Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Άλλη μια καταδίκη― κι εσείς οι πατριώτες τι κάνετε; #Μανωλαδα



Θυμάστε τότε που κόψαμε τις φράουλες;
Θυμάστε που ξαφνικά μύριζαν αίμα;
Θυμάστε τους σκλάβους και τους επιστάτες πιστολέρο;

Από τότε αν δεν τις αγοράσω η ίδια, αν δε σιγουρευτώ από πού έρχονται δεν αντέχω να τις δω στο σπίτι μου.

Εκείνα τα τερατώδη λοιπόν, έφεραν άλλη μια καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εγώ την περίμενα αλλά εσείς οι πατριώτες, εσείς που καμαρώνετε με σημαιάκια και παιάνες δε ντρέπεστε; Εσείς που φέρνατε επιχείρημα την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων κρατών που λέγατε δεν είναι Ευρώπη, εσείς που καμαρώνετε πως ζείτε στην «ωραιότερη χώρα του κόσμου», τι κάνετε; Εσείς που παραπονιέστε για τη χρεοκοπία της χώρας, εσείς που (δικαίως) διαμαρτύρεστε για τις μειώσεις στις συντάξεις, τούτα τα χρήματα δεν τα κλαίτε;
Την ξεφτίλα δεν την κλαίτε;

Δε ντρέπεστε;

Φέρνω την απόφαση, εξελίξεις ιστορικό και εφιαλτικές εικόνες, σχόλια
φέρνω και συνδέσμους προς όσα έγραφα τότε κι όσα συνέλεγα (π.χ.  Άδωνις Γεωργιάδης:'σκάγια στον αέρα που στην πτώση πέτυχαν και τραυμάτισαν κάποιους ελαφρά. Τι περίεργο βλέπετε;')




Ευρωπαϊκό χαστούκι για τη Μανωλάδα: Καταδίκη και πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου στην Ελλάδα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα (30/3/2017) την απόφαση στην προσφυγή των 42 εργατών φράουλας από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας. Η προσφυγή αφορά την παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση καταναγκαστικής εργασίας) και ασκήθηκε από 42 υπηκόους από το Μπαγκλαντές, που εργάζονταν σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα.
Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 § 2 (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η θέση των προσφευγόντων ήταν εντός της εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της, να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, να διερευνήσει αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την εμπορία.
Την ανακοίνωση της απόφασης μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Η υπόθεση αφορά την καταγγελία τους ότι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία σε φυτείες φράουλας στην Ελλάδα. Οι προσφεύγοντες είχαν προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 για τη συγκομιδή φράουλας σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Τους είχαν υποσχεθεί ένα μισθό των 22 ευρώ για επτά ώρες, και τρία ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλευαν καθημερινά από τις επτά το πρωί έως της επτά το βράδυ, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
Το Φεβρουάριο, Μάρτη και Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους, αλλά χωρίς επιτυχία.
Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες τους, προσέλαβαν άλλους μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Φοβούμενοι ότι δεν θα τους καταβληθούν οι μισθοί, 100 έως 150 εργαζόμενοι άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Ένας από τους  ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από την αστυνομία.
Οι δύο εργοδότες, μαζί με τη φρουρά που είχε ανοίξει πυρ και έναν ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου – στη συνέχεια οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών – και για εμπορία ανθρώπων.
Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014 το Κακουργιοδικείο Πάτρας τους αθώωσε για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων με αποτέλεσμα οι ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες. Είχε επίσης, επιδικάσει 1.500 ευρώ για τους 35 εργαζόμενους που αναγνωρίστηκαν ως θύματα – δηλαδή, 43 ευρώ για τον καθένα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της αποφάσεως που εκκρεμεί επί του παρόντος και έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Στις 21 Οκτωβρίου 2014, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον εισαγγελέα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων δεν είχε εξεταστεί σωστά. Το αίτημα απορρίφθηκε και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την εμπορία ανθρώπων έγινε οριστική.

Μετά και από αυτή την απόφαση, 42 από τους εργάτες, επικαλούμενοι το άρθρο 4 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπούμενοι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Open Society Justice Initiative. ισχυριζόμενοι πως εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική εργασία. Υποστηρίζουν ακόμα πως η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να λάβει προληπτικά μέτρα για το σκοπό αυτό και να τιμωρήσει τους εργοδότες.

Η απόφαση:
http://tetartopress.gr/wp-content/uploads/2017/03/Judgment-Chowdury-and-Others-v.-Greece-human-trafficking-and-forced-labour-.pdf





sotiris koukiosπρέπει να δείτε την απόφαση καταδίκης μας ως κράτος για την Μανώλαδα.. κρίνει την ποιότητα δικαίου στην χώρα

Mary Pollali‏ Η χώρα μας ορθώς καταδικάστηκε από το ΕΔ για τη Μανωλάδα. Ο βαρύμαγκας εργοδότης των Πακιστανών ασκεί ακόμα επιχειρηματική δραστηριότητα;

Tasos Stamatakis Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας καταδικάζει για τις χωματερές και για τους δικαστές μας.Ιδίου επιπέδου και τα δύο.

Μπίρλας και Κόρκος‏  Μένουμε Ευρώπη. Μένουμε Μανωλάδα. pic.twitter.com/ZX5EoySvND



Λαθραίος Μετανάστης Οι εδω τους αθωωνουν οι απ εξω τους βγαζουν ενοχους. Οχι δεν υπαρχουν χουντοσπερματα.
«Φράουλες στη Μανωλάδα». Δικαίωση 4 χρόνια μετά και θυμήθηκα μια κουβέντα με τον Άδωνι να υπερασπίζεται αυτούς που τους πυροβόλησαν! pic.twitter.com/pmy2HV1Ezv





____________________________________


Οι ματωμένες φράουλες της Ηλείας― #bloodystrawberries στο ελληνικό Απαρχάιντ, 2013


Μάνωλάδα: Άδικη Δίκη, The Guardian και Άρειος Πάγος, 2014


Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Στη Μύκονο κούκος μου φέρνει την Άνοιξη― ενώ αλλού τουλίπες κι εραστές


Στην Πελοπόννησο που έχουμε ένα εξοχικό με τις αδελφές μου, την Άνοιξη τη φέρνουν τα χειλιδονάκια που αν λείψουμε καιρό μπερδεύονται και χτίζουν στην καμινάδα τις φωλιές.
Στην παιδική μου Αθήνα είναι οι νεραντζιές που σκορπίζουν τα ανθάκια τους στα πεζοδρόμια γύρω απ' το Λυκαβηττό και που μοσχοβολούν από τις τελευταίες συννεφιές μέχρι τις πρώτες ζέστες.
Του Παρισιού είναι οι καστανιές, της Πόλης οι τουλίπες που κάθε χρόνο υπενθυμίζουν την παλιά συναλλαγή με την Ολλανδία που σημάδεψε κεραμικά, υφάσματα και Οικονομική Ιστορία.
Ένας κούκος φέρνει Άνοιξη σε κάθε τόπο αλλά εδώ στη Μύκονο, με ημερολογιακή συνέπεια πιστό στο ετήσιο ραντεβού, η άφιξή του κάνει την καρδιά μου να σκιρτά αλλά όχι από χαρά.

«Ρόδο μου αμάραντο» προαναγγέλλουν χελιδόνια, Νισάν το μήνα των τεχνών πολίτικες τουλίπες και γαρύφαλα, και όταν οι φρέζιες ξεπηδούν στα ανεμοδαρμένα πάρκα του Λονδίνου πάνω από το πλούσιο γρύλισμα ακριβών αυτοκινήτων ανάμεσα στους χαρτοφύλακες χρηματιστών ή τα τρελά μαλλιά των νέων, στην απαλή βροχή σα φως ιδιαίτερο όλα τα διαπερνά το
'In springtime, the only pretty ring time,
When birds do sing, hey ding a ding, ding;
Sweet lovers love the spring'
 μιας Άνοιξης σαιξπηρικής και λαϊκής παλιάς κι αιώνιας που καθησυχάζει τις αγωνίες υποκλινόμενη, για να μας πει ότι όλα είναι καλά, είναι «όπως αγαπάμε».

Άνοιξη για να ανοίξει η καρδιά με τα παράθυρα, Άνοιξη για να βγουν στους δρόμους τα παιδιά, Άνοιξη για να αντέξουμε ένα χρόνο ακόμα, Άνοιξη για έρωτες κι 'Ανοιξη, ναι, και για Καλές Δουλειές στοα ελληνικά νησιά που βγαίνουν απ' τον ύπνο, μια χειμερία νάρκη απολύτως απαραίτητη για να αγραναπαυθεί η Φύση ώστε να ανταποκριθεί επάξια στις απατήσεις της ρυπαρής βαριάς βιομηχανίας του Τουρισμού.

Εδώ που ζω λοιπόν, λίγο πριν πεταχτεί στην πρασινάδα η πρώτη παπαρούνα, λίγο πριν ακουστεί από μακριά το πρώτο κομπρεσέρ κι αρχίσουν οι ετοιμασίες για το Πάσχα και το καλοκαίρι που έρχονται, τη νέα εποχή αναγγέλλει το Σκουπίδι.

Όπου έχει 1-2 πράσινους κάδους για τα οικιακά κι ίσως εκείνον τον ένα μπλε (πικρή ιστορία) τον τάχα για ανακύκλωση, από πρωί ως τη δύση μικρά φορτηγάκια σταματούν κι εργάτες ξεφορτώνουν τη σαβούρα που σάπισε όλο το χειμώνα σε μαγαζιά, ξενοδοχεία και 'ενοικιαζόμενα'. Πόρτες σπασμένες, βρώμικα ψυγεία, κουζίνες, κουτσές καρέκλες, φύλλα και κλαδιά, άδεια κουτιά μπογιάς και διαφημιστικές βιτρίνες των αντιηλιακών ή αναψυκτικών που η εταιρία αντικαθιστά μα δε συλλέγει.
Όλο το καλοκαίρι θα κρατήσει αυτό.
Χθες ο εργάτης μόνος τα έφερνε στην πλάτη του κι όταν σταμάτησα για να φωτογραφίσω πέρασε απέναντι σκυφτός οπότε σκόπιμα περίμενα να φύγει από το κάδρο. Προχθές, που ήταν κι ένα αφεντικό μαζί, κατέβηκα και είπα «Κρίμα, δε λυπάστε που λερώνετε; Δε θα ντραπείτε όταν θα περνούν οι τουρίστες από το σκουπιδότοπο για να έρθουν στο μαγαζί σας;»
Μου είπε ναι και πως λυπάται μα είναι ακριβή η βενζίνη να τα πάει ως εκεί που πρέπει, κοστίζουν οι 2-3 διαδρομές τη μέρα.
«Ντροπή όμως» ξαναείπα και συμφώνησε μα δε κατάλαβε. Πόσο κάνει η βενζίνη για τη διαδρομή δεν ξέρω, ούτε τι καίει το μικρούλι φορτηγάκι του και πόσο κακοπληρωμένοι είναι οι εργάτες μετανάστες. Ξέρω όμως, και το ζω από χρόνια τώρα, ότι ο ίδιος που μετρά ψιλά για να μην κάνει το καθήκον του, τα ίδια ποσά διπλά και τρίδιπλα έχει δώσει ευχαρίστως και με επιμονή αμέτρητες φορές για να πληρώσει τα ποτά μου σε μαγαζιά απ' τα οποία περαστικός δεν έμεινε ούτε μισή ώρα στο μπαρ να πει ένα γεια σε φίλους του.
Δεν είναι φτώχεια, δεν είναι οικονομία, δεν είναι τσιγκουνιά. Είναι οι προτεραιότητες του καθενός μας, η οπτική.

Και όπως στην τουλίπα άλλος βλέπει μια πινελιά στο πράσινο και άλλος βλέπει ένα σουλτάνο σε γαλάζιο οντά, όπως ακούγοντας πως «Άνοιξη.. ήταν ένας εραστής κι η κοπελιά του» άλλος ακούει παλιό τραγούδι κι άλλος κωμωδία του Σαίξπηρ, εδώ, λίγα μέτρα από την καγκελόπορτα του κήπου μου, ετησίως τη νέα εποχή μου φέρνουν Κούκοι* που δειλά, ένας πρώτα κι ύστερα πολλοί και άνετοι, έρχονται  αφήνουν τα αυγά τους στην ξένη φωλιά.

___________________________________________
*Ο κούκος, ως γνωστόν είναι η ξεγνοιασιά της Άνοιξης και σύμβολο του εραστή επειδή δεν κλωσά και δεν κάνει φωλιές μόνο αφήνει να κλωσήσει το αυγό του άλλος πατέρας.

Εικόνα πάνω, έξω από το σπίτι μου χθες.
Κάτω πέρσι, πρόπερσι (κι αν έχετε όρεξη σας έχω συλλογή από κάθε χρόνο).
Επίσης φέρνω το τραγούδι από το 'As You Like It' (με στίχους) 
 κλασικά τραγουδισμένο αλλά και  in dixie  από την Μάρθα Τίτλτον 1943


 +τουλίπες ανοιξιάτικες του Νισάν
+ 'Ισταμπούλ Φεστιβαλί' το γραφικό 




“It was a lover and his lass”

(from As You Like It)

It was a lover and his lass,
   With a hey, and a ho, and a hey nonino,
That o’er the green cornfield did pass,
   In springtime, the only pretty ring time,
When birds do sing, hey ding a ding, ding;
Sweet lovers love the spring.

Between the acres of the rye,
   With a hey, and a ho, and a hey nonino,
Those pretty country folks would lie,
   In springtime, the only pretty ring time,
When birds do sing, hey ding a ding, ding;
Sweet lovers love the spring.

This carol they began that hour,
   With a hey, and a ho, and a hey nonino,
How that a life was but a flower
   In springtime, the only pretty ring time,
When birds do sing, hey ding a ding, ding;
Sweet lovers love the spring.

And therefore take the present time,
   With a hey, and a ho, and a hey nonino,
For love is crownèd with the prime
   In springtime, the only pretty ring time,
When birds do sing, hey ding a ding, ding;
Sweet lovers love the spring.





_____________________________________________

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Της απωλείας γυιός κι εμείς― Ν. Βέλμος την Τετάρτη 29/3


«Μοναχά ένα γομάρι μπορεί να είναι ευτυχισμένο άμα σε κάθε βήμα του σκοντάφτει σε πεινασμένους, σ’ αδικημένους, σ’ αρρώστους» έλεγε Νίκος Βέλμος, καλλιτέχνης, αλήτης, ναρκομανής κι αλκοολικός ομοφυλόφιλος, που οι εκδόσεις 'ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ' εξέδωσαν τη βιογραφία του [Νίκου Λογοθέτη «Ν. Βέλμος, ο γυιός της απωλείας»] κι επανεξέδωσαν το «Φραγγέλιο» του, προσωπικό περιοδικό που κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο,  και τα παρουσιάζουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Μια ακόμα μορφή των Αθηνών που διασώζει για μας ο Διαμαντής Καράβολας που έχει κάνει το ΦΑΡΦΟΥΛΑ του (περιοδικό- εκδόσεις-βιβλιοπωλείο) έδρα σουρεαλιστών και σημείο επαφής μας των περιθωριακών,των ασυμβίβαστων κι αλλιώτικων, δικαίων κι αδικημένων, γνωστών ή ξεχασμένων, είτε είμαστε σήμερα νεκροί, είτε ζωντανοί.
Αξίζει, πλησιάστε, το συστήνω.


Ακολουθούν πληροφορίες για τη σημαντική Παρουσίαση της ερχόμενης Τετάρτης και + λίγα για το Νίκο Βέλμο από τον Διαμαντή Καράβολα +η Πρόσκληση + λατά τη συνήθεια του blog: εικόνα του περιοδικού με το βιβλίο στα χέρια μου, πειστήριο ψηλάφησης, πριν να συστήσω. 




Διαμαντής Καράβολας
Ο Νίκος Βέλμος (1890-1930) ήταν μία από τις πιο ιδιότυπες και κοινωνικά στιγματισμένες μορφές των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Με πρώι¬μες εμπειρίες περιπλανώμενου αλήτη και παραβάτη του ποινικού νόμου, έζησε ως το τέλος της ζωής του ως αληθινός μποέμ. Ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και αλκοολικός, αλλά χαρισματικός και πο¬λυτάλαντος, υπήρξε ακάματος δημιουργός.
Χωρίς, λόγω της αλητείας του, να έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο, κατόρθωσε με συνεχή αυτομόρφωση να γίνει ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σατιρογράφος και ο πρώτος μεταγλωττιστής κειμένων της καθαρεύουσας στη δημοτική γλώσσα. Ήταν συνάμα ηθοποιός, θιασάρχης και διασκευαστής θεατρικών έργων· εκδότης περιοδικού, φυλλαδίων και καλλιτεχνικών λευκωμάτων· «ασπούδαχτος» ζωγράφος, τεχνοκρίτης και γκαλερίστας, ιδρυτής του πρωτοποριακού Ασύλου Τέχνης.
Τη δεκαετία του 1920 εμφανίστηκε ως αναρχικός και κοινω¬νικός επαναστάτης. Σφοδρός πολέμιος του αστικού κατεστημένου και διάπυρος υποστηρικτής των ταπεινών και καταφρονεμένων, αγωνίστηκε με πάθος και φραστικές ακρότητες για κοινωνική δικαιοσύνη μέσω του περιοδικού του Φραγκέλιο (1926-1929), το οποίο, αν και συνάντησε την περιφρόνηση και την εχθρότητα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κατεστημένου, αρκετοί λογοτέχνες και καλλιτέχνες το τίμησαν με τη συνεργασία τους, όπως ο Τέλλος Άγρας, o Τεύκρος Ανθίας, ο Στρατής Δούκας, ο Αναστάσιος Δρίβας, ο Φώτης Κόντογλου, ο Τάκης Παπατσώνης, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Γιαννούλης Χαλεπάς κ.ά.

______________________________________________

στις 7.30 μ.μ. στο καφενείο Το Πανελλήνιο, Μαυρομιχάλη 16, κέντρο Αθήνας


*Πληροφορίες για την εκδήλωση στις εκδόσεις «Φαρφουλάς» (Μαυρομιχάλη 18, τηλ. 211-1845583)

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Πολιτισμός, Κάνναβη, μαγκιά και τάξεις (videos)



Καθώς προετοιμαζόμαστε για το φετινό Αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ που κάθε χρόνο οργανώνουν οι Ηλιόσποροι και στο οποίο είμαι καλεσμένη, σας υπενθυμίζω τη συμμετοχή μου, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Φόρουμ για την Κάνναβη που διεξάχθηκε σε αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, 5-6 Νοεμβρίου 2016. 

Στην ενότητα Τεχνών- Πολιτισμού, σειρά είχα μετά το σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη που, κατά διαβολική σύμπτωση, είχαμε ετοιμάσει να μιλήσουμε κι οι δυό για την παρισινή Λέσχη Κάνναβης των Γάλλων λογοτεχνών του 19ου αιώνα. Διασκεδαστική η σύμπτωση γι' αυτό και φέρνω και την ομιλία του Κώστα Φέρρη στην οποία ακούμπησα, αφού έχοντας ήδη ενημερώσει για τη Λέσχη, μου έδωσε τη δυνατότητα να απλωθώ στις αναφορές Εμμανουήλ Ροΐδη, Παπαδιαμάντη, Λαπαθιώτη, Ταχτσή ώστε να προχωρήσω στην ταξική χροιά της απαγόρευσης, στη γοητεία του οριενταλισμού, την ταύτιση του εθισμού με το λαό αλλά και για τη μαγκιά και τη μύηση στην παρανομία. 
     Μαζί μας ήταν ο Μέλανδρος Γκανάς (στρατιωτικός και δημιουργός κι εκδότης Κόμικς 'Εκδόσεις του Κάμπου'), ο Λάκης Μπουρνόβας και ο συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης (που συντόνιζε).

     Πολύ ενδιαφέροντα  και τα ταινιάκια από ξένους και ντόπιους εισηγητές που θα βρείτε μαζί με τα λίγα που φέρνω.

Φέρνω το Πρόγραμμα, videos και συνδέσμους. Στην πάνω φωτογραφία (από το video) ομιλώ μεταξύ των αγαπητών Χριστόφορου Κάσδαγλη και Κώστα Φέρρη.



Δάφνη Χρονοπούλου (Πολυτεχνείο, 5-6/11/16)









Μέλανδρος Γκανάς  https://youtu.be/FBFKOJ7p2GY


Δημήτρης Πουλικάκος Θέκλα Τσελεπή 



Πρόγραμμα
5-6 Νοεμβρίου 2016
Πολυτεχνείο, κτήριο Γκίνη
Αμφιθέατρο 20, είσοδος από Στουρνάρη

Πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (15.00 – 22.30)
15.00 – 17.30: Θεσμικά πλαίσια και διαφορετικά μοντέλα νόμιμης ρύθμισης της Κάνναβης.
Ομιλητές: Χρύσα Βουτσινά- Πετσιμέρη (δικηγόρος), Λίνα Καρανασοπούλου (δικηγόρος), Ηλιόσποροι.
Βίντεο παρεμβάσεις: Adriana Lissidini Πρέσβειρα Ουρουγουάης, Derrick Bergman (VOC, Ολλανδία), Paul Stanford (ΗΠΑ), εκπρόσωποι των Social Club 18-20 (Jordi) και Hemprat (Raul) (Βαρκελώνη, Ισπανία).
Συντονίζει η Ιωάννα Σωτήρχου (δημοσιογράφος).

17.30 – 20.00: Κάνναβη και πολιτισμός.
Ομιλητές: Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης), Δάφνη Χρονοπούλου (συγγραφέας), Μέλανδρος Γκανάς (Εκδόσεις του Κάμπου), Λιάκος Μπουρνόβας (συγγραφέας).
Βίντεο παρεμβάσεις: Δημήτρης Πουλικάκος (μουσικός) και Θέκλα Τσελέπη (ραδιοφωνικός παραγωγός), Martin Steldinger (Hanf Museum, Βερολίνο, Γερμανία).
Συντονίζει και παρεμβαίνει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης (δημοσιογράφος).

20.00 – 22.30: Κάνναβη και ακτιβισμός.
Ομιλητές: Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ριγανάς, Κενό Δίκτυο, Ηλιόσποροι, Πέτρος Ευδόκας (Σύλλογος Φίλοι της Κάνναβης, Κύπρος).
Βίντεο παρεμβάσεις: Κώστας Σκλιάμης (Legalit, Παν. Άμστερνταμ), Dana Beal (Cures not wars- GMM, ΗΠΑ), Steffen Geyer (Hanf Parade, Βερολίνο, Γερμανία).

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (15.00 – 22.30)
15.00 – 17.30: Ιατρική και θεραπευτική χρήση της Κάνναβης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ομιλητές: Θανάσης Αποστόλου (Diogenis Drug Policy Dialogue), Γιώργης Οικονομόπουλος (Ιατρός- ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Σύρος Κωνσταντίνος (Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής Κάνναβης), Jackie Poitras (MAMAKA- Μαμάδες για την Κάνναβη).
Βίντεο παρεμβάσεις: Rick Simpson (Καναδάς), Βαγγέλης Μήτσης (EKATI medical club, Βαρκελώνη, Ισπανία).

17.30 – 20.00: Καλλιέργεια και αυτοπαραγωγή.
Ομιλητές: Δημήτρης Γερονίκος (γεωπόνος), Skalamata Growterpenes, Theseedbank.gr, πυρήνας forum gr420.info.
Βίντεο παρεμβάσεις: Albert από UndergrowTV (Ισπανία).

20.00 – 21.15: Ένα βέλτιστο μοντέλο ρύθμισης της Κάνναβης για ιατρική και ευφορική χρήση στην Ελλάδα. Συντονισμός Ηλιόσποροι, ΕΛΕΥΣΥΝΑ. Βίντεο παρέμβαση: Κώστας Σκλιάμης (Legalit, Παν. Άμστερνταμ).


21.15 – 22.30: Τα επόμενα βήματα του κινήματος, δικτύωση, προβολή και διεκδίκηση. Συντονισμός συζήτησης Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, ΕΛΕΥΣΥΝΑ

_________________________________
Youtube: iliosporoi network 


 Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κάνναβης: http://legaliseprotestival.blogspot.gr/

Συμμαχία Αλλάξτε πολιτική για τα “ναρκωτικά”: https://www.facebook.com/legaliseprotestival/


Ηλιόσποροι Δίκτυο Πληροφόρησης- Δράσης Νέων για την Πολιτική και Κοινωνική Οικολογία    www.iliosporoi.net