Ημέρα Περιβάλλοντος
Με το νόμο Χατζηδάκη η περιβαλλοντική αδειοδότηση πετσοκόβεται και γίνεται fast-track, ενώ ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για επέκταση, ανανέωση και τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων χωρίς δημόσια διαβούλευση.
Ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος, που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει εργαλείο πράσινης ανάπτυξης (!!!), στην ουσία είναι ένα γιγαντιαίο σχέδιο εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων και ολοκληρωτικής άλωσης του τόπου μας από τις πολυεθνικές εταιρίες
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.
Θα τους συμπαρασταθούμε η θα υπακούσουμε σε αποφάσεις των ελίτ πολιτικών;
"το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ηπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν»
«Εξαιρετικά επικίνδυνα περιβαλλοντικά τετελεσμένα δημιουργούν τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων της χώρας.
Σημαντικοί φυσικοί θησαυροί απειλούνται και η προστατευτική για το περιβάλλον νομοθεσία υπονομεύεται, για ένα φημολογούμενο σωτήριο οικονομικό όφελος που δεν προκύπτει, ούτε από αξιόπιστα και τεκμηριωμένα δεδομένα, ούτε από τη διεθνή εμπειρία.
Μαζί με τον περιβαλλοντικό πλούτο, σε διακινδύνευση τίθεται και η άρρηκτα δεμένη με το φυσικό περιβάλλον οικονομική δραστηριότητα των ευρύτερων περιοχών, κυρίως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή.
Εκτός από τους προφανείς κινδύνους για τις περιοχές εκμετάλλευσης, η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί πρακτική που αντίκειται προκλητικά στην παγκόσμια ανάγκη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής».
Αυτά τονίζουν σε κοινή τοποθέτησή τους 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας που παραθέτουν στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της επερχόμενης απειλής.
Απειλή για τις ελληνικές θάλασσες
Οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί για υδρογονάνθρακες καλύπτουν περίπου 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κομμένη σε «οικόπεδα πετρελαίου», αυτή η τεράστια θαλάσσια περιοχή καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ελληνικής Τάφρου, παγκόσμιας σπουδαιότητας ενδιαιτήματος για τα θαλάσσια θηλαστικά.
Η περιοχή έχει κρίσιμη σημασία για την επιβίωση όλων των απειλουμένων ειδών θαλάσσιων θηλαστικών που απαντώνται στη Μεσόγειο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιοτόπους της Μεσογείου για τον ζιφιό, είδος ιδιαίτερα ευάλωτο σε ανθρωπογενείς ήχους.
Κρίσιμη σημασία όμως έχει για ένα ακόμη εμβληματικό είδος της Μεσογείου, την καρέτα καρέτα. Το Ιόνιο φιλοξενεί τις πιο σημαντικές παραλίες ωοτοκίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ακολουθεί η Κρήτη. Ο Αμβρακικός Κόλπος επίσης αποτελεί σημαντικό τροφοληπτικό πεδίο για το άκρως μεταναστευτικό είδος είδος και τα οικόπεδα που έχουν δοθεί για έρευνα και εκμετάλλευση θα επηρεάσουν αρνητικά την επιβίωσή του.
Απειλή για προστατευόμενες περιοχές
Τόσο θαλάσσια, όσο και όλα τα χερσαία οικόπεδα πετρελαίων καταλαμβάνουν ολοκληρωτικά ή τμηματικά πολλές περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών (Natura, εθνικά πάρκα, κλπ).
• Χερσαία περιοχή «Ιωάννινα»: Συνολική έκταση 4.187 τ. χλμ., μεταξύ των οποίων ολοκληρωτικά ή τμηματικά 20 περιοχές Natura και τμήματα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Περιοχής προστασίας της φύσης Στενών και εκβολών Αχέροντα και Καλαμά.
• Κατάκολο: Συνολική έκταση 542 τ. χλμ. που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της περιοχής Natura GR2330007 «Παράκτια θαλάσσια ζώνη από ακρωτήριο Κυλλήνη έως Τούμπι-Καλογριά».
• ΒΔ Πελοπόννησος: Συνολική έκταση 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταλαμβάνει 11 περιοχές Natura 2000, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφιλιάς.
• Αιτωλοακαρνανία: Συνολική έκταση 4.360 τ. χλμ. Καταλαμβάνει ολικά ή μερικά 15 περιοχές Natura, δυο εθνικά πάρκα και δύο υγροτόπους διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ (Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αμβρακικός).
• Άρτα-Πρέβεζα: Συνολική έκταση 4.763 τ.χ λμ. Καταλαμβάνει μερικά ή ολικά 10 περιοχές Natura, δυο εθνικά πάρκα, έναν υγρότοπο Ραμσάρ (Αμβρακικός).
Υποβάθμιση της προστασίας των περιοχών Natura
Οι συμβάσεις παραχώρησης απομειώνουν δραματικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura, καθώς οι συμβάσεις παραχώρησης δεν τις καλύπτουν τις εργασίες σεισμικής έρευνας με την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία της Ε.Ε. δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Όμως, από το φωτογραφικά ευνοϊκό πλαίσιο για τις εργασίες σεισμικής έρευνας υποβαθμίζεται συνολικότερα το τεράστιας σημασίας περιβαλλοντικό κεκτημένο της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των σχετικών διαδικασιών διαφάνειας και αδειοδότησης.
Θεσμική οπισθοδρόμηση
Με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Πολωνία και ενώ τα προγράμματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εξελίσσονται ταχέως, οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς επισημαίνουν για ακόμη μία φορά, πως η μετατροπή της μισής σχεδόν Ελλάδας σε οικόπεδα πετρελαίων ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση.
«Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ουσιαστικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας. Το να επιτρέπεται η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, με μέρος των εργασιών πετρελαίου να μην υπόκεινται καν σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, αποτελεί αδιανόητη θεσμική οπισθοδρόμηση», επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Στις 5/6 είναι η Ημέρα Περιβάλλοντος.
Σήμερα Πέμπτη στις 21:00-22:00 γεμίζουμε το twitter με την αγωνία μας και τους αγώνες μας για το περιβάλλον. Tουιτάρουμε για το νόμο Χατζηδάκη, για #skouries, πετρέλαια, αιολικά, νερά, δάση, παραλίες,
με τα hashtags:
Το περιβάλλον μας απειλείται.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: 985% πάνω από το όριο ο μόλυβδος στο ποτάμι της Ολυμπιάδας από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσό https://antigoldgr.org/blog/2019/03/04/epitheorites-perivallontos-985-pano-apo-to-orio-o-molyvdos-sto-potami-tis-olympiadas-apo-ta-apovlita-tis-ellinikos-chrysos-skouries-olympias/
O Υφυπουργός Θωμάς ως Πόντιος Πιλάτος και ο τύπος των ήλων στο σώμα της Χαλκιδικής https://antigoldgr.org/blog/2020/05/29/o-yfypourgos-thomas-os-pontios-pilatos-kai-o-typos-ton-ilon-sto-soma-tis-chalkidikis-skouries
@antigoldgreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .
Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.