Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Δημοτικές εκλογές στη Μύκονο ― Μαζί κι εγώ



Οι Δημοτικές εκλογές είναι τεράστιας σημασίας. Καθένας θα έπρεπε να παίρνει αποφάσεις για τον τόπο στον οποίο ζει ανεξαρτήτως αιμάτων, καταγωγής και ιθαγένειας. Αυτός είναι ο λόγος που, αφού αποφάσισα να κάνω κυρίως κατοικία μου τη Μύκονο, μετέφερα τα χαρτιά μου και ψηφίζω εδώ.

Τι ψηφίζω; Το ξέρετε.
Οι δεσμοί μου με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών (ΚΕΠοΜ) είναι στενότατοι. Όχι κουμπαριάς κι αιμάτων- τέτοια δεν έχω και δε μετράνε, ούτε μόνο φιλίας διότι φιλίες έχω παντού και μάλιστα στενές, αλλά βαθιάς εκτίμησης και συνεργασίας.
Οι πολίτες, πιστεύω, πρέπει να είναι ενεργοί κι η ΚΕΠοΜ συντίθεται από τους ενεργότερους. Τα κόμματα πρέπει να έχουν διαφάνεια και να λειτουργούν δημοκρατικά κι η ΚΕΠοΜ σ΄αυτά ακόμα κι οι εχθροί της δε βρίσκουν ψεγάδι.
Απεχθάνομαι τους ηγέτες κι ακόμα πιο πολύ όσους λένε πως τους χρειαζόμαστε- η ΚΕΠοΜ, παρότι έχει αναδείξει ικανότατα στελέχη, λειτουργεί με κυλιόμενη εκπροσώπηση. 
Στην Τέχνη, στη Οικολογία, στον έλεγχο της εξουσίας, η ΚΕΠΟΜ διακρίνεται στηρίζοντας εμπράκτως κάθε ενδιαφέρουσα κίνηση και προσπάθεια, φέρνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο στοιχεία για καταπατήσεις και παρανομίες. Κι αυτό το τελευταίο, όσοι είστε από μικρούς τόπους πιστεύω ξέρετε τι δύσκολο είναι και τι συγκρούσεις κοινωνικές αλλά και ηθικές συνεπάγεται σε άτομα που δεν είναι απολύτως σίγουρα τι σημαίνει η ευθύνη ενός Δήμου.

Φέτος η ΚΕΠοΜ ενώνει δυνάμεις με την επίσης θαρραλέα πολιτικό μας τη Ντίνα Σαμψούνη. 'Μαζί' ο συνδυασμός και αυτό θα ψηφίσω.

Ωστόσο ίσως ρωτάτε ποιοι οι αντίπαλοι. Άνδρες βεβαίως κι ακολουθεί περιγραφή. 
Ο Κωσταντίνος Κουκάς ο παρών δήμαρχος ξαναβάζει υποψηφιότητα και από καρδιάς του εύχομαι Καλή Επιτυχία διότι προσωπικά τον συμπαθώ.
Ταυτόχρονα όμως, ξανακατεβαίνει ο Χρήστος Βερώνης, δήμαρχος του σκανδάλου και των καταχρήσεων ο οποίος κρίθηκε αθώος στο δικαστήριο αλλά συνεργάτες του είναι ακόμα στη φυλακή ενώ ούτε τα χρήματα έχουν βρεθεί κι επιστραφεί. 
Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω την απόφαση του Δικαστηρίου. Αν αθώο τον έκρινε ως αθώο θα τον βλέπω. Όμως από τη μια θυμάμαι τη γυναίκα του Καίσαρα που πρέπει να φαίνεται και άσπιλη όχι μόνο να είναι, βλέπω και πώς διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας του συνδυασμού και ανησυχώ. Όχι με τον υποψήφιο, αυτός ξέρουμε ποιος είναι. Ανησυχώ με τους συμπολίτες μου που με τη στάση και την ψήφο τους δείχνουν τι καθεστώς και τι μέλλον ονειρεύονται. 

Αλλά ως εδώ. Όσοι γνωρίζουν κατάλαβαν.
Για τους υπόλοιπους θέλησα  να δώσω μια εικόνα του μυκονιάτικου προεκλογικού τοπίου και ταυτόχρονα, αντίθετα από τις σοφές συμβουλές του 'μη μιλάς' - 'μην εκδηλώνεσαι'- 'δεν ξέρεις αύριο τι μπορεί να χρειαστείς', να δηλώσω τη θέση μου.

Ακολουθούν πληροφορίες και σύνδεσμοι για το Μαζί,
 την ΚΕΠοΜ, τη Ντίνα Σαμψούνη.
Φέρνω   ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα των δυσκολιών και του περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να μας εκπροσωπήσει: 
όταν η ΚΕΠοΜ, όπως όφειλε, έφερε στο Δήμο φωτογραφίας αυθαίρετης κατασκευής στη διατηρητέα περιοχή των Κάτω Μύλων ο επιχειρηματίας αντί να δώσει εξηγήσεις και α σταματήσει τις παρανομίες απάντησε με εξώδικο προσωπικά στην Άννα Καμμή στο οποίο μαζί με άλλα απαιτεί να μάθει ποιος μίλησε εναντίον του. Αξίζει, δείτε το (με φωτογραφίες και το εξώδικο):









Μαζί για τη Μύκονο
Διακήρυξη αρχών του συνδυασμού
Μαζί για τη Μύκονο
Οι Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 έχουν υπαρξιακό χαρακτήρα για όλους όσους κατοικούμε και αγαπάμε το νησί της Μυκόνου και ανησυχούμε για την πορεία που θα έχει στο μέλλον. 
Τη στιγμή που όλοι βιώνουμε την άγρια μεταλλαγή του νησιού που οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους, παρακολουθούμε να εξελίσσεται στον πολιτικό στίβο ένα θέατρο σκιών μεταξύ ανθρώπων που διοίκησαν και διοικούν τις τελευταίες δεκαετίες και θέλουν ως Μεσσίες να μας λυτρώσουν ξανά.
Η κατάσταση συνοψίζεται σε μια εικόνα απόλυτης αναρχίας, έλλειψης ορίων και ευτελισμού της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Με μισές αλήθειες, ανακρίβειες, αλλά κυρίως με την αποσιώπηση των τεράστιων ευθυνών όλων όσοι είναι υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση στο νησί προσπαθούν κάποιοι να παραμείνουν κι άλλοι να επανέλθουν στο προσκήνιο για να ολοκληρώσουν το «έργο» τους. 
Καλούμαστε να αποφασίσουμε τι θα κρατήσουμε, τι θα επαναδιαπραγματευθούμε και τι θα αφήσουμε πίσω μας.
Οι Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου 2019 είναι καθοριστικές γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «πολιτικούς σκελετούς» που βγήκαν από την ντουλάπα και πήραν σάρκα και πνοή με ευθύνη των δικών τους παιδιών, της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Ίδιες οι πολιτικές, ίδιοι οι άνθρωποι που ανακυκλώνονται.
Η μόνη λύση για να βγούμε από το τέλμα είναι η αλληλεγγύη και η συμπόρευση των καθαρών δυνάμεων της Μυκόνου.
Ως πολίτες αισθανόμαστε θιγμένοι από:
• Πολιτικές που γέννησαν και συγκάλυψαν σκάνδαλα.
• Τη χρόνια κακοδιαχείριση του Δήμου από συγκεντρωτικές διοικήσεις που έδρασαν υπέρ των λίγων για πολλές δεκαετίες.
• Την υποβάθμιση του περιβάλλοντος: φυσικού και οικιστικού. Την κακοδιαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων.
• Την ανορθολογική διαχείριση των υδάτων και άλλων φυσικών πόρων.
• Την αδιαφορία για τον παραδοσιακό οικισμό.
• Την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα δομών και υποδομών.
• Την ανοχή στην «ανήθικη επιχειρηματικότητα» και στην παραβατικότητα.
• Την απουσία στοχευμένων πολιτικών για ποιοτικό τουρισμό.
• Τους κινδύνους που παράγονται από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη που μεταλλάσσει την ταυτότητα του νησιού και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
• Την έλλειψη πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης και οράματος για τις νέες γενιές.
• Το έλλειμμα συγκοινωνιακής πολιτικής και ασφάλειας στους δρόμους.
• Την απαξίωση του πρωτογενούς και τη συρρίκνωση του δευτερογενούς τομέα.
• Την υποβάθμιση κοινωνικών δομών και δομών υγείας και παιδείας.
Με πρωτοβουλία της Ντίνας Σαμψούνη και της Άννας Καμμή, προσώπων με πολυετή εμπειρία και δράση στην Αυτοδιοίκηση, προερχομένων από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις αλλά με κοινούς στόχους και όραμα για τη Μύκονο, συντασσόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια συστήνοντας τον συνδυασμό: ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
Συνασπιστήκαμε αυτόφωτα, αυτοδιοικητικά, ξεπεράσαμε ενδοιασμούς, καθαρά και έντιμα, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις.
Με αγωνιστικό φρόνημα, αλληλοσεβασμό, συνεργατικό πνεύμα και όραμα για το νησί συμμετέχουμε στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 με επικεφαλής την Ντίνα Σαμψούνη, ως πρώτη μεταξύ ίσων. 
Καλούμε όσες και όσους:
• Πιστεύουν σε έναν δήμο δημοκρατικό και ανοιχτό στον πολίτη
• Συναισθάνονται ότι η ατομική ευθύνη είναι μέρος της κοινωνικής ευθύνης
• Διακατέχονται από αγάπη και γνώση της παράδοσης και του πολιτισμού μας
• Πολίτες που η συνείδηση τους επιβάλει να μη μένουν νωθροί, άβουλοι και αδρανείς
Να συμπαραταχθούν μαζί μας και να ενισχύσουν τη μόνη καθαρή πρόταση για τη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων του Δήμου μας.
Κατεβαίνουμε μαζί στον εκλογικό στίβο στην κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση για να εδραιώσουμε μία κουλτούρα δημοκρατίας και διαλόγου για όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που αφορούν το νησί μας. Απέναντί μας έχουμε επαγγελματίες καρεκλοκένταυρους και σωτήρες παλαιάς και νέας κοπής, που κατέστησαν τον Δήμο θλιβερό αυτοδιοικητικό κακέκτυπο.
Θέλουμε έναν δήμο που θα λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια, έλεγχο και συμμετοχή. Μια Δημοτική Αρχή ικανή να ανανεώσει ριζικά την κοινωνική και πολιτική ζωή του νησιού, αφήνοντας πίσω τυχοδιωκτικές νοοτροπίες και πολιτικές. Απέναντι σε εκείνους που δημιούργησαν σκάνδαλα και σε εκείνους που τα συγκάλυψαν.
Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε όχι μεταξύ μας αλλά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε, να ξεσκονίσουμε τις μνήμες μας, να μοιραστούμε ιδέες.
Απαιτούνται ρήξεις, τομές και ανατροπές. Απαιτούνται υπερβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Πάνω από όλα όμως, απαιτείται να υπερβούμε τους εαυτούς μας.
Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να στελεχώσουμε ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς, μακριά από προσωπικά συμφέροντα, από οικονομικές εξαρτήσεις και κόμματα, με όρεξη και πάθος να προσφέρουν στον τόπο μας. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί! Να προχωρήσουμε όλοι ΜΑΖΙ ενωμένοι από την αρχή μέχρι το τέλος!
Για τη Μύκονο της ανανέωσης – Για να αναγεννηθεί η ελπίδα
Ήμασταν εδώ – Είμαστε εδώ – Θα είμαστε εδώ
Θέλουμε οι νέες γενιές να μείνουν και να ευημερούν εδώ
Διεκδικούμε τον τόπο μας – Δεν είμαστε σωτήρες – Είμαστε πολίτες
Ενωμένοι και δυνατοί!
Μαζί για τη Μύκονο! – Μαζί για μια νέα αρχή!
Πολιτικών σεισμών έπονται μετασεισμοί μικρότερης έντασης μεν, αλλά όχι και αμελητέοι.
«Πολιτικός σεισμός στη Μύκονο» (sic), αναμένεται να προκύψει από την σχηματική ανάλυση με τη συνδρομή παγκόσμιου δικτύου επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων για τα τεκταινόμενα στο νησί.
Ευχαριστούμε πολύ τους 200 και πλέον επιστήμονες που συνεργάστηκαν για την περίπτωση της Μυκόνου και «…«απαθανάτισαν» τη «σκιά» που αυτή ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας (της), απ’ όπου δεν μπορεί να δραπετεύσει τίποτε, ούτε το φως…»
Χτες βράδυ ο Κωνσταντίνος Κουκάς (καλώστονε κι ας άργησε) ασχολήθηκε επιτέλους με χρονοκαθυστέρηση (σαν χρηματοκιβώτιο τράπεζας ένα πράγμα), και στάθηκε στην Μαύρη Τρύπα των ταμείων του Δήμου Μυκόνου ... αποδίδοντας τουλάχιστον πολιτική ευθύνη στον ανύπαρκτο για 9 χρόνια Χρήστο Βερώνη και τους συν αυτώ ότι ψαρεύουν στα θολά μαύρα νερά πέρα κι έξω από τη φωτιά της αλήθειας και της δημιουργίας (βλέπε σκοτεινή εξωτερική περιοχή) την ίδια στιγμή που από το ταμείο του Δήμου λείπουν κάποια (πολλά) εκατομμύρια.
Αυτό που μένει είναι η μεγάλη λάμψη που δένει σαν ατσάλι αυτές και αυτούς που μάχονται Μαζί για την αλήθεια του μέλλοντος, ένα μέλλον ανθρώπινο για ένα νησί με επίκεντρο του κατοίκους, τους πολίτες και τους επισκέπτες του.
Το λαμπερό σημείο του μοναδικού αυτού ντοκουμένου (βλ. φωτεινό κύκλο της φωτογραφίας),αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το «Μαζί», την φωτεινή αναγκαιότητα του τρίτου δρόμου. Αποτελεί πηγή ζωής, πυρήνα αντίστασης και σταθερότητας.
Είναι εκατοντάδες αγανακτισμένοι πλέον Μυκονιάτες ενωμένοι.
Είναι δυο γυναίκες μπροστάρισες. Τσαλακωμένες από τις μάχες που έχουν δώσει κι όχι από οποιοδήποτε βαρίδι. Μακρυά από μαύρες τρύπες και θολά οικονομικά συμφέροντα συνθέτουν τον κύκλο της φωτιάς, τον κύκλο της δημιουργίας και τις διαφάνειας. Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσουν πολλά, γιατί τα πεπραγμένα και η πορεία τους στα Δημοτικά Συμβούλια είναι πεντακάθαρα.
Είπαν την αλήθεια στην ώρα της, δεν κρύφτηκαν, δεν κιότεψαν, δεν παραποίησαν, οπότε το δικό τους σύμπαν δεν κρύβει κανένα μυστήριο. Προσφέρει μόνο την ομορφιά του ταξιδιού και τον καθαρό στόχο για το αύριο του νησιού μας, Μαζί με τους ανθρώπους του, Μαζί με την κοινωνία, Μαζί για τη Μύκονο.
Μαζί με την Ντίνα Σαμψούνη και την Άννα Καμμή!
___________________________________________________

Για την ΚΕΠοΜ
Η ΚΕΠοΜ είναι συνδυασμός. Ο μόνος δημοτικός συνδυασμός με όργανα, δομή και δημοκρατική λειτουργία. Οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, δεν επιβάλλονται έξωθεν και δεν ακολουθούν τον συρμό του εντυπωσιασμού και της πατριδοκαπηλείας.
Καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι και διατεθειμένες να γίνουμε βορά στα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού και των λαλίστατων θαμώνων των καφενείων καλούμε τα ευφάνταστα παπαγαλάκια του έντυπου, του ηλεκτρονικού και ζώντος κουσέγιου να κάνουν υπομονή.

Παραμένουμε αυτό που ήμασταν πάντα:
 μια ομάδα δράσης ανοικτή στον διάλογο, χωρίς κομματικές ομπρέλες, ανοικτή σε συνεργασίες και με συγκεκριμένο προσανατολισμό για το μέλλον του τόπου μας. Μας γνωρίζετε και μας σέβεστε γιατί έχουμε σταθερή πυξίδα, κουράγιο και πάθος. Κυρίως, οι φίλοι και τα μέλη της ΚΕΠοΜ, έχουμε μνήμη.
‘Εχουμε όμως και μια δέσμευση απέναντι στον κόσμο που μας στηρίζει: να λέμε την αλήθεια. Καλή αντάμωση λοιπόν. Είμαστε και θα είμαστε ενεργά παρόντες στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και όπου ή όποτε χρειαστεί και θα δίνουμε τον αγώνα μας.
Ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς, μια καλή και δημιουργική χρονιά με ζωντανή την ελπίδα για πραγματική αλλαγή σε αυτόν τον τόπο.
________________________________
Εκτός από  το αίσχος των σκουπιδιών στους δρόμους και την επικίνδυνη καύση τους,
εκτός από τηναδιαφορία (π.χ. με την οποία αντιμετωπιστηκα πέρσι το καλοκαίρι που έμεινα Ιούλιο και Αύγουστο δίχως σταγώνα νερό στο δίκτυο), λίγοι ακόμα λόγοι δυσαρέσκειας με την παρούσα κατάσταση:
Το νησί μετατρέπεται καθημερινά σε μια μεγάλη παραγκούπολη. Φαντάζει σαν ο καθένας να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να φοβάται. Αρκεί να έχει πλάτες, ισχυρούς προστάτες και χρήμα στην τσέπη.
Κοντέινερς φυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια και μετατρέπονται σε σπίτια, αποθήκες, μαγαζιά.
Πέργκολες που κλείνουν και μεταμορφώνονται σε ωραιότατα δωμάτια ή καταστήματα.
Οικοδομές που ξεπηδούν μέσα σε ρέματα που έχουν μπαζωθεί.
Τροχόσπιτα που εγκαθίστανται μόνιμα σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και αποτελούν κατοικία και επαγγελματική στέγη κάθε επίδοξου επιχειρηματία που έρχεται στην Μύκονο να πιάσει την «καλή».
Παραλίες που καταπατούνται με παράνομες κατασκευές και αποκλείουν την πρόσβαση  στους πολίτες αλλά την επιτρέπουν στους πελάτες.
Εξόφθαλμες περιπτώσεις  πολεοδομικών παραβάσεων που «τακτοποιούνται» μια χαρά εάν έχεις τον «τρόπο» σου.
_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.