Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Aaron Swartz―Ο θάνατος ενός Χάκερ




O Χάκερ και ακτιβιστής Aaron Swartz, βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του.
Πίστευε πως η πληροφορία είναι εξουσία και γι αυτό πολλοί την κρατούν κρυμμένη.
Ήταν 14 ετών όταν δημιούργησε το RSS (Rich Site Summary), που προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, όπως τα ειδησεογραφικά sites και τα blogs.
Το 2011 τον συνέλαβαν οι  ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για κλοπή  εκατομμυρίων ακαδημαϊκών κειμένων και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Ο Σουόρτζ, που δήλωνε αθώος αντιμετώπιζε 35 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων αν καταδικαζόταν.

Στο μανιφέστο του  λέει «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο οι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».



Το Μανιφέστο του (2008): Guerilla Open Access Manifesto 



Μανιφέστο Αντάρτικου Ανοικτής Πρόσβασης
Η πληροφορία είναι δύναμη. Όμως, όπως κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Ολόκληρη η παγκόσμια επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία δημοσιεύθηκε στη διάρκεια των αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, ολοένα ψηφιοποιείται και κλειδώνεται από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες. Θέλετε να διαβάσετε τις δημοσιεύσεις που έχουν τα πιο διάσημα αποτελέσματα των επιστημών; Θα πρέπει να στείλετε τεράστια ποσά σε εκδότες, όπως η Reed Elsevier.
Υπάρχουν εκείνοι που αγωνίζονται για να αλλάξει αυτό. Το Κίνημα Ανοικτής Πρόσβασης έχει αγωνιστεί γενναία για να διασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες δεν μεταβιβάζουν τα πνευματικά δικαιώματα τους, αλλά αντί αυτού εξασφαλίζεται ότι η εργασία τους δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με όρους που επιτρέπουν σε όλους να έχουν πρόσβαση. Αλλά ακόμη και κάτω από τα καλύτερα σενάρια, το έργο τους θα είναι διαθέσιμο μόνο για τα πράγματα που δημοσιεύονται στο μέλλον. Τα πάντα μέχρι τώρα έχουν χαθεί.
Αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό τίμημα. Ο εξαναγκασμός των ακαδημαϊκών να πληρώνουν χρήματα για να διαβάσουν το έργο των συναδέλφων τους; Σαρώνουν ολόκληρες βιβλιοθήκες, αλλά μόνο για όσους επιτρέπει το Google να τα διαβάσουν; Παρέχουν επιστημονικά άρθρα σε ελίτ πανεπιστήμια στον Πρώτο Κόσμο, αλλά όχι στα παιδιά του Παγκόσμιου Νότου; Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο.
«Συμφωνώ», πολλοί λένε, «αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Οι εταιρείες που κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα, κερδίζουν τεράστια χρηματικά ποσά χρεώνοντας την πρόσβαση, και αυτό είναι απολύτως νόμιμο – δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να τους σταματήσουμε». Αλλά υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, κάτι που ήδη γίνεται: μπορούμε να αντεπιτεθούμε.
Όσοι έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους – φοιτητές, βιβλιοθηκονόμοι, επιστήμονες – έχουν ένα προνόμιο. Μπορείτε να τροφοδοτήσετε την γνώση στον υπόλοιπο κόσμο που είναι αποκομμένος. Αλλά εσείς δεν χρειάζεται – πραγματικά, ηθικά, δεν μπορείτε – να κρατήσετε αυτό το προνόμιο μόνο για τον εαυτό σας. Έχετε καθήκον να το μοιραστείτε με τον κόσμο. Και πρέπει: να μοιράσετε κωδικούς πρόσβασης στους συναδέλφους, να εκπληρώσετε αιτήματα λήψης για τους φίλους.
Εν τω μεταξύ, όσοι έχουν αποκλειστεί δεν στέκονται σιωπηλοί. Έχουν ξεγλιστρήσει μέσα από τρύπες και έχουν αναρριχηθεί πάνω από φράχτες, απελευθερώνοντας τις πληροφορίες που έχουν κλειδωθεί από του εκδότες και τις μοιράζονται με φίλους.
Αλλά όλη αυτή η δράση συνεχίζεται στο σκοτάδι, κρυμμένη υπόγεια. Αυτό λέγεται κλοπή ή πειρατεία, σαν το μοίρασμα του πλούτου της γνώσης να είναι το ηθικό ισοδύναμο της λεηλασίας ενός πλοίου και της δολοφονίας του πληρώματός του. Αλλά η κοινή χρήση δεν είναι ανήθικη – είναι μια ηθική επιταγή. Μόνο οι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν να επιτρέψουν σε έναν φίλο να δημιουργήσει ένα αντίγραφο.
Οι μεγάλες εταιρίες, φυσικά, είναι τυφλωμένες από την απληστία. Οι νόμοι βάσει των οποίων λειτουργούν το απαιτούν – οι μέτοχοί τους θα εξεγερθούν με οτιδήποτε λιγότερο. Και οι πολιτικοί έχουν εξαγοραστεί, περνώντας νόμους που τους δίνουν την αποκλειστική εξουσία να αποφασίζουν ποιος μπορεί να κάνει αντίγραφα.
Δεν είναι δικαιοσύνη το να ακολουθείς άδικους νόμους. Ήρθε η ώρα να φέρουμε στο φως και, με την μεγάλη παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την ιδιωτική κλοπή του δημοσίου πολιτισμού.
Πρέπει να πάρουμε την πληροφορία, όπου κι αν είναι αποθηκευμένη, να κάνουμε αντίγραφα και να τα μοιραστούμε με τον κόσμο. Πρέπει οτιδήποτε δεν καλύπτεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας να τα αρχειοθετήσουμε. Πρέπει να αγοράσουμε μυστικές βάσεις δεδομένων και να τις βάλουμε στον παγκόσμιο ιστό. Θα χρειαστεί να κατεβάσετε επιστημονικά περιοδικά και να τα ανεβάσετε σε δίκτυα κοινής χρήσης. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αντάρτικο για την ανοιχτή πρόσβαση.
Με αρκετούς από εσάς, σε όλο τον κόσμο, δεν θα στείλουμε μόνο ένα ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην ιδιωτικοποίηση της γνώσης – θα το κάνουμε παρελθόν. Θα έρθετε μαζί μας;
Aaron Swartz
Ιούλιος 2008, Eremo, Ιταλία
_________________________________________________________________
Το Μανιφέστο του (2008): Guerilla Open Access Manifesto 
Μετάφραση από: http://kinimataapotakato.blogspot.gr μέσω ilesxi 



Προσθέτω στις 20 Ιαν. '13: 
 Από το  wikileaks διέρρευσε ότι ο Swartz (ίσως) ήταν μια από τις πηγές του Assange : wikileaks

18 σχόλια:

  1. Ελπίζω να μην αυτοκτόνησε γιατί ήταν σίγουρος για την καταδίκη του!!!

    Πιστεύω ότι τέτοιοι χάκερ αν και παρανομούν επιτελούν κοινονικό έργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tommy νομίζω πως δεν πρόκειται γαι παρανομία (με ίδιον όφελος) αλλά για επανάσταση που πνίγεται. Θυμάσαι το Napster που πρώτο 'χτύπησε' τη χυδαιωδώς κερδοφόρα μουσική βιομηχανία; Κι εκεί με μια αυτοκτονία τέλειωσε η υπόθεση..

      Διαγραφή
  2. Μάλλον του περάσαν αυτοί την γραβάτα στον λαιμό όταν αρνήθηκε να δουλέψει για FBI, CIA και αθωονόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό πιστεύω κι εγώ.
      Λένε 'είχε κατάθλιψη'. Ναι, σα να γίνεται να μην έχεις αν βρεθείς στη θέση του κι επιμένεις αρνείσαι να δουλέψεις για όλους αυτούς (ή την Apple)..

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι κρίμα να σου βγάζουν τους ήρωές σου καταθλιπτικούς αυτόχειρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται τελικά ότι ο χώρος του Διαδικτύου είναι πολύ σκληρός.
    Δεν επιτρέπει διαφορετικούς δρόμους από τους κατεστημένους.
    Κρίμα να χάνεται ένα τέτοιο ταλέντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι σκληρός ούτως ή άλλως. Αν αναμίξουμε και την Πολιτική (πληροφορίες) ο πόλεμος είναι αμείλiκτος αγαπητή μου xristin.

      Διαγραφή
  5. ιδιον των εβραίων.Δεν μου κάνει καμμιά εντύπωση ( η αυτοχειρία με προβληματίζει < δεν εχουν το φιλότιμο>))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακατανόητοι ανώνυμοι παραλογισμοί.

      Αν δεν είχα αρχή μου να μη διαγράφω, το σχόλιό σας θα το διέγραφα. Το αφήνω για να θυμόμαστε τι κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

      Διαγραφή
  6. Κρίμα στο παλλικάρι και την οικογένειά του ! Πολύ στενοχωρέθηκα όταν το διάβασα :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρίμα, πολύ κρίμα!
    Πάντως κι εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω πως είναι αυτοκτονία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αναρωτιόμαστε διότι και οι αυτοκτονίες μπορεί να έχουν ηθικό αυτουργό maria μου..

      Διαγραφή
  8. Δαφνη μου καλησπερα κι ευχαριστω για την ενημερωση διοτι ειχα αγνοια και για τον κυριο Swartz και το εργο του. Και διαβαζοντας το, αλλα και εδω και πολυ ωρα, με εχει αναστατωσει. Το συναιστημα που επικρατει βεβαια ειναι ο θυμος. Θυμος προς πασα κατευθυνση (οχι σαφως προς εσενα...!!!!!) και κυριως για εμενα (σου ειπα...αναστατωση) γιατι η αγνοια μου συνεπαγεται και την ευθυνη συμμετοχης. Ο θανατος του δεν ειναι ντροπη των εκτελεστων του μονο, αλλα ειναι και καθεστως τρομοκρατειας που του επιβαλεται απο τους υπολοιπους! Και ο λογος ειναι οτι αυτοι για τους οποιους αγωνιστηκε αρκουνται στο να ονομασουν την υποθεση η και -ακομη χειροτερα- να την ερμηνευσουν αντι να αποτελεσει αιτια επαναστασης (γιατι ετσι λεγεται, νομιζω, η απαντηση διαμαρτυριας που θα επρεπε να δοθει) με οποιαδηποτε μορφη κι αν εκδηλωθει. Αληθεια... δεν ειναι εξοργιστικο να ταυτιζεται το καθεστως της πραγματικης τρομοκρατιας με την πραγματικοτητα μας? Και δεν ειναι ανησυχητικη η απουσια του πολιτισμου οταν απειλειται?
    Και χωρις να θελω να καταχραστω τη φιλοξενια σου, θα ηθελα να δωσω μια απαντηση και στον κρυμμενο της συζητησης...: Παρολο που η σταση σας προσδιοριζεται για λογαριασμο σας (και δεν τη συμμεριζομαι καθολου!) εχω την εντυπωση οτι αγνοειτε τον τροπο που η θρασυδειλια της "ανωνυμιας" σας συνθετει και τον ιδιο τον αυτοστιγματισμο σας που προσβαλει οχι μονον εσας αλλα και τις "αποψεις" σας ως μεσο συμμετοχης στον διαλογο. Και προφανως η εξεταση και η κατανοηση του οποιουδηποτε φαινομενικα παραδοξου,οπως το παραπανω και του τροπου εκδηλωσης του απαιτουν μια διαυγη οπτικη και εστιαση (λεγεται και οξυδερκεια) η οποια στην περιπτωση σας θυγεται, εως και εξουδετερωνεται απο τις ιδιες τις αποψεις σας που την στερουνται! Πιστευω λοιπον οτι δεν χρειαζεται να ασχοληθω με τις θεσεις σας, επομενως ουτε και με το ανοητο και ασυναρτητο περιεχομενο αυτων που γραφετε! Ομως ειναι καλο επισης να εχετε υποψη σας οτι οσοι αντιθετως, θα ασχοληθουν,δεν σας συμμεριζονται αλλα θελουν το κακο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Your Grace
      συμμερίζομαι την οργή σου και σε ευχαριστώ για την απάντηση στον ανωτέρω Ανώνυμο- γιατί τουλέχιστον έτσι συμμετέχουμε με το μικρό δικό μας τρόπο..

      Καλό σου απόγευμα στη χιονισμένη Alma Mater μου!

      Διαγραφή
  9. Αλήθεια, ποιός μπορεί να πιστέψει ότι αυτοκτόνησε κι ότι δεν τον έβγαλαν απλά απ' τη μέση, γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα σε αυτή τη βιομηχανία;! Το πιο τραγικό για 'μενα είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που κατέχουν την τεχνογνωσία και που πιστεύουν πως η γνώση αυτή δεν τους ανήκει, αλλά ανήκει σε όλο τον κόσμο και αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους για όλους εμάς... Η άγνοια και η αδιαφορία όλων των υπολοίπων αφήνει αυτούς τους ανθρώπους να παλεύουν με τα θηρία, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για κάτι το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο!! Στο μεγάλο χωριό που ζούμε, λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, τελικά η ευθύνη μας βαραίνει όλους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νέος αγώνας (όπως σωστά το λές) μεταφέρεται στο Διαδίκτυο και είναι λογικό διότι η Ενημέρωση είναι όπλο όπως κι η Γνώση.

      Καλό σου απόγευμα Ειρήνη μου!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.