Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ψήφισμα για τη Μύκονο: παρακαλώ υπογράψτε #saveourbeaches

 


Παρακαλώ στηρίξτε με μια υπογραφή.

Για το Καλό Λιβάδι.
Η τεχνική υπηρεσία έχει δώσει σήμα παντού για άρση εργασιών. Ούτε οι φοίνικες επιτρέπονται. Πολίτες παίρνουν τηλέφωνο το ΑΤ Μυκόνου για να επέμβουν. (Εδώ γελάμε)
Αλλά εύχομαι να το κάνουν πολλοί.
Μια Μύκονος νταμάρι, βόθροι, φοινικόδασος και σκουπιδότοπος. Δίχως νερό στήβρύση, δίχως πρόσβαση σε θάλασσα.
Η Μύκονος καταστρέφεται με αστρονομικό ρυθμό.

Πιο πολλά από τον Μηνά Λυριστή, ΠεριφερειακόΣύμβουλο Ν. Αιγαίου:

 https://www.lyristisminas.net/post/η-κληρονομιά-μας-βάφεται-στο-χρώμα-του-ευρώ



Όλα ξεκίνησαν από την κατηφόρα
Χρόνια τώρα, τουλάχιστον 15 από τα 30 που κολυμπώ στο Καλό Λειβάδι, στην κατηφόρα δυτικά της παραλίας, έτρεχαν συχνά νερά που έφτανα ως την άμμο. Συνεχίζουν να τρέχουν… Σωλήνες απορροής φτάνουν ως την παραλία. Κανείς δεν μίλαγε. Η σιωπή των αμνών.
Από την άλλη μεριά στον Λούλο, λύματα έπεφταν καθημερινά στην παραλία. Συνεχίζουν να πέφτουν… Κανείς δεν μίλαγε. Η σιωπή των αμνών.
Τμήματα χαρακτηρισμένα ως παλαιός αιγιαλός στο Καλό λιβάδι χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια, από τους πολίτες (40 και πλέον) για να έχουν πρόσβαση στην παραλία και να κάνουν το μπάνιο τους. Τμήματα επίσης παλαιού αιγιαλού χρησιμοποιήθηκαν με το «έτσι θέλω» από επιχειρήσεις (στον πληθυντικό) για πάρκινγκ πελατών (εφέτος επιχείρηση μου ζήτησε να απομακρύνω το αυτοκίνητό μου από πάρκινγκ που προσφάτως έχασε) και μάλιστα κάποτε επί πληρωμή. Δεν είναι δουλειά μας να μάθουμε αν όλα αυτά ήταν νόμιμα ή ήταν τα μόνα παράνομα που συνέβαιναν στο Καλό Λειβάδι. Βεβαιωμένες παρανομίες (από ανύπαρκτες εκμισθώσεις έως χρήσεις κλπ) υπήρξαν πολλές. Κανείς δεν μίλαγε. Η σιωπή των αμνών.
Για 2 μήνες εφέτος καθημερινά στο δυτικό χώρο πάρκινγκ έτρεχαν νερά που δημιουργούσαν μολυσμένες λίμνες στο δρόμο και απορροή στην παραλία. Δίπλα έπαιζαν παιδιά. Κανείς δεν μίλαγε. Η σιωπή των αμνών.
Η ΕΤΑΔ και το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στις 6/7/2021 στην εκμίσθωση του δυτικού χώρου του αιγιαλού στο Καλό Λειβάδι. Εν μέσω καλοκαιριού έγινε εργοτάξιο βαριών εργασιών. Ο χώρος πάρκινγκ εξαφανίστηκε. Ο πολίτης για να παρκάρει και να έχει πρόσβαση στην παραλία πρέπει να σταθμεύσει σε αγροτικούς στενούς δρόμους που δεν έχουν ούτε καν πεζοδρόμιο, 1,5-2 χλμ μακριά. Μαζί με την παραλία που περιορίστηκε ασφυκτικά από ομπρέλες, χάθηκε και το πάρκινγκ. Τώρα πια μιλάμε… Μιλάμε για κάτι που συμβαίνει σε πολλές παραλίες του νησιού.
Στο Καλό Λειβάδι πριν 40 χρόνια κολυμπούσα. Το βράδι συχνά κοιμόμουν σε ένα στρώμα κοιτώντας τον γαλαξία. Εκεί μεγάλωσα τα παιδιά μου. Με αυτή τη θέα. Εκεί έχτισα τα όνειρά μου γι’ αυτόν το τόπο, όνειρα που βιάστηκαν με τον χειρότερο τρόπο: την οικονομία και την απληστία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει ή να πουλάει τα όνειρα των κατοίκων ενός τόπου, όταν μάλιστα ούτε καν ερωτώνται οι διοικητικοί εκπρόσωποί του. Απληστία: ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Ενήργησα νόμιμα ως πολίτης όλα αυτά τα χρόνια. Κατήγγειλα, διαμαρτυρήθηκα έως και προσφάτως. Η καθαρή συνείδηση όμως ενός πολίτη δεν αλλάζει κάτι, ή ίσως προστατεύει ελάχιστα. Η αντίδραση όμως για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι συλλογική. Έστω και την ύστατη ώρα ελπίζω!
Φωτο: η κατηφόρα! Φανερά τα σημάδια της υδρορρόης
_____________________________________

ΨΗΦΙΣΜΑ για υπογραφή


-Ψήφισμα πολιτών της Μυκόνου για να παραμείνει η παραλία του Καλού Λιβαδιού ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΕΎΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ για όλους του κατοίκους, όπως ήταν μέχρι τώρα. 
-Διαμαρτυρόμαστε για την παραχώρηση δημόσιου δρόμου και χώρου όπου στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι της Μυκόνου εδώ και  πολλές δεκαετίες, ο οποίος αφού πρώτα βαφτίστηκε παλιός αιγιαλός, εκμισθώθηκε από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) σε παρακείμενο ξενοδοχείο. Το συγκεκριμένο τμήμα του Καλού Λιβαδιού είναι από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στο νησί μας στο οποίο μπορούσαν, μέχρι χθες τουλάχιστον, να κάνουν μπάνιο οι πολίτες του νησιού μας και ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω της εύκολης και άμεσης πρόσβασης στην παραλία. Με την εκμίσθωση του συγκεκριμένου χώρου στον ιδιώτη και με τον ισχυρισμό, εκ μέρους της ΕΤΑΔ, ότι όλος ο χώρος του Καλού Λιβαδιού ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σαν χώρος στάθμευσης είναι ιδιωτική ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ και απαγορεύεται η στάθμευση, ουσιαστικά αφαιρεί με προκλητικό τρόπο το δικαίωμα στους πολίτες της Μυκόνου να πηγαίνουν για μπάνιο στη συγκεκριμένη παραλία.  

  • Απαιτούμε:     

Την άμεση ανάκληση της απόφασης της εκμίσθωσης εκ μέρους της ΕΤΑΔ
Όλος ο χώρος του Καλού Λιβαδιού ο οποίος βαφτίστηκε παλιός αιγιαλός και θεωρείται ιδιωτική ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, να επιστρέψει στον Δήμο Μυκόνου και στους δημότες του, στους οποίους ανήκει δικαιωματικά.
Ο ιδιώτης να  ελευθερώσει άμεσα τον συγκεκριμένο χώρο και να απομακρύνει ό,τι έχει τοποθετήσει με σκοπό την «αξιοποίησή" του. https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/etad_dimos_mykonoy_topiko_symvoylio_ano_meras_mykonos_na_parameinei_eleytheri_kai_eykola_prosvasimi_i_paralia_toy_kaloy_livadioy/?cBgrEfb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1265851-mykonos_na_parameinei_eleytheri_kai_eykola_prosvasimi_i_paralia_toy_kaloy_livadioy&utm_term=BgrEfb%2Bel&fbclid=IwAR2fUGjDafn7N5HEDUPTWZwnG9668aRkyQlheQunde4ytryh9UEgq6JzX-A        
___________________________________________________________________

Μαζέψαμε πάνω από 100 υπογραφές σε 2 μέρες.

Μετά τη συνεδρίαση στη Δημαρχείο για το Καλό Λιβάδι:

Πολλά ευχαριστώ για τις υπογραφές, τη στήριξη και το τρέξιμο.

https://www.facebook.com/daphne.chronopoulou.9/posts/10222394332021633


Άρθρο στηηνν Εφημερίδα των Συντακτών και το Πρώτο Θέμα.



Μύκονος: Όργιο αυθαιρεσιών - Ξενοδόχος επιχείρησε να χτίσει μπαρ πάνω στην παραλία

https://www.protothema.gr/greece/article/1147678/mukonos-orgio-authairesion-xenodohos-epiheirise-na-htisei-bar-pano-sti-paralia/

Στον καύσωνα της τουριστικής περιόδου, ένα νέο επεισόδιο αυθαιρεσίας καταγράφηκε στη Μύκονο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Στην παραλία Καλό Λιβάδι, όπως αποδεικνύεται σε έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου επιχείρησε να φτιάξει μπαρ με φοίνικες, κλείνοντας έτσι κομμάτι της παραλίας.



Το νέο όργιο αυθαιρεσίας δεν έμεινε ασχολίαστο από πλήθος κόσμου, ενώ πήρε μεγάλες διαστάσεις.


«Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσίας μας στις 24 Ιουλίου, σε οικόπεδο έμπροσθεν του ξενοδοχείου στην παραλία Καλό Λιβάδι Άνω Μεράς Μυκόνου, όπου διαπιστώθηκε η εναπόθεση φερτών υλικών, όπως άμμος και ογκόλιθοι, προέβη άμεσα σε διακοπή εργασιών με έγγραφο προς την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου», επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου.


Δείτε εδώ το έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου


Το κύμα διαμαρτυριών οδήγησε την αρμόδια αρχή της Μυκόνου μαζί με την αστυνομία να μπλοκάρουν τη συνέχιση του έργου.



Στο σχετικό σημείωμα επισημαίνεται ότι πίσω από το πάγωμα της απόφασης, βρίσκεται το γεγονός ότι στις περιοχές «διαφύλαξης των αξιόλογων παραλιών - ακτών κολύμβησης του νησιού απαγορεύεται η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος».


Δείτε την αίτηση ανάκλησης της έγκρισης των εργασιών



Ακόμη, σύμφωνα με άρθρο του ΦΕΚ, για την ανέγερση , επέκταση ή επισκευή κτιρίων, για κάθε κατασκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία μπορεί να επιβάλει ειδικού όρους, ώστε οι κατασκευές να εναρμονίζονται με τη μορφολογία και τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής. 


Το αίτημα ανάκλησης εργασιών εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μυκονου.


Σε αυτό επισημαίνεται ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το οικόπεδο που έχει μισθώσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην παραλία. 



Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών είχε μπει το όργιο οικοδομικών αυθαιρεσιών στη Μύκονο, με τις παράνομες δραστηριότητες να εντείνονται στην περίοδο του lockdown. Τα «μαύρα» μπετά έπεφταν το ένα μετά το άλλο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσιζαν να χτίσουν χωρίς να λογαριάζουν τους κανονισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδιώκοντας απλώς τη δημιουργία πολυτελών καταλυμάτων για τους τουρίστες που διατίθενται να πληρώσουν αδρά για τη διαμονή τους στο νησί των Ανέμων.


Όπως είχε δηλώσει στο protothema.gr, πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, αρκετές παρανομίες πραγματοποιούνται με άδειες μικρής κλίμακας. Οι άδειες μικρής κλίμακας βγαίνουν με ευθύνη των πολιτικών μηχανικών με προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ και με προϋποθέσεις για επισκευές, διαρρυθμίσεις, μικρές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και περιτοίχιση. Με αυτές τις άδειες λοιπόν καταλήγουν να σηκώνουν «τέρατα» αδιαφορώντας και για τις συνέπειες, αν και στη Μύκονο όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν και προκαλούν σε μας τους κοινούς θνητούς έκπληξη, είναι μιλημένα πριν καν πέσει το πρώτο τούβλο.


Τα παράνομα μπετά έπεφταν αργά το βράδυ με τους εργάτες να δουλεύουν κάνοντας χρήση των φακών τους ενώ το ξημέρωμα το απαραίτητο δίχτυ παραλλαγής κάλυπτε τα υπό κατασκευή ακίνητα για να μην διακρίνονται οι εργασίες.


Οι γνωστοί-άγνωστοι του νησιού έχτιζαν δίχως αύριο και αυτό ήταν εμφανές με μια βόλτα στο νησί.


Η οικοδομή δούλευε «non stop» 24ώρες το 24ωρο σαν καλοκουρδισμένο εργοστάσιο με εργάτες-ρομπότ στη δούλεψη του.


Ένας από τους πιο παλιούς και γνωστούς Μυκονιάτες είχε σχολιάσει στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, κάτω από μια φωτογραφία τα εξής: «Καλημέρα από Μύκονο. Αριστερά όπως βλέπετε στη φωτογραφία είναι ο Άγιος Σώστης, δεξιά τα μαρμαρονήσια. Στην κορφή ο Άι Λιας ο Βορνιστής. Σιγά, σιγά θα κτίσουν μέχρι πάνω εκεί, σιγά μην τους σταματήσουν οι ζώνες οι καφέ».


Άλλος χρήστης των κοινωνικών δικτύων έγραψε κάτω από τη σχετική ανάρτηση: «Εδώ χτίζουν στον περιφερειακό μπροστά στα μάτια όλων».


«Η Μύκονος είναι άλλο κράτος. Εδώ παίρνουν άδεια οικοδομής για 200 τ.μ και χτίζουν 2.000 τ.μ σχολιάζει ξανά ο πρώτος. Το κόλπο με τις άδειες μικρής κλίμακας», απάντησε ο χρήστης που προέβη στην ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.