Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Μνήμη Ολοκαυτώματος― Τώρα όσο ποτέ




Όταν τέλειωσε ο πόλεμος επιτροπές από διάφορα κράτη μέσω του Ερυθρού Σταυρού κατέφθασαν στα στρατόπεδα για να βοηθήσουν τον επαναπατρισμό των βασανισμένων ομήρων.
Όχι από την Ελλάδα.
«Δε μας παίρνανε πίσω, δεν ξέρω γιατί, εμείς οι Έλληνες, δε μας ήθελε η Ελλάδα» διηγείται η Καρολίνα Ναχμούλη Γαβριηλίδου (μητέρα του αγαπητού μου εκδότη μου) που στο βιβλίο 'Block 25' περιγράφει την απελευθέρωση, τη μεταφορά στο Βέλγιo όπου από το σταθμό του τραίνου ακόμα καλοντυμένες κυρίες υποδέχθηκαν τους ομήρους με καφέ και σοκολάτα ενώ στους δρόμους   μεγάλες αφίσες προέτρεπαν «Βοηθήστε τους εκπατρισμένους!». Αν κάνουν έτσι εδώ σκέψου χαρά στην πατρίδα μας, έλεγαν, μα αλλιώς τα βρήκαν.
Γιατί άραγε;

Επειδή ζούσαν και βασίλευαν εκείνοι που δεν είχαν ακόμα πάρει οι Ναζί τους Ρωμανιώτες απ' τα Γιάννενα κι όρμησαν να ξηλώνουν τα κατώφλια τους λόγω της φήμης πως εκεί είχαν κρύψει τα πλούτη τους, κι ας είχε ήδη δώσει η κοινότητα ρουσφέτια ό,τι είχε προσπαθώντας να σωθεί;
Επειδή καλά καλά δεν έφυγαν οι Θεσσαλονικιοί και μοιράστηκαν τα σπίτια τους;
Επειδή μόλις ξεκινούσε τη μεγάλη καριέρα του ο μετέπειτα εθνάρχης και τότε ακόμα Σερραίος δικηγόρος, υπεύθυνος «διαχείρισης»των εβραϊκών περιουσιών, κυρίως των 1.800 εμπορικών καταστημάτων Εβραίων (κι αργότερα, υπεύθυνος μέσω ποιος ξέρει ποιας διπλωματικής ανταλλαγής, για την αποσιώπηση των εγκλημάτων κατά των Ελλήνων Εβραίων στη δίκη του Άιχμαν προκειμένου να μην αναφερθεί το όνομά του ή του Τσαλδάρη);
Ή μήπως επειδή, μεταξύ των επιζώντων ήταν και  πολλοί αντιστασιακοί, ήδη οργανωμένοι από πριν  οι οποίοι όμως ακολούθησαν τους γονείς τους στα στρατόπεδα από την  υιική στοργή, τόσο ανεπτυγμένη σε νέους με εβραϊκή ανατροφή;

Η Ελλάδα που συχνά στάθηκε αχάριστη προς τα παιδιά της (όπως είδαμε και με την κατάντια αγωνιστών του 21 σαν το Νικηταρά) τα ίδια και χειρότερα επεφύλαξε και στους Έλληνες Εβραίους.
Στο Ολοκαύτωμα αποδεκατίστηκε η αρχαία κοινότητα των Ρωμανιωτών των Ιωαννίνων όπως και της Καστοριάς, της Κέρκυρας ενώ το 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή 46.091 άνθρωποι, εστάλησαν στο Άουσβιτς.

Πριν λίγες μέρες, στο μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης οι Χρυσαυγίτες βρήκαν ευκαιρία να βεβηλώσουν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος θυμίζοντάς μας ότι το θηρίο δεν πέθανε.

27 Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ημέρα πένθους και περισυλλογής. Ημέρα θλίψης και πόνου και ντροπής που η ανθρωπότητα επέτρεψε τέτοια εγκλήματα αλλά, κυρίως και πάνω απ' όλα, χρέους να τα θυμόμαστε διότι οφείλουμε να επαγρυπνούμε για να μην ξανασυμβούν.

Φέρνω συνδέσμους, χάρτη  Θεσσαλονίκης με τα γκέτο, γράμμα Έλληνα Εβραίου από το Άουσβιτς, το βανδαλισμένο μνημείο Ολοκαυτώματος (ευτυχώς αυθημερόν καθαρίστηκε).








γράμμα από το στρατόπεδο:



26/1/2018   8:00 μμ
ΜΗΝΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ «Ο δεκάλογος της Εβραϊκής Πόλης » 
Ο δεκάλογος της Εβραϊκής Πόλης του Πέτρου Μάρκαρη. Ανακρίνει ο ραβίνος των Αθηνών Γκάμπυ Νεγρίν.
poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ.210-3228839
 _____________________________________________



Η Θεσσαλονίκη Μιλάει για το ΈνοχοΜυστικό της Αρπαγής των Εβραϊκών Περιουσιών. Ανέκδοτα ντοκουμέντα για ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης: https://www.vice.com/gr/article/kbwgg9/ekthesi-thessaloniki-evraikes-periousies-dosilogoi






2 σχόλια:

  1. Η Υπόθεση Μέρτεν, που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας, βρισκόταν κατά διαστήματα στην επικαιρότητα, επί μία τετραετία και συγκεκριμένα από το 1957 μέχρι το 1960. Η υπόθεση αφορούσε τον Μαξ Μέρτεν, αξιωματικό των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, ο οποίος κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. ΟΧΙ ΤΟΥ ΑΙΧΜΑΝ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΔΩ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου
      αν είχατε μπει στους συνδέσμους θα είχατε δει πως το λέω καθαρά (και με παραπομπές)
      πως έγινε παρεμπόδιση στη δίκη του Άιχμαν ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ η σχέση Καραμανλή-Μέρτεν.

      Δε γράφω ποτέ δίχως να τσεκάρω.

      Σας αντιγράφω απόσπασμα:

      <<... Στα πλαίσια της δίκης Άιχμαν, ο έλληνας διπλωματικός υπάλληλος Ιωάννης Μοσχόπουλος έμαθε πως τα ονόματα των Καραμανλή και Τσαλδάρη (που έχουν δώσει τα ονόματα τους σε 2349 δρόμους και πλατείες) αναφέρονται σε λίστα που υπάρχει στη διάθεση του δικαστηρίου σα συνεργάτες των Γερμανικών αρχών κατοχής και πιο συγκεκριμένα σα συνεργάτες του υπεύθυνου της γενοκτονίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Μαξ Μέρτεν, που συνδέεται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε άλλη μία εξαιρετικά βρώμικη υπόθεση, την υπόθεση Μέρτεν. Στο κείμενο παραπάνω αναφέρεται πως μετά από απαίτηση της Ελληνικής πλευράς, το Ισραήλ υποσχέθηκε πως δε θα αποκαλύψει το παράρτημα καίει τον Καραμανλή. Με μια πρόχειρη έρευνα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η αυθεντικότητα της έκθεσης της CIA (υπάρχει στο ίδιο της το site). Aπό την άλλη, δεδομένου ότι η έκθεση αυτή έχει αποχαρακτηριστεί από απόρρητη που ήταν εδώ και 9 χρόνια, είναι προφανώς περίεργο το ότι δεν έχει γίνει χαμός με αυτή, καθώς θα έβαζε μπουρλότο στο μεγαλύτερο ίσως πολιτικό τζάκι της νεοελληνικής ιστορίας.

      ......πληροφορίες από το επίσημο site της CIA
      Το έγγραφο το οποίο αναφέρεται στην έκθεση της CIA προέρχεται από τα πρακτικά της δίκης του Άντολφ Άιχμαν, αξιωματικού των SS και θεωρούμενου ως ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος των Εβραίων....

      __Στην ίδια ανάρτηση έχω και το σύνδεσμο προς τη wikipaedia που αντιγράψατε. Μπορείτε να τσεκάρετε:
      Μνήμη Ολοκαυτώματος (κι ένας Σερραίος δικηγόρος) http://tinyurl.com/yc2tz3l2

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.