Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Άλλο συγγράφω άλλο συγκάηκα, άλλο αγγούρι άλλο αγκάθι





Εσείς που προφέρετε το συγγραφέα και τα έγγραφα με το –γκ του συγκάηκα ξέρετε υποθέτω ότι δεν απέχετε από εκείνους που μιλούν για 'πχοιότητα' και έβαλαν τον άντρα στην Αλεξάνδρα.

Και ω ναι, γνωρίζω ότι λάθη του σήμερα είναι τα σωστά του αύριο και πως η Γλώσσα εξελίσσεται επιλέγοντας εύκολους δρόμους όμως η Ετυμολογία είναι το γονίδιο των λέξεων κι εγγύηση του μέλλοντός τους.

Άλλο λοιπόν το αγγούρι άλλο το αγκάθι.
Άλλο τα εγγόνια άλλο η εγκυμοσύνη,
άλλο η εγγύηση και ο καιρός ο εγγύς
διότι άλλο έγγυος και άλλο έγκυος,
αφού εγκυμοσύνη είναι η κυοφορία
ενώ το εγγάστρωμα είναι εν γαστρί
όπως κι η εγγαστριμυθία.
Άλλο το έγγραφο και άλλο η εγκύκλιος το εγκόλπιον
κι ο έγκυρος δηλαδή με κύρος ο αυθεντικός.

Άλλο συγγράφω κι άλλο το συγκάηκα.
Άλλο αγγίζω κι άλλο η αγκαλιά και τα αγκομαχητά.
Άλλο οι αγγέλοι από αγκύλη,
αγκυλώσεις κι αγκιστρώματα.

Άλλα τα εγγλύματα κι άλλα τα εγκλήματα,
το εγκλιματίζομαι και το εγκληματώ.

Δεν είναι ο σκοπός μου να μπερδέψω, ίσα-ίσα. Μόνο να υπενθυμίσω ότι παρότι έχει εκδηλωθεί στον τόπο μας μια τάση περιφρόνησης της Ετυμολογίας (που έκανε τα τραίνα τρένα κι έβαλε το σεξ στο Σαίξπηρ) οι λέξεις έρχονται με την καταγωγή τους.
Μπορεί σε 100 χρόνια πια κανείς να μη διαβάζει τούτα τα ελληνικά κι αν προτιμάτε να μην ξεχωρίζετε ποιος γλείφει και ποιος γλύφει είναι δικό σας θέμα. Εγώ απλώς ήθελα να το πω ότι είμαστε κι εμείς που κάτι τέτοια (όπως και τα τριτόκλιτα) γίνονται τείχη απόρθητα προς την καρδιά μας. 

____________________________________________________
Πειστήριον ότι δεν είμαι μόνη:
Δεν κρίνω ανθρώπους για φυλή, χρώμα, φύλο.
Τους κρίνω για γραμματική, στίξη, δομή προτάσεων.

Βιβλία
Οι κανόνες  ορθής προφοράς των λέξεων που εμπεριέχουν γγ ή γκ, και πολλοι άλλοι εξίσου σημαντικοί, στο εξαιρετικό βιβλίο ορθοφωνίας του Παπακωνσταντίνου Αγωγή του Λόγου:
 καρπός μιας ολάκερης τριακονταετίας αντιπροσωπεύει την ερευνητική δουλειά του συγγραφέα πάνω στη φωνή, τόσο σα φυσιολογικό φαινόμενο, όσο και σα φορέα του προφορικού λόγου (για την ελληνική γλώσσα). Εξετάζει τα θέματα από τη θεωρητική και πρακτική τους πλευρά (με ειδικές ασκήσεις για κάθε περίπτωση) και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη εργασία στον τομέα της ορθοφωνίας στον τόπο μας.
Απαραίτητο για ηθοποιούς, δασκάλους, ομιλητές, εκφωνητές, δικηγόρους, πολιτικούς, ιερείς, ιεροψάλτες και όλους εκείνους, που η ορθή εκφορά του λόγου, αποτελεί βασικό παράγοντα της επιτυχίας τους, αλλά και της ίδιας της επαφής τους με το κοινό. 
 Νίκος Δ. Παπακωνσταντίνου:Αγωγή Του Λόγου




Μάνος Σιφωνιός: Πώς το είπες; 
_______________________________________________
Το meme μου είναι πάνω στον πίνακα toy 1869 'Η Πρόταση' του John Pettie.

4 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.