Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021

Προφυλακτικά στην τσάντα της κόρης σας και της μαμάς σας;


«Εάν δείτε προφυλακτικά στην τσάντα μιάς γυναίκας τι σκέπτεστε;

Απαντήστε ειλικρινά κι ελεύθερα.» ρώτησα χθες στοFacebook  κι ευχαριστώ εσάς που απαντήσατε. Ως τώρα έχω 202 απαντήσεις και είναι, όλες σχεδόν, θετικότατες. Κυμαίνονται μεταξύ του «Μπράβο της, προσέχει τον εαυτό της» και του «το θεωρώ φυσικό, δε σκέπτομαι κάτι» ή και « αν είναι όμορφη τη σκέπτομαι να τα χρησιμοποιεί».

 

Αν απαντήσατε πως σας κάνει καλή εντύπωση να δείτε προφυλακτικά στην τσάντα μιας γυναίκας, απαντήστε  ειλικρινά, πώς θα αντιδράσετε αν αυτή η γυναίκα είναι η κόρη σας, η αδελφή σας, η μάνα σας. Είναι το ίδιο; 

Ή και σχέση σας; Έχω μάλιστα και προσωπική εμπειρία κάποιου που, μετά το χωρισμό, μου είχε πει για την πρώην πως έπρεπε να το είχε καταλάβι τις ήταν αφού όταν τη γνώρισε «κουβαλούσε προφυλακτικά στην τσάντα σα πουτάνα».


Η ερώτηση χρησιμοποιήθηκε σε εργαστήριο για τα δικαιώματα των γυναικών, σε κράτη με σοβαρά προβλήματα καταπίεσης. Και, όπως θα μαντέψατε, έχει στο δεύτερο σκέλος οι απαντήσεις δεν ήταν παιχνιδιάρικες και καλοπροαίρετες όσο στο πρώτο..

 

Μπορεί να έχουν μειωθεί στην Ελλάδα τα εγκλήματα για την τιμή της οικογένειας μα τα εγκλήματα ‘πάθους’ όπως ευφημιστικά ονομάζονταν οι δολοφονίες γυναικών από σύντροφο δεν έχουν μειωθεί, ούτε η σωματική και λεκτική βία.  Ακόμα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για βία το «μου ‘βρισε τη μάνα» ή ακούμε για σεβασμό παντελονιών, «παντελονάτους». Ακόμα δηλαδή να γίνει συνείδηση ότι τα σώματα των γυναικών ανήκουν μόνο σ' αυτές κι ότι η τιμή κι αξία κάθε ανθρώπου είναι συνέπεια ήθους πράξεων κι ατομικών επιλογών και δεν έγκειται ανάμεσα στα πόδια των γυναικών της οικογένειας.

 

Οι απαντήσεις στο https://www.facebook.com/daphne.chronopoulou.9/posts/10222029716106463


Ακολουθούν:

διαδραστικός χάρτης σεξουαλικής κακοποίησης

και παραδείγματα χρήσης «παντελονάτων» έτσι για γέλιο και για  του λόγου το αληθές. Παράδειγμα τρανταχτό και όχι για γέλια το «Κυπρίων γυναίκες βιάστηκαν» (αντί για «Κύπριες») που γράφει κάποιος στερώντας από τα θύματα βιασμού ακόμα και την ιθαγένεια. 


Λίγες από τις πολλές Απαντήσειςοτι κανει σεξ

―Μου εχει τυχει ..Λεω κοιτα την καργιολιτσα..... ετοιμη ειναι 

Timoleon Gketsos
Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι ενστικτωδώς είναι "ε την πουτάνα". Δυστυχώς η γενιά μου, όπως και οι προηγούμενες, κι ως 3000 χρόνια πίσω, μεγάλωσαν βουτηγμένες σε μια πατριαρχική αντίληψη κι εκμετάλλευση του κόσμου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να απαλλαγώ πλήρως από τις πεποιθήσεις της. Το εύχομαι, επειδή το πνεύμα μου λαχταρά ειρήνη και ισότητα των φύλων. Έχει θαρρώ υπέρτατη αξία να μην ταυτιζόμαστε με κάθε μας σκέψη μα να στεκόμαστε παρατηρητικά απέναντί της, πλάι της ίσως καλύτερα, με πρόθεση να κατανοήσουμε και να γειάνουμε ο καθένας, η καθεμιά τις πληγές μας. Και προσωπικά είμαι περήφανος που πια μπορώ όταν βλέπω τα προφυλακτικά στην τσάντα μιας γυναίκας, η δεύτερή μου σκέψη να είναι " ε τι πούτανος είμαι κι εγώ ", να γελάω από μέσα μου, να μου κλείνω το μάτι και να ηρεμώ.

―Υπευθυνότητα
Ότι δεν θα είχα εγώ ποτε
Οτι είναι μια υπέροχη γαμιάρα!

―Στηρίζουμε. Ακομπλεξαριστη και προσεκτική.
―Ξέρει να το 'γλεντάει' με ασφάλεια, μπράβο της !
Ότι νοιάζεται για την ίδια και τους άλλους. Ότι είναι υπεύθυνο άτομο


______________________________________________________
Χάρτης καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίαςhttps://www.facebook.com/SexHarassMap2 σχόλια:

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.