Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Πρόστιμα σε κανάλια για το Ζακ― κι εμείς ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ






Πρόστιμα σε ΣΚΑΪ και Star για την κάλυψη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
Βέβαια για όσους γνωρίζουμε τι ποσά διαχειρίζονται οι τηλεοπτικές εκπομπές οι, συνολικά, €50.000 είναι γελοίες. Όμως το ότι επιβλήθηκαν ποινές είναι σημαντικό. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες ώσπου τα ΜΜΕ να μάθουν να σέβονται και να μην έχουν δυό μέτρα και δυό σταθμά ανάλογα την υπόθεση και τις προκαταλήψεις τους.

Φέρνω την είδηση και κείμενο με link για υπογραφή στην έκκληση της ομάδας Justice For Zak/Zackie προς τη Διεθνή Αμνηστία για απόδοση δικαιοσύνης και διεξαγωγή αμερόληπτης έρευνας.



Πρόστιμο συνολικής αξίας 50.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και STAR για την κάλυψη της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στα δύο κανάλια έχουν να κάνουν με την δημοσιοποίηση «εγγράφων της ποινικής διαδικασίας», δηλαδή του ιατροδικαστικού πορίσματος για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, από τις εκπομπές «Μαζί Σου» της Τατιάνας Στεφανίδου και «Αλήθειες με τη Ζήνα» της Ζήνας Κουτσελίνη, τον Νοέμβριο του 2018. Την είδηση μετέδωσε το e-tetradio και με τη σειρά της η σελίδα στο Facebook «Justice For Zak/Zackie».
Ο ΣΚΑΪ είχε παραπεμφθεί για διατάξεις που αφορούν την «υποχρέωση ακριβούς παρουσίασης γεγονότων», την «υποχρέωση μη υποκατάστασης αστυνομικών και ανακριτικών αρχών» και την «υποχρέωση μη δημοσιοποίησης εγγράφων ποινικής προδικασίας» μετά από καταγγελίες 9 πολιτών, και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ μόνο για την τελευταία παράβαση.
Αντιστοίχως, το Star κλήθηκε σε απολογία για παραβίαση των ίδιων διατάξεων μετά από 34 καταγγελίες πολιτών, και θα κληθεί να καταβάλλει 30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο για την «υποχρέωση μη δημοσιοποίησης εγγράφων ποινικής προδικασίας».




Πρόστιμα συνολικού ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς Star και ΣΚΑΪ το ΕΣΡ για την “παραβίαση ,εκ προθέσεως,” τη ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας “ως προς την υποχρέωση περί μη δημοσιοποίησης εγγράφων της ποινικής διαδικασίας” στην υπόθεση της κάλυψης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Το πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ ήταν στο Star για την εκπομπή της Ζίνας Κουτσελίνη και το πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ για τον ΣΚΑΪ για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου.
Πλην όμως για τον ΣΚΑΪ  το ΕΣΡ “δέχεται ότι δεν τελέσθηκαν οι παραβάσεις που αποδόθηκαν στην εγκαλουμένη, ως προς την ανακριβή παρουσίαση γεγονότων σε σχέση με τις εκπομπές με τον τίτλο «ΜΑΖΙ ΣΟΥ» που μεταδόθηκαν την 25.9.2018 και 21.11.2018, και ως προς την υποκατάσταση των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών σε σχέση με την εκπομπή με τον τίτλο «ΜΑΖΙ ΣΟΥ» που μεταδόθηκε την 21.11.2018.”
Για το Star το ΕΣΡ “δέχεται ότι η εγκαλουμένη δεν τέλεσε τις λοιπές διοικητικές παραβάσεις που της αποδόθηκαν”.




Justice For Zak/Zackie
Υπογράφοντας αυτή την έκκληση της Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα, θα σταλεί γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, και τη διεξαγωγή μιας άμεσης, αμερόληπτης, ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας σε τρία επίπεδα:
 Την ποινική διερεύνηση της βίαιας επίθεσης και ιδιαίτερα την λήψη μέτρων ώστε να διασφαλισθούν αποδεικτικά στοιχεία (όπως εντοπισμός αυτοπτών μαρτύρων και συλλογή βιντεοληπτικού υλικού).
 Την ποινική και πειθαρχική διερεύνηση όσον αφορά την, ως φαίνεται, αυθαίρετη και καταχρηστική χρήση βίας από αστυνομικούς αλλά και την ενδεχόμενη ευθύνη της αστυνομίας στον θάνατο του Ζακ.
 Τη διερεύνηση ενδεχόμενου κινήτρου μίσους, διάκρισης ή άλλης προκατάληψης, τόσο στη βίαια αρχική επίθεση όσο και στη χρήση βίας και τη συνολική συμπεριφορά των αστυνομικών.
Υπογράφουμε :



Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε την ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, και όμως η υπόθεσή του δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης. Εκφράζονται λοιπόν σοβαρές ανησυχίες για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, μπροστά στην υπόθεση του Ζακ. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, ενώ η υπόθεση απέκτησε σύντομα διεθνή εμβέλεια, με δημοσιότητα και κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες. Τα βίντεο δείχνουν τον Ζακ Κωστόπουλο να δέχεται εξαιρετικά βίαιη επίθεση από δύο άντρες και καταγράφουν αυτό που φαίνεται να αποτελεί καταχρηστική και αυθαίρετη χρήση βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψή του.
Η ποινική διερεύνηση για την επίθεση στον Ζακ έχει ολοκληρωθεί. Δυο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Η οικογένεια του Ζακ κατέθεσε μήνυση ζητώντας να μετατραπούν οι κατηγορίες αυτές στη σοβαρότερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας, για τους δύο πολίτες και τους εννέα αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψη του Ζακ. Επίσης, στη μήνυση ζητούν να κατηγορηθούν επιπλέον οι τέσσερις αστυνομικοί για βασανιστήριο.
Δυστυχώς, η υπόθεση του Ζακ άνοιξε τις πόρτες ώστε να ξεχυθούν οι βαθιές προκαταλήψεις που φωλιάζουν σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση, η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων που παρατηρήθηκε από την πρώτη στιγμή του θανάτου του Ζακ, αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας. Επιπλέον, ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας, και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά το σοκαριστικό περιστατικό, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ζητάμε να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση.



Υπογράφοντας αυτή την έκκληση, θα σταλεί γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στoν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, και:
 Τη διασφάλιση ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
- Τη διασφάλιση ότι στη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης, θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση.


_______________________________ 
https://www.amnesty.gr/action/petitions/21847/dikaiosyni-gia-ton-zak-zackie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.