Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Μόρια: Το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο ―BBC, Muhammed Muheisen



Το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο λέει το BBC για τη Μόρια όπου 8000 άνθρωποι εξακολουθούν να στοιβάζονται σε υποδομές για 2000, όπου αντιστοιχεί μια τουαλέτα σε 70 άτομα. 

Φέρνω με video και
με την ευκαιρία συνοδεύω με εκπληκτικές εικόνες του δις βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Muhammed Muheisenπου φωτογράφησε προσφυγάκια και στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Μόρια).




από Liberation


Άδεια πήρε το βρετανικό BBC ώστε να μπει στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο και να μεταφέρει την εφιαλτική κατάσταση στην οποία έχουν ωθήσει Ευρωπαϊκή Ένωση και ελληνική κυβέρνηση, χιλιάδες πρόσφυγες.
Μιλώντας με το ρεπόρτερ, οι πρόσφυγες κάναν λόγο για τις συνεχείς εντάσεις, τις απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και το συνωστισμό που επικρατεί μέσα στο στρατόπεδο.
Ενδεικτικά, υπάρχει μια αντιστοιχία 70 ανθρώπων για κάθε τουαλέτα που έχει τοποθετηθεί, ενώ σε μία από τις τέντες μένουν 17 άνθρωποι, που αποτελούν τέσσερις διαφορετικές οικογένειες.
Αυτή τη στιγμή, στο στρατόπεδο ζουν 8000 άνθρωποι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2000.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αρχικά είχαν εγκαταλείψει το στρατόπεδο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, αλλά οι αυξημένες ανάγκες τους οδήγησαν στο να επιστρέψουν, στήνοντας όμως τη βάση τους έξω από το στρατόπεδο αυτή τη φορά.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα παιδιά τα οποία χρειάζονται ιατρική φροντίδα, συνήθως υποφέρουν από δερματικές ασθένειες λόγω των συνθηκών υγιεινής, ή έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που ρίχνει η αστυνομία μέσα στο στρατόπεδο. Σημειώνουν μάλιστα, πως παιδιά μέχρι και 10 χρόνων, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Το στρατόπεδο που άνοιξε το 2015, με σκοπό να έχουν ολιγοήμερο κατάλυμα πρόσφυγες που έφταναν από τα παραλία της Τουρκίας πριν προχωρήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία  για επαναπροώθηση προσφύγων, η οποία προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά.
Όπως αναφέρει γιατρός των ΓΧΣ, ο οποίος έχει δουλέψει σε περιοχές με κρούσματα Εμπόλα στη Δυτική Αφρική, στη Μόρια “το ίδιο το σύστημα αφαίρεσε την ελπίδα”






Όλα τα ξένα μέσα εχουν πρώτο άρθρο σήμερα τις μίζερες συνθηκες διαβίωσης στη #Μόρια, η @kathimerini_gr μας για ένα κέντρο κράτησης στη Λιβύη. Πάντα επικαιρη και αντικειμενική ενημέρωση.






___________
από
και 
Muhammed Muheisen @everydayrefugees

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.