Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Smog στην Αθήνα μου; Θα αντισταθώ.



Έφθασα χθες και με μπαγκάζια πήγα σε φίλη μου στην Κηφισιά για να τα πούμε με κρασί και εξαιρετικό φαγητό μπροστά στο τζάκι.
Πέρσι θα λέγατε τι ρομαντικά ή ότι κομπάζω για την ωραία φωτιά της φίλης μου μα φέτος ξέρετε. Η Αθήνα που αγαπώ μοιάζει με εκείνη την κατοχική με smog παλιού Λονδίνου. Το βράδυ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από το διοξείδιο του άνθρακος, δυό ταξιτζήδες μου είπαν πως δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Κι επίσης επέμεναν να περιμένουν  στην πόρτα μου να μπω  (ως καλοαναθρεμένοι συνοδοί) διότι, όλοι μου λένε, η Αθήνα είναι πια επικίνδυνη.
Δεν το πιστεύω, αρνούμαι. Η προπαγάνδα που μας έκανε να νιώθουμε τεμπέληδες χαραμοφάηδες φτωχοί συγγενείς του πλούσιου Βορρά φέτος αμείλικτη, φορολογεί απάνθρωπα το πετρέλαιο ενώ ταυτόχρονα βομβαρδίζει στις ειδήσεις με το 'νέο' πως ο 'κόσμος' δεν έχει για πετρέλαιο. Χμ.. ναι..
Κρυώνει τόσο όμως που έχει για βενζίνη; Η δρόμοι ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα και τα μπαράκια άδεια δεν ήταν.
Πριν κάποια χρόνια αν ένας ένοικος στην πολυκατοικία δεν είχε πληρώσει κοινόχρηστα το καλοριφέρ άναβε- θα τα έδινε ο άνθρωπος. Σήμερα, φαίνεται με τις αυτοκτονίες για τα οικονομικά, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη και ο καθένας φροντίζει την τρυπίτσα του με σόμπες, αερόθερμα, φωτιά στο τζάκι και ατέλειωτα βολτάκια με το αμάξι.

Πρώτη εντύπωση είναι και σας τη δίνω ωμή, όπως μου έρχεται. Σε λίγο θα χτυπήσει το κουδούνι και θα βγω να δω ένα φίλο έξω σε ένα ζεστό μαγαζί. Κι όταν γυρίσω θα έχει παγωνιά και θα ξαπλώσω με δύο παπλώματα σα να πήγα στα βουνά κι όχι στο κέντρο της Αθήνας.
― Αγόρασε ένα αερόθερμο, λέει ο κύριος Kastell.
Όχι, αρνούμαι. Όπως αρνούμαι και να φοβηθώ έξω από την πόρτα μου. Όσο αντέξω θα αντιστέκομαι στην υποβάθμιση και στο ο καθένας για την τρύπα του σαν ιδιοτελή ποντίκια.
___________

εικόνα 
από το αεροπλάνο- μια από τις χαρές μου πάντα
(έχω ίσως καλύτερες μα πάγωσαν τα δάχτυλα μου)

34 σχόλια:

  1. Μια χαρά τα λες, Δάφνη. Κάποια κυρία στο Μεξικό που νομίζει ότι εδώ πεθαίνουμε σαν τις μύγες στους δρόμους από την πείνα ζήτησε από την πρεσβεία μας εκεί να υιοθετήσει ένα παιδάκι.
    Το Μεξικό μάς λυπάται! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ τους αγαπάω τους Αθηναίους κι ας είναι αντιπαθέστατοι και σνόμπηδες του κερατά, επειδή ζούνε μέσα στη γκουλτούρα, στη μπολυπολιτισμικότητα και στο άφθονο διοξείδιο τ' άνθρακα....

    το θέμα είναι ρε παιδιά ότι, ναι μεν είναι δύσκολο να φύγετε από 'κει, αλλά κάν'τε τη μπροσπάθεια να πάτε πχιο αλλού, πχιο αθρώπινα....'αστε την την καημένη την Αθήνα για μερικά χρονάκια ν' ανασάνει και μετά άμα γουστάρετε γυρίστε....ζήστε και λίγο στην επαρχία....
    (αντιορθο-γραφικό παραλήρημα έλαβε τέλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο αντιορθογραφικό σου παραλήρημα δηλώνεις πόσο με αγαπάς;
      Χάου σουίτ!
      Διότι με όλη τη γκουλτούρα και τη μπολυπολιτισμικότητά μου την έκανα τη μπροσπάθεια, ζω στα πχιο ανθρώπινα και πχοιοτικά και λάτρεψα το νησάκι μου όσο και την ορθογραφία..

      Μερσί για την αγάπη σου μάι ντίαρ,
      (μα τη μπονώ τη μπόλη μου κι ας μη ντο θέλω..)

      Διαγραφή
  3. Έβγαλα το σκύλο εχθές το βράδυ και νόμισα ότι είχε πιάσει κάπου φωτιά...Μετά κατάλαβα πως ήταν οι καμινάδες...
    Εγώ πάντως ούτε φου-φού δεν έχω...Ευτυχώς ...φοράω το σκύλο και τη γάτα για ζωντανή γούνα!
    Καλά να περάσεις Δάφνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ καλέ μου Ben
      αλλά το κρύο εντός της πόλης με τσακίζει.. όπως και όσα ακούω.
      Σα να επέστρεψα στα χρόνια τα κατοχικά που έλεγαν οι παππούδες μου
      (και βέβαια για γιόγκα ούτε κουβέντα...)

      Διαγραφή
  4. Όπως τα λες είναι Δάφνη.
    Εδώ που μένω εγώ η κατάσταση είναι μπορώ να πω τραγική.
    Όλοι μα όλοι στην περιοχή έχουν μπουμπουνίσει τα τζάκια τους,και βεβαίως,βεβαίως και εγώ το ίδιο κάνω.
    Κανείς δεν ανάβει το καλοριφέρ!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρέλα απερίγραπτη;
      Ομαδική παράκρουση κι επιτυχία της τηλειοπτικής προπαγάνδας...

      Αχ xrstin..κουράγιο σου εύχομαι..

      Διαγραφή
  5. Δε μένω σε πολυκατοικία, αλλά πετρέλαιο δεν έχω βάλει...έχω μια υποψία όμως για το ποιοι είναι αυτοί που είναι στα μπαράκια και κινούν το αυτοκίνητό τους ακόμα άσκοπα...είναι αυτοί που έχουν βάλει πετρέλαιο ή που θα μπορούσαν να έχουν βάλει...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Maria λες;
      Στις μονοκατοικίες είναι αλλιώς (σόμπα γκαζιού είχα χρόνια στο Λυκαβηττό στο πιο αγαπημένο σπίτι μου) και σε καταλαβαίνω, μα το πετρέλαιο θέρμανσης (αν υπάρχει η εγκατάσταση) δεν είναι πολυτέλεια. Με φόρους το ακριβαίνουν σκόπιμα για να προκαλέσουν το κλίμα φτώχειας και μιζέριας..

      Διαγραφή
  6. Δεν είναι για αρνήσεις η εποχή, το 90% ατόμων που ξέρω δεν την βγάζει με καλοριφέρ!
    Ετοιμάζομαι και εγώ για Αθήνα σιγά σιγά να εισπνέυσω φρέσκο καυσαεριο που μου έχει λείψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. dafnh kala na peraseis oses meres meineis.telika de tha boresw narthw sth synanthsh kai ksereis poso tothela;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κρατάω τον συλλογισμό σου...Επειδή είχα μια σχετική συζήτηση τις προάλλες.

    Μπαράκια γεμάτα, αυτοκίνητα και δη δίλιτρα (όχι μαλακίες μην μας πουν και γύφτους) τίγκα στην super και όχι στην απλή...Η πλάκα είναι πως από ότι εισπράτω, τούτοι είναι οι κλάψες και οι μίρλες του "δεν έχω" όχι μόνο για καλοριφέρ αλλά για οτιδήποτε, οι ίδιοι που είναι "δενπληρωνάκηδες", οι ίδιοι που αν ανοίξεις σταντ σε συγκέντρωση με πινακίδα "διορισμοί από το παράθυρο" θα παίξουν μπουνιές για να ειναι πρώτοι στη σειρά, και και και

    Τεσπα. Aκολουθεί Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης:

    Και ναι έχω και καλοριφέρ αναμένο και το τζάκι παράλληλα να γουστάρουμε με τις φλόγες και τα marshmellows. Και δεν απολογούμαι σε κανέναν νεοελπουσταρά.

    Παρακολούνται οι κινούμενες "μίρλες" και "κλάψες" που και τα μπαράκια γεμίζουν και τις ταβέρνες και τους δρόμους τα ΠΣΚ με τα δίλιτρα να το βουλώσουν. Αρκετά με την κατασκευασμένη "μίρλα" τους, επειδή ξεβολεύτηκαν με το τέλος του πανηγυριού στο οποίο συμμετείχαν με όλο τους το "είναι". Ας το βουλώσουν επιτέλους μαζί με τα άκρα που ερωτεύτηκαν τελευταία & όσους τους υπόσχονται "μαγικές συνταγές" για να συνεχιστεί ακόμα και ως "ζόμπι" το πανηγύρι. Καταντάει αηδία η "κλάψα" παντός τύπου, προιόν της "νεοελ-σχολής λαικισμού" που θρέφει την σχιζοφρένεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίδι προσυπογράφω!
      Απόλυτα.
      Μέχρι καλοριφαίρ και τζακιού (στη Μύκονο- διότι εδώ εξαρτώμαι από αποφάσεις πολυκατοικίας κι επέλεξαν, όπως τα λες, τη 'μίρλα' i.e. ένα spirit κατοχής..)
      Δεν πήρα ποτέ επίδομα, επιδότηση ή διορισμό άρα δε χάνω τίποτε άλλο από μερικά cayen του γείτονα που έφραζαν το δρόμο.

      Διαγραφή
    2. Ρε συ πραγματικά σου μιλάω, με μια κάμερα να βγεις στο χέρι και ένα μαρκούτσι και να παριστάνεις το "κανάλι" Παρασκευή, Σάββατο βράδι στη Πειραιώς και στην Ιερά οδό και κάνεις γκάλοπ στο μποτιλιάρισμα...Θα σπάσουν τα κοντέρ της "μίρλας" και της "κλάψας". Αν μάλιστα τους ακολουθήσεις; Θα σφάζονται για ποιος θα πρωτο tipsαρει τον "παρκαδόρο" στους ναούς "δίποδης διασκέδασης".

      Ξεβολεύτηκε το πωπουδάκι τους, χάσανε ορισμένα από τα παραπανίσια και αεροκοπανιστά ευρώ και έχουν ακόμα τα μούτρα να αναπνέουν και να μεταδίδουν τη "μίρλα" τους.

      Εδώ στις εποχές των "παχιών αγελάδων" που νόμιζαν πως το χρήμα είναι αέρας κοπανιστός και παράγεται έτσι (σ.σ καλά ακόμα αυτό πιστεύουν για αυτό αγαπάνε τα άκρα τελευταία), πάλι "μίρλα" είχανε. Άνοιξε η σεζόν για το πετρέλαιο; Κλάψα κλαψα κλαψα. Ερχόντουσαν τα Χριστούγεννα; Κλάψα κλαψα κλάψα, Πάσχα; Στην κρεαταγορά και δώστου κλάααψα για το "ακριβο" κωλόαρνι τους. Το "καλάθι της νοικυράς"; Κλάααψα κτλ κτλ.

      Άι στο διάολο σιχάθηκα πια! "Κλάψα" "Μίρλα" και στάτους από το iphone στο facebook και τα tweeter. Μιλάμε για εξαθλίωση! Επανάσταση τώρα...

      Διαγραφή
    3. Απόλυτα σύμφωνη!!
      Κι είναι να μην αρχίσω κι εγώ για παρκαδόρους και το 'καλάθι της νοικοκυράς' και για την κλάψα στη Λαϊκή που ανέβηκε το μαρούλι (τα super market δεν τα πιάνουν τα κανάλια μη χάσουν τη διαφήμιση)..

      Διαγραφή
  9. Εμένα, γιατί μου φαίνεται τόσο θλιβερό όλο αυτό το πήγαιν'-έλα στα μπαράκια και η κίνηση της άδικης κατάρας που ψάχνει που να το παρκάρει για να πει τη Δευτέρα στη δουλειά πως "βγήκε";
    Τι αποκομίζει κανείς από όλο αυτό, και γιατί είναι τόσο εξαρτημένος που δε μπορεί να το αποφύγει;
    Δεν ξέρω, ακόμα ψάχνω τη λογική στη συνήθεια, δε μού'ρχεται τίποτα άλλο.

    Για το επικίνδυνο της Αθήνας, ας φέρουμε τον εαυτό μας στη θέση κάποιου που δεν έχει τίποτα και πεινάει. Δε θέλω να αθωώσω όλους όσους δίνουν μηδαμινή αξία στην ανθρώπινη ζωή, αλλά μεταξύ τους θα βρεις και όσους οδήγησαν την Αθήνα (και όλη τη χώρα) εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ephee μου, ως γνωστόν ο 'καλός κόσμος΄δε βγαίνει τα Σάββατα...και δε μιλώ για Κιάμο και μεγάλες πίστες αλλά για ένα-δυό ποτά για να αλλάξουμε παραστάσεις.
    Για τα άλλα τα επικίνδυνα, την πείνα κ.λ.π. δε φταίει ο φουκαράς που πήρε το διακοποδάνειο βομβαρδισμένος έξι μήνες κάθε χρόνο στις 'ειδήσεις' με γυμνές σε παραλίες- φταίνε οι πολιτικοί και η Πολιτική..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, γειά σου! Την πολιτική και τους πολιτικούς εννοώ κι εγω όταν λέω "μεταξύ τους θα βρεις και όσους οδήγησαν την Αθήνα (και όλη τη χώρα) εδώ"

      Διαγραφή
    2. Οι "πολιτικοί" δεν είδαν φως και μπήκαν όμως. Ούτε τώρα, ούτε πριν από 60 χρόνια, ούτε καν το 1830...

      Όσο για την "πολιτική" Δάφνη μου πιστεύω πως, εδώ είναι που ταιριάζει αυτό που λένε "αυτό ήθελε ο κόσμος". Αυτή την "πολιτική" ζήτησε, αυτή του άρεσε, αυτή επικροτούσε. Και για αυτό οι "πολιτικοί" σε συντριπτικό ποσοστό αποτελούν ΓΝΗΣΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ της ελληνικής ή ακόμα καλύτερα της νεοελληνικής κοινωνίας.

      Διαγραφή
    3. Μα όπου υπάρχει "φως" δεν έχουν θέση τέτοιοι πολιτικοί. Η τελευταία σου πρόταση εξηγεί πλήρως γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν. Σαφώς και δεν "είδαν φως και μπήκαν".. από αυτή την κοινωνία όμως, τι άλλο να περιμένεις;

      Διαγραφή
  11. Καλημέρες!
    Στην πρόσφατη συνέλευση της πολυκατοικίας ήμουν ο μοναδικός οπου ψήφησε να βάλουμε πετρέλαιο (ένας στους 24, δεν είναι καλό ποσοστό).
    Πλέον δυστυχός τη βγάζω με σομπούλα και στα μεγάλα κρύα με κόβω για αιρ-κοντίσιον.

    Υ.Γ.Όλο το Γαλάτσι βρομάει καμμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις υποκρισία και πλύση εγκεφάλου tommy;
      Θα τα φάνε στους κουραμπιέδες και την πλαστικούρα του Jumbo...
      Τρέλα με πιάνει-

      Διαγραφή
  12. και η επιβεβαίωση του προβλήματος με στοιχεία:
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63755062

    να σαι καλά Δάφνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η λογική του "μόνο εγώ ο έξυπνος θα την βολέψω χώρια απ τους άλλους" μοιάζει μ αυτό που γίνεται όταν έχει κίνηση στους κεντρικούς δρόμους, πάνε οι περισσότεροι απ τους παράδρομους, φρακάρουν οι παράδρομοι και έτσι οι κεντρικοί δρόμοι αδειάζουν.
    Το έχω παρατηρήσει και από δικιά μου εμπειρία κάνοντας τον έξυπνο πελλοπονήσιο και δεν το ξανάκανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι και με το πρόσχημα της Κρίσης βλέπω να βγαίνει όλο και πιο πολύ και χύμα ο εξυπνακίστικος ατομικισμός που θα μας πνίξει όλους.
      Γιατί δεν είναι όλοι σαν το Φαρφουλά μου, οι άλλοι το ξανάκαναν...

      Διαγραφή
  14. Θα σταθώ στην παρατήρηση του επιλόγου σου. Όσο ο καθένας βολεύεται(;) στην ατομική του ποντικότρυπα, τόσο θα προσομοιάζει με ιδιοτελές τρωκτικό.
    Καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.