Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Της Αναλήψεως με Savoir Vivre η κληρονομιά μας

Γνωρίζοντας τι ολέθρια μπορεί να αποβεί η έλλειψη μετρητών, για όποιον δεν έχει άνεση και κάρτες, εξ αρχής όταν ανακοινώθηκε το Capital Control αποφάσισα ότι δε θα σταθώ σε ουρά για τα €60 ημερισίως μου όσο μπορώ να τα καταφέρω δίχως αυτά. Παραχωρώ τη σειρά μου στους ασθενείς, στους σε μεγαλύτερη από εμένα ανάγκη, σ' εκείνους που ζουν με δανεικά που γι αυτούς κάθε ανάληψη είναι θέμα επιβίωσης.
Πληρώνω λοιπόν παντού με κάρτα. Γι αυτό κι από το πρώτο εικοσιτετράωρο αντιλήφθηκα το σαμποτάζ, το οποίο, ας μην είμαι απόλυτη,  σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να μην είναι σκόπιμο και να οφείλεται σε βλακεία.

Ραφήνα, πρακτορείο εισιτηρίων. «Δεν παίρνουμε κάρτα, λόγω της κατάστασης» μου λέει η κοπέλα στον πάγκο. ―Μα «λόγω της κατάστασης» είναι που ο κόσμος δεν έχει μετρητά, απαντώ. ―Δεν ξέρουμε αν θα τα πληρωθούμε, απαντά.
Ήταν ακόμα σαββατοκύριακο, τι δεν ήξεραν και τι ήξεραν; Το μόνο που είδα να ξέρουν καλά ήταν η διασπορά τρομοκρατίας.

Κι έρχομαι εδώ, στη Μύκονο.
Χθες στο Φαρμακείο. Ένα από τα πολλά που άνοιξαν (και κλείνουν) τα τελευταίο χρόνια στο νησί. Ήταν στο δρόμο μου χθες αφού ψήφισα και, παρότι είμαι από τους πιστούς πελάτες άλλου φαρμακοποιού, κι ανήκω στο είδος πελάτη που προτιμά να κάνει παραπάνω διαδρομή για να μην αλλάξει μαγαζί, είπα να κάνω εξαίρεση, κυρίως επειδή μαζί μου είχα τον κύριο Kastell που είναι του δόγματος «κλέφτες θα γίνουνε; Κοίτα την καημένη, δεν έχει καθόλου δουλειά».
Η φαρμακοποιός απασχολημένη κι εγώ διάλεξα μια κρέμα ήλιου που χρειαζόμουν και μ' αυτή στα χέρια ζήτησα το φάρμακο για το οποίο μπήκα.
―Μπορώ να πληρώσω με κάρτα, είπα.
―Ε.. ξέρετε...όχι, απαντά.
―Δε δέχεστε πιστωτικές;
―Ναι.. δεχόμαστε. Αλλά τώρα, λόγω της έλλειψης..
―Έλλειψη μετρητών έχουμε. Και γι αυτό χρησιμοποιούμε κάρτες.
―Εμεις όμως έχουμε επιχείρηση, πρέπει να πληρώσουμε για να φέρουμε εμπόρευμα.
―Δηλαδή τα φάρμακα που πουλάτε τα προμηθεύεστε πληρώνοντας με μετρητά σε χαρτόκουτα;
―Ε.. όχι..
―Τις αγορές σας τις πληρώνετε μέσω τράπεζας, όχι; Δε χρειάζεστε τα χαρτονομίσματα γι αυτές.
―Μέσω τράπεζας.. Κάρτες δε χρησιμοποιώ.. τις φοβάμαι μη μπλέξω. Δεν ξέρω απ' αυτά, δεν έχω e-banking και τέτοια.
―Στο μαγαζί όμως δεχόσασταν να πληρώνεστε με κάρτα (και δεν είναι όλες πιστωτικές, υπάρχουν κι οι χρεωστικές).
―Ναι, αλλά τώρα έχουμε έλλειψη.
―Έλλειψη μετρητών. Γι αυτό χρησιμοποιούμε κάρτα, ώστε να μείνουν τα μετρητά σε όποιον τα έχει πραγματικά ανάγκη, επανέλαβα αφήνοντας την κρέμα στο ράφι και πληρώνοντας το φάρμακο με ένα εικοσάρικο που είχα στο πορτοφόλι μου.
―Σωστό κι αυτό, είπε συγκαταβατικά δίχως να το πιστεύει, δίνοντάς μου τα ρέστα.
―Σωστό μα πρέπει να το κάνουμε όλοι (είπα συνειδητοποιώντας το διδακτικό μου ύφος με πλήρη επίγνωση της γελοιότητάς μου μα δίχως την επιθυμία να την αφήσω δίχως κήρυγμα).
―Ε.. την κρέμα δε θα την πάρετε;
―Αφού δε δέχεστε πληρωμή με κάρτα, αναγκαστικά θα πάρω μόνο το απολύτως απαραίτητο, είπα, μαζεύοντας τα ρέστα μου και το πακετάκι.
Μέχρι να φτάσω στην πόρτα μού δήλωνε με συγκατάβαση, σα να μου κάνει χάρη, ότι εντάξει, δεν πειράζει, θα δεχόταν πιστωτική.
―Τώρα πάει, της είπα. Και έφυγα αηδιασμένη.

Να πιστέψω ότι μεσήληξ επιστήμων και επιχειρηματίας «φοβάται» τις κάρτες; Να πιστέψω ότι χάνει πωλήσεις επειδή για κομματικούς λόγους αποφάσισε να μη διευκολύνει την κατάσταση; Να πιστέψω πως είναι απλώς μια κουτή μικροσυμφεροντολόγα γυναίκα που επειδή υπάρχει έλλειψη μπαίνει στον ανταγωνισμό να μαζεύει μετρητά στο στρώμα αφού έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από την 'Ομάδα Αλήθειας' μέχρι του σημείου να χάσει κάθε ίχνος λογικής και ανθρωπιάς;

Η ανοησία της με έκανε να σκεφτώ τη διαφορά με τους πολύ δικούς μου ανθρώπους.
Στον πολύ κοντινό μου κύκλο είναι 5 πρόσωπα (δε χρειάζεται να πω αν είμαι ένα από αυτά)** που αυτή τη στιγμή έτυχε, είτε λόγω κληρονομιάς, είτε λόγω πρόσφατης πώλησης ακινήτου [αναγκαστικής λόγω μνημονίου-για να πληρωθεί ο ΕΜΦΙΑ] να έχουν σε λογαριασμούς ελληνικών τραπεζών από €100.000 ως το δεκαπλάσιο. Δεν είναι ηλίθιοι, γνώριζαν, και είχαν ειδοποιηθεί ποικιλοτρόπως ότι είναι επισφαλές να έχουν τόσα μετρητά μα κανείς τους δεν τα κρύβει στο στρώμα, κανείς δε βιάστηκε να τα βγάλει στο εξωτερικό.. Και κανείς δεν έτρεξε στις ουρές και τα super-markets. Έχοντας ζήσει κάποιες φορές στη ζωή μου από μέρα σε μέρα με ελάχιστα και με δανεικά γνωρίζω ότι για κάποιους ανθρώπους το να βρεθούν μπροστά σε ΑΤΜ που δε έχει χαρτονομίσματα μπορεί να είναι καταστροφικό, διότι υπάρχουν και άνθρωποι με άδειο ψυγείο, δίχως κάρτες, πιστωτικές ή χρεωστικές, και δίχως οικογένεια.
Το τελευταίο βράδυ μου στην Αθήνα που περάσαμε μπροστά από μια ουρά σε ΑΤΜ η μια εκ των 5 με ρωτούσε «γιατί το κάνουν; Ό,τι πάθουμε μαζί θα το πάθουμε!».
Κάποιοι από τους 5 έχουν παιδιά. Αν γίνει κούρεμα καταθέσεων- μικρό ή μεγάλο- πιστεύω θα βρεθούν άλλοι που θα τους πουν ότι δε νοιάστηκαν τα παιδιά τους. Ότι καλοί γονείς είναι εκείνοι που προέβλεψαν και εξασφάλισαν τα χρήματά τους.
Αλήθεια  όμως, είναι κακοί γονείς οι φίλοι μου; Ή μήπως το παράδειγμα και το ήθος τους είναι μεγαλύτερο κεφάλαιο και πιο σίγουρη κληρονομιά από μισό ή ένα εκατομμύριο ευρώ στην τράπεζα όταν ο τόπος σου δοκιμάζεται;*
___________________________

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
*Υπερβολή ίσως να παραλληλίζω μα δε γίνεται, εν μικρώ βεβαίως μα δε γίνεται, να μη θυμηθώ την Άλωση, όταν οι πλούσιοι Βυζαντινοί φυγάδευσαν κι έκρυψαν τα πλούτη τους ως την ύστατη ώρα που ο Παλαιολόγος έψαχνε να δανειστεί. Θυμάμαι πάντοτε εκείνο το Νοταρά, που φυγάδευσε τα παιδιά και τα πλούτη του στην Πελοπόννησο κι όταν η Πόλη αλώθηκε  εμφανίστηκε με θησαυρούς τους οποίους πρόσφερε στο Μωάμεθ τον Πορθητή. Mα ο Σουλτάνος εκτός από νεαρός ήταν και δίκαιος και τον ρώτησε ποιος του χάρισε την Πόλη. «O Θεός!» απάντησε ο Nοταράς. «Tότε σ' Eκείνον χρωστάω χάρη», είπε ο Mωάμεθ και πρόσθεσε πως αν του είχε προσφέρει όλα αυτά τα πλούτη πριν τη νίκη του ή αν, σωστότερα, τα είχε παραδώσει στο βασιλιά του τότε που ζητιάνευε για να σώσει τον τόπο, θα άξιζε να του χαρίσει τη ζωή.
Το περιστατικό από το 'Χρονικό' του αυτόπτη Φραντζή, μαζί με άλλα για την άλωση, την Πόλη και τη μελαγχολία το  έχω στην κγ' από τις 'Επιστολές Προς Έναν Αναγνώστη' μου και βρίσκεται στο άλλο μου blog, στα ενδότερα ψηλότερου ορόφου. 

**Είχα αμφιβολίες μήπως η δημοσίευση αυτού του θέματος έμοιαζε με κομπασμός και χανόταν οι ουσία. Στο Διαδίκτυο γίνονται συχνά παρερμηνεύσεις.  Την έγραψα όμως και πριν δημοσιεύσω είδα, σε προηγούμενη ανάρτηση, το σχόλιο της medoussa που μου απαντά πως πρέπει τέτοιες περιπτώσεις να δημοσιεύονται. Μου έδωσε δύναμη, έδιωξε τις αμφιβολίες και την ευχαριστώ.




___________Και ιδού τι έλαβα και το προσθέτω για να είμαστε επαρκώς ενήμεροι:



8 σχόλια:

  1. Καλησπερα μαλλον Καλημερα σε ολους...
    Χαρηκα που τελικα το ανεβασες και ειναι τιμη μου που πηρες υπ οψιν σου το
    σχολιο μου!
    Η μητερα μου λεει συχνα ενα σοφο.."τα καρυδια ακουγονται οχι τα συκα". Αυτη
    ειναι μια φραση που την εχω παντα στο μυαλο μου και με βοηθα να υπερασπιζομαι
    αυτους που δεν "ακουγονται".Ενα παραδειγμα μονο για να το κατανοησουμε:
    Οταν καποιο νεο παιδι κανει ενα παραπτωμα..τι λενε ολοι συνηθως? "Ειδες?
    Αυτη ειναι η νεολαια σημερα!" Κανεις ομως δεν εχει αναφερθει στα τοσα αλλα
    παιδια που κανουν "ομορφα" πραγματα! Ειτε ειναι επιτυχιες στη μαθηση,ειτε
    καποιο κοινοφελες εργο,ειτε οτιδηποτε αλλο..μικρο η μεγαλο..αυτα ειναι τα
    "συκα της μαμας". Και οπως γνωριζουμε ολοι ειναι παρα πολλα.. αλλα..δεν
    ακουγονται...!!
    Γι αυτο πιστευω οτι, εσεις που εχετε το ταλεντο της γραφης και τη δυνατοτητα της
    δημοσιοποιησης, πρεπει να βοηθατε να ακουγονται...να ακουγονται αυτα τα
    μικρα, κατ αλλους ισως ασημαντα, αλλα τοσο σπουδαια για τους ιδιους που
    τα πραττουν και κυριως για μας τους υπολοιπους που βλεπουμε οτι υπαρχουν
    κι αλλοι σαν και μας, και υπαρχουν και καποιοι που τα εκτιμουν και τα "φωναζουν"!
    Θα ηθελα να πω λιγα για τους "καλους" και τους "κακους" γονεις..ισως να το
    κανω αυριο..για να μην κουρασω..ε..και με πειτε πολυλογου...Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου medoussa
      δε γίνεται λογική σκέψη δίχως προσπάθεια να ακουστούν όλες οι απόψεις κι αν κανείς είναι και συγγραφέας τότε βαραίνει όχι μόνο το δίκιο μα κι η ενσυναίσθηση και παλεύει να καταλάβει και να ακούσει.

      __Οι γονείς είναι μεγάλη, τεράστια κουβέντα. Κι ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εδώ όταν λέω 'γονείς' εννοώ πρότυπα. Τι να τα κάνει το παιδί τα πλούτη και την κλεισμένη θέση στα υπερ-σχολεία όταν από μικρό διδάσκεται πως υπάρχουν πολίτες Α και Β κατηγορίας και ότι αν το πιάσουν να αντιγράφει όχι μόνο δε θα μείνει στην ίδια τάξη μα έχει τη δύναμη να εκδικηθεί και τη δασκάλα που το συνέλαβε; Ξέρεις για τι μιλάω πιστεύω. Δεν είναι σωστό να προδικάσουμε το μέλλον κανενός, δεν είναι― ευτυχώς― ένα το πρότυπο στη ζωή μας κι ο συγκεκριμένος γόνος μπορεί να επαναστατήσει σε όλα αυτά και να βγει διαμάντι. Αλλά ακόμα κι έτσι, γιατί, με τι συνείδηση, ένας πατέρας ρίχνει το παιδί του σε τόσο άγρια ηθικά διλήμματα; Πόση αναισθησία, πόση σκληρότητα!

      Διαγραφή
  2. Αχ αχ αχ!! Και ελεγε η μανουλα μου ,χρονια ολοκληρα,για ''τα κυριατα'' που πρεπει να εχει μια γυναικα!! Και ελεγε επισης πως ''το νανι-νανι,η κουνια του καθενος,τον σημαδευει''!!Και ευτυχως,που με εκεινα και με τα αλλα,νομιζω πως....''αρχοντεψα''!! Δεν παν ,να μας βγαλουν και απο το ευρω και απο οπου θελουν......νοιωθω αρχοντισα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 'κυριατα' πρώτη φορά τα ακούω
      (εξηγήστε μου αν θέλετε)
      μα σας βεβαιώνω ότι η αρχοντιά δε σχετίζεται με πλούτη και με νομίσματα μα με σταση ζωής.

      Διαγραφή
  3. Γεια σας και παλι!
    Αχ..γονεις..αυτη η μαστιγα! Τι πιο χαρακτηριστικο παραδειγμα απ αυτο που
    ανεφερες Δαφνη..! Η αλαζωνεια του χρηματος διαφθειρει γονεις που διαφθειρουν
    παιδια!Να τονισουμε ομως οτι και εκει υπαρχουν λαμπρες εξαιρεσεις.
    Ομως οι αλλοι γονεις ειναι που με θλιβουν και με αγανακτουν.Η μανα που
    δινει τη σοκολατα στο παιδι πριν το ταμειο..γιατι? δεν πρεπει να μαθει το παιδι
    οτι ακομα δεν του ανηκει?δεν πρεπει να μαθει να περιμενει?Οταν θα βρεθει
    σε μια αιθουσα αναμονης για ενα 2ωρο,παρακαλωντας για μια θεση,τι θα κανει
    αυτο το παιδι που δεν εμαθε να περιμενει?
    Οταν βλεπει τον πατερα να κακομεταχειριζεται το σπιτι που μενει,γιατι απλα
    ειναι με νοικι,τι θα κανει αυτο?θα σεβαστει το σχολειο?
    Οταν ακουει τους γονεις να βριζονται και να το βριζουν,τι θα κανει?θα σεβαστει
    τους ιδιους η τους συνανθρωπους του?
    Οταν βλεπει τους γονεις να κακοποιουν ενα ζωο,τι θα κανει αυτο?θα κακοποιησει
    και ζωο και ανθρωπο?
    Οταν ακουει οτι το πιο σημαντικο ειναι να "κανεις" λεφτα για "περνας καλα"
    ας μου πει καποιος τι θα κανει αυτο το παιδι..γιατι εγω δεν θελω να το σκεφτω καν!
    Οταν ο γονιος προσπαθει μεσω του παιδιου να πραγματοποιησει τα δικα του
    ονειρα (επαγγελματικα η οτι αλλο), δεν θα γινει δυστυχισμενο και αποτυχημενο
    το παιδι? Και ποσα αλλα..που θα χρειαζονταν πολλες νυχτες για να τα πω.
    Δεν ειναι ερωτηματα προς απαντηση, ειναι αγανακτηση..το παιδι ειναι ενα
    αγραφο βιβλιο..οτι γραφουμε στις σελιδες του,αυτο θα διαβασουμε στο τελος!
    Και στο τελος θα πουμε "κοιτα πως εγινε αυτο το παιδι"!
    Οχι δεν εγινε απο μονο του το διδαξαν.
    Καλος γονιος δεν ειναι αυτος που φροντιζει μονο, να ταιζει πολυ και καλα το
    παιδι,να του δινει τη ζακετα του,να τα βαζει με τους δασκαλους στις αποτυχιες..κλπ.
    Καλος γονιος ειναι αυτος που θα καταφερει να μαθει στο παιδι του οτι δεν ειναι
    μονο του και μοναδικο..οτι δανειζεται ενα πλανητη και πρεπει να σεβεται οτι
    υπαρχει πανω σ αυτον.Οτι πρεπει να ζησει τα δικα του ονειρα για ειναι
    ευτυχισμενο.
    Εχω παρα πολλα να πω ακομα αλλα σταματω εδω...θα βγαλω ομως ενα
    παραπονο απο μεσα μου...ακουσα τοσες πολλες φορες την φραση "μανα
    εισαι εσυ?" για τον τροπο που μεγαλωνα το παιδι μου.. ηρθαν καποιες
    στιγμες που αναρωτιομουν αν εχουν δικιο..δεν το συνεχιζω..δεν ειχαν δικιο!
    Σ ευχαριστω Δαφνη και καλο βραδυ σε ολους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχαν και δεν έχουν δίκιο.
      Και μην ξεχνάμε- δεν είναι βιολογκή η σοφία, δεν έρχεται με την ορμονική αλλαγή της εγκυμοσύνης. Γι αυτό και πρέπει να τα συζητάμε, γι αυτό και πρέπει να πασχιζουμε να γίνουμε καλύτεροι.

      --Έτσι που τα λες μια χαρά ομίζω πως το μεγαλώνεις το παιδί σου.

      Διαγραφή
  4. Νομιζω ,μπλεκτηκαμε....λογω ''οικογενειακης τοπολαλιας''!! Εννοουσε καθε φορα που το ελεγε,οτι ακριβως,για να εχει μια γυναικα ''κυριατα'',δεν θα το προσδιοριζουν,ουτε η εμφανιση,ουτε τα λουσα,ουτε...ουτε....ουτε! Μονο ο αξιακος της κωδικας! Ως ετσι, να οριζεται η αρχοντια της. Λυπαμαι,λαθος δικο μου...επρεπε να το σκευτω πρωτη,πως εμεις το ακουγαμε ως '' ορο'',χρονια ολοκληρα,εσεις ομως οχι. Η πραγματικη εννοια,ειναι ακριβως ,περαν απο υλικα αγαθα,αλλα αισθηματα και αξιες. Ελπιζω να βοηθησα τωρα στην κατανοηση,λυπαμαι για το μπλεξιμο.....οχι τιποτα αλλο,μην τριζουν και τα κοκκαλακια της! Καλο σας βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.