Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ προς Χρήστες Ναρκωτικών στον καιρό του Κορονοϊού #COVID-19 #ΜείωσηΒλάβης







Με αφορμή τον Κορονοϊό το Δίκτυο Ομοτ. Χρηστών κυκλοφορεί τη λίστα με τις βασικές οδηγίες χρήσης ναρκωτικών σε καιρό επιδημίας. 
Οι οδηγίες είναι είναι απλές και χρήσιμες συνήθειες υγιεινής και η λίστα κυκλοφορεί διεθνώς από Δίκτυα Χρηστών με τα οποία συνεργαζόμαστε.
Αν χρησιμοποιείτε εσείς, ή αν κινείστε σε χώρο που γίνεται χρήση, συστήνουμε να τη δημοσιοποιήσετε όπως κρίνετε εσείς βολικό. Την κάναμε μικρή και περιεκτική να χωρά σε μια σελίδα ώστε να κινηθεί και ως αφίσα ή μπανεράκι.

Όμως έχω να πω και κάτι που με διασκέδασε. Κι ίσως παρατηρήσετε τον αστερίσκο που πρόσθεσα καθώς μετέφραζα το 7 που με έκανε να γελάσω πικρά. Αν νομίσετε ότι δεν αισθάνεστε πολύ καλά, λέει, ας μην πάτε για χορήγηση μόνο ειδοποιήστε να σας φέρουν σπίτι φάρμακο (ή σύνεργα). Κι εκεί το γέλιο για τους γνώστες. Διότι, αν κάποιος άφοβος τολμούσε να τηλεφωνήσει στον Ο.ΚΑ.ΝΑ πως σήμερα δε νιώθει και πολύ στα πάνω του και μήπως θα μπορούσαν να έστελναν σπίτι το φάρμακό του, η πιο ευγενής απάντηση που κατάφερα να φανταστώ είναι ένα: «Πρωταπριλιά είναι φίλε ή τρελάθηκες;».







ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 
προς Χρήστες Ναρκωτικών
για ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ από τον Κορονοϊό #COVID-19


Ακόμα και σε στιγμές πανικού ο κόσμος παίρνει ναρκωτικά (κι ίσως ακόμα πιο πολύ) γι αυτό συγκεντρώσαμε μερικές οδηγίες για ασφαλή χρήση δίχως κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.


1. ΔΕ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ σύνεργα κατανάλωσης ναρκωτικών, πίπες, σύριγγες, ατμιστές, joints, γάρα, γιούφια, στριμμένα νομίσματα ή ό,τι σύνεργα σνιφαρίσματος.

2. Αν είναι δυνατόν εφοδιαζόμαστε με σύνεργα από την αρχή της επιδημίας ώστε να μην ξεμείνουμε.

3. ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΟΥΜΕ (π.χ. με μαντιλάκια με οινόπνευμα) τα σακουλάκια πακετάκια, αφού τα πάρουμε από τον έμπορό μας.

4. Αποφεύγουμε να κρύβουμε τα πακετάκια στο στόμα, τον πρωκτό ή τον κόλπο μας. Αν χρειαστεί να το κάνουμε ας απολυμαίνουμε πρώτα τα σακουλάκια (δείτε το 3) και μόλις τα αφαιρέσουμε πλένουμε το εσωτερικό σημείο όπως και το στόμα μας με mouthwash..

5. Πλένουμε τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, αν έχουμε έρθει σε επαφή με πακετάκια ή σύνεργα χρήσης άλλων.

6. Προετοιμάζουμε τα ναρκωτικά μας ΟΙ ΙΔΙΟΙ και αποφεύγουμε να αγγίζουμε άλλων.

7*. Αν υποπτευθούμε πως έχουμε μολυνθεί ή έχουμε συμπτώματα  ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ στους οργανισμούς ναρκωτικών αλλά ζητάμε να μας στείλουν σπίτι ό,τι χρειαζόμαστε. 
Ας είμαστε προετοιμασμένοι για περίπτωση που τα κέντρα υποστήριξης θα κλείσουν προσωρινά.

8.O Covid-19 είναι ιδιαίτερα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για ΑΣΘΕΝΕΙΣ και όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό. Τους βοηθάμε να ζήσουν με ασφάλεια για να ζήσουμε κι εμείς με ασφάλεια.


____________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.