Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Κι είναι οι ελιές ακούραστες..
       Βάλε 'τη Μηλιά για τη χαρά σου
την Ελιά για τα παιδιά σου'* έλεγαν, μα ίσως αυτά είναι προ επιδοτήσεων και νέας συνωμοσίας για τον έλεγχο της τροφής στους ερχόμενους αιώνες.
          Γνωρίζετε, ελπίζω πως αφού ξεπεράσαμε τα 7 δις κι οι 'Sheeple' (όπως μου ονόμασε τις μάζες διεθνής τραπεζίτης) εξακολουθούν να αναπαράγονται σα κουνέλια, η καλύτερη επένδυση για το μέλλον είναι ο έλεγχος της τροφής και των φαρμάκων.
         Κι αυτό οργανώνεται, σιγά-σιγά, από όσους έχουν εξασφαλίσει τους απογόνους ως 4ης γενεάς, και κατέχουν ήδη οι διεθνείς οργανισμοί τους έλεγχο κάθε εκλεγμένης μαριονέτας μας.
         Γνωρίζετε ελπίζω τους αμερικάνικους νόμους που απαγορεύουν (ή προσπαθούν, διότι ευτυχώς βρίσκουν ακόμα κάποια αντίσταση) να καλλιεργήσει ο ιδιώτης πέντε λαχανικά στον κήπο του για το κέφι του.
        Γνωρίζετε ίσως το σύμπτωμα που είχαμε κι εδώ με την απαγόρευση οργάνωσης συσσιτίων αν δεν είστε Δήμος ή η Εκκλησία (= ιδιώτης).
       Γνωρίζετε ήδη, κι ίσως τα προτιμάτε, τα φρούτα δίχως σπόρια.
       Γνωρίζετε ίσως (αν δε ζείτε σε πόλη) τα τζούφια σπόρια που αναγκάζουν τους αγρότες να αγοράζουν σπόρο κάθε χρόνο σα να πρωτοφύτευαν.
        Δεν είναι άσχετα, ούτε τυχαία όλα αυτά.
        Κι αν αναγκαστούμε να μιλάμε πολύ για το θέμα και πεισθείτε για τον κίνδυνο γνωρίζω πως θα πέσει μια σοβαρή επιδημία, θα κινδυνεύσουν πάλι 'τα παιδιά μας' και θα δείτε ότι ταχύτατα άνθρωποι λογικοί θα υποστηρίζουν με φανατισμό πόσο επικίνδυνες είναι οι ελιές που βγάζει η αιγαιοπελαγίτικη γέρικη ελιά μου ή ο δυόσμος που καλλιεργώ στη γλάστρα μου.

     Σας κούρασα; Δεν πρέπει.
Η αφορμή γι αυτά είναι που πάλι μοιράζονται κι εδώ σ΄εμάς νέες ελιές για φύτεμα.
       Με νοιάζει όταν δεν αντιλαμβανόμαστε πως γινόμαστε συμμέτοχοι μιας συμφοράς που έρχεται και δε θα μείνει όχι ελιά για τα παιδιά σας αλλά ούτε μηλιά.
          Δε σας ζητώ να πεισθείτε από το blog μιάς Αθηναίας που όπλο της έχει την πέννα κι όχι τον κασμά ή το δρεπάνι. Σας εκλιπαρώ όμως να το ψάξετε  και πίνοντας ένα ποτήρι (ή δυό) χωριανό κρασί με μεζέδες από τον κήπο σας να το ξανασκεφθείτε και να αρχίσετε να φυτεύετε, ψάχνοντας τι.
_____________

*ή (Κρήτη): 'Το αμπέλι από δικού σου
                        κι οι ελιές απ’ του κυρού σου'
Ι. Πολέμης:
...Κι ειν' οι ελιές, Πατρίδα μου 
ακούραστες γριούλες.

Με τον καρπό τους τρέφουνε 
παιδάκια και μανούλες.
Κι είν' οι ελιές, Πατρίδα μου 
δέντρα ευλογημένα

που στέκονται στον άνεμο 
με τα κλαδιά απλωμένα...

Για τον έλεγχο τροφής και τη Μοσάντο εγώ δε θα πω (δε θα με βγάλετε παλαβή) μα αν γκουγκλάρετε θα σα τα πει ο πιο έγκυρος κατ΄εσάς δημοσιογράφος.

Θα σας θυμίσω όμως πως στη μάχη του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για το ποιος θα γινόταν πολιούχος της Αθήνας κέρδισε η Αθηνά όταν έκανε να φυτρώσει μια ελιά. Κι ως σήμερα πάντα στέκει μιά ελιά εκεί στην Ακρόπολη όπως και στην αρχαιότητα. (Ελιά δένδρο εννοούμε).  

Η ελιά, που την αναφέρει κι ο Όμηρος είναι δένδρο που ζει 400 χρόνια, μα έχουμε ελιές που έχουν φτάσει τα 2000.
Αν διακατέχεστε από ακτιβιστική ορμή:
Save The Ancient Olive Trees In Crete http://www.cretegazette.com/2009-04/crete-olive-trees.php   

Για το αμπέλι είναι πολλά τα ωραία, κι εδώ στο νησί του Διονύσου. Προσφέρω:
Έμπνευση κυκλαδίτικη η Σαντορίνη όπου με πολλούς αγώνες επιβιώνει
ο αρχαιότερος Αμπελώνας


εικόνες
Ελιά 1500 ετών 
η Ελιά της Αθηνάς στο Ερεχθείο
_____________________________________________________
Μάιος 2012: Μου κάνει εντύπωση πόσο πολύ διαβάζεται ακόμα τούτο το κείμενο. Θα έπρεπε να γράψουν κι άλλοι, κι εγώ, περισσότερα. Εν τω μεταξύ δείτε κι αυτό:
Απαγόρευση καλλιεργειών και εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από αγρότες στην Ηλεία
Δείτε και το ιστολόγιο του εξαιρετικού νέου συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη που έκανε πράξη τη μεγάλη απόφαση: http://yiannismakridakis.gr/

18 σχόλια:

 1. να λέγονται αυτά,
  να δημοσιοποιούνται

  κι ίσως βρουν μαχητικούς αποδέκτες...

  γειτονικούς χαιρετισμούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. από μαχητικότητα όση θες , τουλάχιστον αυτά δεν είναι νεοκλασικά.

   Διαγραφή
  2. Μ' αυτή την ελπίδα γράφω Γειτόνισσα― & στέλνω χαιρετισμούς στην πρασινάδα & τα νερά σας που τόσο μου έχουν λείψει (όπως κι εσείς που τελευταία δεν αναρτήσατε)..
   Silversurfer το cryptic σχόλιό σας προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω & εν τω μεταξύ ευχαριστώ για την επίσκεψη στο μικροσκόπικό πλανήτη μου.

   Διαγραφή
 2. Θυμάμαι πρόπερσυ, ήθελαν να περάσουν ένα νόμο,
  που θα απαγόρευε να φυτέψεις βότανα {χαμομήλι, τσάι κ.λ}
  και είχα τόσο εξοργιστεί μ' αυτά τα νταβατζιλίκια ...
  Εδώ τα λεμόνια που παίρνω από το supermarket, δεν έχουν κουκούτσια
  όπως είχαν τα ελληνικά, που το έστιβες και έπεφταν ένα σώρο.
  Τώρα και μονοετής ελιά? Τι άλλο θα δούμε πια. Ε Λ Ε Ο Σ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. My dear Lyriel δύο πολιτείες σας απ' ό,τι θυμάμαι προσπάθησαν πολύ (γι αυτό αναφέρω & το δυόσμο μου) μα ακόμα δεν έχει επιβληθεί, ας ελπίσουμε πως ο κόσμος θα αντιδρά όχι μόνο στην αγορά αλλά & στα χωράφια & τα περιβόλια.
   Στέλνω μια καλημέρα στο κρίτσι του χιονιού από τον κήπο μου..

   Διαγραφή
 3. Μόλις σε ανακάλυψα και γοητεύτηκα. Θα επιστρέφω συχνά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ, μεγάλη μου χαρά. Αλλά γιατί Κουασιμόδος;

   Διαγραφή
  2. Αν και μιά απλή εικόνα, αυτό είναι αρκετά πολύπλοκο για να το αναλύσω εδώ. 'Ισως σε άλλες διαδικτυασκές σφαίρες... :-)

   Διαγραφή
 4. Καλησπέρα Δάφνη!

  Τελικά σωστά ειπωθηκε πως,θα μας σκλαβώσουν αυτά που αγαπάμε και όχι αυτά που μας πονάνε...

  Ο κώδικας ALIMENTARIOUS έχει πάρει μπρος,και αν δεν τον σταματήσουμε προβλέπεται να γίνουμε "ζόμπι"

  Ηλιότυπον φίλε μου τι κάνεις?! Χαθήκαμε στα δίχτυα του διαδικτύου! :) Σου ρχομαι !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πράγματι η συμφορά έρχεται.Από την στιγμή που μας έπεισαν ότι κοινωνική υπεροχή εξασφαλίζει το ακριβό αυτοκίνητο,τα επώνυμα ρούχα,η επισκευασμένη σύζυγος και η σιλικονούχα γκόμενα,είναι σαφής η μετατόπιση των αξιών του υλικού πολιτισμού.Όταν τα αναψυκτικά τύπου κόλα πουλάνε τεράστιες ποσότητες παγκοσμίως,όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι μαγκιά είναι η βαθιά γνώση των τροφίμων και της μαγειρικής ως τέχνης(και σας διαβεβαιώ λόγω πολυετούς ενασχόλησης,ότι και τα δύο θέλουν και τρόπο και κόπο)τότε ο εχθρός είναι προ των πυλών και εμείς ανοχύρωτου ,χωρίς γνώση ,χωρίς αντιστάσεις μοιραία θα δεχτούμε αυτά που νοσηροί και άπληστοι εγκέφαλοι σχεδίασαν για μας.(Σκέψου στην Ελληνική αγορά κυκλοφορεί κατεψυγμένος μουσακάς Κίνας)
  Αγαπητή Δάφνη,νομίζω ότι είναι αναγκαίο εδώ στην Μύκονο να αναπτυχθεί ένα κίνημα γαστρονομίας ,να ξαναβρούμε τις γεύσεις και τα αρώματα των τροφών.Αυτή θα είναι η δική μας απάντηση.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς.ΜΕΡΜΕΛΕΧΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απόλυτα ΜΕΡΜΕΛΕΧΑ & νοσταλγώ 'τις γεύσεις και τα αρώματα των τροφών' που εύχομαι να καταφέρουμε να διασωθούν. Καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 6. Απαντήσεις
  1. Αθάνατη στο χωράφι, στο τραπέζι και στη Στοά των Αθανάτων. Χάρηκα που πέρασες από τον οντά μου.

   Διαγραφή
 7. και ενα ενδιαφέρον λινκ που έχει κάποια συνάφεια με το θέμα http://aquamars.blogspot.com/2012/02/codex-alimentarius.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δάφνη μου εξαιρετικό το άρθρο σου για το πολύ σημαντικό θέμα της διατροφής μας που πολλοί δεν γνωρίζουν ακόμη ίσως και από αδιαφορία. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε πολύ ώστε να μην γίνουμε απόλυτα εξαρτώμενοι και στον τομέα της διατροφής.

   Μόνο για την μονοετή ελιά να κάνω μια διευκρίνηση αφού μπήκα στον δύνδεσμο που μας παραπέμπεις. Οι ελιές που μοίρασαν δεν ήταν μονοετές το δέντρο αλλά το δεντρίλιο. Δηλαδή είναι ήδη ενός έτους και είναι έτοιμο για μεταφύτευση. Δεν υπάρχει μονοετής ελιά όχι ακόμη τουλάχιστον. Αν προσέξεις στις οδηγίες φύτευσης αναφέρει πως πρέπει τα πρώτα 2-3 χρόνια να ποτίζεται καλά.

   Εκπληκτική η αρχαία ελιά 1500 χρόνων. Προκαλεί δέος!

   Καλό σου ξημέρωμα!

   Διαγραφή
  2. Margo μου σ' ευχαριστώ πολύ, πάρα πολύ, για τη διόρθωση. Σε ευγνωμονώ & σου εύχομαι Καλή εβδομάδα!

   Διαγραφή