνομες. 78 χρόνια μετά και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν διαθέσιμες, αυτό το νομικό καθεστώς πρέπει να αλλάξει καθώς είναι παράλογο να στιγματίζονται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών ως εγκληματίες. Επίσης είναι παράλογο να ξοδεύονται τόσα εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία και από συμπολίτες μας εξαιτίας της υπάρχουσας απαγόρευσης.
Ως εκ τούτου προτείνουμε να τροποποιηθεί το άρθρο 29 του 4139/2013 σύμφωνα με την ακόλουθη πρόταση ώστε να αποποινικοποιηθεί η χρήση η κατοχή και η αυτοκαλλιέργεια κάνναβης.
Παραγραφος 1: Όποιος για δική του αποκλειστικά χρήση με οποιοδήποτε τρόπο προμηθεύεται ή κατέχει κάνναβη, σε ποσότητες που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση ή κάνει χρήση αυτών ή καλλιεργεί φυτά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση δεν διαπράττει κανένα αδίκημα.
Παράγραφος 2: Αναγνωρίζεται ο θεσμός της Κοινωνικής Λέσχης Κανναβης στις οποίες θα επιτρέπεται η συλλογική αυτοκαλλιέργεια με στόχο την παραγωγή κάνναβης και παραγώγων της αποκλειστικά για τα μέλη της. Η ακριβής λειτουργία των Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης θα θεσπιστεί με εγκύκλιο από το αρμόδιο Υπουργείο.
Παράγραφος 3: Καταργείται.
Παράγραφος 4: Μένει ως έχει
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσοχή σας και αναμένουμε την απάντηση σας. Σας ενημερώνουμε ότι αν μας αγνοήσετε μετά από ένα εύλογο διάστημα, έχουμε σκοπό να ξεκινήσουμε τη συλλογική αυτοκαλλιέργεια καθώς είναι παράλογο να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είμαστε εγκληματίες και είναι καιρός ο νόμος να σταματήσει να μας συμπεριφέρεται σαν τέτοιους. 
Κλείνοντας φυσικά να σας υπενθυμίσουμε ότι και εσείς και ο κ. Τσίπρας έχετε ταχθεί ανοιχτά κατά της απαγόρευσης στο παρελθόν. Δε ζητούμε τίποτα λιγότερο από το να κρατήσετε το λόγο σας πλέον ως κυβέρνηση.
Φιλικά.
Εκ μέρους της πρώτης ΚΛΚ
Δημητρης Παρασκευάς
Πέτρος Αντωνιάδης
Αναμένουμε απάντησή σας ηλεκτρονικά στο info(@) thesscannabisclub.org ή ταχυδρομικώς στην παρακάτω διεύθυνση
ΧΧΧΧΧ
* καλλιεργητής κάνναβης για προσωπική του χρήση και μόνο.


Σήμερα λάβαμε μια απάντηση από το υπουργείο δικαιοσύνης. Το ότι απάντησαν είναι θετικό, αλλά απλά δε βγαίνει κανένα νόημα από αυτά που γράφουν, τουλάχιστον όχι σε σχέση με αυτά που ρωτήσαμε εμείς. Αν καταλαβαίνει κανείς τίποτα ας μας πει και εμάς.
---------------------

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ. Γρ.Υπ. Εσωτερικών 3177/6.5.2015 επιστολής σας, η οποία περιήλθε στην Υπηρεσία μας στις 5.6.2015, σας ενημερώνουμε ότι το ζήτημα της αποποινικοποίησης της ατομικής χρήσης ή της καλλιέργειας, με σκοπό την ατομική χρήση, ινδικής κάνναβης ετέθη ευρέως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου και άλλες διατάξεις». Σημειώνεται εντούτοις ότι το εν λόγω νομοθέτημα (ν. 4329/2015, ΦΕΚ Α ́ 42/27.4.2015) ψηφίστηκε χωρίς να περιληφθούν σε αυτό σχετικές ρυθμίσεις.

------------------------
Θα προσπαθήσουμε να φανταστούμε τι θέλαν να μας πούν, γιατί όπως φαίνεται δε μας λένε τίποτα, και θα απαντήσουμε τις επόμενες ημέρες. Δε θα γλιτώσουν με μασημένα μισόλογα.

_________________________________

8 σχόλια:

  1. @Τη στιγμή που μιλάμε α σ θ ε ν ε ί ς βγαίνουν στην παρανομία για να αγοράσουν ένα φ ά ρ μ α κ ο που στο εξωτερικό συνταγογραφείται επίσημα...

    Ποιοι είναι ασθενείς;; Τι φάρμακο ;; Μην τρελαθούμε , εντελώς !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τρελαθείτε Γέροντα.

      Συνταγογραφείται για σήρυνηση κατά πλάκας, καρκίνους, άννοια και πολλά άλλα.
      Μάλιστα για κάποιους καρκίνους νέες έρευνες απέδειξαν πως εμπόδισε μεταστάσεις.
      Δε σας δίνω λινκ, γκουγκλάρετε (ακόμα κι ελληνικά τα λέει ο Γιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος). Πια δεν αμφισβητείται το ζήτημα μα ο τρόπος που θα γίνει η νομιμοποίηση. Στην Ελλάδα το κλίμα ευνοεί.

      Μια και βλέπω ασχολείστε μου κάνει εντύπωση που σας διέφυγε που νομιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ;

      Διαγραφή
  2. νηπιε γεροντα το φαρμακο ειναι το σατιβεξ και μην τρελαινεστε.τα υπολοιπα τα ειπε η δαφνη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

      Καλό μας ξημέρωμα (και μεταφορικά)!

      Διαγραφή
  3. αν είναι να λύσει θέματα υγείας ας γίνει

    εγώ είμαι εκ μικροτάτων υπέρ της ενναλακτικής ιατρικής ΑΛΛΑ επειδή έχω χάσει ΦΙΛΟ από σκιτζήδες ψευοιατρούς κατέληξα να είμαι υπέρ της κλασσικής ιατρικής ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΩ ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να ελπίσουν

    φοβάμαι όμως την ενναλακτική ιατρική περισσότερο από τους ιατρούς τους κλασσικούς που είναι έμποροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένε akrat
      σου έχει ξεφύγει η εξέλιξη της Επιστήμης νομίζω:
      η επίσημη ιατρική το συστήνει και το ελληνικό κράτος το απαγορεύει.
      Δε μιλάμε για βοτάνια και ματζούνια μα για έρευνες.

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ;

      (και γιατί ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ; Επειδή είμαστε μακριά ή επειδή δεν πιάνετε το σήμα μου;)

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.