Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ποιος μωρό μου, ποιος; (Cui prodest...)





Το Αττικόν * που κάηκε, γι αυτούς που καίνε δεν αντιπροσωπεύει παρά την αμοιβή τους και θεαματικές εικόνες. Δε με λυπούν αυτοί.
Με θλίβουν οι άλλοι που γράφουν για τάχα αναρχικούς, για εμφύλιο και άλλα κοινά και μεγαλόστομα (ή στημένα).
Γύρισα αργά χθες σπίτι και είδα τις φωτιές σε οθόνες και κατάλαβα. Για να σωθούν οι υπογράφοντες και για να λέμε σήμερα άλλα αντ' άλλων κάηκε πάλι η πόλη της καρδιάς μου.



Δυό μόνο πράγματα θα πω.

Το ένα, που το λέω από καιρό, είναι πως ίσως σαν τον (άμοιρο) το Λουδοβίκο 16ο θα έπρεπε να υποχρεωθούν οι κυβερνώντες να ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας ώστε ακόμα και μέσα από θωρακισμένα τζάμια να τους φτάνει κάποιος παλμός κι απόηχος. Και όταν καίγονται οι αναμνήσεις μας να καίγεται και το δικό τους σπίτι.

Το άλλο, είναι η απορία που, αλήθεια, τι περίεργο που ουδέποτε φωτιά ή μπαχαλάκηδες πλησίασαν Οικία Παπανδρέου.
Go figure... αλλά δε μας πείθετε.

Ιδού και οι λεβέντες σας:



Το video, από την οδό Μητροπόλεως χθες λίγο πριν τις 9:00 μ.μ. έχει και λεπτομερή περιγραφή στο youtu.be

* cui prodest scelus, is fecit: «όποιος κερδίζει [από το έγκλημα] αυτός το έχει κάνει» από το Σενέκα (Μήδεια), ρητό που αντιστοιχεί στο νομικό όρο cui bono (=ποιος επωφελείται).

**Διαβάζω πως 'οι αίθουσες Αττικόν και Απόλλων δεν κάηκαν', όπως και το 'Αστυ. Μα εδώ δε μιλώ για το υπόγειο και τα καθίσματα (μόνο) αλλά για τα αγαπημένα κτίρια της Αθήνας. 
_________________

8 σχόλια:

  1. καλησπέρα Δάφνη. κι εμένα κάηκε η καρδιά μου όταν συνειδητοποίησα για ποιο κτήριο πρόκειται κι ας μην είμαι απ την Αθήνα.
    συμφωνώ. να πάνε να κάψουν εκείνα τα σπίτια...
    και λίγο μαύρο χιούμορ.
    http://spa-lo.blogspot.com/2012/02/blog-post_13.html
    φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Ph.. δεν είναι ακάγκη να είναι κανείς Αθηναίος για να λυπηθεί, αυτά είναι Ιστορία & περιουσία όλων μας.. (από το spa-lo περνάω.. )
    mahler76 απέραντη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το πλιάτσικο που κάνουν στις ζωές μας επί δεκαετίες δεν συγκρίνετε με κανένα καμένο κτίριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Silversurfer Τα κτίρια αναστηλώνονται, το ηθικό μας όμως όταν μας καίνε τις αναμνήσεις πώς θα αναστηλωθεί;
    Lyriel, εφιάλτης όντως..
    Αν αντέχετε διαβάστε από αυτόπτη (έλαβα σήμερα):
    «..Είχα χρόνια να πάω σε διαδήλωση και πήγα σε αυτήν... από τις 6 παρα 10 ήμουν εκεί οι κουκουλοφόροι έκαναν την εμφανισή τους 7 και 15 αν θυμάμαι καλα. Γιατι δεν μιλάει κανείς για την αστυνομία και να πει το γιατί ειχε κλείσει όλους τους γύρω δρόμους και δεν αφηνε τις χιλιάδες κόσμου να ανέβει στο συνταγμα ? γιατι κανείς δεν μιλά και να πεί οταν ο απλος πολίτης πλησίαζε τα μάτ στα 10 μετρα με σκοπο να περασει να παει στο συνταγμα μας πεταγαν δακρυγόνα? γιατι κανεις δεν μιλαει για οταν στην σταδιου κουκουλοφοροι κατα τις 8 παρα προσπαθουσαν να σπασουν τις τζαμαριες τραπεζας ο κοσμος τους εσπασε στο ξυλο ? ολοι λενε για το αττικον οτι το καψανε και τα υπολοιπα κτιρια γιατι κανεις δεν μιλα για τα γαμοκαναλα τα οποια εμφανιστικαν μονο οταν αρχισαν να μπενουν φωτιες ? γιατι κανεις δεν μιλα να μας πει οτι το ΠΑΜΕ το μονο που εκανε ηταν να ανεβοκατεβενει την πανεπιστημιου να φτανει μεχρι την βουκουρεστιου και μετα να γυρνα πισω στο καβουκι του στην πλατεια ομονοιας και να διαδηλωνει εκει ? Γιατι απλα γνωριζε απο πριν τι θα γινοταν απαντω μονος μου. Και κλεινω λεγοντας πως δεν με σοκαραν η φωτιες αναμενομενο ηταν δεν με σοκαρε που ηταν σχεδιασμενο χιλιαδες κοσμου να μην τους αφηνουν να διαδηλωσουν με σόκαρε οταν μετα τις 8 χιλιαδες κοσμου χειροκροτουσαν τους κουκουλοφορους να σπανε την alphabank και να τις βαζουν φωτια... με σοκαρε οταν ειδα κοριτσακι 15 ετων οσο ειναι το παιδι μου να περνει σταση πολεμου οταν το πληθος προσπαθουσε να τους σταματησει. και κατι τελευταιο βαρεθηκα να βλεπω να κρινουν ολοι με βασει τι ειδαν στην TV. Κανενα καναλι δεν ειπε την αληθεια και το ξερουν πολυ καλα μονο οσοι ηταν εκει την κυριακη...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ήμουν στην σταδίου για πάνω από 5 ώρες, η αστυνομία επιτέθηκε σε όλη την Αθήνα από νωρίς στον κόσμο αδικαιολόγητα για να διάλυση την συγκέντρωση όσοι ήμασταν εκεί ξέρουμε , από τηλεφωνικές ενημερώσεις και συζητήσεις με φίλους η εκτίμηση είναι ότι ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει από την μεταπολίτευση και μετά, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για νούμερα αλλά όσοι ήμασταν εκεί το ξέρουμε.Κανένα κανάλι δεν μίλησε για τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ήταν στους δρόμους. απλός κόσμος κάθε ηλικίας παρακινούσε τους νέους να επιτεθούν στην αστυνομία που προηγούμενος είχε ρίξει τόνους χημικών μέσα στον κόσμο χωρίς να έχει προηγηθεί παραμικρό .
    και μια συγκινητική αναφορά που δημοσιεύτηκε στο combustions.tumblr.com :
    είσαι καλά; ο σπύρος; τα άλλα παιδιά; | 12-2-2012

    σε όλες τις καθέτους της αμαλίας αναρχικοί προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα ΜΑΤ να ανέβουν προς τα πάνω / πετάγαν πέτρες / απλός κόσμος πήγαινε έπαιρνε πέτρες από κάτω και τις πετούσε και αυτός / κάθε φορά που τα ΜΑΤ κάναν πίσω ο κόσμος χειροκροτούσε / κάθε φορά που έριχναν δακρυγόνο ο κόσμος φώναζε μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι / χαμογελούσαμε / μιλάγαμε / φοβόμασταν / αγκαλιαζόμασταν / ήμασταν ένα / μέχρι που οι κρατικοί δολοφόνοι άρχισαν να κάνουν επίθεση και μέσα από το ζάππειο / ο κόσμος πανικοβλήθηκε / μπήκαμε στο ξενοδοχείο αμαλία / σε 2 λεπτά άρχισε να μπαίνει εκατοντάδες κόσμος μέσα / σκάνε 1-2 δακρυγόνα ακριβώς μπροστά στην ανοικτή πόρτα / ο κόσμος έμπαινε και έκανε εμετό / λιποθυμούσε / έκλαιγε / τυφλός πια / 4 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στην στριφογυριστή πόρτα της εισόδου που ήταν γεμάτη δακρυγόνα / τους έβλεπα να μελανιάζουν / να πνίγονται / 3 άντρες πήγαμε / με δυσκολία την ανοίξαμε / γύρισα και κοίταξα το λόμπυ και αυτό που είδα δεν ήτανε ανθρώπινο / ήταν ο τρόμος απλωμένος σε ανθρώπους / πεσμένα κορμιά / παιδιά / γυναίκες / γέροι / ο φόβος είχε μετατρέψει το κορμί μου σε δοχείο αδρεναλίνης / γρήγορα να βρούμε σπρέυ για άσθμα / γιατρό / νερό / μαλόξ / ριοπάν / αγκάλιασα μια κυρία που έκλαιγε / (νομίζω έκλαιγα περισσότερο από μέσα μου) / δεύτερο κύμα κόσμου / οι άνθρωποι του ξενοδοχείου σαν έτοιμοι από πάντα / έχω χάσει τους φίλους μου / ψάχνω παντού / τους βρίσκω σε διάφορες γωνιές / ησυχάζω / σκέφτομαι τους φίλους που είναι ακόμα έξω / στέλνω DM / SMS / προσεύχομαι στους ίδιους γιατί αυτοί είναι ιεροί / πάω στον πάνω όροφο / ανάβω ένα τσιγάρο / ξεπατώνομαι στα κλάματα / η αδρεναλίνη φεύγει από τα μάτια μου / είμαστε όλοι ερωτευμένοι / είμαστε όλοι αναρχικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη θαυμάσια μαρτυρία χρησιμοποιώ στη (μεθ-) επόμενη ανάρτηση, 15/2/2012. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.