Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Για την Υπερηφάνεια ― #pride2020





29 Ιουνίου η Ημέρα του μήνα της Υπερηφάνειας.
Η Υπερηφάνεια είναι το αντίθετο της Ντροπής. Της ντροπής της δυστυχίας και της υποκρισίας και της καταπίεσης. 

Πριν 50 χρόνια, το 1970, έγιναν στην Αμερική οι πρώτες πορείες Υπερηφάνειας. Από τότε πολλά κατακτήσαμε.
Όλο και σε πιο πολλά κράτη, όλο και σε πιο πολλές οικογένειες οι άνθρωποι εκφράζουν ελεύθερα τη φύση τους και απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην ευτυχία. Όλο και σε πιο πολλά κράτη νομιμοποιείται ο γάμος ομοφύλων κι αποστιγματίζονται τα ομόφυλα ζευγάρια που γίνονται γονείς. 

Όμως ακόμα ακούμε στιγματιστική γλώσσα γύρω μας, ακόμα αυτοκτονούν νέοι άνθρωποι από τη ντροπή που καλλιεργεί μέσα τους το περιβάλλον τους ή πεθαίνουν μόνοι κι εγκαταλελειμμένοι οι μεγαλύτεροι. Γιατί; Επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι η δική τους φύση είναι φυσιολογικότερη, επειδή πολιτικοί δεν τολμούν, επειδή γονείς επιλέγουν από το παιδί τους την κοινωνία στην οποία έτυχε να βρεθούν.

29 Ιουνίου, Ημέρα Υπερηφάνειας. Όχι για την ΛOATKI κοινότητα, για όλες και όλους μας. Επειδή η ελευθερία της σκέψης μας μετριέται με την αποδοχή του άλλου- του διαφορετικού από εμάς. Επειδή ευτυχής δεν είναι κανείς μας αν ζει πλάι στη δυστυχία. Επειδή δικαίωμα στη ελεύθερη έκφραση και τη χαρά έχουμε όλοι οι άνθρωποι και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτό.

Καλό Pride
σε όλες και όλους εύχομαι σήμερα
κι αν η πανδημία εκεί που είμαστε μας κρατά σε περιορισμό
έχουν φτερά η καρδιά κι η φαντασία
και πετάμε ψηλά στο ουράνιο τόξο της Αγάπης,
σπάζοντας όλα τα δεσμά.








Το ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας επρόκειτο να οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η πανδημία έγινε αιτία να ματαιωθούν οι γιορτές ορατότητας και να αναβληθούν για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.



EuroPride 2020 Thessaloniki
Με αίσθημα ευθύνης για τη δημόσια υγεία και έχοντας υπόψη ότι τα κρίσιμα στοιχεία του EuroPride (ορατότητα, μαζικές συγκεντρώσεις, συμπερίληψη, διεθνείς μετακινήσεις) περιορίζονται αισθητά λόγω των κανονισμών υγιεινής, το διοικητικό συμβούλιο του Thessaloniki Pride έχει λάβει τη δύσκολη απόφαση ότι το EuroPride δεν μπορεί ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για αυτό το έτος.

Το EuroPride 2020 είχε προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Η πραγματοποίησή του κάποια στιγμή το φθινόπωρο θα ήταν μια αρκετά αβέβαιη –με μεγάλο ρίσκο– επιλογή, δεδομένου ότι οι αρχές, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορούν ούτε να εγγυηθούν τη δυνατότητα μαζικών συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, συναυλιών και συνεδρίων έως το τέλος του 2020, ούτε να αποκλείσουν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων COVID-19 και συνακόλουθα και καραντίνα. Επιπλέον, η πανδημία έχει εξαντλήσει τους πόρους του κόσμου, αλλά και των φορέων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους συνεργάτες μας να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες για το EuroPride, ο κόσμος μας να μην έχει τα μέσα να υποστηρίξει το σκοπό μας και οι χορηγοί είναι πολύ διστακτικοί να επενδύσουν στις δράσεις μας. Ακόμα κι αν πραγματοποιούσαμε μια άτυπη παρέλαση, το EuroPride δε θα ήταν ευρωπαϊκό στην ουσία του, καθώς οι διεθνείς μετακινήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε περιορισμούς, αποκλείοντας έτσι μέρος της κοινότητας.
Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την European Pride Organisers Association, το διαχειριστή του τίτλου του EuroPride, για να εξετάσουμε πιθανές εναλλακτικές λύσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι σαφές ότι οι λόγοι που το EuroPride ήρθε στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως επίσης και η ανάγκη να ενδυναμώσουμε την κοινότητά μας μέσω του EuroPride.
Ταυτόχρονα, κατανοούμε την ανάγκη της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ορατότητα και ενδυνάμωση και εντός του 2020. Ως εκ τούτου, προγραμματίζουμε τη διοργάνωση ορισμένων εκδηλώσεων ορατότητας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2020 τοπικής εμβέλειας και προσαρμοσμένα στη νέα πραγματικότητα.




εικόνες- σύνδεσμοι
H  εικόνα από το  χωριό Villanueva de Algaidas της Ανδαλουσίας κοντά στη Malaga.  Όταν χθες, Κυριακή 28/6 η Αστυνομία απαίτησε να κατεβάσει ο Δήμος τη σημαία του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας,πάνω από 300 νοικοκυριά κρέμασαν τις δικές τους σημαίες. Αυτό είναι πολιτισμός, αυτό είναι αλληλεγγύη και σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων. https://www.channelnewsasia.com/news/world/spanish-village-rainbow-council-gay-pride-flag-12879272
Μένουμε υπερήφαν@ ✌️🏳️‍🌈 Villanueva de Algaidas, Μάλαγα


Και, κάτω, 50 μέτρα σημαία έπλεξαν στο βελονάκι 19 γείτονες/ισσες στην Κόρντοβα.
Ααααχ Ισπανία αγαπημένη.




EuroPride 2020 Thessaloniki  Global Pride 2020 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.