Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Τα σκυλια-οδηγοί, τα σεμινάρια και η γκάφα της επιχείρησης
Εύκολα που αποκαλύπτεται η αλητεία κάποιες φορές.
Είναι μια κυρία ψυχολόγος που μαζεύει δεκαρικάκια για σεμινάρια επί όλων των θεμάτων, από ναρκωτικά και ψυχικά τραύματα ως σκύλους οδηγούς τυφλών. Τα σεμινάρια απευθύνονται λέει σε όλους. Σε «Φοιτητές και Σπουδαστές»  ΟΛΩΝ «των Επιστημών» και «Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας» αλλά και, όπως λέει, «Κάθε Ενδιαφερόμενο».

Ένα απ' αυτά τα «σεμινάρια» λοιπόν έχει θέμα «τα ζώα θεραπευτικής επαφής».
Η Ιωάννα -Μαρία Γκέρτσου, ερευνήτρια ψυχολόγος, στην καθημερινότητα και στη δουλειά της στο Νοσοκομείο Παίδων, συνοδεύεται πάντα από το σκυλί-οδηγό της, τη Μέη. Αλλά η κυρία Βενέτη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, αγνοώντας και το νόμο και  τη λογική και τα βασικά για σκύλους-οδηγούς τυφλών, επέμενε να αφήσει η κοπέλα το σκυλί «απ' έξω».
Η απορία βεβαίως είναι τι θα δίδασκε το σεμινάριο όταν η Ψυχολόγος οργανώτρια  δεν ξέρει ούτε το νόμο για τα σκυλιά αυτά που επιτρέπεται να μπαίνουν παντού και που, εκτός από απαραίτητα, είναι και εκπαιδευμένα έτσι που τα αγχώνει η απομάκρυνση από τον άνθρωπό τους.

Τραγελαφικά όσα ακολούθησαν. 
Ίσως όμως και χρήσιμα.
Διότι μοιάζουν ύποπτες τέτοιες μπίζνες ανθρώπων που πουλάνε γνώση αγνοώντας τα βασικά. Κι όταν μιλάμε για ψυχική υγεία,  οι τσαρλατάνοι κι οι αγύρτες μπορεί να κάνουν τεράστια ζημιά σε αφελείς που τους εμπιστεύονται τη ζωή και τα μυαλά των αγαπημένων τους.


Σας φέρνω την αφήγηση του περιστατικού, τους Νόμους
και συνδέσμους προς την επιχείρηση, τη λίστα σεμιναρίων, την ιδιοκτήτρια.Το ΠεριστατικόIoanna-Maria Gertsou
«Γίνεται ένα «σεμινάριο» από «ψυχολόγους» για τα Ζώα Θεραπευτικής Επαφής. 
Τηλεφωνώ στην υπεύθυνη, Βίκη Βενέτη της λέω πως είμαι συνάδελφος ψυχολόγος και με ενδιαφέρει να το παρακολουθήσω. Της λέω πως έχω σκυλο - οδηγό. Πολύ ευχαρίστως μου λέει, αλλά ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει έξω. Τη ρωτάω γιατί, επειδή θα έχει κι άλλο κόσμο που απαντάει. Προσπαθώ να της εξηγήσω πως οι σκύλοι - οδηγοί εκπαιδεύονται για να είναι παντού μαζί με τους τυφλούς και δεν πρέπει να τους αφήνουμε μονους απ έξω γιατί αγχώνονται. 
Οι σκύλοι - οδηγοί, αποχωρίζονται από τους χειριστές τους, μόνο όταν έχουν συγκεκριμένο σημείο που περιμένουν και είναι εξικοιωμένοι, πχ., στη δουλειά και είναι απόφαση που παίρνουν οι χειριστές, όχι ο οποιοσδήποτε. Τίποτα αυτή, ανένδοτη. Της λέω πως ο σκύλος - οδηγός μου, η Μέη επιτρέπεται παντού δια νόμου, πως τηλεφωνώ από το Νοσοκομείο Παίδων η Αγία Σοφία, όπου εργάζομαι μαζί με τον σκύλο - οδηγό και πως στην τελική δε μπορεί να διοργανώνουν σεμινάριο για τα ζώα θεραπευτικής επαφής και να απαγορεύουν την είσοδο στους σκυλους - οδηγους τυφλών! Η κυρία ψυχολογος μου έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα. Να σημειώσω πως στη θεματολογία του «σεμιναρίου» συμπεριλαμβάνονται και «οι σκύλοι στην ειδική αγωγή». Τελικά η «ειδική» αγωγή δε θα γίνει ποτέ «γενική» και οι ΑμεΑ θα θεωρούνται πάντα «ειδικά άτομα». Επι της ευκαιρίας να θίξω εδώ πως στην Ελλάδα, οποιος θέλει ονομάζεται «ψυχολογος» και διοργανώνει σεμινάρια. Επίσης στην Ελλάδα, πολλοί εκμεταλλεύονται την έννοια των σκύλων - θεραπευτών για να βγάλουν χρήμα. Η ασυδοσία αυτή, εις βάρος επαγγελματιών και κυρίως ασθενών αλλά και όσων πάνε και δίνουν τα χρήματά τους όπου να ‘ναι, προκειμένου να αποκτήσουν ένα χαρτί, πρέπει επιτελους να σταματήσει.»


Zoe Soldatos
Η "ψυχολόγος" του ΔΔΕΕΨΥ (Δίκτυο Εξειδικευμένης Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία) Βασιλική Βενέτη καλά θα κάνει να ξαναρχίσει την εκπαίδευσή της ξεκινώντας από το δημοτικό, να μάθει ορθογραφία για παράδειγμα, που ακόμα μπερδεύει την ενεργητική με την παθητική φωνή, και μετά να σκεφτεί πιο σοβαρά τον επαγγελματικο της προσανατολισμό φτού κι από την αρχή, αντί να "δεσμεύεται να κινηθεί νομικά προς αποφυγήν όποιας δυσφήμισης". Δυσφήμιση αποτελεί η ίδια τόσο για τον εαυτό της όσο και για τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων που κάτι τέτοιους "επιστήμονες" θα πρέπει να τους διαγράφει.
Ioanna-Maria Gertsou είμαστε δίπλα σε εσένα και την Μέη!!! H Επιχείρηση
17/02/2018, 16:00-18:00 Τα Ζώα ως Βοηθοί-Θεραπευτές για Παιδιά, Άτομα με Ψυχικές Διαταραχές και Χρόνιες Παθήσεις
Κόστος Συμμετοχής: 10 ευρώ
#σεμινάρια #ψυχολογία #seminars #ΔΔΕΕΨΥ #Βενέτη_Βασιλική#Πιστοποιημένα_σεμινάρια #ψυχοπαθολογία #επιμόρφωση

Έρευνες με ζώα ως βοηθοί ψυχοθεραπείας δείχνουν ότι οι άνθρωποι παρουσιάζουν σημάδια μείωσης του άγχους και του φόβου, αυξημένη ηρεμία αλλά και χαλάρωση όταν το ζώο είναι παρόν.
Το Ζώο υποβοηθούμενης θεραπείας χρησιμοποιείται σε πολλούς πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα νέους, παιδιά με γλωσσικές διαταραχές , γηριατρική, θύματα βίας, τραυματίες, σε άτομα με ποικίλες ψυχικές καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη , η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα, οι διαταραχές της διάθεσης, οι ψυχωσικές διαταραχές κλπ) . Μία τέτοια ψυχοθεραπευτική σχέση μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, την προώθηση συναισθηματικής έκφρασης και να ενθαρρύνει τη χρήση των κατάλληλων κοινωνικών δεξιοτήτων.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η Αντίληψη της Έννοιας του δεσμού μεταξύ ζώου-ανθρώπου και η ενσωμάτωση στην Ψυχοθεραπεία: Κατευθυντήριες γραμμές και Προτάσεις για Θεραπευτές
Κακοποίηση των ζώων και Εξελικτική Ψυχοπαθολογία: Έρευνες και Θεραπευτικά Ζητήματα
Τα Ζώα στην ζωή των παιδιών
Tα Ζώα στην Ειδική Αγωγή
Ο δεσμός Ζώων-Ανθρώπου: Υγεία και Ευεξία
Κλινικές προσεγγίσεις για την εκτίμηση και την Αξιοποίηση της παρέμβασης-Σχετικές Εμπειρίες σε θεραπευτικές παρεμβάσεις με παιδιά, εφήβους και τους φροντιστές τους
Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου και γηρατειά
Υπηρεσίες Υποστήριξης σε άτομα με AIDS / HIV και άλλες Χρόνιες Παθήσεις
Αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου στη φυλακή: Επιπτώσεις στην εγκληματική συμπεριφορά, Θεραπεία-Πρόοδος και κοινωνικές δεξιότητες
Συζήτηση-σχολιασμός αποτελεσματικότητας
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε:
Φοιτητές και Σπουδαστές όλων των Επιστημών

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας
Κάθε ΕνδιαφερόμενοΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τόπος Διεξαγωγής: ΔΔΕΕΨΥ® Ελλάδα, Λ. Κηφισίας 82, Αμπελόκηποι, Αθήνα (στάση μετρό ΠΑΝΟΡΜΟΥ)
Κόστος Συμμετοχής: 10 ευρώ
Δίνεται: Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Δηλώσεις Συμμετοχής γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ τηλεφωνικά: Βασιλική Βενέτη, Τηλ: 210.6993276, Δευτέρα-Παρασκευή, 13:00-15:00

___________________
Ο Νόμος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Τρεις μεγάλες επιτυχίες του Κέντρου «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ», σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους Φορείς, μετά από πολλές προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν και είναι η ψήφιση των κάτωθι Νόμων:
1.                  τον Αύγουστο του 2010 η  Ψήφιση του Νόμου 3868 / ΦΕΚ Α129 / 3-8-2010 όπου στο Κεφάλαιο ΣΤ, Αρθρο 16 αναφέρονται διατάξεις οι οποίες καθορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και την παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.
2.                  τον Φεβρουάριο του 2014 η Ψήφιση του Νόμου 4238 / ΦΕΚ Α 38 / 11-2-2014 όπου στο Αρθρο 32 αναφέρονται διατάξεις για την δυνατότητα πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στον νόμο 3868/2010 ΚΑΙ για τους σκύλους που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας -  σκύλοι οδηγοί τυφλών ή σκύλοι βοηθείας ατόμων με αναπηρές καθώς και στο Αρθρο 33 όπου αναφέρονται διατάξεις για την αξιοποίηση ζώων σε προγράμματα πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.
3.                  τον Φεβρουάριο του 2014 η Ψήφιση του Νόμου 4235 /  ΦΕΚ Α  32 / 11-2-2014 όπου στο άρθρο 46 αναφέρεται στην τροποποίηση του Ν. 4039/2012 (Α'15) για την δυνατότητα «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους

Σύμφωνα με τους ανωτέρω Νόμους επιτρέπεται στον  «Σκύλο Οδηγό» και στα εκπαιδευόμενα κουτάβια, η πρόσβαση ΠΑΝΤΟΥ, δηλαδή σε χώρους Μαζικής Συνάθροισης, Πολιτισμού, Αθλητισμού κλπ.

_______________________________________

Η Ioanna-Maria Gertsou είναι ψυχολόγος, εργάζεται στο α Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία" και Ιδρυτικό Μέλος στην εταιρεία Lara Guide Dog School Διαχειρίζεται τις Σελίδες Lara Guide Dog School και European Guide Dog Federation
Mια ΜΚΟ για τους σκυλους-οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα! / A hellenic NGO for guide-dogs! www.laraguidedogs.gr

Το θέμα δημοσιεύουν πολλά φιλοζωικά και η Lifo:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου