Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

'Γυναίκες Από Χώμα' ― μια παράσταση μάθημα, κύριε Υπουργέ και συγκρατούμενες



Δεν ξεχνάμε τις γυναίκες που διαπομπεύθηκαν από τον Έλληνα Υπουργό. Οροθετικές, χρήστριες ουσιών, εκδιδόμενες, γυναίκες. Κάτω-κάτω δηλαδή στην τροφική αλυσίδα, έγιναν βορά, εύκολη λεία, στόχος λιθοβολιστών ώστε να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα για τις δικές τους αμαρτίες.

Μια τραγωδία που έδειξε ανάγλυφα το ρατσισμό που ελλοχεύει όχι μόνο στα υπουργικά γραφεία αλλά και στα κελλιά των φυλακών, καθώς η συμπεριφορά των συγκρατούμενων τους γυναικών ήταν πραγματικά και παράλογα σκληρή. 
Απάνθρωπα σκληρή δυστυχώς και η εξέλιξη της ζωής τους. Τα περιστατικά του 2012 ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια καθώς μια μια οι νέες αυτές κοπέλες πεθαίνουν δολοφονημένες από την ελληνική κοινωνία την ανδροκρατούμενη και ξεπερασμένη από την εποχή μας, δολοφονημένες δηλαδή από τις προκαταλήψεις μας.
Όμως το κεφάλαιο αυτών των δολοφονιών δεν πρέπει να διαγραφεί από τη συλλογική μας μνήμη αλλά να γίνει μάθημα που θα καρποφορήσει ώστε την επόμενη φορά να γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε –αφού, από υπουργούς  και Αστυνομία ως την τελευταία κρατούμενη αποκαλυφθήκαμε λειψοί και λίγοι σε γνώση, συμπόνια, ανθρωπιά. 
Γι αυτό (αν και ακόμα δεν το έχω δει και δε συνηθίζω να συστήνω από εδώ ό,τι δεν έχω η ίδια πρώτα δοκιμάσει) θεωρώ σημαντικό που η ιστορία αυτών των κοριτσιών έγινε θεατρικό έργο. 
Και φέρνω πληροφορίες για την παράσταση
Με τις ευχές μου στη θεατρική ομάδα 
Για Καλή επιτυχία!






από: comentaristas.gr 
Γυναίκες Από Χώμα

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή -άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή- όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν.


O Πολυχώρος Vault 
παρουσιάζει την παράσταση 
“Γυναίκες από χώμα” 
από τη θεατρική ομάδα Ανδρομέδα
Μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα.


Σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία

Κοραή Δαμάτη

Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 
έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου,
για 12 μόνο παραστάσεις.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 
και Κυριακή στις 18:15

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή -άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή- όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν.

 ΥΠΟΘΕΣΗ:

Τον Απρίλιο του 2012, είχε υπογραφεί η υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. Ήδη από τότε, έγκριτοι νομικοί διατράνωναν την έωλη και διάτρητη διαδικασία. Ωστόσο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλέον μετατοπιζόταν από το πεδίο της πρόνοιας και της περίθαλψης στο πεδίο της καταστολής και της πειθάρχησης, χτίστηκε το υπόβαθρο, για τη διοχέτευση του ηθικού πανικού. Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που είχαν απολέσει την ικανότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους, αυτοί που είχαν αποβληθεί από τον κοινωνικό ιστό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διώξεων. Μέσα σε λίγες μέρες, εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες προσάγονται, ελέγχονται, χωρίς τη θέληση τους, ως πιθανοί φορείς του HIV και όσες είναι θετικές προφυλακίζονται και δίνονται τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα. Εκτός από τη πρώτη κοπέλα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής ως θύμα trafficking, καμία άλλη δε συνελήφθηκε σε διαδικασία που να σχετίζεται με το σεξ. Παρ' όλα αυτά κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» και παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Μια κατηγορία που ακόμη κι αν ίσχυε –αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο ότι δεν ίσχυε– έριχνε το βάρος της μη χρήσης προφυλακτικού σ' αυτές, για να βγάλει λάδι τους «οικογενειάρχες» πελάτες που, όπως είναι γνωστό, είναι εκείνοι που απαιτούν τη μη χρήση προφυλακτικού από τις κοπέλες που καταναγκαστικά ή εξαναγκαστικά ασκούν πορνεία.  (Μαρία Λούκα)



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένων - Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι
Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης  
Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Μαρία Καβουκίδου – Θεοδώρα Σιάρκου

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

*Ευχαριστούμε θερμά το «VICE» και το «Φύλο συκής», που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα από τα ρεπορτάζ τους για τη δημιουργία του κειμένου.

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

INFO!

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 9 μ.μ. & την Κυριακή στις 6:15 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση – Φοιτητικό: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)


____________________________________________________
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 
Πληροφορίες παράστασης πήρα από:
Υπενθυμίζω:
Για την υπόθεση των «οροθετικών πορνών» του κυρίου Λοβέρδου  και των καναλιών, που τελικά πόρνες δεν ήταν αλλά χρήστριες που οι γιατροί και τα κανάλια τις συνέτριψαν, όλοι λίγο πολύ τα ξέρουμε. Όποιος ασχολείται γνωρίζει πολλά ανατριχιαστικά και επικίνδυνα κι όποιος δε γνωρίζει πολλά σήμερα θα άκουσε πως πέθανε άλλη μια.
Φέρνω ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ.
Παρακαλώ δείτε το. 
Παρακαλώ.
Επειδή θα πάρετε μια ιδέα όσων συχνά λέω για τον τρόπο που γιατροί και αστυνομία αντιμετωπίζουν τη χρήστρια παράνομων ουσιών αλλά και επειδή  μας αφορά όλους αφού, αν επιτρέψαμε να στηθεί τέτοιο κυνήγι μαγισσών, η κοινωνία μας είναι πολύ εύθραυστη και κινδυνεύουμε όλοι.

Daphne Chronopoulou Και να μην έχετε χρόνο, θα έλεγα βρείτε τον να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ.
Αξίζει να τα ξέρουμε αυτά διότι αποκαλύπτει τι εύθραυστες είναι οι ελευθερίες μας.
19χρονα κορίτσια περπατούσαν στο δρόμο - απλώς περπατούσαν.
Ούτε σε πορνείο τις μάζεψαν, ούτε καμιά έκανε πιάτσα, ούτε αγόραζε ναρκωτικά.

Τις μάζεψαν (συμβαίνει συχνά με όσους 'μοιάζουν' χρήστες) και τις έκαναν πιόνια προεκλογικού παιχνιδιού.
Εμείς, η γαλαρία επευφημούσαμε.
Κι οι κοπέλες πεθαίνουν μια-μια...

Σκηνοθεσία: Ζωή Μαυρουδή
RUINS / ΕΡΕΙΠΙΑ: Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης

To ντοκιμαντέρ RUINS που εξιστορεί τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.