Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Όσκαρ Πιστόριους: Η Απόφαση (σκέψεις και tweets)



Ο Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους μόλις απαλλάχθηκε από τη βαριά κατηγορία φόνου εκ προμελέτης. Η δικαστής, μετά από δίκη ενάμιση χρόνου, απεφάνθη ότι δεν (ΔΕΝ) είναι κακούργος αφού  δεν είχε "dolus" (ναι, δόλο) μα σκότωσε εν αμύνη δρώντας «με αμέλεια» (κατά λέξη "negligence" ― απροσεξία δηλαδή).
Ο Πιστόριους ήταν ίνδαλμα και πρότυπο για τη Νότια Αφρική και τους απανταχού φιλάθλους. Ο Πιστόριους όμως είχε μανία με τα όπλα. Ο Πιστόριους είχε απότομο χαρακτήρα, έκανε φασαρίες, δεν ανεχόταν να μη γίνει το δικό του που είχε συνηθίσει να το απαιτεί με όλη την έπαρση του κακομαθημένου πάμπλουτου παγκόσμιου σταρ. Ο Πιστόριους τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου σκότωσε τη φίλη του από ζήλια. Η κοπέλα έντρομη είχε κλειστεί στο μπάνιο, η γειτονιά άκουσε μεγάλη φασαρία και φωνές, οι ριπές του πολυβόλου διαπέρασαν την πόρτα και μάλιστα αποδείχθηκε ότι οι ριπές δεν ήταν συνεχόμενες αλλά ο Πιστόριους ξανασήμαδεψε και αφού η κοπέλα είχε πέσει στα πάτωμα.
Όμως ο Όζι αθωώθηκε.
Σαν άλλος ένας O.J. Simpson.

Το Twitter έχει πάρει φωτιά. Λίγοι υπερασπίζονται τη δικαστική απόφαση κι ένας από αυτούς είναι ο δικαστής ο οποίος δικαιολογήθηκε με την ανόητη διαπίστωση ότι "ο Πιστόριους ήταν αδύναμος μάρτυρας". Λες και τον συνέφερε να μην ήταν, λες και σε μια δίκη  μπορεί να καταρρεύσει η κατηγορία επειδή ο κατηγορούμενος  δεν τα λέει καλά.  Ωστόσο κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να κατηγορήσουν τις φεμινίστριες που βρήκαν, λένε, ευκαιρία να μιλήσουν για οικογενειακή βια, κάτι από το οποίο κάθε γυναίκα είναι πιθανό να κινδυνεύσει αφού οι άνδρες συνήθως έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη από εμάς αλλά και, από τα παιδικά τους παιχνίδια ακόμα, μεγαλύτερη εξοικείωση με τη σωματική βια. Χρόνια σε δύσκολες στιγμές (συγκεκριμένα φορές που είχα ξυπνήσει ερωτική ζήλια στο σύντροφό μου) έχω νιώσει ότι είμαστε πολύ γενναίες, κοιμόμαστε με το φονιά μας.
Τα αγόρια παίρνουν δώρο όπλα, εμείς ροζ αηδίες. Τα αγόρια  αθλούνται, σ' εμάς καλλιεργείται η ιδέα ότι να πλέκουμε κοτσίδια η μια στην άλλη είναι ευχάριστη εποικοδομητική απασχόληση.

Αν το μελετήσουμε διαπιστώνουμε ότι ανεξαρτήτως αθώωσης ή καταδίκης ο δράστης τέτοιων εγκλημάτων σπάνια έχει καλό τέλος. Μεγάλο παράδειγμα άλλος αθλητής-ίνδαλμα, ο O.J. Simpson, που αθωώθηκε πανηγυρικά αλλά παρά το παραχάϊδεμα από την κοινωνία κατάντησε κοινός εγκληματίας και τελικά συνελήφθη για ένοπλη ληστεία. 
Ωστόσο δε με νοιάζει αυτό. Δε ήθελα την καταδίκη για εκδίκηση, ο συγκεκριμένος μού είναι αδιάφορος και, ούτως ή άλλως, δεν είμαι υπέρ της θανατικής ποινής ή της αυστηρότητας. Την καταδίκη την ήθελα για άλλο, σημαντικό λόγο. Η καταδίκη θα έδειχνε ότι αλλάξαμε. Ότι η γυναίκα δεν είναι πια κτήμα του άνδρα, ότι ο άνδρας δεν έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου επάνω μας. Η καταδίκη θα έδειχνε ότι τέτοιοι φόνοι για την κοινωνία μας είναι φρικτές εξαιρέσεις που αποδοκιμάζουμε κι ότι το δικαίωμα ζωής των γυναικών που δυσαρεστούν το άνδρα τους δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Αυτά τα φεμινιστικά μου. Μα βεβαίως δεν είναι μόνο αυτά, η υπόθεση γεννά πολλές σκέψεις που δε μας τιμούν. 
Στο Twitter βρήκα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Από όλη τη γη, μα τα πιο πολλά  από την πατρίδα του, τη χώρα στην οποία βιάζεται μια γυναίκα κάθε ένα λεπτό.
Σας μεταφράζω:

―Η δίκη του πήρε ενάμιση χρόνο. Αν ήταν μαύρος και φτωχός θα είχε πάρει μιάμιση μέρα.

― Η UEFA οργάνωσε τη δίκη;


―Ο δολοφόνος Πιστόριους αθώος. Κι εγώ θα πάω φυλακή αν καπνίσω μαριχουάνα στο δωμάτιό μου.

― Αν ο Όσκαρ Πιστόριους δεν πάει φυλακή και εγώ κινδυνεύω να συλληφθώ αν βγω στο δρόμο μεθυσμένος, θα κλειστώ σε  Ψυχιατρείο.

―Όσκαρ Πιστόριους και Πώς να Μην Τιμωρηθείτε Για Φόνο: Φροντίστε να είστε λευκός, με επιρροή και να έχετε σκοτώσει τη φιλενάδα σας

― Και να δεις που ο Πιστόριους θα βρει γυναίκα πριν από μένα.



Για τη σημερινή Αποφαση διάβασα Τhe Guardian όπου παρουσιάζεται η είδηση αναλυτικά.

Αναγνώστης μου έστειλε το gawker.com στο οποίο εξηγείται η απόφαση (το περί δόλου, δηλαδή εκ προμελέτης) και λέει ότι η καταδίκη θα ακολουθήσει. 5 ή 15 χρόνια για την κατηγορία της 'αμέλειας' που ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή, κατά το νοτιοαφρικανικό νόμο, για το κατά πόσο η συμπεριφορά του παρεκλίνει από ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Στη Νότια Αφρική ο δικαστής υποχρεούται να εξηγήσει την απόφασή του. Η δικαστής είπε ότι ο Pistorious δεν είχε εμπειρία εγκλήματος μα κοιμόταν με όπλο στ κρεβάτι του, κάτι που πολλοί συπμοπλίτες του δε συνηθίζουν. Γνωρίζω ότι οι νομικοί συχνά γελούν με την αφέλειά μας όταν συζητάμε αποφάσεις. Ωστόδο δε θα υποκριθώ, θεωρώ ότι φθηνά τη γλίτωσε. Πολύ φθηνά. Κι όπως μου έγραψε Αμερικανίδα: «Αν ήταν μαύρος και φτωχός θα ήταν ήδη σε μπουντρούμιαπό το όποιο για τον ένα ή αλλο λόγο δε θα έβγαινε ποτέ ζωντανός, θα πετούσαν το κλειδί»

2 σχόλια:

  1. Η Βρετανική κοινή γνώμη σείστηκε συθέμελα ! Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ (παραγκωνίζοντας ακόμα και το Σκωτσέζικο δημοψήφισμα) και η διαφωνία της κοινής γνώμης με την απόφαση της Δικαστίνας πολύ έντονη. Από την πιο ... ... ... ευτράπελη πλευρά του (αν έχουμε το δικαίωμα να προσδώσουμε ευτράπελη πλευρά σε μια δολοφονία), το γεγονός έκανε πολλές γυναίκες ν' αναρωτηθούν αν μπορούν τώρα κι αυτές να "ξενοιάσουν" μ' αυτόν τον τρόπο απ' τους άντρες τους (πρώην ή νυν).

    Φίλη στο FB αναρωτήθηκε: "So if xxxx goes to the loo in the middle of the night, I'm ok to shoot him???" για να πάρει απαντήσεις όπως:

    - It's giving the go ahead for it to happen !!

    - You'll get done coz you plastered it on fb. Pistorious was hush hush about it.

    - I am thinking the same lol x

    - Now why didn't I think about that BEFORE χχχχχ left me ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελκή μου κι εγώ σείστηκα συθέμελα.
    Είχα παρακολουθήσει εξ αρχής και δεν το περίμενα.
    Και δε με νοιάζει που τελικά θα κααδικαστεί σε 5 ή 15 και που θα βγει με τις εφέσεις. Με νοιάζει το μύνημα που δίνει η κοινωνία.
    Γι αυτό και βρίσκω to the point τα σχόλια που μου έφερες.

    Ανάσα είσαι φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.