Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αχ το σταυρό μας φέτος ξένοι μας τον πιάσανε





Βλέπω ότι δεν αναφέρθηκε στα άλλα Μυκονιάτικα blogs κι αναλαμβάνω να το αναφέρω εγώ.
Δυό σταυρούς ρίχνουμε στη Μύκονο για τα Θεοφάνεια. Ένα στο Λιμάνι, στο 'Γυαλό' κι έναν άλλο στον Καλαφάτη τη νότια μεγάλη παραλία κοντά στην Άνω Μερά.
Ο φαρδύς Καλαφάτης με τα γαλήνια νερά ήταν το αρχαίο λιμάνι κι ο τόπος  ιστορικής ναυμαχίας στον αγώνα του ΄21. Εκεί λοιπόν, όπως κάθε χρόνο έριξε το χρυσό σταυρό ο παπάς μα ο σταυρός φέτος κάπου μπλέχτηκε και ανακάλυψαν ότι τον είχε πιάσει ένα χταπόδι. (Το οποίο πιάστηκε θύμα της φιλαργυρίας του μαθαίνω και φαγώθηκε μα δε θα εμβαθύνουμε στο συμβολισμό).
Στης Πόλης πάλι, άλλη απογοήτευση. Τρίτη χρονιά τον έπιασε ο ίδιος που όμως δεν είναι από τα δικά μας παλικάρια αλλά αυτό που λέμε εδώ 'νερόμπατσος' (Λιμενικός) και επαγγελματίας δύτης. Γνωρίζετε το έθιμο ίσως. Μετά τη βουτιά γίνεται η περιφορά, με τον παπά να μας χτυπά σταυρό με τα νερά στα μέτωπα καθώς εμείς πετάμε ό,τι έχουμε ευχαρίστηση στο 'δίσκο', ο οποίος εδώ σ΄εμάς πήρε μορφή μεγάλης μαύρης σακούλας για να χωρά τις προσφορές. Κάτι μου λέει όμως ότι φέτος δε θα γέμισε. Όχι απ' την Κρίση αλλά διότι ακούω να ψιθυρίζεται το δίκαιο αίτημα να απαγορευτεί η βουτιά στους επαγγελματίες μήπως ευλογηθούν και τα δικά μας τα παιδιά.
Γελώ μ΄αυτό και το απολαμβάνω. Δεν τον γνωρίζω το συγκεκριμένο βουτηχτή (μπορεί να είναι Τροτσκιστής Διεθνιστής ο άνθρωπος) αλλά γνωρίζοντας το φρόνημα των περισσότερων του.. κλάδου, βλέποντας τα εθνόσημα ραμμένα ακόμα και στα πολιτικά τους, γνωρίζω ότι τους καίει πολύ να μην καρπώνονται τα αγαθά μας ξένοι. Να 'το λοιπόν που ήρθε η ώρα να πληρωθούν με το δικό τους νόμισμα και να βρεθούν αποκλεισμένοι ως μετοικούντες.
___________________________________

Για του λόγου το αληθές και μάχη ανθρώπου με χταπόδι για το σταυρό μας: mykonos channel
Πάνω: H εικόνα, από άλλο blog, είναι για να υπενθυμίσω το άλλο φλέγον, τα σκουπίδια και ότι ό,τι πετάς στη θάλασσα κάπου θα ξεβραστεί.

8 σχόλια:

  1. Τελικά η μοίρα των χταποδιών είναι πολύ σκληρή, ε; Ό,τι κι αν κάνουν τα κακόμοιρα για να τα αγαπήσουμε (μα 100% σωστές προβλέψεις στο Euro, μα πιάνουν τον σταυρό στα Θεοφάνεια, μα δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο), φαγώνονται !!!

    Όσο για τον "ξένο" ...χμμμμμ ... με προβληματίζει η συμπεριφορά ... ...

    Ως πού μπορεί να φτάσει άραγε η "ξενοφοβία" σ' έναν τόπο ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aλήθεια Αγγελική, δεν το σκέφτηκα. Πολύ προσπαθούν τα καημένα..

      Για το άλλο.. τι να σου πω.. Ρατσισμός στο ρατσιστή; Με διασκεδάζει.

      Διαγραφή
  2. Τόσα χρόνια παιδεύομαι να πιάσω κανα χταπόδι για μεζεδάκι αλλά τζίφος, που να ήξερα από τότε το κόλπο με τον σταυρό!
    υγ: Εμείς εδώ τους λέμε και μπουρμπουληθρόμπατσους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπουρμπουλιθρό; Αλήθεια; Μπράβο φαντασία!

    Τώρα πια ξέρεις για το καλοκαίρι: Όχι τρίαινες παγανιστικές, το σταυρό τους θέλουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα....Εγώ πάντως στα Θεοφάνεια πάντα σκέφτομαι τη "Μανταλένα" και τον παπά μετά στην εκκλησία. Αν ήταν έτσι οι παπάδες, ίσως να πήγαινα ακόμα να εκκλησιαστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα έθιμα, αλλά αυτά που είναι συνδεδεμένα με τη θρησκευτική μυθολογία λειτουργούν και ως μέσα διαιώνισης της απάτης που λέγεται θρησκεία. 'Οσο κι αν είναι προσωπικό θέμα η θρησκεία, δεν παύει να είναι μέσον χειραγώγησης, εξουσιασμού και χοντρής παραπλάνησης... Γι' αυτό και δεν με αγγίζει το ποιός βλάκας μάζεψε τον σταυρό, αλλά το ότι κάποιοι προσπαθούν να τον μαζέψουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Θρησκεία δεν είναι καθόλου προσωπικό ζήτημα όσο το Σύνταγμα την αναμιγνύει. Τα πιστεύω είναι προσωπικά και δικαίωμα του καθενός. Μα Ευώνυμε αυτά είναι άλλη μεγάλη συζήτηση.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.