Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Οι 145 μικρέμποροι ναρκωτικών κι η ευφάνταστη αρθρογραφία



Την περασμένη εβδομάδα η Αστυνομία συνέλαβε 145 ανθρώπους στις πιάτσες της Αθήνας σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά του μικρεμπορίου ναρκωτικών. 
Φούντας κυρίως, έμαθα το βράδυ που συνέβη. Χρειάστηκε, διαβάζω, συντονισμός και 8μηνη παρακολούθηση των 'κακοποιών' που έβγαιναν να ψάξουν πελάτη. Εκεί πρωτογέλασα. Αν είναι να κάνω 'ντου' στις πιάτσες για να πιάσω όποιους βγήκαν φορτωμένοι, τι τη χρειάζομαι την παρακολούθηση; Παρακολουθώ για σύλληψη σε σπίτι. Αλλιώς όποτε θέλω κατεβάζω για Σκούπα και μαζεύω τους 145 μου. Όχι;
Μελετώ την παραπληροφόρηση σε μεγάλο άρθρο ανώνυμου, πλην προικισμένου, συντάκτη ο οποίος κάτω από τίτλο με θαυμαστικά  εξάρει την εξάρθρωση δίνοντας μέχρι και Γλωσσάρι της γλώσσας του εμπορίου ναρκωτικών. 

Κανείς βεβαίως δε διαμαρτύρήθηκε  που δημοσιεύτηκαν τα ονόματα κι οι φωτογραφίες των περισσότερων λιανοπωλητών.
Φουκαράδες που μοιάζουν άστεγοι, στέκονται στις πιάτσες και πουλάνε μικροποσότητες, βρόμικοι, φτωχικά κι ακατάστατα ντυμένοι. Ελάχιστοι Έλληνες ή Αλβανοί, οι πολλοί από Νιγηρία, Γκάνα, Σομαλία, Ρουάντα. 
Πρώτος-πρώτος ένας μεγαλύτερος, χτυπημένος άσχημα, με επίδεσμο στο κεφάλι, πιο κάτω κι άλλος με επίδεσμο.
Όχι επειδή τους χτύπησαν, που δε γνωρίζω κατά πόσο συνέβη αφού, ναι, τους βλέπω μεν αλλά πώς είναι τώρα δε γνωρίζω διότι  οι φωτογραφίες είναι παλιότερες, άλλα αστυνομικά τμήματα, τη Λέρο ή τα σύνορα (έχουν ημερομηνία). Άραγε σκοπεύει όποιος τις δημοσιοποίησε να υποβληθεί η εντύπωση ότι οι μετανάστες φέρνουν τα ναρκωτικά;

'Να σαπίσουν στη φυλακή' σχολιάζει κάποιος οργισμένος το εκτενές άρθρο που μας πληροφορεί για ποσότητες (τόνους) που διακινούνται. Μας δίνει την υπόθεση κλασικά, με το γνωστό παραμύθι ναρκωτικών έξω από σχολεία, αλλά και γλαφυρά με Αλβανό βαρόνο του χασίς που συντονίζει εκ του μακρόθεν. Επίσης μας παραθέτει Γλωσσάρι- (στο οποίο θα προσθέσω και μια διόρθωση: 'Ζαμπόν' λέμε την Ηρωίνη, όχι το χασίς).

Συνελήφθησαν λέει και Έλληνες 'δοκιμαστές' συνεργάτες της Μαφίας που το καλό το σημάδευαν με τραπουλόχαρτα και Βαλές-Ρήγας, λέει, ήταν η πρώτη ποιότητα που πουλιέται €2000 το κιλό.

Εδώ πάλι γέλασα. Ωραία τα μυθιστορηματικά για λάτρεις γραφικών αστυνομικών του '50 μα για να το δούμε λίγο:

«Έλληνες συνεργάτες της Μαφίας» 
Έλληνες εγώ δεν είδα παρά κάτι αδελφάκια, νεαρούς γεννημένους στην Αθήνα.
Όσο για το να στέλνει η Μαφία ντόπιους δοκιμαστές στους Αλβανούς χασισεμπόρους λίγο μυστήριο. 
Γιατί να το κάνει; Και από πότε η Μαφία δρα στα στενά της Αθήνας;
Γιατί αυτός ο Αλβανός Βαρόνος δεν έχει 'δοκιμαστές'; 
Οι οποίοι  δοκιμάζουν τι; Από τους πωλητές μαθαίνει ο 'Βαρόνος' τι μας στέλνει; Πρώτη φορά βλέπουμε παραγωγό ή μεγαλέμπορο να περιμέμένει αξιολόγηση/τιμολόγηση προϊόντος από τον μικροπωλητή.

«σημάδευαν με τραπουλόχαρτα»
 Έχει ταλέντο σ' αυτά όποιος το έγραψε. Όχι μόνο μας στήνει  το παραμυθάκι αλλά μας το δίνει και οπτικά. Επειδή όλοι έχουμε δει Βαλέ και Ρήγα, η εικόνα κολλά στο νου και συνειρμικά συσχετίζουμε  Παίκτες/ καζίνο/ έγκλημα αλλά και Μαφία, βεβαίως, λέξη που ήδη αναφέρθηκε στο άσχετο και τώρα με δυο τραπουλόχαρτα νιώθουμε ότι επιβεβαιώνεται. Έρχονται κι οι 'δοκιμαστές' που (μετά τη Μαφία) θα τους φανταστούμε πια με μεταξωτά κοστούμια, κάτι σαν τους ειδικούς εκτιμητές παλιών κρασιών και Τέχνης.

Ας προχωρήσουμε και στης παραγράφου το δραματικό φινάλε: 
«€2000 το κιλό» 
Τι μου λες! €2000 το κιλό όμως αγαπητέ άσχετε είναι πολλά για τυριά και σαλάμια αλλά εδώ το προϊόν είναι άλλο αφού, σαν τα φάρμακα πουλιέται με το γραμμάριο ή και (στις σκόνες) με το χιλιόγραμμο/μιλιγκραμ  (κοινώς 'μίλι' –αν θέλετε να εμπλουτήσετε το Γλωσσάρι που λέγαμε). Αυτό το €2000, σκόπιμα βαλμένο για να συγκρίνετε με μισθό ή τα έξοδά σας, όμως είναι €2 το γραμμάριο ('γραμμή' για το Γλωσσάρι σας) αριθμός που, δεν το ξέρετε αλλά αποκαλύπτει άλλη μια απάτη του συντάκτη άρθρου ή είδησης:
Διότι ο αναγνώστης τόση ώρα αφήνεται να νομίζει ότι μιλάμε για 'ναρκωτικά', σκόνες δηλαδή και άλλα θανατηφόρα. Όμως οι γνώστες ξέρουμε ότι αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόνο σε Κάνναβη, δηλαδή φούντα και σπανίως χασίς (που είναι ακριβότερο). Που, κλείνοντας με κύκλο, βεβαίως και φαίνεται κωμικό να πληρώνει ο Βαρόνος τη Μαφία να του κατεβάζει 'δοκιμαστές' φούντας στην πιάτσα.

Έτσι γράφονται αυτά τα άρθρα. Και έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις και απόψεις είτε για τα 'Ναρκωτικά' είτε για τους μετανάστες.
Η αλήθεια είναι η εξής:
Καμιά σπείρα δεν εξαρθρώθηκε.
Η επιχείρηση έπρεπε να γίνει διότι όταν δεν έχεις σωστή αστυνόμευση λογικό είναι το μικροέγκλημα να ξεθαρρεύει και να αποθρασύνεται οπότε αναγκάζεσαι μετά να κάνεις Επιχειρήσεις –Σκούπα για να 'καθαρίσεις' όσα δε φρόντισες να αποφευχθούν. [Κάθε επιχείρηση-Σκούπα είναι από μόνη της απόδειξη της ανικανότητας της αστυνομίας, αλλά ας μην πάμε εκεί τώρα.]

Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας δεν έγινε μιά και μιλάμε για μικρεμπόρους που πουλάνε το χειρότερο και πιο 'ριγμένο' σε ποσότητα αφού πουλάνε στο δρόμο σε περαστικούς που κατεβαίνουν στις πιάτσες, δηλαδή τους πιο απελπισμένους και άφραγκους πελάτες όπως θα πιστοποιήσει και κάθε πουτάνα.

Αλλά και να είχε γίνει, όση ποσότητα κι αν κατασχεθεί δεν αλλάζει κάτι.
Επειδή
όπου υπάρχει ζήτηση θα υπάρξει προσφορά
και
όπου υπάρχει φτώχεια και μιζέρια θα υπάρχουν φουκαράδες σαν αυτούς στις φωτογραφίες που ρισκάρουν τη ζωή τους βγαίνοντας στην παρανομία των δρόμων ξένου τόπου.

Πάνω απ' αυτά τα αναλώσιμα πιονάκια έχει κι άλλους, κι άλλους, άλλους, σε μια πυραμίδα που, δε μπορεί, δε θα είναι άγνωστοι στην Αστυνομία, αλλά εκτός κι αν γίνει καμιά γκάφα με κανένα Noor1 δεν τα μαθαίνουμε.
Ποιος ο λόγος να γεμίσουν οι φυλακές με άλλους 145 φτωχούς; Ποιος ο λόγος γι αυτό το λαθρεμπόριο;
Λόγος και αιτία η Απαγόρευση. Όπως αν υπήρχε υποδομή και οργάνωση αυτοί οι δυστυχισμένοι δε θα πουλούσαν 'ψύλλους' [ψάξτε το για το Γλωσσάρι] στο δρόμο. 'έτσι και με τη νομιμοποίηση της Κάνναβης και τη συνταγογράφηση της Ηρωίνης θα άδειαζαν οι δρόμοι από το έγκλημα.


Παρακαλώ, σκεφτείτε το!

________________________________
 Σας δίνω σύνδεσμο του άρθρου (αν και θα προτιμούσα να μην τους δίναμε επισκεψιμότητα)
Εικόνα
Κόβω το πρόσωπο (διότι είναι αθώοι όλοι ώσπου να αποδειχθεί η ενοχή) αλλά δείτε πόσες κοινοποιήσεις είχε αυτό το προπαγανδιστικό αστυνομικό διηγηματάκι 
«..έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία...» και φύλο δεν κουνήθηκε.

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.