Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

26 Ιουνίου 2020- Support.DontPunish [Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία]




Η 26η Ιουνίου αρχικά θεσπίστηκε ως Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών, μια αφορμή για κινδυνολογία περί μάστιγας, στιγματισμό αδύναμων ομάδων και εγκώμια υπέρ της καθεστωτικής βίας και της αστυνομοκρατίας. Το κίνημα 'Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία' απαντά με το αίτημα για πολιτική ρεαλιστική και λογική με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έμφαση στην ενημέρωση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οργανώσεις μας συνεργάζονται κάτω από το σύνθημα Support.DontPunish [Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία] ενώ τοπικά κάθε χρόνο επικεντρωνόμαστε και σε πιο ιδιάζοντα ή επείγοντα ζητήματα. Πέρσι είχαμε θέμα μας τις γυναίκες που κάνουν χρήση, πρόπερσι αίτημά μας ήταν να λειτουργήσουν Χώροι Επιβλεπόμενης Χρήσης.
Φέτος η κοινότητα μας χαιρετίζει ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Για πρώτη φορά άνοιξε Ξενώνας για τους άστεγους ανθρώπους μας. Ως τώρα η πολιτεία είχε δείξει στυγνή αδιαφορία για τους άστεγους εθισμένους. Μάλιστα η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών γινόταν αιτία αποπομπής με συνέπεια να χτυπιούνται οι πιο αδύναμοι, οι πιο φοβισμένοι και ταλαιπωρημένοι από όλους τους άστεγους για τους οποίους φτιάχνονται αυτοί οι χώροι φιλοξενίας.

Όπως κάθε χρόνο οργανώσεις-μέλη της ελληνικής Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες [Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, Διογένης-Διάλογος Πολιτικής για Ναρκωτικά, Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής Προμηθέας, Praksis και Steps] πήραμε μέρος στη διεθνή εκστρατεία “Support.Don’t Punish.” [Υποστήριξη. Όχι Τιμωρία].

Μέλη της Πλατφόρμας το πρωί επισκεφθήκαμε τον Ξενώνα για Άστεγους Χρήστες όπου κρεμάσαμε πανό και μοιράσαμε τα φυλλάδιά μας για τη χρήση στον καιρό του κορονοϊού και για τη Μεθαμφεταμίνη (σίσα), το φθηνό ναρκωτικό που θερίζει στους δρόμους. 
Το απόγευμα ο συνεργάτης μου Χρήστος Αναστασίου κι εγώ περάσαμε από το γραφείο του Γιώργου Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μετά δεχθήκαμε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού ο οποίος, με την ευκαιρία της ημέρας, ανακοίνωσε σημαντική επιδότηση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Καλεσμένοι μαζί μας ήταν και πέντε απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ και στόχος μας ήταν να μη μείνουν έξω από τη βοήθεια οι ωφελούμενοι του ΟΚΑΝΑ σταθεροποιημένοι στο υποκατάστατο. Επίσης ζητήσαμε να μη μείνει η βοήθεια στην επιδότηση αλλά να σχεδιαστεί και κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης όσων παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης. Ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα αυτή η συνάντηση διότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός δέχεται εκπροσώπους της κοινότητας των χρηστών ουσιών κι έχω την ελπίδα να μην είναι η τελευταία αλλά να ανοίξει ο δρόμος και να τολμούν να μας συναντούν οι Έλληνες πολιτικοί.
Στις 7.00 μαζευτήκαμε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης όπου είχαμε ομιλίες για την Αστεγία στον κόσμο των Χρηστών και δόθηκε η ευκαιρία στους καλεσμένους μας κι εμάς να κουβεντιάσουμε γι αυτό το σημαντικότατο ζήτημα. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι Νίκη Βουδούρη, Φωτεινή Λεομπίλα, Κωνσταντίνος Κοκκώλης, Νίκος Φιτσιάλος, Τάσσος Σμετόπουλος, Χρήστος Αναστασίου ενώ εγώ είπα δυό λόγια για την 26η Ιουνίου και διεύθυνα τη συζήτηση.

Όπως πάντα φέρνω εικόνες και videos και συνδέσμους της δικής μας και της διεθνούς καμπάνιας.













προετοιμάζοντας, έξω από το σπίτι μου







Στο Ιονίς



Με το συτνεργάτη μου και το Γ. Σταμάτη Γ.Γ. του Υπουργείου

Στο Μέγαρο Μαξίμου





Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης









Για τα 'Ναρκωτικά'― δράσεις και ιδέες







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.