Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Γλάρε, απαγορεύεται το πέταγμα― το είπε κάποτε ένας Κρητικός




Ο Επαμεινώνδας ο Κρης είπε πως όλοι οι Κρητικοί λένε ψέματα. Να τον πιστέψω; Μα τότε όλοι οι Κρητικοί λένε αλήθεια; Δηλαδή τότε εκείνος.. κ.λ. κ.λ. επ' άπειρον..

Χαριτωμένη σοφιστεία που κυκλοφορεί από την αρχαιότητα ως απόδειξη του μάταιου των γενικεύσεων αλλά και του αδιεξόδου της σκέψης των Σοφιστών.


Ο άνθρωπος εφηύρε τον ορθή γωνία, ο Δημιουργός δεν την είχε σκεφτεί.  Το χάος μάς φοβίζει και βαυκαλιζόμαστε πως με τη λογική  το δαμάζουμε. 'Ο,τι δεν είναι λογικό είναι επικίνδυνο. Γι αυτό  γελάμε όταν το συναντάμε στον κόσμο της Κωμωδίας όπου το φυλακίσαμε·κι όποτε δραπετεύει τρομάζουμε,  βλέπουμε τής Τρέλας τον καλπασμό  και το παλεύουμε χαπακώνοντάς κι απομονώνοντάς το. 

Το παράδοξο καταφεύγει στο χιούμορ, εκεί το αντέχουμε· και στην Τέχνη, εκεί το βιώνουμε. Μα με μέτρο. Παράδειγμα ο Οscar Wilde που δοξάστηκε για την τόλμη του να παίζει εύθυμα με κατεστημένες αξίες κι ύστερα πλήρωσε το παιχνίδι αυτό όταν παρασύρθηκε και υπερτίμησε την ανοχή της κοινωνίας.
Το έχετε δει σίγουρα πόσο η ζωή μιμείται την Τέχνη και κάποτε την ξεπερνά. Ο παραλογισμός καμιά φορά φύεται στα πιο απίθανα χώματα, τα επίσημα, εκεί που άνετα μπορούμε να γελάσουμε.
Χαρείτε τα:
Μια εντολή προς την Άγρια Φύση που κωφεύει 
και μιά ταμπέλα προς ανθρώπους
―παράλογα και μάταια και τα δυό.
Σαν τα κουμπάκια, κάτω, που εικονίζουν το σοφιστικό δίλημμα του αρχαίου Κρητικού.
_____________________________________________________

3 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.