Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

25η Μαρτίου 1921 ― Θυμάστε τι έγινε; (Κι ο νους στα «τι φορούσε»)



 25η Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση· το 1921, 100 χρόνια μετά,  έγινε και μια άλλη επαναστατική αρχή, ένα σπουδαίο πρώτο βήμα για την ισότητα των ανθρώπων.
Στο Μόντε Κάρλο του Μονακό, αθλήτριες αγωνίστηκαν σε μια Ολυμπιάδα Γυναικών που οργανώθηκε ως απάντηση στην άρνηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) να δεχθεί γυναίκες στα αγωνίσματα, όταν ακόμα οι γυναίκες δε γινόμασταν δεκτές σε Ολυμπιακούς ή διεθνείς αγώνες.
Olympiades Féminines και Jeux Olympiques Féminins ονομάστηκαν ή, ακόμα πιο επεξηγηματικά: «Πρώτη διεθνής συνάντησις Θηλέων για Σωματική Αγωγή και Αθλητικά Αγωνίσματα» (1er Meeting International d'Education Physique Féminine de Sports Athlétiques) και διεξήχθησαν για τρία χρόνια στο Μόντε Κάρλο αλλάζοντας και ονόματα.
Σε αγωνίσματα στίβου και καλαθοσφαίρισης και συμμετείχαν 300 περίπου αθλήτριες από πέντε χώρες. Και βεβαίως, όπως γίνεται ως σήμερα σε παρελάσεις, αγώνες ή και στις γυναίκες που πολιτεύονται, το ντύσιμό τους σχολιάστηκε περισσότερο από τις επιδόσεις τους.
Γυναίκες εμφανίστηκαν δημόσια με αθλητική περιβολή για πρώτη φορά, και, ανοίγοντας δημοσίως πόδια και βήμα, άνοιξαν το δρόμο στις αθλήτριες που ακολούθησαν αλλά και στην καλύτερη φυσική υγεία του φύλου μας που  δια της μητρότητας, συνετέλεσε στην ευρωστία και  την εντυπωσιακή παράταση ορίου ζωής στον 20ό αιώνα.
Η επιτυχία των αγώνων, μαζί με τα γνωστά κοινωνικοοικονομικά αίτια (εξέλιξη μηχανών, έλλειψη εργατικών χεριών μετά από τον αιματηρότατο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) συνετέλεσε στην αύξηση πίεσης προς την ΔΟΕ, με αποτέλεσμα να συμπεριλάβει πλήρες πρόγραμμα γυναικείων αγωνισμάτων στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ (1928).




Violette Morris, 2 χρυσά ένα αργυρό
Violette Morris, 2 χρυσά ένα αργυρό




Edith Cummings πρώτη γυναίκα αθλήτρια εξώφυλλο στο Time, 1924 
Σας φέρνω πειστήρια.
Στο Pinterest ελάχιστα για το γεγονός. Όμως μόλις γράψω αγγλικά Ολυμπιακοί-Γυναίκες-1921 μου βγάζει πολλές επιλογές: Μόδα, στυλ, ρητό να με εμπνεύσει, περιοδικά.. 100 χρόνια μετά κι ακόμα όταν η γυναίκα σχετίζεται με αθλητισμό, αναμενόμενη αναζήτηση είναι το τι φορούσε.
Εικόνες Google, τα 8 που βλέπετε μαζί, όπως μου τα δίνει.
 Με την ευχή ν' αλλάξει..


_______________________________________________________
Violette Morris, 2 χρυσά ένα αργυρό http://www.badassoftheweek.com/index.cgi?id=105398215267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.