Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Γράμμα για μένα (αλλά βιασμοί στην Αίγυπτο)


«Η ώρα τώρα είναι εξήμιση το απόγευμα. Ο ήλιος θα κρατήσει μέχρι τις εννιά.
Μέχρι τότε θα σας σκέπτομαι. Μετά θα σας θυμάμαι.
Πάντα με την αγάπη μου»

Δεν είναι από βιβλίο, έτσι τελειώνει το γράμμα που έλαβα πριν λίγο από φίλο που αγαπώ πολύ κι έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση, μοναδική του είδους της και για τους δυό. Δεν κάνει να σας πω πολλά διότι μπορεί να τον γνωρίζετε (κι εγώ τέτοια δεν κάνω) αλλά ελπίζω να θαυμάσετε μαζί μου το εξαίσιο γράψιμο που τόσα λέει σε λίγες φράσεις για τη φιλία μας και τη στιγμή και τη ζωή του.
Αρκούσε αυτό για να μου φτιάξει μια ανάποδη μέρα από εκείνες που όλα τα μικρά πάνε στραβά και συσσωρεύονται σα προμηνύματα ενώ είναι τόσο ασήμαντα που αισθάνομαι ντροπή για την κακοκεφιά μου.
Φυσούσε και εκνευριζόμουν να διαβάζω έξω, ύστερα σ΄ένα γλυκό τηλέφωνο ήμουν απότομη και μετά στενοχωρήθηκα, χάλασε η καφετιέρα (Σάββατο), με θύμωσαν αυτά που διάβαζα για 150 βιασμένες στην Ταχρίρ και, πάνω απ' όλα, πάλι αυτομαστιγωνόμουν νοερά που δεν κάνω τον κόπο να τελειώσω το βιβλίο μου που το 'χω έτοιμο από καιρό και θέλει μόνο πρακτικά και κρίση― εκείνα δηλαδή που αν ήταν το πρώτο μου θα τα έκανα με ενθουσιασμό μα πια μου φαίνονται ρουτίνα.
Ναι, όλα στραβά έλεγα. Μα ήρθε αυτό και μου 'δωσε ξανά πίστη στη ζωή μας και στη Γλώσσα και το γράψιμο. Το βλέπετε, το νιώσατε κι εσείς;
_______________________________________
Για τις οργανωμένες επιθέσεις ομαδικών βιασμών σε γυναίκες που τόλμησαν να διαδηλώσουν έχουν γραφτεί πολλά από το 2011. Ήδη προχθές όσο αναμενόταν η παραίτηση του Μόρσι στο Al Jazeera που έβλεπα δίνονταν οδηγίες οι γυναίκες να κατεβαίνουν με συνοδεία τουλάχιστον 6 ανδρών. Κι αυτά παρότι η Αιγυπτιακή Επανάσταση ονομάστηκε Επανάσταση των Γυναικών διότι αψήφισαν τους κινδύνους και βγήκαν να διαμαρτυρηθούν. Δείτε: euronews κι αλλού.
Επίσης, (προσθέτω αφού ανάρτησα τα παραπάνω) αξίζει να δείτε το 80 σεξουαλικές κακοποιήσεις σε μια μέρα: η σκοτεινή πλευρά της πλατείας Ταχρίρ με εξαιρετικό σχολιασμό (από Παύλος στο: sxoliastesxwrissynora.

Επίσης από σχόλιο σ' αυτή την ανάρτηση πληροφορήθηκα και σας μεταφέρω το σημαντικό: Σεξουαλική επίθεση στην Ταχρίρ: Τι σημαίνει και πώς να το σταματήσουμε.
Εικόνα: 
Mara revisited by Djailledie


12 σχόλια:

  1. Νωρίτερα σήμερα μου δόθηκε το ερέθισμα, με μια χαζούλα αφορμή, να σκεφτώ πως η γραφή, ο λόγος γενικά, είναι πηγή μαγείας - και μετά ήρθα και διάβασα την ανάρτησή σου ...
    Όσο για τους βιασμούς στην Αίγυπτο, έχω να πω πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που το διανοητικό τους επίπεδο και η μόρφωση που έχουν λάβει δεν τους βοηθάει να καταλαβαίνουν ότι φράσεις όπως "Είναι λάθος, αλλά αυτές μας προκαλούν" είναι γελοίες, τόσο θα συμπεριλαμβάνονται και βιασμοί στις αντιδράσεις τέτοιων όχλων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα ήταν δύσκολα στην Αίγυπτο ακόμα και για τις τουρίστριες
      ― οι μεγαλύτερες θυμόμαστε και τα εδώ.. Μα εκεί η θρησκεία είναι ηθικός αυτουργός σε πολλά δεινά (όσο και η έλλειψη παιδείας).

      Καλό απόγευμα πρώην Άγνωστη!

      Διαγραφή
    2. Σωστά, τη θρησκεία δεν την υπολόγισα. Που, ως ηθικός αυτουργός, όπως το γράφεις, διαμορφώνει το πλαίσιο και για το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί και τον τρόπο σκέψης.
      Καλό απόγευμα και σε σένα, Δάφνη.
      (Η πρώην Άγνωστη λέγεται Διονυσία ;-) - αν και το "πρώην Άγνωστη" έχει πλάκα.)

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Φίλε Ανώνυμε δεν είχα δει το σύνδεσμο.
      Ευχαριστώ ΠΟΛΥ, κοινοποιώ και πιστεύω πως αξίζει να μεταφέρω εδώ το κείμενο.

      Διαγραφή
  3. Έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν εκεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξασφαλίζονται μόνο με διαδηλώσεις, χρειάζονται και άλλα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα όλο όπισθεν πηγαίνουν και την πληρώνουν πάλι οι γυναίκες...

      Διαγραφή
  4. Όταν Δάφνη κοριτσάκι "τότε" έζησα στη Πόλη τα ουρλιαχτά γυναικών που βίαζαν και μετά έσφαζαν, φυσικά και απογοητεύομαι και απορώ γιατί μέσα σ' αυτά τα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει βαθιά, τελικά η στάση του Τούρκου σε σχέση με τη γυναίκα παραμένει βάρβαρη... όπως "τότε".
    Και τώρα, μίλα μου για διαδηλώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πρόλαβες; Τα έζησες;
      Τότε σιωπώ με σεβασμό
      διότι ντρέπομαι να σου πω ότι οι Τούρκοι άλλαξαν πολύ ―ναι, ακόμα καμιά φορά ενοχλούν σαν τους παλιούς τους Έλληνες στο δρόμο μα τα ζευγάρια άρχισαν να προσπαθούν να βρουν μια άκρη με το σεξουαλικό και έχουν γίνει πιο κοσμοπολίτες. Πραγμα που σίγουρα δεν ισχύει για την Αίγυπτο όπου βόλτα στο Κάϊρο εξακολουθεί να αποτελεί επικίνδυνη περιπέτεια για μια μόνη γυναίκα ακόμα και σε ειρηνικές στιγμές.

      Μα τι εμπειρίες, τι πόνος και τι κρίμα!
      Έγραψες άραγε γι αυτά ποτέ; Θα τα ήθελα..

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.