Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Το Κανναβοχωριό των απογόνων του Μεγαλέξανδρου #malana_cream



Το Μαλάνα είναι ένα από τα καλύτερα χασίσια του κόσμου που στην Ευρώπη πουλιέται στο Άμστερνταμ. 
Το όνομά του είναι ονομασία προέλευσης. Το 'Malana', κανναβοχωριό της Ινδίας, έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που λέγεται πως προέρχονται από το γεγονός ότι οι κάτοικοί του κατάγονται από στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ξέμειναν εκεί. Το χωριό φημίζεται κι ως «η παλιότερη -συνεχής- Δημοκρατία». Τόση είναι η πίστη στην ανωτερότητά τους που αποφεύγουν επαφή με ξένους μέχρι του σημείου να επιβάλλουν κανόνες στον τουρίστα που αγοράζει ένα μπουκάλι νερό. «Δεν είμαστε αλλαζόνες- απλώς είμαστε καλύτεροι από σάς» διαβάζω σε τουριστικό οδηγό τους που εξηγεί ότι και η γλώσσας τους είναι ιερή και δεν επιτρέπουν να τη μιλήσει ξένος. 
Κρατούν ζηλότυπα τις παραδόσεις τους κι έχουν διατηρήσει αποστάσεις από το κράτος. Ινδική Αστυνομία δεν επεμβαίνει κι αν ένα ντόπιος αποφασίσει να της απευθυνθεί πρώτα θα πληρώσει πρόστιμο στο χωριό του. Η δικαιοσύνη αποδίδεται με πρωτόγονη μέθοδο που θεωρούν φωνή θεού: δηλητηριάζουν δυό αρνιά και χαμένος είναι ο αντίδικος που το αρνί του θα πεθάνει πρώτο. 
Σχολείο εννοείται ότι δεν πολυπηγαίνουν. Στο ινδικό σχολείο της ευρύτερης περιοχής παρακολουθούν 100 παιδάκια μα στην τελευταία τάξη έχουν φτάσει μόνο δύο.  Κάτι που πιστεύω εξηγεί την εμπιστοσύνη στη μέθοδο απονομής δικαιοσύνης δηλητηριάζοντας πρόβατα αλλά και το άφθονο σκουπίδι πεταμένο στο μοναδικό τρεχούμενο νερό της πηγής που τροφοδοτεί το χωριό.

Στο video θα δείτε τις κανναβουριές, τους κατοίκους, το φημισμένο χασίσι, σε πάστα και στο τσίλουμ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πουλιέται στον τουρίστα με την απαραίτητη μανούβρα για να μη μολυνθούν από το άγγιγμα του. Και, εννοείται, το πολύτιμο προϊόν γυναίκες το παράγουν και μόνο άνδρες το καπνίζουν (είναι οι αρχαίες δημοκρατίες που λέγαμε),













_____________________________
Σημειώσεις
Γνωστό στους χασικλήδες είναι και το Μανάλι- το χασίσι που παράγεται στους λόφους  του Himachal Pradesh, 250 χιλιόμετρα μακριά. 
Δεν πρόκειται για αναγραμματισμό όπως νομίζουν κάποιοι.

Διαβάζω σε ινδική ιστοσελίδα ότι από το 2017 απαγορεύτηκε η πώληση Κάνναβης και προϊόντων της στην περιοχή που επίσης έχει κλείσει για τους τουρίστες. 
Αλλά γιατί να αναφέρεται το 2017 ως έτος απαγόρευσης αφού η Κάνναβη είναι παράνομη στην Ινδία ούτως ή άλλως; (Παράνομη μεν μα ιερή και διαδεδομένη). Επίσης,  πράγματι το  πρώτο video που φέρνω είναι του 2017 (στο 2,  που ανέβηκε το 2019 αναφέρεται ότι  πρόκειται για επόμενο ταξίδι). Όμως, ψάχνοντας για να τσεκάρω το αντέρω έλαβα προσφορές και διαφημίσεις για εκδρομές και ξενοδοχεία στην περιοχή.  
΄Αρα ή κάτι άλλαξε ή κάτι δεν έχει επιβληθεί όπως ίσως θα ήθελαν να νομίσουμε.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

5 σχόλια:

  1. Ανθρωπολόγος δεν είμαι, αλλά βλέποντας "πίστη στην ανωτερότητά τους, αποφεύγουν τους ξένους, «είμαστε καλύτεροι από σάς», κρατούν ζηλότυπα τις παραδόσεις" λέω ότι σίγουρα είναι (νεο)έλληνες!
    Τελικά το περίφημο "ελληνικό DNA/ίχωρ" υπάρχει, και είναι η αλαζονεία. Και φυσικά το δικό τους "Δεν είμαστε αλλαζόνες, αλλά..." είναι στην ουσία ίδιο με το δικό μας "Δεν είναι ρατσιστής αλλά..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σκεπτόμουν Πρεζιντέντε μου. Κοίτα να δεις που αυτή η ψωνάρα επιβιώνει μέσα από χιλιετηρίδες και ηπείρους..
      Διαχρονική η ντροπή.

      Διαγραφή
  2. και η κανναβη βοηθαει πιο πολυ στην αποδοχη και στην αισθηση ισοτητας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.