Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Σεξουαλική βια στον πόλεμο: Νόμπελ Ειρήνης 2018




Θα σταματήσουν ποτέ οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν το σεξ ως πολεμικό όπλο; Θα σταματήσουν ποτέ να εκμεταλλεύονται και να τρομοκρατούν σεξουαλικά τους αδύναμους;
Στον πόλεμο και τον έρωτα όλα επιτρέπονται, απαντούν οι βιαστές.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση στους πολέμους είναι κανόνας. Για απόλαυση του τρομαγμένου στρατιώτη σα λάφυρο (Isis) αλλά και ως μέσο εκδίκησης (ήττα Γερμανίας) ή αύξησης πληθυσμού (όπως είδαμε στη Σερβία), από την αρχαιότητα ο βιασμός είναι γνωστό όπλο και πληγή του πολέμου. 
Το Νόμπελ Ειρήνης δε θα αλλάξει κάτι αλλά είναι σημαντικό που αναγνωρίζονται ο Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ, είναι σημαντικό να το εμπεδώσουμε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και προσβολή είναι οικτρά όπλα των δειλών και φοβισμένων και τα ανθρώπινα σώματα δεν είναι τρόπαια.

Η Νάντια Μουράντ, μέλος της μειονότητας Yazidi στο Ιράκ, συνελήφθη από το ISIS τον Αύγουστο του 2014 στο χωριό της Kocho στο Sinjar, στο βόρειο Ιράκ και βιάστηκε επανειλημμένα. Η επιτροπή λέει ότι έδειξε "αόριστο θάρρος στην καταγγελία της δικής της ταλαιπωρίας".
Η Μουράντ είναι 25 ετών και είναι η δεύτερη νεαρότερη βραβευμένη με Νόμπελ, μετά τη μικρή ηρωίδα των σπουδών Malala Yousafzai, που το 2014 που βραβεύθηκε ήταν 17 ετών.

Ο γιατρός Ντένις Μουκουέγκε ήταν "το κυριότερο και πιο ενοποιητικό σύμβολο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για τον αγώνα για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις".

Ίδρυσε και εργάζεται στο νοσοκομείο Panzi στο Bukavu στο Κονγκό, όπου ειδικεύεται στη θεραπεία γυναικών που έχουν βιαστεί. Μέχρι στιγμής έχει περιθάλψει πάνω από 85.000 γυναίκες θύματα βιασμού. Έχει κερδίσει αρκετά βραβεία για το έργο του, ανάμεσα σε αυτά και το βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2008. 


Η απονομή του βραβείου Νόμπελ θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, ενώ οι δύο νικητές θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
 



___________________________



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.