Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Το STEPS του Τάσου Σμετόπουλου και ο Δήμος Αθηναίων― Γιατί;




Τάσος Σμετόπουλος: έχουμε ανάγκη την ενεργή συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς


(H πρωτοβουλία STEPS δραστηριοποιείται στην Αθήνα και αφορά δράσεις φροντίδας από ανθρώπους για ανθρώπους όπως αναφέρει στις σελίδες της. Ενώ βρήκε στέγη και αυτή η πρωτοβουλία, όπως αρκετές άλλες, στο φιλόδοξο και πολύ σημαντικό πρότζεκτ του Δήμου Αθηναίων, ΣΥΝΑΘΗΝΑ, έλαβε ενημέρωση να αναστείλει τις δράσεις της χωρίς άλλες επεξεγήσεις. Μιλάμε με τον Τάσο Σμετόπουλο, έναν από τους βασικούς πυρήνες αυτής της προτοβουλίας για τις δράσεις του STEPS και τις εξελίξεις).

Πότε ξεκίνησε το STEPS να μαγειρεύει για τους άστεγους και όσους/ες έχουν ανάγκη στην Αθήνα;
Το One Stop είναι μια ιδέα της Steps και υλοποιείται σε συνεργασία με άλλες άτυπες ομάδες και οργανώσεις.
Ξεκίνησε από τον Μάιο του 2016 και λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Η προσφορά σπιτικού φαγητού ήταν και είναι από τις κύριες δραστηριότητες.
Έχετε έμμισθο προσωπικό ή/και εθελοντές/ντριες;
Η ομάδα μας αποτελείται μόνο από ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά. Δεν έχουμε έμμισθα μέλη.
Πόσες μερίδες φαγητό μοιράζετε τη φορά και πού φιλοξενείται αυτή σας η δραστηριότητα;
Αυτή την στιγμή μοιράζουμε κατά μέσο όρο 330 μερίδες φαγητού και από την αρχή της δράσης μέχρι και σήμερα έχουμε προσφέρει 37.628 μερίδες φαγητού.
Η δράση κατά κύριο λόγο υλοποιείται στον περιβάλλοντα χώρο της στέγης του ΣΥΝΑΘΗΝΑ, που ανήκει στην Αντιδημαρχία της Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας. Την στέγη την χρησιμοποιήσουμε υποστηρικτικά και για να έχουμε πρόσβαση σε νερό και ρεύμα.
Κατά τη γνώμη σου, όλο αυτό το διάστημα που μαγειρεύετε για τους ανθρώπους στην Αθήνα, έχουν υπάρξει διαφορές στις ανάγκες του κόσμου ή στην ανθρωπογεωγραφία που έρχεται για εσάς στο ΣΥΝΑΘΗΝΑ;
Αυτό που κυρίως παρατηρούμε είναι ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που στερούνται τα βασικά, όπως το φαγητό, η ατομική υγιεινή, η αντιμετώπιση συμπτωμάτων και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη αλλά και η πρόσβασή τους σε ένα φιλόξενο χώρο.
Η ομάδα διαχείρισης του ΣΥΝΑΘΗΝΑ σας ζήτησε να αναστείλετε τις δράσεις σας μέχρι νεωτέρας, ενώ έχει κόψει την παροχή νερού στο χώρο από την 1η Αυγούστου. Είχες επίσημη πρόσκληση σε συνάντηση για την «επόμενη μέρα”;
Όχι, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει συνάντηση.
Γνωρίζεις το πρόγραμμα Curing the Limbo; Ποιος/α είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση δράσεων στο ΣΥΝΑΘΗΝΑ;
Όχι, δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και επίσης δεν είχαμε περαιτέρω ενημέρωση πέρα από την αναφορά του.
Γιατί κατά τη γνώμη σου είναι πρόβλημα να συνυπάρχει η δράση του STEPS με το νέο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων;
Κατά την δική μου γνώμη το πρόβλημα είναι πως μέσα από την συγκεκριμένη δράση δίνεται «ορατότητα” σε ένα πληθυσμό που ο Δήμος Αθηναίων συνειδητά έχει επιλέξει να αγνοεί.
Θέλεις να απευθύνεις στον Δήμαρχο την άποψή σου για το πώς πρέπει να λειτουργεί το ΣΥΝΑΘΗΝΑ;
Για εμάς είναι θεμιτή η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών δράσεων με την ενεργή συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Αυτό είναι και το μήνυμά μας προς τον κο Δήμαρχο.
________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.