Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Niko Ago: 29 ημέρες για ένα φιλέλληνα #ΚeepΝikoΑgo






Τον διαβάζω χρόνια και μου έμαθε πολλά με την αφοσίωσή του και την καθαρή κρίση του στα θέματα της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Έγκριτος δημοσιογράφος, συγγραφέας και blogger αναντικατάστατος.
Μέσα στο χάος των ημερών μας και την ανόητή μας ψευδαίσθηση πως λόγω πολιτικής τίποτε δε λειτουργεί βλέπω με λύπη πως κι αν, π.χ.,τα αυθαίρετα δεν κατεδαφίζονται κάποιοι μηχανισμοί μια χαρά λειτουργούν για να κατεδαφίσουν ζωές.
Παραθέτω την επιστολή του Niko Ago μα αφού τη διαβάσετε σάς παρακαλώ να βοηθήσετε να διορθωθεί μια αδικία που μάς φτωχαίνει όλους.

Η επιστολή του Niko Ago

"Σ'ευχαριστώ Ελλάδα"

Συμπλήρωσα 20 χρόνια στην Ελλάδα και μπήκα αισίως στο εικοστό πρώτο. Εργάστηκα σε διάφορες δουλειές και μετά από πολύ κόπο και πολύ διάβασμα, έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, έμαθα την ελληνική γλώσσα, κυρίως να γράφω, και σήμερα είμαι δημοσιογράφος στα ελληνικά ΜΜΕ. Σε πιο βαθμό καταφέρνω να κάνω καλή δημοσιογραφία, το κρίνετε εσείς και αυτοί που διαβάζουν αυτά που γράφει η ταπεινότητά μου. Μεγαλώνω δυο κόρες που σήμερα είναι 18,5 και 17,5 ετών. Η μεγάλη ήρθε 5 μηνών, η μικρή γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν γνώρισε άλλη χώρα.  Προσέφερα λίγα η πολλά αλλά πάντως, δούλεψα και δουλεύω τίμια. Ποτέ και για κανένα λόγο, δεν απασχόλησα τις Αρχές της χώρας. Αφοσιώθηκα στο επάγγελμά μου αλλά και στην προσφορά υπέρ των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Αυτά με εκφράζουν, αυτά κάνω. Η άνοδος της Χρ. Αυγής και οι απειλές που λαμβάνω για τη ζωή μου, συνέπεσαν με κάτι άλλο άσχημο. Δεν ξέρω αν αυτό το δεύτερο είναι το ίδιο με το πρώτο αλλά σίγουρα με πονά περισσότερο. Σήμερα, το ελληνικό κράτος, με ειδοποίησε ότι εντός 30 ημερών, πρέπει να εγκαταλείψω την Ελληνική Επικράτεια, επειδή το έτος 2007-2008, περίοδο την οποία είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν μπόρεσα να συγκεντρώσω τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσω την άδεια παραμονής. Είχα γράψει κάποτε ένα άρθρο με θέμα "Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ, Ελλάδα", το ίδιο μπορώ να επαναλάβω και σήμερα αλλά γεμάτος πίκρα: Σ'ευχαριστώ Ελλάδα!» Ν.Ago 
___________


Εξηγεί το radiobubble :
Μετά από είκοσι χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, και με το αιτιολογικό της απόκλισης από το "απαιτούμενο όριο ενσήμων" κατά την περίοδο 2007-08, ο αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφος, αλλά και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νίκο Άγκο, απελαύνεται από τη χώρα. Ο δημοσιογράφος είχε την τελευταία περίοδο βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της αρθρογραφίας του σχετικά με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ είχε καταγγείλει ότι δεχόταν απειλές γι' αυτήν του τη δράση.

__________________________ 

 Παρακαλώ μην αμελήσετε. Ας κοινοποιήσουμε, ας σχολιάσουμε στα κοινωνικά δίκτυα και το ιστολόγιό του. Μάς αφορά όλους αυτή η αδικία. 
 _________________________

Στο Twitter: το hashtag #keepnikoago (και #KeepNikoAgo) για κάποιες στιγμές μπήκε στα πιο δημοφιλή (δείτε το εικονίδιο δεξιά)
Το θρυλλικό πια blog του κ. Ago: Correspondent 
το  Twitter του: https://twitter.com/#!/NikoAgo * [αυτό, θα δείτε και κάτω στα σχόλια  με πληροφορεί αναγνώστης πως δεν είναι ενεργό. Το ενεργό είναι  http://twitter.com/NikoAgo ]

Και στο Facebook, με 'like' στη σελίδα : Στηρίζω το Νiko Ago  είναι σα να συνυπογράφετε την κάτωθι επιστολή
που έχει σταλεί με mail στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μανιτάκη. Ως τώρα που γράφω η σελίδα έχει 6.833 μέλη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ο συμπολίτης μας κ. Niko Ago καλείται από τις ελληνικές δημόσιες αρχές να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα, μετά από είκοσι χρόνια παραμονής και εργασίας σε αυτήν. Επειδή οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική διοίκηση να λάβει την απόφαση αυτή είναι άδικοι και θα ανατρέψουν τους όρους ζωής και εργασίαςτου ίδιου και της οικογένειάς του, επειδή ο Niko Ago είναι ένας συμπολίτης μας που η παρουσία και εργασία εδώ στη χώρα μας τιμά αυτήν και εμάς, σας παρακαλούμε πολύ να επιληφθείτε προσωπικά του θέματα, άμεσα σας παρακαλούμε, ώστε να ανατραπεί η άδικη και τυπολατρική αυτή απόφαση. Όντας σίγουροι για την ευαισθησία σας και τη σωστή ερμηνεία των καννόων του δικαίου...
Την επιστολή αυτή υπογράφουμε 3.739 πολίτες που συμμετέχουμε στη σελίδα «Στηρίζω τον Νικο Ago» στο Facebook


Στηρίζω το Νiko Ago 
____________
                                         #KeepNikoAgo
Συμπληρώνω 22 Μαΐου:

Για τη συμπαράσταση στο ΝΙκο Αgo από την ΕΣΗΕΑ καθώς και για νέα σχετικά με την υπόθεση δείτε το ιστολόγιό του: http://odromos.wordpress.com/.


Στο Facebook άνοιξε κι άλλος χώρος υποστήριξης: Απαιτούμε την παραμονή του Niko Ago στην Ελλάδα. Εκεί ο ίδιος έστειλε το κάτωθι μήνυμα πριν λίγα λεπτά:


απο τον Νικο Αγκο
Φίλες και φίλοι μου, είναι πραγματικά συγκινητικό το "κύμα" αλληλεγγύης και συμπαράστασης εκ μέρους σας. Νιώθω ευλογημένος και σας είμαι ευγνώμων. Μέχρι την ώρα που γράφω, δεν υπάρχει, πρακτικά, καμία θετική εξέλιξη στο θέμα. Μένουν 25 ημέρες να εκτελεστεί η διαταγή αναχώρησή μου από την Ελλάδα.

_________________
 Συνέντευξή του για το θέμα:  Mega

Για bloggers και χρήστες Facebook παραθέτω το διακριτικό (δεξιά) που χρησιμοποιεί κι ο ίδιος στη σελίδα του.




_______Συμπληρώνω Σεπτέμβριο 2012 πως νομίζαμε πως δεν τα καταφέραμε. 
  Σας συστήνω το Niko Ago “In love with Greece” (αγγλικά) για μια εικόνα του άξιου αυτού ανθρώπου που δεν είναι ο πρώτος που χάνει η χώρα μας έτσι τζάμπα κι άδοξα και, τολμώ να πω, με αγνωμοσύνη που με θλίβει.

Ευτυχώς 4 Σεπτ. έχουμε ένα καλό νέο από τον ίδιο το Niko Ago:


«Ανάσα! Η πρώτη κανονική ανάσα μετά από τις 17 Μαΐου. Μετά "κόπων και βασάνων", ήρθε στα χέρια μου η ειδική βεβαίωση νόμιμης άδειας παραμονής. Η άδεια αυτή, θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για την υπόθεσή μου. Αυτή είναι η δεύτερη νίκη, μετά την απόφαση αναστολής της απόφασης για οικειοθελή αναχώρηση. Πλέον, "έπεσαν τα σύνορα". Ούφφφφφφφφφφφφ! :)»
_________________

Ο Επίλογος  19 Δεκ.2016
Daphne Chronopoulou Θυμάμαι εκείνο το άρθρο μου συμπαράστασης, τότε που κάποιοι είχαμε εξοργιστεί με την αδικία που σου γινόταν.
Παίρνω αυτή σου τη δήλωση (και την επόμενη την πιο λεπτομερή περί συκοφαντιών) και τις προσθέτω κάτω από εκείνο.

Με πίκρα για τη χώρα αυτή
αλλά με χαρά για εσένα.

Niko Ago
Παραιτήθηκα σήμερα, και επίσημα, από τη συνέχεια της διαδικασίας άδειας παραμονής στην Ελλάδα. Ένας απαραίτητος χωρισμός.
Αντίο λοιπόν διοικητική, εκδικητική και ανεκδιήγητη γραφειοκρατικά Ελλάδα.

Niko Ago
3 ώρες
Νταξ. Δεν μπορώ να μην το γράψω αυτό, τώρα που έχω και μπόλικο χρόνο. 😂
Φεύγωντας από την Ελλάδα, και με κάποια απόσταση μεταξύ τους, η ομάδα λάσπης του Μουρουτη ( πρώην διευθυντής του γρ. Τύπου του Αντώνη Σαμαρα, όταν ήταν πρωθυπουργός), έσπειρε για μένα δυο φήμες.
1- Ο Niko Ago, πήρε χαριστικά την ελληνική υπηκοότητα και αμέσως μετά, έφυγε στη Σουηδία.
2- O Niko Ago, έγινε ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Σουηδία, και τον πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Τους πίστεψαν αρκετοί (δικοί τους) αφού στα social media και στα άκρο- δεξιά μπλογκ γράφτηκε αρκετές φορές το ίδιο πράγμα.
Και φτάνουμε στο σήμερα:
- Δεν έχω, όχι "ελληνικό διαβατήριο" αλλά ούτε κάποιο άλλο χαρτί που να με συνδέει γραφειοκρατικά με την Ελλάδα. Έφυγα σχεδόν κυνηγημένος, μου προσφέρθηκε μια υποτροφία για σπουδές και ήρθα με το αλβανικό μου διαβατήριο. Από σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, παραιτήθηκα και επίσημα απο κάθε διεκδικήση άδειας παραμονής στην Ελλάδα. Θα έρθω, όταν βρω χρόνο, με τα σουηδικά μου χαρτιά, πια.
- Ποτέ, ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν, δεν είχα σχέση με την ΕΡΤ- αν εξαιρέσουμε την σφοδρή μου συμπαράσταση στους συναδέλφους και τεχνικούς, όταν την έκλεισε φασιστικά ο Σαμαράς- και, εννοείται, κανένας... ελληνικός λαός δεν με πλήρωσε η δεν με πληρώνει. Συνεργάστηκα με το Protagon και το altsantiri, ξεκίνησα και κάτι με την ΕφΣυν αλλά στην Ελλάδα, τουλάχιστον στη δικη μου περίπτωση, ανταποκριτής σημαίνει: "στείλε κανα θέμα αλλά λεφτά δεν έχουμε". Αρρώστια.
Αντιθέτως, ταπεινά καμαρώνω για το γεγονός πως κέρδισα τη θέση του ρεπόρτερ στην Σουηδική Τηλεόραση (SVT), μόνο και αποκλειστικά, με την όποια αξία μου.
Τα γράφω αυτά, τώρα που και τα δυο είναι τελεσίδικα και επειδή, μπορεί ακόμα να γράφει κάποις όσα γράφτηκαν χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι ας απαντήσουν με αυτή την παραπομπή.
______________________


12 σχόλια:

  1. Ε ναι... μεγάλη αδικία και βλακεία.

    Με το Νίκο ήμασταν παλιότερα διαδυκτιακοί φίλοι.
    Στο κάτω της γραφής όλοι λίγο-πολύ στο ίδιο καζάνι βράζουμε.
    Και η δικιά μου οικογένεια από το Αργυρόκαστρο κατάγεται και ήρθε Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Αλλά ο Νίκος είχε το "σύνδρομο του μετανάστη".
    Νόμιζε πως όλοι τον υποβλέπουν.
    Γι' αυτό και παρεξήγησε κάτι που έγραψα, με αποκάλεσε "ρατσιστή" και διέκοψε την επικοινωνία μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φανατισμός δε μάς βοηθά- ως θρήσκος θα το ξέρεις αγαπητέ Ασκαρ. Μα η Δικαιοσύνη δεν είναι θέμα γούστου & δημοσίων σχέσεων.. Παρακαλώ υπόγραψε..

      Read more: http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2012/05/niko-ago-29.html#ixzz1vIzWrikk

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απίστευτο; Μαθαίνω πως ένας ποδοσφαιριστής παίρνει ιθαγένεια δίχως να ξέρει λέξη μα σε δημοσιογράφο μετρούν ένσημα μετά από 20 χρόνια και 3 (νομίζω) βιβλία.. Καλή σου μερα ντάρλινγκ..

      Διαγραφή
  3. Έλλην , είναι όποιος έχει γαλουχηθεί με ελληνική παιδεία, είχε πει ο Ν.Πολίτης.
    Εγώ έλαβα ελληνική παιδεία. Έχω και ελληνική ιθαγένεια. Όμως ώρες ώρες, ντρέπομαι που είμαι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ Ben. Κι εν τέλει είναι τρελό να μην ορίζεται από τη γνώση & την αγάπη μας το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα τόπο αλλά από τη λοταρία του σπέρματος.

      Διαγραφή
  4. Κυρία Χρονοπούλου,
    παίρνω το θάρρος να σας αφήσω σχόλιο γιατί έχω την εντύπωση πως είστε άνθρωπος που εκτιμάτε τον διάλογο
    .
    Το δικαίωμα μας να ζούμε σε έναν τόπο αλλά και πολλά άλλα δικαιώματα που έχουμε, δεν ορίζονται απο την αγάπη αλλά απο νόμους. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

    Έχει καμιά σημασία άραγε πως απο τα 20 χρόνια που βρίσκεται εδώ ο κύριος Αγκο, μόνο απο το 2000 και μετά είναι με νόμιμα χαρτιά; Απο αυτό το γεγονός και μόνο, δεν μιλάμε για ένσημα 20ετίας αλλά πολυ λιγότερα.Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα άλλη συνεργασία του κυρίου Αγκο σε μέσο, εκτός απο την εφημερίδα "Αυγή" που σύμφωνα με δήλωση του ξεκίνησε Σεπτέμβρη του 2009 και το protagon.gr. Θα με ενδιέφερε πραγματικά αν έχετε να μου δώσετε κάποιες πηγές.

    Φυσικά δεν συμφωνώ με τις "ελληνοποιήσεις" αθλητών, αλλά δεν μπορεί η παρατυπία του ενός να γίνει επιχείρημα του άλλου.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας Ανώνυμε,
      βεβαίως και εκτιμώ το διάλογο.
      Βλέπω πως έχετε αχοληθεί με τα ένσημα του κ Άγκο πιο πολύ από εμένα που για το τυπικό δε γνωρίζω να σας απαντήσω, όπως δε γνωρίζω & τις λεπτομέρεις του νόμου.
      Γνωρίζω όμως το έργο του ανθρώπου αυτού που διακρίνεται για το ήθος και τη δημοσιογραφική δουλειά του & θεωρώ πως στη δική του περίπτωση ακυρώνεται το επιχείρημα του νόμου που απαιτεί τα ενσημα ως απόδειξη πως ο μετανάστης δεν εργάζεται σε μαύρη/παρανομη εργασία.
      Τη στιγμή που κύματα ξένων παγιδεύονται στη χώρα μας κι εμποδίζονται να φύγουν μου φαίνεται εξωφρενικό να στοχοποιείται ένας νομοταγής αθώος.
      Προσωπικά βρίσκω την ιδέα των συνόρων παράλογη αυθαιρεσία και πιστεύω ότι οποιοσδήποτε σέβεται τους βασικούς κανόνες ηθικής ενός τόπου δικαιούται να ζει και να εργάζεται σε αυτόν ανεξαρτήτως προγόνων κι αίματος. Θεωρώ πως οι πατριωτισμοί καλλιεργούνται για να πείθονται να σκοτώνονται στο μέτωπο αδαείς στρατιώτες.
      Μα φλυαρώ για πράγματα που εχω ξαναπεί & τα είπε κι ο Κύρος καλύτερα από εμένα πριν 2500 χρόνια― αν έχετε χρόνο κι όρεξη ρίξτε παρακαλώ μια ματιά κι ελπίζω πως θα καταλάβετε την άποψή μου: http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2011/12/blog-post_10.html

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την απάντηση σας,
    μου κέντρισε το ενδιαφέρον η υπόθεση του κυρίου Αγκο επειδή ένας πολύ καλός μου φίλος είναι απο την Αλβανία και συζητάμε για τέτοια θέματα (ασφαλιστικά, άδειες κτλ). Βρίσκεται στην Ελλάδα απο το 1993, έχει τρία παιδιά, δουλεύει ως ελαιοχρωματιστής και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πρόβλημα με τέτοιου είδους υποθέσεις.

    Είναι πολύ ενδιαφέρον το λινκ και γενικώς το blog σας, το οποίο θα διαβάσω ολόκληρο σιγά-σιγά. Δυστυχώς δεν έχω μελετήσει όσο θα ήθελα τέτοια θέματα.

    Αντιλαμβάνομαι τη θέση σας για την ανυπαρξία συνόρων, αλλά πρακτικά δεν πιστεύω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ειδικά στη σημερινή εποχή.
    Τόσοι λαοί, τόσες διαφορετικές αντιλήψεις δεν συνυπάρχουν εύκολα.
    Ο φανατισμός πάντως απο όπου και να προέρχεται δεν ωφελεί σε τίποτα, είτε είναι πατριωτικός είτε θρησκευτικός είτε οποιουδήποτε άλλου είδους.Κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια.

    Εχουμε άλλη προσέγγιση στο θέμα και σίγουρα δεν μπορούμε να το συζητήσουμε εκτενώς μέσω μηνυμάτων. Ίσως θα ήταν πιο εύκολο με ένα ποτήρι κρασί σε κάποια απο τις όμορφες γωνιές της Μυκόνου! :)

    Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.
    Φιλικά,
    Γιάννης ο Ανώνυμος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Γιάννη για τη διαλλακτικότητα της απάντησής σας. Αν ήμασταν όλοι τόσο ανοιχτοί στη συζήτηση δε θα υπάρχε η (πρακτικότατη σήμερα) ανάγκη συννόρων. Ελπίζω να τα ξαναπούμε κι εύχομαι ο φίλος σας να μη βρεθεί ποτέ στη δύσκολη θέση του κ Άγκο.

      Διαγραφή
  6. Για κάποιο λόγο, όταν πατάω στο λινκ, δεν βγαίνει το twitter του δημοσιογράφου. Το σωστό πάντως είναι αυτό: http://twitter.com/NikoAgo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. aeras πολύ σωστά το λέτε και το διόρθωσα. Εκείνο το λινκ ή δικό μου λάθος είναι ή το χρησιμοποιούσαμε εκείνο τον καιρό για την υπόθεση.
    Όπως θα μάθατε τελικά δεν κατάφερε να μείνει, προς το παρόν είναι στην Ολλανδία μα το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα είναι αμείωτο και τα twits του εξακολουθούν να είναι ενημερωτικά και ευαίσθητα.
    Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση, σας ευγνωμονώ που κάνατε τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.