Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Διεθνής Ημέρα Μείωσης Βλάβης #HarmReduction


Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών .Ψυχοδ/κων Ουσιών
_PeerNUPS

https://www.facebook.com/drug.peers.net /


H Διεθνής Ημέρα Μείωσης Βλάβης σήμερα, 7 Μαΐου, μας βρήκε σε ένα κομβικό σημείο θετικών αλλαγών.

Η νέα Στρατηγική για τα Ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021-2025 συμπεριέλαβε τη Μείωσης της Βλάβης ως ξεχωριστό πυλώνα αποδίδοντάς της, επιτέλους,  την  από καιρό αποδεδειγμένα αναγκαία  σημασία που έχει  για την προάσπιση της  δημόσιας υγείας σώζοντας ζωές και αντιμετωπίζοντας τους χρήστες  ψυχοδραστικών ουσιών με πραγματισμό,  ενσυναίσθηση, και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα δίνεται από την Ε.Ε. ιδιαίτερη έμφαση στον ευάλωτο πληθυσμό των φυλακισμένων χρηστών που σχεδόν στο σύνολο του, μέχρι σήμερα και στη χώρα μας, παραμένει αποκομμένος από κάθε υπηρεσία Μείωσης Βλάβης. 

 

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας που ακόμα ζούμε με όλες τις επιβαρυντικές συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία  και την ψυχική υγεία όλων μας, ανέδειξε για άλλη μια φορά τη θεμελιώδη σημασία παρεμβάσεων για τη Μείωση Βλάβης οι οποίες σώζουν, και έσωσαν, ζωές. Τις ζωές των πιο ευάλωτων από εμάς τους χρήστες οι οποίοι, λόγω της προκατάληψης, του στίγματος, κοινωνικής αδιαφορίας, άγνοιας και ανάλγητων πολιτικών, παραμένουν συχνά αβοήθητοι στους δρόμους, εκτεθειμένοι σε κάθε λογής κινδύνους . 

 

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που φέτος στην  πρόσφατη 64η Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βιέννη,  για πρώτη φορά η Ελληνική Αντιπροσωπεία συμπεριέλαβε στο δυναμικό της εκπροσώπους  από το Δίκτυό μας, δηλαδή από την άμεσα θιγόμενη κοινότητα. Μεγάλο βήμα προόδου που, ως πολύ πρόσφατα στον τόπο μας, έμοιαζαν αδιανόητα για ένα Δίκτυο Χρηστών.

Ωστόσο, για εμάς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. 

Δε θα πάψουμε να διεκδικούμε  τα δικαιώματά μας.

Δε θα πάψουμε να διεκδικούμε την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,

δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε κατά της άγνοιας, των προκαταλήψεων και των ιδεοληψιών που μάς εξωθούν στο περιθώριο ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας,

δε θα πάψουμε να διεκδικούμε την  ισότητα και το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια. 

 

 

  ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.