Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η ελπίδα ραβασάκι γης #ΚΙΝΕΤΑ #φωτιά

γενεὰ πορεύεται καὶ γενεὰ ἔρχεται, 
καὶ ἡ γῆ εἰς τὸν αἰῶνα ἕστηκε.
καὶ ἀνατέλλει ὁ ἥλιος καὶ δύει ὁ ἥλιος



Ό,τι ωραιότερο.
Μας μιλά η γη και λέει 
'Εσείς θα χαθείτε άφρονες, 
η Φύση δε χάνεται'.

Από την αγαπημένη της Κινέτα ανεβάζει φωτογραφία η Μαριανέλλα Κλώκα. Πράσινη η ζωή φύτρωσε στα καμμένα σα ραβασάκι από τη γη. «'Εσείς θα χαθείτε άφρονες, η Φύση δε χάνεται» μάς λέει.
Ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι καταπατώντας κάθε νόμο και δικαίωμα των άλλων όντων μόνο το δικό μας είδος βλάπτουν. Το δικό μας ζωτικό χώρο καταστρέφουν. Εμείς δε ζούμε στα καμμένα, ο σπόρος ζει και ξεφυτρώνει όπως στη σχισμή του βράχου.
Τι άραγε μάς έκανε τόσο τυφλούς; Ποια αλαζονεία μάς σπρώχνει στο χαμό μας;

Όμως πιο πολλά θλιβερά δε θα πω, είναι βαρύ το πένθος κι αυτή η μικρή ζωή είναι ανάσα αισιοδοξίας. Είναι η φωνή της Φύσης από τα έγκατα της γης που μάς θυμίζει ότι υπάρχει μέλλον.

Διάβαζα από ειδικούς ότι σε κάποιες περιπτώσεις η Αναδάσωση είναι μέτρο άχρηστο (συνήθως δολίως διαφημισμένο για ίδιο κέρδος)  διότι στα µεσογειακά οικοσυστήµατα η φωτιά αποτελεί παράγοντα ανανέωσης. Βέβαια αυτά ισχύουν για φωτιές που προκλήθηκαν φυσικά, από κεραυνό ή ένα κουκουνάρι που γίνεται σπινθήρας, κι όχι από ανθρώπινο χέρι οργανωμένες έτσι που  να εξαπλώνονται σε μεγάλες εκτάσεις.
Σύµφωνα µε στοιχεία του WWF Ελλάδος αυτές οι άλλες, οι από ανθρώπου χέρι πυρκαγιές που πλήττουν τα δάση της χώρας µας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, αυξάνονται σχεδόν κάθε χρόνο και, εάν συνεχιστούν µε το ρυθµό των τελευταίων ετών, υπολογίζεται ότι σε 50 περίπου χρόνια το δάσος στην Ελλάδα θα υφίσταται µόνο σε φωτογραφίες.

Δεν είμαι ειδικός, άλλοι ξέρουν καλύτερα. Δεν ξέρω τι είναι το σωστό και πού. Ξέρω όμως τι είναι η ελπίδα και την αναγνώρισα στο χορταράκι αυτό που μόνο του ειρηνικά μα επίμονα παλεύει με θηρία.


________________________________________________

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.