Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

#free_sakkas: Ιατρική έκθεση και υπογραφές




Τα καλά της Τουρκίας τα μάθατε, βγήκε ορθή δικαστική απόφαση να μείνει ανέπαφο το πάρκο Gezi και αυτό μέσα στη δίνη των πολέμων που μας τριγυρίζουν είναι μεγάλη μου χαρά.
Εδώ όμως, η υπόθεση του προφυλακισμένου απεργού πείνας Κώστα Σακκά παίρνει ανησυχητικές και διεθνείς) διαστάσεις. Το 'αναρχικός' που παραδέχθηκε ―δηλαδή οι ιδέες και οι αυτοπροσδιορισμοί― δεν συντελεί αξιόποινη πράξη διότι, απλώς, δεν είναι πράξη. Η προφυλάκιση είναι παράνομο να ξεπερνά τους 18 μήνες.
 Απόψε θα γίνει μηχανοκίνητη διαμαρτυρία, και, (σε περίπτωση που μόλις επιστρέψατε από άλλο πλανήτη και δε γνωρίζετε) βάζω κι εγώ το παροιμιώδες λιθαράκι μου κοινοποιώντας #free_sakkas και μεταφέροντας τα βασικά:

Ιδού από The Press Project : 
Ο κρατούμενος Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και είναι προφυλακισμένος για 30 μήνες, χωρίς να έχει γίνει η δίκη του - έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο νόμιμο όριο προφυλάκισης. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει χρονικά την προφυλάκισή του για ακόμη 6 μήνες. O ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος.
#free_sakkas
Η κατάσταση της υγείας του Κώστα Σακκά είναι κρίσιμη. Οι συνήγοροι και οι γιατροί που τον παρακολουθούν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ανησυχούν για την υγεία του, καθώς έχει χάσει 13 κιλά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ανακοπή καρδιάς ή ανεπανόρθωτη βλάβη σε ζωτικά του όργανα.
-
Οι συνήγοροι του Κ.Σακκά έχουν υποβάλει νέο αίτημα αποφυλάκισής του και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.

Από χθες, Πέμπτη 4 Ιουλίου, έχει αναληφθεί πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την άμεση αποφυλάκιση του Κ.Σακκά από την Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας. 

Άρθρο στην περίπτωση του κρατούμενου Κώστα Σακκά αφιέρωσε ο Guardian. O τίτλος του άρθρου είναι αποκαλυπτικός: «Τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται γρήγορα, εκτός από την περίπτωση του Σακκά». 
Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ένας μήνας απεργίας πείνας, σε σύγκριση με τον ρυθμό των κοινωνικών εξελίξεων ίσως φαίνεται μεγάλο διάστημα. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ολόκληρη επιχείρηση [ΕΡΤ] σε λίγες μόνο ώρες, η δε απόφαση να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ ήταν επίσης μια απόφαση ωρών. Το ίδιο και η απόφαση για την κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς». 
Επισημαίνει, δε: «Φαινομενικά δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για την παράταση της προσωρινής κράτησης του Σακκά, αλλά δεν είναι παρά ένα ακόμη γεγονός στη θάλασσα του παράλογου της ελληνικής πραγματικότητας». 
Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας και άδικων κυβερνητικών αποφάσεων και τονίζει ότι η περίπτωση Σακκά εμπεριέχει τη φύση αυτής της αδικίας που κατακλύζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα.





















ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ




Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιούμε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας και παραδίδουμε μαζικά το ψήφισμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96). Καλούμε σωματεία εργαζομένων, μαζικούς φορείς, συλλογικότητες γειτονιάς, φοιτητικούς συλλόγους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακούς, ποιητές, συγγραφείς, δημοσιογράφους και κάθε έναν που αρνείται το αυταρχικό μέλλον που είναι ήδη εδώ. «Όχι στο ελληνικό Γκουαντανάμο. Αποφυλάκιση τώρα του Κώστα Σακκά.»

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για παράταση της προφυλάκισης του αναρχικού Κώστα Σακκά πέραν των 30 μηνών, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής πρόβλεψης και νομικής διάταξης. Το Σύνταγμα (άρθρο 6 παρ. 4) ορίζει ως ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 18 μήνες, απαγορεύει τη διαδοχική επιβολή προφυλακίσεων και δεν παρέχει εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να νομοθετεί διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά το άρθρο 288 Κ.Ποιν.Δ. επιτρέπει την επιβολή νέας προφυλάκισης για συναφείς πράξεις με ανώτατο όριο 12 μήνες. Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά έχουν παραβιαστεί όλα τα όρια: Βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει δικαστεί από τις 4/12/2010 (31 μήνες) αντιμετωπίζοντας συνεχώς προφυλακίσεις και παρατάσεις.
Ο Κώστας Σακκάς είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένος σε ένα ελληνικό Γκουαντανάμο: αν και το όνομά του δεν υπάρχει καν στη δεύτερη δικογραφία με την οποία παρατάθηκε η προφυλάκισή του, αν και εκλείπει κάθε νόμιμος λόγος και από καιρό έχουν παραβιαστεί όλες οι σχετικές εκ του νόμου προθεσμίες, η δικαστική εξουσία, η κρατική μηχανή και η κυβέρνηση παρατείνουν βάναυσα και εκδικητικά τον ήδη πολύχρονο εγκλεισμό του. Στο πρόσωπό του το όλο σύστημα εξουσίας, πολιτικής και δικαστικής, επιχειρεί την κατάργηση κατ’ αρχήν στην πράξη του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, μιάς από τις  σπουδαιότερες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού που υπηρετεί το τεκμήριο αθωότητας. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δικών για τις υποθέσεις ΣΠΦ όπου επιχειρείται διαρκώς η καταπάτηση συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων και η επιβολή εξοντωτικών ποινών ως μέσου πολιτικής εκδίκησης.
Ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε  απεργία πείνας στις 04/06/2013, ημέρα που συμπληρώθηκαν 30 μήνες προφυλάκισης, και η ζωή του πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμα και αν αποφυλακιστεί άμεσα, κάποιες βλάβες στην υγεία του, δεδομένου ότι για δεύτερη φορά αγωνίζεται με το έσχατο μέσο αγώνα, θα είναι ανεπανόρθωτες, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά.
Καταγγέλλουμε την απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών ως ευθυγραμμισμένη με το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και ως ευθύ μήνυμα τρομοκράτησης σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.
Όποια και αν είναι η πολιτική ή ιδεολογική μας τοποθέτηση, αναγνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά δοκιμάζονται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, σε ένα συντονισμένο ρεσιτάλ κρατικού αυταρχισμού του οποίου θύματα μπορεί να είμαστε αύριο όλες και όλοι μας. 
____________________________________________________


Credits
Twitter: #free_sakkas
Το κείμενο για τον Κώστα Σακκά από: thepressproject.gr/article/44924

Παρακαλώ υπογράψτε κι εσείς:
κι εδώ, σήμερα άνοιξε: http://www.avaaz.org



4 σχόλια:

  1. Είναι τραγικό...και υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία...η υπογραφή είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια το υπέγραψα και το κοινοποίησα. Ελπίζω να συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές!
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.