Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Νεκρός από δόντι και απαγχονισμός κρατουμένου― κι εμείς;


Έχουμε ακούσει να πεθαίνει κανείς στην εποχή μας από φλεγμονή στο δόντι; Όχι, ως τώρα στις ελληνικές φυλακές. Στο Μαλανδρίνο.

Ενώ στην Αλικαρνασσό, δεύτερος θάνατος μέσα σε τρεις μέρες, βρέθηκε  κρατούμενος απαγχονισμένος στο κελλί του. Από τύψεις, έγραψε σε σημείωμα, επειδή ενέπλεξε συγγενή που του έφερε λίγη ηρωίνη. Στη φυλακή λένε χρωστούσε πολλά για αγορά ναρκωτικών «στο κύκλωμα». Άλλη μια περίπτωση ασθενούς δηλαδή που αν είχε το φάρμακό του δε θα είχε οδηγηθεί σε χρέη, απάτες και τελικά στην αυτοκτονία. 
[Παρεμπιπτόντως: Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας, που από τη μια μιλούν οι φύλακες ανοιχτά «για κύκλωμα» και χρήστες από την άλλη ούτε υποκατάστατο δίνεται (στο βαθμό και την έκταση που χρειάζεται) αλλά ούτε επιτρέπουν, τουλάχιστον, να παρέχουμε στους κρατουμένους σύριγγες για Μείωση της Βλάβης ώστε, τουλάχιστον, να μη διαδίδονται και σοβαρές ασθένειες.]

Στο Μαλανδρίνο 26 ετών, στην Αλικαρνασσό 33.
Ντροπή για όλους μας που εξακολουθούμε να ανεχόμαστε το απάνθρωπο σωφρονιστικό σύστημα που δίνει σε δεσμοφύλακες δικαίωμα ζωής και θανάτου.

Ποιος θα τιμωρηθεί για τον  Μαλτέζο Σώζο;
Ποιος τιμωρήθηκε για τη δολοφονία με εκδικητικό ξυλοδαρμό του Ιλί Κορέλι;
Ποιοι θα 'καθαρίσουν' με μια ΕΔΕ που, γνωρίζουμε ότι είναι δίκη όσο το να δίναμε δολοφόνους να τους δικάσει η μαμά τους;

Όμως αν θέλουμε βελτίωση πρέπει αυτές οι αυθαιρεσίες να τιμωρούνται.
Στην Ελλάδα καταργήσαμε τη θανατική ποινή.
Ούτως ή άλλως η φυλακή δε σωφρονίζει.
Τουλάχιστον όμως ας μη σκοτώνει.

Φέρνω την είδηση, Τάσο Θεοφίλου για το θέμα
και επιστολή από την Πρωτοβουλία Για τα Δικαιώματα Των Κρατουμένων.



Στις 31 Ιανουαρίου ο 26χρονος κρατούμενος των φυλακών Μαλανδρίνου Μαλτέζος Σώζος παραπονιέται για πόνο σε δόντι. Την 1η Φεβρουαρίου μεταφέρεται στις Φυλακές Λάρισας ελλείψει γναθοχειρουργού στην Άμφισσα. Το πρωί της Πέμπτης, 2 Φεβρουαρίου, βρέθηκε νεκρός στο κελί του.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με τους συγκρτούμενούς του να καταγγέλλουν ολιγωρία στο πρόβλημα του άτυχου 26χρονου και το υπουργείο Δικαιοσύνης να παραγγέλνει εισαγγελική έρευνα.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων καταγγέλλει το υπουργείο για ευθύνες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σελίδα του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων, «νεκρός βρέθηκε χθες ο κρατούμενος Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, της φυλακής Μαλανδρίνου. Είχε πρόβλημα με ένα δόντι που τον ενοχλούσε, πολύ καιρό με αποτέλεσμα να μαζέψει πύον και να πρηστεί σχεδόν σε όλο το πρόσωπο. Ο ίδιος επανειλημμένα ζητούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο διότι η φυλακή του Μαλαδρίνου όπου βρισκόταν δεν είχε οδοντίατρο. Καθώς το πρόβλημα του χειροτέρεψε, τον μετάφεραν τις τελευταίες δύο μέρες στις φυλακές της Λάρισας, όπου βρέθηκε νεκρός χθες από τους συγκρατούμενούς του».
_______________________________

Daphne Chronopoulou 
Κανένα δεν είχε. Οι συγκρατούμενοι μαζεύουν για την κηδεία. Αυτοί του έδιναν τσιγάρο, καφέ.
Ρομά, από μικρό σε αναμορφωτήρια. Μπαινόβγαινε για μικροκλοπές του αγώνα επιβίωσης.


Πόση σπατάλη ζωής. Πόση αδικία.





Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1992 ο Μαλτέζος Σώζος πέθανε πριν τρεις ημέρες στις 2 Φλεβάρη από οδοντική φλεγμονή στις Φυλακές Λάρισας.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ο 26χρονος κρατούμενος που διήνυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισής του εκτίοντας την ποινή του για κλοπές, ζητούσε επίμονα από την διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν αρχικά, να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο.
Τελικά τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας επειδή, όπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν διαθέτουν οδοντίατρο. Οι συγκρατούμενοι του επίσης περιγράφουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι.
Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του.
Σε μια πρώτη αντίδραση αναρχικές και αναρχικοί από την Λάρισα παραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από την φυλακή της πόλης πετώντας τρικάκια και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο σωφρονιστικό σύστημα


Άλλο ένα γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές.

Ένας 33χρονος που κρατούνταν από το 2016 για ληστείες, με ποινή 14 χρόνια κάθειρξης, έδωσε τέλος στην ζωή του μέσα στο κελί του στις φυλακές Αλικαρνασσού, τα ξημερώματα της 5ης Φλεβάρη. Τον αυτόχειρα κρατούμενο, σύμφωνα με την διεύθυνση του καταστήματος, εντόπισε κρεμασμένο στο κελί του ο σωφρονιστικός υπάλληλος νυχτερινής βάρδιας στις 4:25 το πρωί της Δευτέρας. Με βάση την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατός του επήλθε στις 4:10. Ο αυτόχειρας, σύμφωνα με την διεύθυνση της φυλακής Αλικαρνασσού, άφησε σημείωμα στο οποίο έγραφε ότι προέβη σε αυτήν την πράξη γιατί δεν άντεχε το γεγονός ότι πρόδωσε την εμπιστοσύνη της οικογένειας του.
Ο 33χρονος αυτόχειρας είχε εξαπατήσει τον ξάδελφό του ο οποίος, χωρίς να το γνωρίζει, του έφερε στο επισκεπτήριο ρούχο στην ραφή του οποίου υπήρχε κρυμμένη μικροποσότητα ηρωίνης. Η μικροποσότητα αυτή όμως εντοπίστηκε στην τυπική έρευνα που πραγματοποιείται από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα ρούχα που εισέρχονται στη φυλακή. Ο φόβος και οι τύψεις για τις ποινικές συνέπειες που ενδεχομένως θα είχε ο ξάδελφός του για κάτι που δεν γνώριζε, φαίνεται να οδήγησε τον 33χρονο σε αυτήν την τραγική και αμετάκλητη απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκρατούμενούς του (τις οποίες διαψεύδει η Διεύθυνση του καταστήματος) ο 33χρονος χρωστούσε λεφτά από αγορά ναρκωτικών στο σχετικό κύκλωμα που λειτουργεί στη φυλακή. Για να ξεχρεώσει, υπέκυψε υπό την απειλή βίας, στην εντολή να εισάγει ναρκωτικά για λογαριασμό τους με αυτόν τον τρόπο.
Ενδιαφέρον για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές παρουσιάζει το γεγονός πως οι δύο συγκελίτες του δεν αντιλήφθηκαν την αυτοκτονία εγκαίρως, καθώς λαμβάνουν αγωγή με χρήση δυνατών ψυχοφαρμάκων.
Είναι ο δεύτερος θάνατος κρατούμενου σε ελληνική φυλακή μέσα σε τρεις ημέρες. Είχε προηγηθεί ο θάνατος του κρατούμενου Μαλτέζου Σώζου από οδοντική φλεγμονή στις φυλακές Λάρισας.






Στις 2 Φεβρουαρίου 2018, ο Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, πέθανε μέσα στις Φυλακές Λάρισας.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ο 26χρονος Ρωμά κρατούμενος που διένυε τον τέταρτο χρόνο φυλάκισής του εκτίοντας την ποινή του για κλοπές, ζητούσε επίμονα από την διοίκηση της φυλακής Μαλανδρίνου, όπου κρατούνταν αρχικά, να τον μεταφέρει σε Νοσοκομείο. Τελικά τον μετήγαγαν στις φυλακές Λάρισας επειδή, όπως 
καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, οι φυλακές Μαλανδρίνου δεν διαθέτουν οδοντίατρο. Οι συγκρατούμενοι του επίσης περιγράφουν πως το πρόσωπο του είχε παραμορφωθεί από το πρήξιμο που προκάλεσε η φλεγμονή στο δόντι.

Δυο μέρες μετά την μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας, η οποία υποτίθεται 
πραγματοποιήθηκε λόγω του προβλήματος του, βρέθηκε νεκρός στον θάλαμο του.

Πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε με υπερηφάνια ότι το σωφρονιστικό
σύστημα αλλάζει, ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίαζε ως ριζοσπαστικό έναν κατάπτυστο Σωφρονιστικό Κώδικα που για άλλη μια φορά αποδείκνυε ότι το κράτος εργάζεται προς την εκδικητική εξόντωση των κρατουμένων και σε καμιά περίπτωση προς τον υποτιθέμενο σωφρονισμό τους. Ένα Σωφρονιστικό Κώδικα που στο τέλος το Υπουργείο 
αναγκάστηκε να βάλει στο συρτάρι μετά από την αντίδραση και τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις των κρατουμένων.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, μετά από επισκέψεις σε φυλακές και 
συζητήσεις με κρατούμενους, έχει επανειλλημμένα καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, τις ελλείψεις σε γιατρούς ειδικοτήτων, σε υποδομές, φάρμακα και περίθαλψη, αλλά και στην εγκληματική αδιαφορία κάποιων σωφρονιστικών υπαλλήλων και εργαζομένων σε διοικήσεις των φυλακών. 

Προσφάτως, σε συνάντηση της με τον Γενικό Γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχη 
Φυτράκη, η Πρωτοβουλία κατέθεσε Υπόμνημα στο Υπουργείο με τις θέσεις της πάνω στον Σωφρονιστικό Κώδικο και τα πορίσματα από όλες τις επισκέψεις τις σε ελληνικές φυλακές. 
Μετά από εκτενή συζήτηση  έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο εργάζεται με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλει την εγκληματική 
αδιαφορία της διοίκησης των Φυλακών Μαλανδρίνου και των Φυλακών Λάρισας και απαιτεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να  ξεκινήσει άμεσα την έρευνα για τιςσυνθήκες θανάτου του Μαλτέζου Σώζου και να αποδοθούν  οι ευθύνες όπου πρέπει . Τα πολλά λόγια και οι υποσχέσεις για πολιτικό όφελος δεν έχουν την παραμικρή αξία μπροστά στις ζωές που χάνονται πίσω από τα σίδερα, ενώ οι ουσιαστικές πράξεις θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν γίνει πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. 

Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει τα έξοδα ταφής και μεταφοράς του νεκρού νεαρού καθώς η άπορη οικογένειά του δεν μπορεί να τα αντέξει.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ



Προσθέτω 8 Φεβρ. 2018

Electra Leda Koutra
Κι άλλος θάνατος (που γίνεται γνωστός...) σ' Ελληνική φυλακή. Ο θανών 32 χρονών, πελάτης μου οροθετικός, δικαιωθείς από το ΕΔΔΑ για παραβιάσεις των άρθρων 3,13 και 14 ΕΣΔΑ. Ήταν ασθενής και δεν μπορούσε να "δίνει το παρόν", οπότε ξαναφυλακίστηκε, πάλι υπό συνθήκες απάνθρωπες για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα. Θα απολυόταν σε μερικές μέρες. Ήταν χρήστης, αλλά δεν μπορούσε να έχει θεραπευτική μεταχείριση υπό κράτηση, οπότε έφτιαξε "πετσετιά" στο λαιμό του, "για να την ακούσει". Βγήκε αίμα από το στόμα του, λένε οι συγκρατούμενοι, και, θεωρόντας η Υπηρεσία ότι εχει φυματίωση, αντί να τον προσέξει επειγόντως, τον έβαλαν στην απομόνωση. Όπου και βρέθηκε νεκρός. Νομίζω 3 θάνατοι σε διάστημα μερικών ημερών είναι ένας καλός λόγος για το Υπουργείο να πάρει επείγοντα μέτρα. Και το Νοσοκομείο (κατ' όνομα) Φυλακών Κορυδαλλού "Ο Άγιος Παύλος" να γίνει όντως Νοσοκομείο. Και οι τοξικοεξαρτημένοι να 'χουν τη θεραπευτική μεταχείριση που ορίζει ο Νόμος, κι όχι να στοιβάζονται σε "κανονικές" φυλακές.
Σε άλλη χώρα θα 'χε παραιτηθεί ο Υπουργός.

__________________________________________
Προσθέτω 12 Φεβρ. 2018

Τέταρτος κρατούμενος νεκρός:goo.gl/VimoVh


Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ -  

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας εκφράζει τη θλίψη και τον έντονο προβληματισμό του για την αυτοκτονία οροθετικού κρατούμενου στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για τη δεύτερη αυτοκτονία μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σε σωφρονιστικό κατάστημα, γεγονός που μαρτυρά ότι οι συνθήκες κράτησης και οι υπηρεσίες νοσηλείας και παρακολούθησης παραμένουν προβληματικές.
Πρόκειται για τοξικοεξαρτημένο άτομο ηλικίας 31 ετών ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να απολυθεί σε λίγες ημέρες. Η υγεία του επιδεινώθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου. Μεταφέρθηκε σε ειδικό κελί μέχρι τη μεταφορά του σε εξωτερικό νοσηλευτικό ίδρυμα και βρέθηκε εκεί νεκρός λίγο αργότερα.
Η αυτοκτονία ενός κρατουμένου ομολογεί μία αλληλουχία πράξεων, παραλείψεων και δύσκολων συνθηκών για τις οποίες υπάρχουν ευθύνες. Η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης, η ανεπάρκεια στο πεδίο της μείωσης βλάβης και της απεξάρτησης, η ανύπαρκτη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και εξέτασης, η υποστελέχωση, η ασυδοσία εγκληματικών ομάδων εντός των φυλακών επιβαρύνουν περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσής των κρατουμένων και απειλούν την υγεία και τη ζωή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η «Θετική Φωνή» επίμονα υποστηρίζει τις παρακάτω θέσεις:

  • – Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα η φυσιογνωμία και η αποστολή του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Η δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη του ιδρύματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το Φεβρουάριο του 2015 παραμένει ανεκπλήρωτη δύο χρόνια μετά.
  • – Απαιτείται αξιολόγηση των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κάλυψη των αντίστοιχων οργανικών θέσεων.
  • – Απαιτείται η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και η δημιουργία αποτελεσματικών δομών παροχής φροντίδας.
  • – Θα πρέπει να διαχωριστούν οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι ανάλογα µε την νόσο και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.
  • – Θα πρέπει τέλος να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Η μονομερής εφαρμογή κατασταλτικών και περιοριστικών μέσων έχει αποτύχει. Απαιτούνται ολιστική προσέγγιση και συνδυαστικές πολιτικές για την απεξάρτηση, τη μείωση βλάβης, την ψυχολογική υποστήριξη και την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων των κρατούμενων χρηστών ουσιών, με επιστημονικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη εξάρτηση από διαφορετικές ουσίες.


Εικόνες: 
αυτοσχέδια 'σέα΄, σύριγγες, στη φυλακή. Τα στυλό bic, βλέπετε. έχουν μεγάλη ζήτηση.



__________________________________________


Θάνατος 26χρονου κρατούμενου από οδοντική φλεγμονή

Κράτος δικαίου, φυλακές και φόνοι (Ιλί Καρέλι)
  
Ιλί Καρέλι― τα σχόλια (με video, αν αντέχετε) http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2014/04/video.html#axzz569BIH6zk

Ιλί Καρέλι: Θάνατος, βασανιστήρια και οι δεσμοφύλακες ελεύθεροι

1 σχόλιο:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.