Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Έκλειψη ματωμένη και μεγίστη― με χάρτες ουρανού, γητειές και Ποίηση




Ήρθε η πανσέληνος του Ματωμένου φεγγαριού. Με έκλειψη, ορατή στην Ελλάδα την Παρασκευή βράδυ. 
Με διάρκεια 1 ώρα και 43 λεπτά είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα αφού η NASA υπολογίζει ότι η επόμενη αντίστοιχου μεγέθους έρχεται το 2100. 
Το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ορατό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και σημεία της Νότιας Αμερικής.

Ο χάρτης του ουρανού των ημερών μας έχει και ιδιαίτερο αστρολογικό ενδιαφέρον. Η έκλειψη στην 4 μοίρα και 44 του Υδροχόου κι απέναντι βεβαίως από τον ήλιο στο Λέοντα. Αν ασχολείστε λίγο (αλλά δεν είστε της κατηγορίας που φοβάται τον Ανάδρομο Ερμή) τούτη η έκλειψη αξίζει να μελετηθεί και λόγω της συμφοράς που χτύπησε τον τόπο μας. Με επίδραση του Άρη λόγω τετραγώνου, η ερμηνεία των καλών αστρολόγων μιλά για ατυχήματα, απρόβλεπτες καταστάσεις, πείσμα, ξεροκεφαλιά κι ανικανότητα δίχως διάθεση για συμβιβασμό. Επαναστατικότητα –μην ξεχνάμε ο Υδροχόος είναι του λαού και της αλληλεγγύης και του καινούργιου. Αποκαλύψεις δεινών που κρύβαμε κάτω από το χαλί.
____________________________ 
Σας φέρνω ερμηνεία του φαινομένου, χάρτες του ουρανού αστρολογικούς για όσους τα μελετάτε.
Φέρνω και άλλα όμως για το φως του φεγγαριού σε συνδέσμους:
Τη Σονάτα του Μπετόβεν (αναπόφευκτη) με την ιστορία της, θυμίζω τη, στα καθ' ημάς πασίγνωστη, 'Του Σεληνόφωτος' και, με αφορμή εκείνο το «Άφησέ με να 'ρθω μαζί σου' το αφορήτως needy τ ώριμης κυρίας, αντιπροτείνω τη δική μου ταπεινή μα αληθινή, 

'Γητειά της Πανσελήνου':

Ηρεμία κι ευγένεια συστήνω σε όλους μας, 
είτε πιστεύουμε σε μαντεψιές είτε όχι,
και σας χαρίζω την παλιά καλή γητειά της Πανσελήνου:
Πετάμε τα σκουπίδια μας απόψε 
επαναλαμβάνοντας σα μάντρα την ευχή 
να απαλλαγούμε από ό,τι μάς βαραίνει.

Δίχως καυγάδες, δίχως να πληγώσουμε,
πετάμε τα σκουπίδια μας και προχωρούμε.

αφού η Γητειά της Πανσελήνου είναι για να πετάμε ό,τι θέλουμε να φύγει: σχέσεις, ιδέες ή και τα κιλά μας, σκέφτηκα, εάν πιστεύετε σ' αυτά να μοιραστώ το μυστικό:
ξεφορτωθείτε όλα τα σκουπίδια σας και― λέει η παλιά Τέχνη της Μαγείας, είτε πάτε σακούλα ως τον κάδο του Δήμου, είτε ανάψετε φωτιά για τα κλαδιά και τα φύλλα του περιβολιού σας, πετάξτε μέσα κι ένα σημειωματάκι με μια λίστα με 7 λέξεις: ένα- ένα όσα θέλετε όσο αδειάζει το φεγγάρι να ξεφορτωθείτε.

Μα, είτε το λέτε Μοίρες και Κισμέτ είτε Ασυνείδητο, μη το ξεχνάτε πως κυριολεκτεί γι αυτό  προσέξετε πολύ πώς  θα εκφραστείτε.

Άλλο μάθημα δεν έχει, 
Με μια ευχή για όσους θα με καταλάβουν:
διότι υπάρχει ώρα για το κάθε τι
κι όταν αδειάζει το φεγγάρι είναι η ώρα της σποράς, 
ώρα να δώσω κι όχι ώρα να πάρω.



_______________________________
H Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα θα γίνουν μάρτυρες ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού και σπάνιου ουράνιου φαινομένου αυτή την εβδομάδα. Το σούρουπο της Παρασκευής η πανσέληνος θα αποκαλυφθεί ντυμένη στα βαθιά κόκκινα. Οι παρατηρητές, τότε, θα έχουν την εμπειρία μιας ματωμένης Σελήνης ή όπως την ονομάζουν οι αστρονόμοι μιας ολοκληρωτικής σεληνιακής έκλειψης. Αυτή η εβδομάδα υπόσχεται να είναι ιδιαίτερη, καθώς θα βιώσουμε την ολοκληρωτική σεληνιακή έκλειψη με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον 21ο αιώνα. Η έκλειψη της Σελήνης θα εξακολουθήσει μέχρι τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. «Αν το επιτρέψει ο καιρός, την Παρασκευή το βράδυ θα δούμε ένα ιδιαίτερο θέαμα», δήλωσε η Σέιλα Κανάμι της Βασιλικής Εταιρείας Αστρονομίας.
Τα ματωμένα φεγγάρια μόνο πρόσφατα έγιναν καλοδεχούμενα στη Γη. Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους θεωρείτο οιωνός τρομακτικών γεγονότων. Στο Βιβλίο του Ηωήλ στην εβραϊκή Βίβλο αναφέρεται ότι «ο Ηλιος θα μετατραπεί σε σκοτάδι και το φεγγάρι σε αίμα προτού η μέγιστη και φοβερή ημέρα του Κυρίου έλθει».
Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν μια πιο πεζή ερμηνεία για την ερυθρά μεταμόρφωση της Σελήνης. Συμβαίνει όταν το φεγγάρι περάσει μέσα από τη σκιά της Γης. Ωστόσο, ο δίσκος της Σελήνης δεν σκοτεινιάζει εντελώς γιατί κάποιο ηλιακό φως, κυρίως από τα μακρύτερα μήκη κύματος, στο κόκκινο όριο του φάσματος, περνάει διαμέσου της ατμόσφαιράς μας και λυγίζει στην άκρη του πλανήτη μας έτσι ώστε να πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Στην πραγματικότητα, είναι το φως της ανατολής και του ηλιοβασιλέματος στη Γη που θα δώσει στο φεγγάρι την κόκκινη χροιά του την Παρασκευή.
Αντιθέτως με την ολική έκλειψη Ηλίου, που συμβαίνει όταν ο δίσκος της Σελήνης περνά μπροστά από τον Ηλιο και παρεμποδίζει ολικά το φως του για μερικά δευτερόλεπτα, το ματωμένο φεγγάρι είναι ένα μάλλον βραδύ φαινόμενο. «Θα διαρκέσει αρκετές ώρες, ώστε ο παρατηρητής να κατανοήσει την κίνηση της Γης και της Σελήνης στο Διάστημα», λέει ο αστρονόμος Τομ Κερς του Βασιλικού Παρατηρητηρίου Γκρίνουιτς, ο οποίος πρόκειται να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθείας εικόνες του φαινομένου την Παρασκευή. «Κατανοείς πραγματικά το ηλιακό σύστημα καθώς κινείται, κι αυτό αποτελεί μία εξαιρετική εμπειρία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι αναγκαίο να φορέσει κανείς ειδικά γυαλιά ή φίλτρα, προκειμένου να παρατηρήσει τη ματωμένη Σελήνη, όπως συμβαίνει με τις ηλιακές εκλείψεις. «Είναι ασφαλές να την παρακολουθήσουμε διά γυμνού οφθαλμού», λέει ο Κερς. «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τηλεσκόπιο, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς θα είναι εξίσου εντυπωσιακό να την παρακολουθήσει κανείς χωρίς βοηθήματα, καθώς η κατακόκκινη Σελήνη θα ανεβαίνει αργά στον ουρανό πάνω από την Ευρώπη και η σκιά της Γης θα περνάει από την επιφάνειά της».





Σελήνης τα καμώματα
Πανσέληνος στις 11.20μμ (από 27 Ιουλίου 9.08 ως 28 Ιουλίου 1.33πμ)
Σεληνιακή έκλειψη 11.22μμ ορατή σε Αθήνα ως ολική στις 27 Ιουλίου 8.32μμ ως 28 Ιουλίου 2.29πμ
Εκτός πορείας (στον Αιγόκερω) ως 27 Ιουλίου 1.41 μμ
Και άλλα πολλά τετράγωνα κ.λ. καθώς το φεγγάρι θα κάνει τον κύκλο του 24ώρου, τα οποία μάταιο να τα πω αφού αν ξέρετε τι σημαίνουν θα τα έχετεδει ήδη  στην αστρολογική εφημερίδα σας ενώ αν δεν ξέρετε θα σάς είναι άχρηστα.

_____________________________________
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Του σεληνόφωτος σονάτα, στίχοι και γητειές με μάγια και έρωτες.
Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν: μουσική/ιστορία της)

Σονάτα του σεληνόφωτος του Ρίτσου
(απόσπαμα εδώ, ολόκληρη με κλικ ΕΔΩ)
....
(δέν εἶναι τοῦτο ἡ λύπη μου — ἡ λύπη μου
εἶναι πού δέν ἀσπρίζει κ' ἡ καρδιά μου).
Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.

Τό ξέρω πώς καθένας μονάχος πορεύεται στόν ἔρωτα,
μονάχος στή δόξα καί στό θάνατο.35Τό ξέρω. Τό δοκίμασα. Δέν ὠφελεῖ.
Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου....
Εικόνες
Χάρτες του Ουρανού
και από τη σειρά 'Παράγκα' του Κυρίου Kastell, μια από τις ελάχιστες που είναι ακόμα στα χέρια μας.
___________________________________________





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.