Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Κλουβί ― στο χειρότερο hotspot της Ευρώπης #ΒΙΑΛ #refugeesgr

Σε κλουβί; Σε κλουβί που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παραδέχεται ότι υπάρχει και μάλιστα «έχουν θέσει σαν ζήτημα στις Αρχές» παρότι βεβαίως ναι, μοιάζει με κλουβί αλλά μην τρομάζουμε, είναι ξεκλείδωτο.
Το hot spot της ΒΙΑΛ, έχει χαρακτηριστεί το χειρότερο της Ευρώπης. Δικαιολογίες πια δεν υπάρχουν.  Η Ελλάδα παίρνει χρήματα για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα ρημάζει με άδεια σπίτια, η Ελλάδα (όπως και η Ευρώπη) δεν έχει αρκετούς νέους να εισφέρουν για τις συντάξεις των ηλικιωμένων.
Η Ισπανία δηλώνει πανέτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες στους οποίους κλείνουμε το δρόμο.
Κακή οργάνωση, αισχροκέρδεια, πλάνο ή ποια ανόητη τύφλωση σπρώχνουν τις ιδέες ανθρωπισμού, το αίσθημα του δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην αυτοκαταστροφή και στην αυτοαναίρεση;

Φέρνω
 άρθρο για το κλουβί (με εικόνα) και λίγο Σεφέρη
+εικόνες, σχόλια ανατριχιαστικά (χρυσαυγιτών και μη) που π.χ. προτείνουν να μεταφερθούν τα hot spots σε ξερονήσια όπως ―γιατί όχι, λέει― τον Άη Στράτη, 
+'Βασανιστήρια τύπου Γκουαντάναμο στους πρόσφυγες στη Λέσβο  αλλά και αγώνες αλληλεγγύης για αξιοπρέπεια,
+πληροφορίες για τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στην ψυχική υγεία και στα παιδιά,
+το οικονομικό: Για κάθε πρόσφυγα θα αναλογούσαν 14.000 ευρώ ανθρωπιστικής βοηθειας― πού πήγε το 70% από τα 803 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες (το άρθρο του Guardian μέσω Luben).

και δε ζητώ
παρά να φανταστούμε ότι είμαστε εμείς εκεί, στη θέση αυτών των ανθρώπων.

Αν κάποτε κάποιος σας πει πως η Λέσβος ως "νησί της αλληλεγγύης" ήταν απλά ένα αφήγημα, πείτε του (καλά, μέσα στα τόσα που έγιναν) να εξηγήσει τι έγινε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Το αδιαχώρητο κυριολεκτικά σε σημείο να μην αφήνουν να μπει άλλος κόσμος. Σε ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί παίχτηκε το έπος του Γκίλγκαμες από ηθοποιούς κάθε ηλικίας, τραγουδήθηκε και χορεύτηκε και καταχειροκροτήθηκε από ντόπιους, ξένους και πρόσφυγες μικρούς και μεγάλους.Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αυτής της όμορφης γης έρθουν μαζί και δημιουργήσουν μαζί! Σε καμιά εκδήλωση, κανένα κόμμα, καμιά παράταξη, κανείς φορέας δεν έχει μαζέψει τόσο πολύ και τόσο δυνατό κόσμο. Κάντε τις συγκρίσεις κοιτώντας τις φωτογραφίες του Μ. Μπάκα που κοινοποιώ, θα ανεβάσω σε κάποια στιγμή και τις δικές μου. Σε αυτό νησί, μέσα στο τόσο σκοτάδι να ξέρετε πως γεννιούνται και πολύ ελπιδοφόρα, καινούρια πράγματα. Από το μεράκι, την αγάπη και των ανθρωπισμό πολλών, πολλών ανθρώπων. Σήμερα πήραμε θάρρος. Σεβασμό άπειρο σε όσους ανέβασαν την παράσταση.

Όπερα Βαβέλ, απόψε σε ένα κατάμεστο πολυεθνικό Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με μουσικές, τραγούδια, ακροβατικά και παιχνίδια από όλο τον κόσμο. Γιατί η τέχνη ενώνει, φιλιώνει και μας δίνει κουράγιο για το πέρασμα μας σε τούτη τη ζωή ... πολλά μπράβο σε όλους/όλες....vice 
Mar 16 2017
από το hot spot της ΒΙΑΛ, το «χειρότερο της Ευρώπης».

Ένα κλουβί για ανθρώπους. Ένα κλουβί με συρματοπλέγματα του οποίου η χρήση είναι να περιορίζει πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μόλις φτάσει στην Ελλάδα. Μια φωτογραφία με ένα κλουβί που δείχνει μία κατάσταση που ντροπιάζει για ακόμα μία φορά όσους διαχειρίζονται το προσφυγικό: το κράτος, τις ΜΚΟ που κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο, όλους όσους ξέρουν και κάνουν πως δεν βλέπουν.

Το VICE παρουσιάζει σήμερα μία φωτογραφία που δείχνει τη φρικαλεότητα που έχουν αντιμετωπίσει οι πρόσφυγες από τις Αρχές, αμέσως αφού έζησαν το δύσκολο ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας επιβίωσαν από τις βάρκες του θανάτου.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, έχει ληφθεί πριν λίγους μήνες στο κέντρο πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο. Μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο που φυλάσσεται από την Αστυνομία, υπάρχουν δύο κλουβιά για να κρατούνται οι νέες αφίξεις ανθρώπων στο νησί. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται στο ίδιο μέρος και, όπως καταγγέλλεται, υπήρχαν περιπτώσεις που ενώ είχαν πει στους ανθρώπους ότι θα μείνουν για λίγες ώρες, τελικά έμειναν για ολόκληρο βράδυ. 
«Δεν υπάρχουν κλουβιά»
Σε αλληλογραφία με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που είναι αρμόδια υπηρεσία στη ΒΙΑΛ, λάβαμε την εξής απάντηση: «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως ότι προβαίνετε στη διαδικασία της διασταύρωσης μιας τέτοιας πληροφορίας που προφανώς δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχουν κλουβιά προς στέγαση ωφελούμενων στο ΚΥΤ Χίου ούτε κατασκευές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με αυτόν τον όρο καθ' οιονδήποτε τρόπο», ενώ σε ερώτηση για το αν ούτε έχουν υπάρξει ποτέ, δεν λάβαμε καμία απάντηση. Το ίδιο κι από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που μας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία τέτοιου τύπου κατασκευή. 
«Μοιάζει, αλλά δεν είναι κλουβί»
Ενώ λοιπόν το Υπουργείο του κ. Μουζάλα αναφέρει ότι δεν ξέρει τίποτα για κάποιο χώρο που να θυμίζει έστω κλουβί, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας ενημέρωσαν πως υπάρχει ένας χώρος εντός ΒΙΑΛ που μοιάζει, αλλά όπως είπαν δεν είναι κλουβί καθώς αυτός ο όρος είναι άστοχος, αφού δεν είναι κλειστό από πάνω. Όπως υποστήριξαν, στο μέρος αυτό δεν στοιβάζονται ούτε παραμένουν άνθρωποι και το συρματόπλεγμα που υπήρχε έχει βγει. Όπως είπαν, ο χώρος αυτός είναι οριοθετημένος, περιφραγμένος για να γίνει η πρώτη διαχείριση των νεοεισερχόμενων. Έχει οπτική επαφή με όλες τις υπηρεσίες, καθώς είναι σχεδόν στο κέντρο της κατασκευής. Εκεί γίνεται η πρώτη διαχείριση και από πλευράς αστυνομικών και άλλων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΑΛ. Οι αστυνομικοί τους κάνουν σωματικό έλεγχο, ελέγχουν τα πράγματά τους και κάποιες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τους δίνουν νερό και αν υπάρχει ανάγκη τους βλέπει κάποιος γιατρός. Τέλος, σε σχέση με το κομμάτι της καταγγελίας που αφορά τον χρόνο παραμονής τους μας είπαν ότι είναι ολιγόχρονη και σε καμία περίπτωση δεν έχει φτάσει το ένα βράδυ όπως καταγγέλλεται. 
«Το κλουβί είναι ξεκλείδωτο»
Aπό την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της κατασκευής. Μάλιστα αναφέρουν ότι το έχουν θέσει σαν ζήτημα στις Αρχές. Όπως μας είπαν: «Δεν πρόκειται για φυλακή ή κλουβί. Αυτό το πράγμα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις Αρχές για να διευκολύνουν τη διαχείριση του πλήθους, των ανθρώπων που πρόκειται να καταγραφούν, για να μην χάνουν τη σειρά τους και μπερδεύονται. Βέβαια, ήταν ατυχέστατη η επιλογή του υλικού που παραπέμπει σε φυλακή, κελιά, κτλ. Ο σκοπός δεν είναι να είναι οι άνθρωποι σε καθεστώς κράτησης, αλλά να γίνει καλύτερη η διαδικασία καταγραφής τους. Ο σκοπός είναι τελείως διαφορετικός, αλλά δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε αυτό το υλικό που παραπέμπει σε κλουβί. Εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία το είδαμε, κι αν και συμφωνούμε με τον σκοπό που είναι να διευκολυνθεί η καταγραφή καθώς θέλουμε οι άνθρωποι να καταγράφονται με όσο δυνατόν πιο γρήγορο τρόπο και αποτελεσματικό, από την άλλη θέλουμε αυτό να γίνεται με συνθήκες αξιοπρέπειας. Από την πρώτη στιγμή το είχαμε θέσει αυτό στις Αρχές ώστε ο τρόπος που το κάνουν να μην παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις, και αυτό που καταφέραμε πριν δυο βδομάδες ήταν να φύγει το συρματόπλεγμα από πάνω και σαφέστατα είναι καλύτερη η εικόνα. Επίσης, οι άνθρωποι δεν είναι κλειδωμένοι αλλά είναι εκεί ως ένας τρόπος να κρατιέται η σειρά τους».
Από την Praxis που δραστηριοποιείται στο σημείο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κλουβιού και σημειώνουν πως «Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να δομούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και να μην προσβάλλουν την ανθρώπινη υπόσταση».

«Η ΒΙΑΛ δεν είναι κατάλληλη»
Ο Adriano Silvestri, επικεφαλής σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο του EU Agency for Fundamental Rights αναφέρει πως: «Η υποδομή στη BIAΛ δεν είναι κατάλληλη για χρήση ως hotspot. Ο χώρος είναι περιορισμένος και δεν είναι εύκολο να οργανώσεις τη ροή των νέων αφίξεων. Μετά από μια σειρά περιστατικών που σχετίζονταν με την ασφάλεια και για να διαχωριστούν οι νέες αφίξεις από τους υπόλοιπους, οι εργασίες κατασκευής δεσμεύουν ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξεχωριστού χώρου για τις νέες αφίξεις και από εκεί, θα οδηγούνται στην πρώτη καταγραφή. Είναι σημαντικό οι νέες αφίξεις να διαχωρίζονται από τους άλλους ανθρώπους στο hotspot, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται κατάλληλα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να καταχωρούνται σωστά και να οδηγούνται στις κατάλληλες διαδικασίες. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει τους χώρους πρώτης υποδοχής στο να μην παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Αν οι άνθρωποι στις νέες αφίξεις αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται χωρίς σεβασμό, θα είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστούν με τις αρχές».
Το hot spot της ΒΙΑΛ, έχει χαρακτηριστεί το χειρότερο της Ευρώπης, για την ακρίβεια μια «μαύρη τρύπα που συνορεύει με το αδύνατο». Οι υπεύθυνοι με τους οποίους επικοινώνησε το VICE ρωτώντας τους για την ύπαρξη του κλουβιού, επέλεξαν στην ουσία να μην απαντήσουν. Αλλοι αρνήθηκαν την ύπαρξη του, άλλοι έπαιξαν με τις λέξεις, λέγοντας πως «δεν είναι κλουβί, αφού δεν έχει οροφή». Η ουσία όμως είναι μια: Η εικόνα που μας γυρνάει σε άλλες εποχές, είναι αδιάψευστη. Είναι μια εικόνα που προκαλεί ντροπή. Είναι μια εικόνα που εκθέτει όλους (κυβέρνηση, ΜΚΟ, Ε.Ε.) όσοι εμπλέκονται με το προσφυγικό. Είναι μια εικόνα που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.  ---16/11 μιλησαν για λαθρο και παρανομους Κασιδιαρης-Λαγος στη #Chios και την επομενη 17/11εγινε η επιθεση σε #Refugeesgr. Τυχαιο; Δε νομιζω.


Για κάθε πρόσφυγα θα αναλογούσαν €14.000 ανθρωπιστικής βοηθειας― πού πήγε το 70% από τα 803 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στηνΕλλάδα για τους πρόσφυγες

Που πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν στην χώρα μας για τους πρόσφυγες;  αναρωτιέται σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους Daniel Howden και Απόστολο Φωτιάδη, η τεράστια προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα το 2015, ανάγκασε τα Ηνωμένα Έθνη να σημάνουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στην Ε.Ε, με την Ε.Ε να στέλνει για πρώτη φορά χρήματα τα οποία προορίζονταν για τον 3ο κόσμο σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Έκτος αυτού χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο έσπευσαν στην Ελλάδα να βοηθήσουν να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.
Το ποσό που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωσή για την προσφυγική κρίση σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply είναι 803 εκατομμύρια δολάρια, το θέμα είναι ότι κανείς δεν ξέρει που ακριβώς πήγε αυτό το τεράστιο ποσό.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, δεν έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν ολοκλήρωσε τον εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτούνταν από την Ε.Ε και διοχετεύτηκαν σε διάφορους άλλους οργανισμούς. Σύμφωνα πάντως με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που είναι Επίτροπος στην Ε.Ε για τα θέματα μετανάστευσης, από την Ε.Ε έχουν δοθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Πιθανότατα ο επίτροπος εννοεί όλα τα διαθέσιμα και θεωρητικά κεφάλαια που υπάρχουν για το προσφυγικό και όχι τα ποσά που έχουν διατεθεί.
Τα 803 εκατομμύρια δολάρια, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία για άμεση αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Με το σκεπτικό ότι τα λεφτά αυτά μοιράστηκαν στους 1,03 εκατομμύρια πρόσφυγες που εισήλθαν στην χώρα από το 2015, θα έπρεπε να έχουν δαπανηθεί, αναλογικά για τον καθένα , 780 δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα όμως, έχουν δοθεί σαν βοήθεια για τους 57 χιλιάδες ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας, μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου του 2016.
803 εκατομμύρια δολάρια για 57 χιλιάδες ανθρώπους σημαίνει ότι σε κάθε έναν εγκλωβισμένο στην χώρα μας αναλογούν 14.088 δολάρια από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, υπεύθυνο για τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοηθείας, από τα 100 δολάρια που δόθηκαν για κάθε πρόσφυγα, τα 70 δεν ξέρει κανείς που πήγαν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου υποδοχής προσφύγων που δημιουργήθηκε στην Λέσβο. Το ¨Απάνεμο” ήταν μια εγκατάσταση που κατασκεύασε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) στην Λέσβο και είχε την δυναμική να υποδέχεται 2.000 πρόσφυγες ημερησίως. Χρηματοδοτήθηκαν από ιδιώτες και το φιλανθρωπικό ίδρυμα Radcliffe Foundation. Το κέντρο λειτούργησε χωρίς πότε να έχει πλήρη δυναμικότητα και τέθηκε εκτός λειτουργίας το Μάρτιο του 2016.
Έντονη αναφορά γίνεται στο άρθρο για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης προσφύγων.
Σε δηλώσεις του χτες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ειπε:
Δεν θέλουμε ευέλικτη αλληλεγγύη. Η εθελοντική βάση προσφοράς δεν βοήθησε. Από τα αιτήματα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έλαβε μόνο το 5% και από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
Στην ενδοχώρα οι συνθήκες είναι, πλέον, πολύ καλές, ενώ στα νησιά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, κυρίως γιατί υπάρχει συνωστισμός, οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις και οι ξενοδόχοι αρνούνται να νοικιάσουν δωμάτια σε μετανάστες. Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, θα  διασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση, και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα δοθούν μετρητά και δικαίωμα εργασίας σε όλους
Το θέμα πάντως του ποιοι, και πως έφαγαν τα λεφτά της ανθρωπιστικής βοήθειας που δόθηκαν τα τελευταία χρονια, με αποτέλεσμα οι συνθήκες στα κέντρα που κρατούνται οι πρόσφυγες να είναι άθλιες, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, μάλλον τυχαίο θα είναι.


Όταν δολοφονεί ένας μετανάστης, "οι μετανάστες είναι δολοφόνοι". Όταν δολοφονεί ένας μπάτσος, είναι "ειδικός φρουρός που είχε πυροβολήσει και συλλάβει τον Μαζιώτη".

Thanos Trianda
"Όποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος εδώ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ να φύγει και να ΥΠΟΣΤΕΙ τις συνέπειες"
Ντροπή απ' τον Μουζάλα δεν ψάχνω.
Με την ανοχή όσων στηρίζετε ακόμα, τα 'χω.

Γ. Σεφέρης, Μέρες, 28/5/1926


https://msf.gr/sites/default/files/msfpublications//report_euturkeydeal_el.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου