Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Καταναγκαστική εργασία κρατουμένων για ελληνική εταιρία― #My_bags



Μας συγκινεί η Λίστα του Σίνγκλερ, διαβάζουμε την Άννα Φρανκ, μνημονεύουμε τα ναζιστικά στρατόπεδα με αποτροπιασμό και, σαν πολιτισμένοι άνθρωποι, περιφρονούμε τα κινέζικα πάμφθηνα προϊόντα των Jumbo της γης που κατασκευάζονται από σκλάβους που δουλεύουν δωδεκάωρα και κοιμούνται κάτω από τις μηχανές, ενώ οι πιο ενήμεροι νιώθουμε μια κάποια ενοχή όποτε κάποια ακτιβιστική ομάδα μας θυμίζει ότι τα jeans μας ράβονται από σκλάβους στο Μπαγκλαντές σε χωριά που το νερό είναι πλέον μπλε από τα 'πετροπλυμμένα' μας.
Είναι μακρινά αυτά, συμβαίνουν σ' εκείνο τον Τρίτο Κόσμο στον οποίο συνηθίσαμε να θεωρούμε τη δυστυχία αναπόφευκτη; Και αν μαθαίναμε ότι αυτά συμβαίνουν κοντά μας τι θα νιώθαμε;
Τι σκεπτόμαστε για την ελληνική εταιρία που εκμεταλλεύεται κρατούμενους των βουλγαρικών φυλακών; 

Δεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές επειδή είναι 'δικών μας' οπότε το έγκλημα το ονομάζουμε Ανάπτυξη;
 _____________________________
 H καταγγελία είναι επώνυμη, του Jock Palfreeman, Αυστραλού που  το 2008, μετά από αδιαφανή δίκη το 2008 καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη στη Βουλγαρία, δίχως καμιά συμπαράσταση από την πατρίδα του.

Μετά το κείμενό του φέρνω κι ένα video στο οποίο μιλάει για  τη διαφθορά και τις εικτρές συνθήκες στις βουλγάρικές φυλακές και το απολύτως άδικο δικαστικό σύστημα. 



Βουλγαρικές φυλακές: Ελληνική εταιρία εκμεταλλεύεται την καταναγκαστική εργασία κρατουμένων [Ανακοίνωση του αντιφασίστα κρατούμενου Jock Palfreeman*]
Για πολλά χρόνια, περισσότερα από όσα βρίσκομαι εγώ στη φυλακή, υπάρχει μία εταιρία που κατασκευάζει χάρτινες σακούλες η οποία εκμεταλλεύεται εργάτες στη φυλακή της Σόφια στη Βουλγαρία. Το όνομα της εταιρίας στη Βουλγαρία είναι MKD96. Η συγκεκριμένη εταιρία, όμως, τροφοδοτεί μόνο πανάκριβα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ελλάδα, ενώ οι παραγγελίες και οι συμβάσεις είναι δουλειά της Ελληνικής εταιρίας Mybags (το ελληνικό όνομα της εταιρείας είναι Τίγκας Θοδωρής).
Οι δύο εταιρίες διοικούνται από τα ίδια άτομα και στις δύο πλευρές των συνόρων. Θεωρητικά, η εταιρία πληρώνει τους κρατούμενους για κάθε σακούλα που κατασκευάζουν με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος πληρωμής είναι η πληρωμή του κρατούμενου ανά σακούλα. Φυσικά, μπορείτε να φανταστείτε ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα. Όμως,ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι κρατούμενοι δουλεύουν είναι ότι τα 2 μεροκάματα ισοδυναμούν με 3 ημέρες ποινής. Στην πραγματικότητα, η Εθνική Αρχή Φυλακών (ГДИН) διαιρεί τον κατώτατο μισθό μίας ημέρας με τις ώρες εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι για να θεωρηθεί ότι κάποιος κρατούμενος έχει εργαστεί για ένα μήνα, πρέπει να κερδίζει 460 leva(230€). Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, αφού οι κρατούμενοι πληρώνονται περίπου 5 stotinki για κάθε σακούλα (0.25€), πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να φτιάχνουν 460 σακούλες την ημέρα, με 5 stotinki για την κάθε μία, δηλαδή 23 leva την ημέρα, για πάνω από 20 μέρες, ώστε να φτάσουν τα 460 leva το μήνα. Αυτό μας κάνει 9200 σακούλες το μήνα, πράγμα εντελώς παράλογο. Ο μέσος εργάτης στη φυλακή μπορεί να φτιάξει 70 με 100 σακούλες τη μέρα, δηλαδή λιγότερες από το ένα τέταρτο της ποσότητας που η εταιρία απαιτεί.
Και σα να μην έφτανε η εκμετάλλευση των εργαζόμενων-σκλάβων, αν όλοι οι εργάτες δούλευαν με το μέγιστο ρυθμό και έφτιαχναν 100 σακούλες τη μέρα, αυτό θα μετρούσε στα χαρτιά για μόλις 4 μεροκάματα, ενώ στην πραγματικότητα θα είχαν δουλέψει για ολόκληρο το μήνα. Έτσι, η εταιρία κλέβει τις χαρτοσακούλες που έχουν φτιάξει κάποιοι κρατούμενοι και τις καταχωρεί σε άλλους, που δωροδοκούν τα στελέχη της. Όλο αυτό συμβαίνει με την πλήρη κάλυψη της Εθνικής Αρχής Φυλακών (ГДИН). Οι εργάτες παραδίδουν τις χαρτοσακούλες τους σε κάποιο στέλεχος της εταιρίας MKD96, το οποίο στη συνέχεια παραποιεί το δελτίο καταγραφής και καταχωρεί τις χαρτοσακούλες στο όνομα του κρατούμενου που τον λάδωσε. Ο εργάτης του οποίου η δουλειά κλάπηκε δεν θα το γνωρίζει για διάστημα ενός μήνα ή και περισσότερο, μέχρι να αναρτηθεί η συγκεντρωτική κατάσταση ημερών εργασίας στον τοίχο του κυλικείου της φυλακής.
Δεν είναι δύσκολο να βρεις ποιοι είναι οι κρατούμενοι που λάδωσαν, αφού για αυτούς έχουν υπολογιστεί παραπάνω από 4 μεροκάματα. Οι συγκεκριμένοι μπορεί να έχουν κερδίσει μέχρι και έναν πλήρη μήνα εργασίας 22 ημερών, κάτι που θα συνέβαινε αν είχαν φτιάξει γύρω στις 10000 σακούλες, πράγμα φυσικά, αδύνατον. Όταν αυτοί οι προνομιούχοι κρατούμενοι έχουν κλέψει αρκετές σακούλες, συμπληρώνοντας τον αριθμό που χρειάζονται, πολλές σακούλες συνεχίζουν να μην δηλώνονται στο όνομα των εργατών-θυμάτων που τις έχουν φτιάξει, γιατί η φυλακή λαμβάνει ποσοστό για κάθε σακούλα που φτιάχνεται. Όταν δηλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερες χαρτοσακούλες, η εταιρία MKD96 δεν χρειάζεται να πληρώσει ούτε το ποσοστό της φυλακής, αλλά ούτε και τους φόρους που θα πλήρωνε σε διαφορετική περίπτωση. Φυσικά, δε μας νοιάζει που η εταιρία MKD96 υπεξαιρεί χρήματα από το Κεφάλαιο Εργασίας Κρατουμένων της Εθνικής Αρχής Φυλακών (Фондзатворнодело – ГДИН), αφού πρόκειται για τον πλέον διεφθαρμένο θεσμό στη Βουλγαρία, όπου εκατομμύρια υπεξαιρούνται από φορολογούμενους και κρατούμενους. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν τασσόμαστε με την εταιρία MKD96 που δεν πληρώνει τους φόρους της, ενώ όταν υπεξαιρούν και φοροδιαφεύγουν η δουλειά των κρατούμενων δεν καταγράφεται και έτσι δεν πληρώνονται και, το βασικότερο, δεν συγκεντρώνουν μέρες εργασίας ώστε να μειώσουν το χρόνο έκτισης της ποινής τους.
Το σύστημα ήταν και παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια. Κάποιοι κρατούμενοι δεν ελέγχουν τη συγκεντρωτική κατάσταση των ημερών εργασίας και έτσι δεν ξέρουν ότι τους κατακλέβουν. Σε κάποιους άλλους, όταν συνειδητοποιούν ότι τους κατακλέβουν, λένε ότι κάποιο λάθος έγινε και ότι θα τους δοθούν τα μεροκάματά τους και, φυσικά, τον επόμενο μήνα τους κατακλέβουν και πάλι. Κάποιους τους δωροδοκούν με τσιγάρα και καφέ για να μην παραπονιούνται γι’ αυτή τη μαζική υπεξαίρεση. Οι εργάτες που δέχονται τα τσιγάρα και τις δωροδοκίες με καφέ το κάνουν κυρίως γιατί νιώθουν ότι είναι μάταιο, ότι δεν υπάρχει τρόπος να πολεμήσεις αυτή την εταιρία, όμως οι εργάτες αυτοί ξεπουλάν κυριολεκτικά την ελευθερία τους για να γίνουν πλουσιότεροι μερικοί χοντρο-καπιταλιστές σε Ελλάδα και Βουλγαρία, τη στιγμή που οι ίδιοι γίνονται φτωχότεροι και μένουν για πιο πολύ καιρό στη φυλακή.
Η εταιρία MKD96 έχει την πλήρη κάλυψη της Εθνικής Αρχής Φυλακών (ГДИН) γιατί έχει και κρατικές συμβάσεις. Αυτό ισχύει σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Οι εταιρίες κάνουν κρατικές συμβάσεις παράνομα και το ξεπληρώνουν σε μετρητά στους κρατικούς υπαλλήλους που ενέκριναν αυτές τις συμβάσεις. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει και την κάλυψη της διοίκησης των φυλακών, αφού κάνουν τεράστιες συμβάσεις για εκτυπώσεις και κατασκευή προϊόντων χαρτιού για το κράτος. Φυσικά, αυτές οι συμβάσεις γίνονται χωρίς να προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού και αιτήσεις από διάφορες εταιρίες και νυν και πρώην σωφρονιστικοί υπάλληλοι χώνουν στις τσέπες τους κρατικά κεφάλαια καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Υπάρχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των υπαλλήλων της Εθνικής Αρχής Φυλακών (ГДИН) να κρατηθεί ζωντανός αυτός ο διεφθαρμένος μηχανισμός υπεξαιρέσεων. Με βάση τον τελευταίο χρόνο, αποδεικνύεται ότι και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας επιθεώρησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης παίρνουν μέρος σε όλη αυτή τη διαφθορά, και γι’ αυτό το λόγο έχουν εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών ενάντια σε υπαλλήλους και κρατούμενους που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις.
Άλλη μία αποκρουστική πλευρά της όλης κομπίνας είναι το γεγονός ότι οι σακούλες κατασκευάζονται για να καταλήξουν σε πανάκριβα καταστήματα λιανικής της αστικής «ελίτ», μόνο και μόνο για να μπορούν οι πλούσιοι να βάζουν τα ακριβά τους ρούχα και παπούτσια σε μία εξίσου υπερτιμημένη χάρτινη σακούλα με τυπωμένο το λογότυπο του μαγαζιού. Όλοι αυτοί οι ανίδεοι αγοραστές αγνοούν τελείως τα βάσανα, το άγχος, τον πόνο και τη διαφθορά που πλαισιώνουν τη δημιουργία τους. Λένε στους κρατούμενους ότι, αν φτιάξουν αυτές τις χάρτινες σακούλες, θα φύγουν συντομότερα από τη φυλακή, κι αυτοί κάνουν σχέδια για την πρόωρη αποφυλάκιση τους. Λένε στη γυναίκα και στα παιδιά τους ότι γυρνάνε σπίτι όπου να ‘ναι και, όταν φτάνει εκείνη η ώρα, η διοίκηση της φυλακής τους λέει ότι δε θα αποφυλακιστούν γιατί η εταιρία δεν έχει δηλώσει τις σακούλες που έφτιαχναν για μήνες και μήνες.
Αυτή η ανακοίνωση γράφτηκε για να ενημερώσει τους συντρόφους στην Ελλάδα για την εδώ κατάσταση και να τους καλέσει να συμβάλλουν στην ενημέρωση σχετικά με τη δράση της εταιρίας Mybags (Τίγκας Θοδωρής). Πράξεις αλληλεγγύης ενάντια στην εταιρία είναι επίσης καλοδεχούμενες, και θα αποτελέσουν τεράστια βοήθεια σε εμένα  και στους άλλους κρατούμενους εδώ στη φυλακή της Σόφια, ενώ παράλληλα θα δώσουν στην εταιρία να καταλάβει ότι η αισχροκέρδεια από την καταναγκαστική εργασία κρατουμένων είναι απαράδεκτη!
Με αλληλεγγύη,
Jock Palfreeman
Φυλακές της Σόφιας, Βουλγαρία



Το ελληνικό website της εταιρείας: http://www.mybags.gr/
Το βουλγαρικό website της εταιρείας: http://paperbags-bg.com/
Η καταγγελία/ανακοίνωση δημοσιεύεται σε συνεργασία της mpalothia και του Insurrection News. Όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην καταγγελία προέρχονται από τον φυλακισμένο αντιφασίστα Jock Palfreeman. Το όνομα που εμφανίζεται είναι το όνομα που δηλώνεται στο website της εταιρείας ως ελληνική επωνυμία.
Μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου που θα δημοσιευτεί πρώτα στo insurrectionnewsworldwide.com από mpalothia
________________






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.