Τρίτη 22 Μαΐου 2012

«συνέλαβον ζεύγος ερωτομανές»


Ένα κείμενο άθλιας προπαγάνδας του 1948 για  φυλακισμένα 'παιδιά και κορίτσια΄ με λύπησε και με αηδίασε. Σας το συστήνω αν τρέφετε αυταπάτες για εκείνα τα χρόνια [ ].
Ως αντίδοτο προσφέρω τούτο το δείγμα αστυνομικής βλακείας, περιττών νόμων και κάπως πρωτότυπης κατάχρησης εξουσίας ενός Eνωματάρχη του 1894 που με τη 'σκελέα' και την 'παντούφλαν'  υπό μάλης σχεδίαζε να ψάξει για τη Σταχτοπούτα του στο πανηγύρι.


Αναφορά αστυνόμου προς το Αρχηγείο Χωροφυλακής




Εν Κούλουρη τη 10η Νοεμβρίου 1894.
 
Προς το Σεβαστόν και Αξιότιμον Αρχηγείον Χωροφυλακής


ΑΘΗΝΑΖΕ



Έχω την τιμήν, να φέρω εις γνώσιν υμών τα κάτωθι.



Χθες περί λύχνων αφάς, καιροφυλακτίσας λάθρα και υπούλως, συνέλαβον ζεύγος ερωτομανές, αποτελούμενον εκ μίας εγχωρίου νεάνιδος και ενός αλλοφύλου άρρενος εις στάσιν απρεπή,αλλά λόγω του δημοτικού σκότους και ελλείψει ιδιωτικού φαναρίου εις χείρας μου, απέδρασαν και εξακολουθούν απέδρα,αφήσαντες ακουσίως εις τον τόπον του εγκλήματος, τα τεκμήρια της ανόμου πράξεώς των, την τε γυναικείαν σκελέαν, την εγχώριον παντούφλαν και τον πήλον του αλλοφύλου άρρενος,άτινα συνέλαβον άνευ αντιστάσεως τινός.


Ο ανήρ διετέλη ενταύθα εξ Αθηνών προσωρινώς και επί συστάσει, εις πανδοχείον και απέδρα περί το λυκαυγές κρυφίως και υπούλως, δια του πορθμείου.



Αύριον θα επωφεληθώ της ενταύθα παγκοσμίου ζωοπανηγύρεως και θέλω προβάλλει την εγχώριον παντούφλαν εις τους πόδας των γυναικών προς αναγνώρισιν της ενόχου οικοδεσποτίσης, ταύτης κηρυχθείσης εις άγνοιαν.



Την σκελέαν κρατώ ως πειστήριον.


Ευπειθέστατος ο Αναφέρων Αστυνόμος


ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΛΑΧΜΑΚΗΣ

, Ενωμοτάρχης

___________
ο Ενωματάρχης [σ΄εμένα ήρθε από Sarmad Anand] από την  Ιστορία της Χωροφυλακής του Κ.Σπ.Αντωνίου (όπου κι άλλα καλά όπως επιστολή Γιαγκούλα)

22 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα! Αφού δεν πρόβαρε και την σκελέα πάλι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα την προβάρει κι αυτή για να βρει τη Σταχτοπούτα του.. Καλημέρα Ben!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτο και καταπληκτικό και βγάζει πολύ γέλιο. Κάθε φράση έχει ψαχνό: καιροφυλακτ(ί)σας λάθρα και υπούλως, εξακολουθούν απέδρα, την σκελέαν κρατώ ως πειστήριον.
    Βέβαια τότε δεν γελούσαν, έκλαιγαν οι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Εκλαιγαν πικρά Καίτη μου― εδώ αγχώθηκα εγώ από το κείμενο στον Λαμποργκίνι γι αυτό & θέλησα να διασκεδάσουμε λιγάκι. Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΑΧΑ

    πάντα γαμώτο αφήνουμε μια σκελέα εις την μοδέρναν μορφήν χαχα


    απίστευτα ωραίο χαχα


    άκου αγαπητή Δάφνη σε τι χώρα ζούμε... Στα απομνημονεύματα του Μπεναρόγια έγραφε ότι είχε εξοριστεί στην Νάξο. Ως εδώ τίποτα το περίεργο... Γράφει όμως ότι στο νησί είχαν εξοριστεί και άνθρωποι επειδή ήταν ΗΛΙΘΙΟΙ... Ψάχνη που και που να βρω καμμιά απόφαση δικαστηρίου και το πως δικαιολογείτο νομικά η ΗΛΙΘΙΟΤΙΤΑ και ανάθεμα θα ήταν κελεπούρι να έβρισκα κάτι...

    Γιατί νιώθω τελευταία ... λίγο ηλίθιος... χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες akrat! Κι εγώ που νόμιζα πως το ταλέντο να ξεχωρίζει & να τιμωρεί Ηλίθιους ήταν χιτλερική αποκλειστικότης! Για Νάξο που είχε πλούσιο τόπο κι ανάκατο πληθυσμό δεν ήξερα μα για άλλα δυό κυκλαδονήσια έχω ακούσει πως ήταν τόποι εξορίας 'τρελών' (συφιλιδικών κρατουμένων & πολιτικών ανάκατα) πράγμα που όταν συνδυάστηκε με τους παραδοσιακούς αιμομικτικούς γάμους των μικρών νησιών είχε συνέπεια να γεννηθούν πολλοί 'ηλίθιοι' εκεί.
      Μα η 'ηλιθιότης' η δική σου μάλλον είναι ντοστογιεφσκικού τύπου οπότε αγαπητέ Πρίγκιψ πρόσεξε μη σπάσεις κανένα κινέζικο βάζο κι όλα τα άλλα διορθώνονται.

      Διαγραφή
  6. χαχα το ξαναδιαβάζω...

    αυτό το ΑΘΗΝΑΖΕ τι στο διάβολο είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαχα! Μ΄άκουσε η γειτονιά! Να ΄σαι καλά!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κράτα την σκελέα Μιχαλάκη μου μην σου φήγει και αυτή το λυκαυγές κρυφίως και υπούλως.
    Ξέρεις τι πονηρές είναι η....σκελέες;
    Δάφνη είσαι φοβερή!
    Χα!Χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι εγώ, ο Ενωματάρχης ― & έχει πολλά τέτοια αριστουργήματα η Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής του Κ.Σ. Αντωνίου. Τόσα που απορώ πώς δεν καλλιεργήθηκε χιούμορ στους σπουδαστές της. Καλή σου μέρα xristin μου & μην ξεχάσεις τη 'σκελέα' σου!

      Διαγραφή
  9. Βρε τι πάθαμε,ούτε το βρακί , ούτε η παντόφλα ,ούτε ο πίλος έφεραν αντίσταση κατά της αρχής.Σαν να μη μας τα λες καλά,γιατί το καπέλο άρχισε να τρέχει τον κατήφορο,η παντόφλα σε χτύπησε καταμούτσουνα και το βρακί θα την γλίτωνε αν δεν γούσταρες την μπόχα.Το βέβαιο είναι ότι ο ηδονοβλεψίας ενωμοτάρχης δεν κράτησε φανάρι.Ελλείψει.ΜΕΡΜΕΛΕΧΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελλείψει αγαπητέ μου ΜΕΡΜΕΛΕΧΑ, αλλά γιατί μπόχα; Ο Ενωματάρχης νομίζω άλλη γνώμη είχε! Καλημέρα κι ευχαριστώ που π'ερασες από το ονταδάκι μου.

      Διαγραφή
  10. Κούλουρη πριν 118 χρόνια,άλλη αντίληψη υγιεινής,άλλα μέσα,χωρίς έστω ένα Hondos center,υποθέτω μπόχα,αλλά αν ενοχλεί κάνω έκπτωση.Ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ενοχλεί τον Ενωματάρχη & τον 'αλλόφυλο άρρενα' εμένα δε μου πέφτει λόγος ΜΕΡΜΕΛΕΧΑ μου― Καλημέρα με σαπούνια & πλυντήρια!

      Διαγραφή
  11. Καλή σου ημέρα , ωραία πράγματα γινόντουσαν . Ίσως και τώρα αλλά δεν τα παρουσιάζουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απολαυστικό! Ποιός ξέρει τι έκανε με το φετίχ "γυναικεία σκελέα" το πεινασμένο σεξουαλικά όργανο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα μελετηθούν ελπίζω σε 100 χρόνια στην τότε Ιστορία της Αστυνομίας μας, Avenida (άσχετο: πολύ μου άρεσε το τελευταίο ποίημα που ήδα εκτιμά κι ο αγαπητός μου akrat)
    Heliotypon φαντάζομαι, φαντάζομαι..― δεν είχε τσοντοκάναλα & τσοντοσάιτ το το όργανο κι αρκέστηκε στην τυχερή 'σκελέα'..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αχαχαχαχαχαχχα
    Ρε το χωροφύλαξ, άγρυπνος νυχθημερόν επί το έργον διαφυλλάξεως της ηθικής των κορασίδων της Κούλουρης.
    Ρε κάτι ένστολα ρετάλια που κυκλοφορούσαν και τότεΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς... και τώρα σαν τότεΝΕΣ ..Καλημέρα Ευρυτάνα που μου φτιάχνουν την ημέρα οι φωτογραφίες σας..

      Διαγραφή
  15. «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε “σταθείτε ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας” και απαντησάντων “κλάστε μας τ’ αρχίδια”, απέδρασαν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.