Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Αλέκος Αμφιλόχιος: στο νησί του προσκαλεί



 Το νησί του Αλέκου ήταν στο τέρμα της οδού Τσακάλωφ, αγαπημένο λιμάνι μας. Τώρα είναι στη μνήμη, στις καρδιές μας, στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη και, για πάντα, στους πίνακές του που για ένα μήνα εκτίθενται στη γκαλερί Genesis στο Κολωνάκι, από σήμερα 29.6.2017 ως 15.7.2017.
Συστήνω και
  σας φέρνω Πρόσκληση, έργα και συνδέσμους.





Η εκθεσιακή σεζόν 2016-2017 πλησιάζει προς το τέλος της.
Η προτελευταία έκθεση είναι μία μεγάλη αναδρομική που αφορά στο έργο του Αλέκου Αμφιλόχιου. Πάνω από 100 έργα –μικρών και μεσαίων διαστάσεων- θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην gallery genesis.
Το δελτίο τύπου που αφορά στον Αλέκο συνοδεύουν κείμενα ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους που έγραψαν με μεγάλη χαρά:
Νίκος Βατόπουλος - Δημοσιογράφος / Μάριος Βουτσινάς – Εικαστικός / Ντένης Ζαχαρόπουλος - Ιστορικός Τέχνης / Βασίλης Καρακατσάνης – Ζωγράφος / Γιάννης Κοκκιασμένος – Ηθοποιός / Ίρις Κρητικού - Ιστορικός τέχνης / Διονύσιος Μπούζος - Art Collector / Γιάννης Ξανθούλης – Συγγραφέας / Κάλλια Παπαδάκη - Συγγραφέας / Ελισάβετ Χρονοπούλου – Σκηνοθέτης


Η gallery genesis παρουσιάζει:
Αλέκος
“My Island”
Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής
 
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 / Ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2017

______________

Ο Αλέκος. Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όλους! Είναι ο Αλέκος των πρώτων μπαρ “Φεγγάρι” και “Μύκονος” που άνοιξε στην Πλάκα τη δεκαετία του ’60. Είναι ο Αλέκος του “Aleko’s Island” της δεκαετίας του ’80. Είναι ο Αλέκος το παιδί του Πειραιά που όσο αγαπούσε τη διασκέδαση άλλο τόσο αγαπούσε τη ζωγραφική. Αυθόρμητα, όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τον τίτλο της μεγάλης αναδρομικής του έκθεσης, σκέφτηκα το “My Island”, εμπνεόμενος από το όνομα του μπαρ που είχε τα τελευταία χρόνια, το “Aleko’s Island”: ένα νησί που είχε δημιουργήσει για να υποδέχεται τον κόσμο που ήθελε να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα. Θέλησα έτσι να αναφερθώ με την σειρά μου στο δικό του προσωπικό νησί που κατέφευγε για να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί μέσα από τη ζωγραφική. Ο Αλέκος Αμφιλόχιος γεννημένος στις 15 Μαΐου του 1935 όπως λέει ο ίδιος και όχι στις 18 Μαΐου όπως αναγράφεται στην ταυτότητά του, είναι σήμερα 82 χρονών, ζει κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και ζωγραφίζει ασταμάτητα από παιδί. Ζωγραφίζει πάνω σε ότι βρει: ξύλα, χαρτόνια, πλακάκια, υφάσματα, καμβάδες, πιάτα, πόρτες και άλλα υλικά που θα μας έπαιρνε σελίδες να αναφέρουμε. Η ζωγραφική του ανήκει στην κατηγορία τέχνης Ναΐφ -μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο, όσο και στην τεχνική. Η προελευσή της είναι η Γαλλική λέξη naive που σημαίνει αφελής. Οι ιστορίες που αφηγείται ο Αλέκος μέσα από τα έργα του μόνο αφελείς δεν είναι. Η μοναξιά, η συντροφικότητα, τα ερωτικά παιχνίδια των ανθρώπων είναι από τα θέματα που τον απασχολούν. Όλα με φόντο τη θάλασσα ή την αγαπημένη του Ακρόπολη. 
Γιώργος Τζάνερης – Καλλιτεχνικός διευθυντής genesis gallery








Λίγο πριν το τέλος της εκθεσιακής σεζόν 2016 - 2017, η γκαλερί Genesis πραγματοποιεί τη μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο του Αλέκου Αμφιλόχιου, με τίτλο «My Island», με περισσότερα από 100 έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.
«Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όλους»!
Μιλώντας για τον καλλιτέχνη και την έκθεση, ο Γιώργος Τζάνερης σημειώνει: «Ο Αλέκος. Γνωστός με το μικρό του όνομα σε όλους! Είναι ο Αλέκος των πρώτων μπαρ “Φεγγάρι” και “Μύκονος”, που άνοιξε στην Πλάκα τη δεκαετία του ’60. Είναι ο Αλέκος του “Aleko's Island” της δεκαετίας του ’80. Είναι ο Αλέκος, το παιδί του Πειραιά, που, όσο αγαπούσε τη διασκέδαση, άλλο τόσο αγαπούσε τη ζωγραφική.
Αυθόρμητα, όταν ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για τον τίτλο της μεγάλης αναδρομικής του έκθεσης, σκέφτηκα το “My Island”, εμπνεόμενος από το όνομα του μπαρ που είχε τα τελευταία χρόνια, το “Aleko's Island”: ένα νησί που είχε δημιουργήσει, για να υποδέχεται τον κόσμο που ήθελε να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα. Θέλησα, έτσι, να αναφερθώ με τη σειρά μου στο δικό του προσωπικό νησί, όπου κατέφευγε, για να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί μέσα από τη ζωγραφική.

Ο Αλέκος Αμφιλόχιος, γεννημένος στις 15 Μαΐου του 1935, όπως λέει ο ίδιος, και όχι στις 18 Μαΐου, όπως αναγράφεται στην ταυτότητά του, είναι σήμερα 82 χρόνων, ζει κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και ζωγραφίζει ασταμάτητα από παιδί. Ζωγραφίζει πάνω σε ό,τι βρει: ξύλα, χαρτόνια, πλακάκια, υφάσματα, καμβάδες, πιάτα, πόρτες και άλλα υλικά, που θα μας έπαιρνε σελίδες να αναφέρουμε. Η ζωγραφική του ανήκει στην κατηγορία τέχνης Ναΐφ - μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο, όσο και στην τεχνική. Η προέλευσή της είναι η γαλλική λέξη “naïve” που σημαίνει “αφελής”. Οι ιστορίες, που αφηγείται ο Αλέκος μέσα από τα έργα του, μόνο αφελείς δεν είναι. Η μοναξιά, η συντροφικότητα, τα ερωτικά παιχνίδια των ανθρώπων είναι από τα θέματα που τον απασχολούν. Όλα, με φόντο τη θάλασσα ή την αγαπημένη του Ακρόπολη».
«Η δυνατότητα του ζωγράφου να κολυμπά σε έναστρα νερά»
Η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού, σημειώνει: «“Η δυνατότητα ενός νησιού” καταμεσής της Αθήνας. Η δυνατότητα της ζωγραφικής ως μικρής χαρμόσυνης λευκής σημαίας του νου. Η δυνατότητα του ζωγράφου να κολυμπά σε έναστρα νερά, να σκαρφαλώνει ξέξασπρους κίονες, να οργώνει μύθους, να ζυμώνει χρώματα. Η δυνατότητα του Αλέκου να ποιεί και να ονειρεύεται».

«Ως φαντασίωση της μνήμης και της επιθυμίας»
Ο art collector Διονύσιος Μπούζος σημειώνει: «Ο Αλέκος συλλαμβάνει και αντιπαραβάλλει παραδοσιακές ελληνικές εικόνες και χρώματα σε υψηλού ύφους - και, συχνά, ερωτικές - βινιέττες, δημιουργώντας σκηνές οικίες και νοσταλγικές, μα, ταυτόχρονα, έντονες και φορτισμένες. Ισχνοί, αθώοι και αισθητικοί, οι πίνακές του μας αποκαλύπτουν έναν κόσμο - δικό του ή δικό μας παραμένει αίνιγμα - ως φαντασίωση της μνήμης και της επιθυμίας».
«Με τρυφερότητα και, άλλο τόσο, με επιδέξιο σεβασμό»
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης τονίζει: «...Συγκρατώ το καλοκαιριάτικο γαλάζιο, την περιπαικτική διάθεσή του απέναντι στην πραγματικότητα που μεταμορφώνεται σε δημιουργική ειρωνεία, τη γνώση να αποτυπώνει τη νεότητα ως αδιαπραγμάτευτα επίκαιρη και τη φρεσκάδα των αναμνήσεων των σχημάτων πέρα από κλισέ. Με τρυφερότητα και, άλλο τόσο, με επιδέξιο σεβασμό στην περιπέτεια της νοσταλγίας».
«Δεν πήγαινα να τον συνδράμω, αλλά να με συνδράμει»
Ο ηθοποιός Γιάννης Κοκκιασμένος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα, ο Αλέκος χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Πριν πάω στη δουλειά ή γυρνώντας, περνούσα να τον δω. Κάποια στιγμή, μου είπε: “Τι έρχεσαι και ξανάρχεσαι, άντε πήγαινε σπίτι σου”. Του εξήγησα πως δεν πήγαινα να τον συνδράμω, αλλά να με συνδράμει. Αυτή η αίσθηση διαρκούς γιορτής που αποπνέει είναι εξίσου παρούσα και ιαματική στη ζωγραφική του, που, παραφράζοντας τους Φλαμανδούς, θα χαρακτήριζα: “Κήπο των Μικρών κι Αιωνίων Επιγείων Ηδονών”».




_____________________________________________________
στο facebook: Alekos Amfilochios

η έκθεση: 
Η gallery genesis παρουσιάζει:
Αλέκος
“My Island”
Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής
 
Εγκαίνια: Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 / Ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2017

https://www.facebook.com/events/1207818839347367/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.