Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Έκθεση: Οι Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή


Εδώ σ΄εμάς. Συστήνω.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο μας ως 31 Οκτωβρίου, 
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 09:00-16:00
Παρασκευή και Σάββατο 08:30-20:00.

Φέρνω πληροφορίες, την αφίσα και λίγες εικόνες. Επέλεξα, πάνω το ειδώλιο ανδρικής μορφής από τη Μήλο του  β΄ μισού του14ου αι. π.Χ. αλλά με γοητεύει και το πήλινο θήλαστρο- γιατί κάποια αρχαία αντικείμενα μας θυμίζουν τη συνέχεια της ανθρώπινης ζωής πιο πολύ από ηρωισμούς και κατορθώματα.



Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades
«Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»
Περιοδεύουσα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζουν την αρχαιολογική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου (Χώρα), με τη στήριξη του Δήμου Μυκόνου.
Η έκθεση αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάδειξη αυτής της περιόδου, ρίχνοντας φως σε άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος: εκατόν πενήντα επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος. Αναδεικνύονται έτσι όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μικρών διαστάσεων μνημείο, το οποίο υπήρξε και η αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης, αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ερευνήθηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Τα ευρήματά του (αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα) αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.
Στην έκθεση στη Μύκονο παρουσιάζονται, επίσης, ευρήματα από τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο στα Αγγελικά της Μυκόνου (14ος-13ος αι. π.Χ), κοντά στη σημερινή Χώρα. Αγγεία, σφραγιδόλιθοι και χάντρες, ορισμένα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, διακρίνονται για την ομοιότητά τους με τα ευρήματα από τον θολωτό τάφο της Αγίας Θέκλας και συμπληρώνουν την εικόνα για τα «αριστοκρατικά» γένη των Κυκλάδων.
Εκτός από την Τήνο και τη Μύκονο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.
Η περιοδεύουσα έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019 στην Τήνο (12.7-3.11.2019), στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ως αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το Ίδρυμα. Εν συνεχεία, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία και με το Μουσείο Μπενάκη (16.12.2019-8.3.2020). Η παρουσίασή της σε ένα άλλο κυκλαδονήσι, αυτή τη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, διευρύνει ακόμη περισσότερο τον κύκλο των χιλιάδων επισκεπτών της, που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.
Διάρκεια: 22 Ιουλίου 2020-31 Οκτωβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 09:00-16:00
Παρασκευή και Σάββατο 08:30-20:00
Κλειστά 15 Αυγούστου



EΙΚΟΝΕΣ


Πήλινο θήλαστρο. Μύκονος, β΄ μισό 14ου αι. π.Χ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.



Υδρία με πλαστικά φίδια. Νάξος, 12ος/αρχές 11ου αι. π.Χ. 


 Εγχαράκτο πλακίδιο με πάλη λιονταριού με γρύπα. Δήλος, 14ος-13ος αι. π.Χ. 




Χρυσά ελάσματα σε μορφή ταυροκεφαλής. Νάξος, 12ος/αρχές 11ου αι. π.Χ. 

Πάνω:
Ειδώλιο ανδρικής μορφής. Μήλος, β΄ μισό 14ου αι. π.Χ. 

© Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.