Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Η Δίκη της ΧΑ και ο σωβινισμός μας #GDtrial

 

Το Παρατηρητήριο Χρυσής Αυγής που ακούραστα μας ενημερώνει για τη δίκη, την οποία επιμένουν να αγνοούν τα ΜΜΕ, έκανε ένα έρανο και μάς ευχαριστεί που κατάφερε να συγκεντρώσει €19.872. 
Μόνο; Σκέφτηκα. Μόνο; Δε θα πω πως είναι μικρότερης σημασίας καρκίνοι και παιδάκια (που τα βοηθούν βεβαίως οι συναισθηματικοί εκβιασμοί οργανώσεων που κληρονομούν ακίνητα και γκρινιάζουν για τον ΕΜΦΙΑ) αλλά όσο να 'ναι κάτι λέει το ότι μόνο 779 άνθρωποι θέλησαν να υποστηρίξουν εκείνους που καλύπτουν σήμερα ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης.

Πόσες φορές το μήνα ακούμε ότι έχουμε 'την πιο όμορφη χώρα του κόσμου'; Όσες φορές ακούμε Έλληνες να γκρινιάζουν. Αυτό το κλισεδάκι μοιάζει αναγκαίο όσο εκείνο το «δεν είμαι ρατσιστής αλλά» και νομίζω λέει πολλά. 
Διότι 'the lady doth protest too much', όπως είπε κι ο Άμλετ στη μαμά του, δηλαδή τόσο υπερθεματίζουμε που μάλλον κάποια αμφιβολία μας ταράζει.
Ώρα λοιπόν να το παραδεχθούμε αγαπητοί συμπατριώτες. Δεν έχουμε την ωραιότερη χώρα του κόσμου- κυρίως επειδή δεν υπάρχει ωραιότερη. Δεν είναι όλα διαγωνισμοί και καλλιστεία, το ωραίο είναι υποκειμενικό και ζήτημα καρδιάς. Αλλά αν ήταν, αν φτιάχναμε μια λίστα με όσα θέλει ο άνθρωπος για να θαυμάσει ομορφιά, όχι, η Ελλάδα πρώτη δε θα ήταν όπως δε βγαίνει ποτέ πρώτη όταν μετριέται το καλύτερο επίπεδο ζωής (περιβάλλον, παιδεία, σύνταξη, έγκλημα, ανασφάλειες, ελευθερίες κ.λ.).
'Πληρώνουμε το κλίμα σας' είχαν πει οι Γερμανοί, στα άγρια χρόνια της αρχής της Κρίσης. Και ναι, βολικό το κλίμα του τόπου στον οποίο έτυχε να γεννηθώ μα εντάξει, πόσα πια να πω για τον καιρό; 
Για αντίβαρο μπορούσα να αραδιάσω αμέτρητα στραβά που ασχημίζουν και μολύνουν τη φύση μας και που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Ωραιότερος τόπος είναι ο αγαπημένος μας γιατί η αισθητική είναι ζήτημα υποκειμενικό.

Φέρνω το ρεζιλίκι μας, έρευνα που αποδεικνύει όσα ξέρουμε:
Σωβινιστές οι Έλληνες, κι από τους Ευρωπαίους βρίσκονται πλάι στους πιο ρατσιστές. Εμείς κι οι Βούλγαροι, οι Γεωργιανοί, Βόσνιοι και Σέρβοι πιστεύουμε ότι «ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από όλους». 
Γνωρίζω πως πληρώνουμε συνέπειες της κακής παιδείας μας, της αναχώρησης μισού εκατομμυρίου μορφωμένων νέων και της συμφεροντολογικής πολιτικής εκείνων που έβαλαν τραμπούκους στη Βουλή γι αυτό και συσχετίζω.
Φέρνω τα σχετικά (όπως πάντα) και υπενθυμίζω την έρευνα που μας βγάζει τους πιο σωβινιστές της Ευρώπης- τρομάρα μας.


Η καμπάνια του GDW ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ έχοντας φτάσει το 66% του στόχου της. Τα 19.872€ που συγκεντρώθηκαν από 779 δωρητές είναι μια πολύτιμη βοήθεια για το Παρατηρητήριο. Παράλληλα, όσες & όσοι στάθηκαν #δίπλα_μας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πολλαπλάσιας αξίας. #GDtrial


Οι Έλληνες είναι περισσότερο σοβινιστές από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center, που έδειξε ότι 9 στους 10 Έλληνες θεωρούν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος των άλλων.
Συγκεκριμένα, το 89% των Ελλήνων δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα ή πολύ με τη φράση «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από άλλους».
Οι οχτώ περισσότερο σοβινιστικές χώρες ανήκουν στην Ανατολική Ευρώπη: Ελλάδα (89%), Γεωργία (85%), Αρμενία (84%), Ρωσία (69%), Βουλγαρία (69%), Βοσνία (68%), Ρουμανία (66%) και Σερβία (65%).
Πάντως, η διακύμανση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τις σοβινιστικές πεποιθήσεις είναι μεγάλη. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών σημειώνει ένα ποσοστό γύρω στο 40%.



Ποσοστό που συμφωνεί με τη φράση «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος, αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από άλλους».

Η ομάδα του Pew Research Center διερεύνησε και τις απόψεις που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα και τη θρησκεία σε όλη την Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, η έρευνα έδειξε ότι στην Ελλάδα το 85% πιστεύει ότι, για να είσαι πραγματικά Έλληνας, πρέπει η οικογένειά σου να κατάγεται από τη χώρα.
Όσον αφορά τη θρησκεία, το 76% των Ελλήνων τη θεωρεί πολύ σημαντικό κομμάτι της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή θεωρεί ότι για να είσαι πραγματικά Έλληνας είναι πολύ σημαντικό να είσαι χριστιανός ορθόδοξος. Μάλιστα, μόνο το 31% δηλώνει ότι θα δεχόταν ως μέλος της οικογένειάς του έναν μουσουλμάνο και το 35% έναν Εβραίο.
Ταυτόχρονα, το 66% δήλωσε ότι πιστεύει στο κακό μάτι και το 59% στη μοίρα.

_____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.