Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ελάτε να παρανομήσουμε! ― Για την ελευθερία του Λόγου #JoDi #Ertogan


Αν ενημερώνεστε από κοινωνικά δίκτυα, αν συμμετέχετε στο δημόσιο ινερνετικό σχολιασμό της επικαιρότητας και αν διαβάζετε ελληνικά αποκλείεται να μην έχετε δει τα γραφικά του JoDi.
Σε μια εικόνα και λίγες λέξεις καταφέρνει να συνοψίζει και να ενημερώνει ξεχωρίζοντας πίνακες με ενδιαφέροντα στοιχεία και αποκαλυπτικές εικόνες δίχως μελό, δίχως ειρωνεία. 
Γι αυτό δεν είναι παράξενο που κατά καιρούς έχει αντιμετωπίσει προβλήματα. Όμως αυτό που έγινε τώρα είναι πρωτοφανές διότι ξεπερνά τα μικρά μας σύνορα.

 Κοινωνικά δίκτυα (Twitter με ειδοποίηση και Facebook με κλείσιμο της σελίδας του) συμμορφώνονται στα γούστα του Ερτογκάν που ενοχλήθηκε από γραφικό με  φωτογραφία του με τη λεζάντα 'Killer Ertogan' και έστειλε τουρκική δικαστική απόφαση στα κοινωνικά δίκτυα ζητώντας αποκλεισμό των συγκεκριμένων σελίδων.
Με ποιο δικαίωμα, ποιο νόμο;
Περιέργως πρόκειται για   τον  ιντερνετικό τρομονόμο του Ερντογάν που είχε ανησυχήσει ΕΕ και Ηνωμένα Έθνη το 2014.
Σας φέρνω τις αναρτήσεις του Jo Di,
τα περί νόμου και απόφασης, συνδέσμους προς το blog του και,
πάνω-πάνω εικονογραφώ με την απαγορευμένη εικόνα την οποία, αν θέλετε να παρανομήσετε μαζί μου, κοινοποιείτε.


Μόλις με ενημέρωσε το Facebook ότι έκλεισε τη σελίδα Jo Di στο Facebook

Δύο ημέρες μετά το e-mail του Twitter για την ανάρτηση σχετικά με τον Ερντογάν (μέρος Α και μέρος Β) με ένα νέο e-mail το Facebook, αυτή τη φορά, με ενημέρωσε πως προχώρησε στο κλείσιμο της σελίδας Jo Di – η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον Ιούνη του 2015 (στη δεύτερη φάση του). Τρία χρόνια μετά και χωρίς δεύτερη εξήγηση, ήρθε ο πλήρης αποκλεισμός πρόσβασης και οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ή επεξεργασία της σελίδας.

Σε αντίθεση με την αναλυτική δικαστική απόφαση, στην περίπτωση του Twitter και του Ερντογάν, αυτή τη φορά το Facebook δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε για ποιο λόγο συγκεκριμένα έγινε η πλήρης διαγραφή και το κλείσιμο της σελίδας Jo Di ούτε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία.

Παρακαλώ για κάθε επικοινωνία χρησιμοποιήστε το info@jodi.graphics ή τα σχόλια στην ιστοσελίδα μιας και δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στον λογαριασμό του Facebook πλέον. Ευχαριστώ

____________

Ο Erdogan απαιτεί με δικαστική απόφαση την αφαίρεση γραφήματος Jo Di

μαζί με άλλες δεκάδες δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook κ.α. από άλλους χρήστες που αφορούν στον ίδιο τον Erdogan και στην πολιτική του

Το ιστορικό

Σήμερα το πρωί, έλαβα ένα e-mail από το νομικό τμήμα του Twitter. Σε αυτό έχει επισυναφθεί μια απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook κ.α.) που αφορούν στην δράση του Erdogan. Το twitter αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτρέψει (κατά κάποιο τρόπο) τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους, γιατί όπως αναφέρει ενδεχομένως θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση (να τις διαγράψει από μόνο του).

Το επίμαχο δημοσίευμα που αφορά στο Jo Di

Η αναφορά στον Erdogan, είχε γίνει με αφορμή την επίθεση στην Άγκυρα, το 2015 και ανέφερε το τι φώναζαν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν κατέβει στο δρόμο. “Δολοφόνε Erdogan” φώναζαν και αυτό περιέγραψε η εικόνα με έναν αρκετά ανάγλυφο τρόπο. Έκτοτε φυσικά, ο Erdogan έχει προχωρήσει σε πολύ χειρότερες τακτικές και αυτό που επιθυμεί στην παρούσα φάση είναι να διαγραφεί κάθε ίχνος από τις διαφορετικές φωνές – όχι μόνο μέσα στην Τουρκία – αλλά και παγκόσμια μέσω του διαδικτύου.


__________________________________________________________________

Νεότερη ενημέρωση για τη δικαστική απόφαση Ερντογάν και τη λογοκρισία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.