Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Τέμενος Βαγιαζήτ: Στάχτη η κληρονομιά μας; (videos/εικόνες/άρθρα) #ΒαγιαζήτΘλίψη μεγάλη.
Του Κεραυνού το Τέμενος η φωτιά το έκανε στάχτη.

Κάηκε από άγνωστη αιτία το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης, Τέμενος Βαγιαζήτ, που αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420.
Το Τέμενος δεν ήταν σε λειτουργία, ανήκει στο Υπ. Πολιτισμού.

Πυρκαγιά από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους ήταν η αρχική υπόθεση μα η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1.00 τα ξημερώματα από 3 πλευρές. Άρα είναι πιθανός ο εμπρησμός.

Διαβάζω για σκόπιμη πρόκληση ή για την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να προστατεύει την περιουσία μας. Διαβάζω και πολλά περί Ερτογάν.


Με θλίβει βαθιά να χάνεται η κληρονομιά μας κι η θλίψη γίνεται αβάσταχτη όταν παρατηρώ τον ανόητο εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και ανοησία που ανάγκασαν πολλές μεγάλες ιστοσελίδες να μην επιτρέπουν σχόλια κάτω από την είδηση.

Σας φέρνω την είδηση, πληροφορίες, φωτογραφίες (φωτιά, πριν/μετά), Ανακοίνωση Αρχαιολόγων και, για ενημέρωση επειδή κυκλοφορεί πολύ, απόσπασμα (με σύνδεσμο) του άρθρου 'Ανάλυση: Η πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, ο Ερντογάνκαι η παροιμιώδης έλλειψη προνοητικότητας της Ελλάδας'  και σχόλια βεβαίως (μα όχι αό 'κείνα).
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 10:19:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ Δεν είναι ακόμη εφικτή η είσοδος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά


Ιστορία του Μνημείου

Σύμφωνα με την παράδοση το τέμενος αρχίζει να κτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα από το σουλτάνο Βαγιαζήτ Α' τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό), για το λόγο αυτό ονομάζεται τόσο από τους ντόπιους όσο και τους Οθωμανούς περιηγητές «Μπαγιαζήτ Τζαμισί». Το άλλο του όνομα είναι «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί.
Τα θεμέλια του Τεμένους προβάλλουν σε κάποια σημεία έξω από το κτίριο, προκαλώντας τη δη­μιουργία εικασιών περί προγενέστερου κτίσματος στους ντόπιους λογίους. Μία τέτοια εικασία είναι ευλογοφανής, καθώς οι καθαγιασμένοι χώροι είχαν συνεχή χρήση, που περνούσε από τη μία θρησκεία στην άλλη.
Η δενδροχρονολόγηση ξυλείας με δείγματα από το ανώτερο τμήμα της κατασκευής δίνει έτος 1418, ενώ η μεγάλη επιγραφή επάνω από την κύρια είσοδο αναφέρει ότι η «κατασκευή του ευλογημένου βελτιωμένου τιμημένου τεμένους διατάχθηκε από τον υπέρτατο σουλτάνο... Μεχμέντ (το Μωάμεθ Α') και διακηρύχθηκε το Μάρτιο του 1420». Δεύτερη επιγραφή επάνω από την πλάγια είσοδο δίνει το έτος 1421 και τα ονόματα δύο χορηγών του κτιρίου, του αρχιτέκτονα ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο, του Awwad Ibn Bayazid και του αρχιτέκτονα Haci Ivaz Pasa ο οποίος είναι γνωστός από την ανέγερση κτιρίων, όπως το Πράσινο Τέμενος στην Προύσα.
Το κτίσμα είναι σχεδόν τετράγωνο σε κάτοψη, με μέσες εξωτερικές διαστάσεις 32,40μ x 30,20μ. Το εξωτερικό εμβαδόν του είναι σχεδόν ένα στρέμμα. Έχει τρεις θύρες, από τις οποίες η κεντρική προβάλλεται με θαυμάσια αραβουργήματα και αρχαΐζοντα ζιγκ-ζαγκ μοτίβα ενώ οι δύο εκατέρωθεν θύρες έχουν φραχθεί, από ό,τι φαίνεται σε πρώιμη φάση.
Το εσωτερικό του τεμένους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τον κεντρικό χώρο καλύπτει θαυμάσι­ος διακοσμητικός θόλος, ο οποίος αποτελείται από μικρές σανίδες, κατάλληλα συναρμοσμένες μεταξύ τους και αναρτάται από τον ξύλινο σκελετό της στέγης, καταλήγοντας σε τέσσερις πεσσούς μέσω ισάριθμων διακοσμητικών, ξύλινων τριγώνων.
Στο βόρειο τοίχο μέχρι πριν από λίγα χρόνια μπορούσε ο επισκέπτης να αντικρίσει μία μοναδική στην ισλαμική τέχνη παράσταση προσευχόμενης γυναίκας, η οποία δυστυχώς καταστράφηκε ολοσχε­ρώς από την υγρασία. Μία άλλη, επίσης μοναδική τοιχογραφία, σώζεται ακόμη στον νότιο τοίχο, επάνω από το ιερό. Πρόκειται για παράσταση της ουράνιας πόλης, η οποία επαναλαμβάνει το θέμα του περίφημου ψηφιδωτού του Τεμένους Ομάρ στη Δαμασκό. Η παράσταση του Διδυμοτείχου εντυπωσι­άζει με την κομψότητα, την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια απόδοσης των οικοδομημάτων, όπως και το χρησιμοποιούμενο χρωματικό φάσμα, σε μία άμεση συνέχεια της υστεροβυζαντινής ζωγραφικής.
Εκτός αυτών, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ρητά και γνωμικά από το Κοράνι, σύντομες προσευχές και επικλήσεις ιερών προσώπων, δοσμένα με παχιά καλλιγραφικά γράμματα σε ασυνήθιστη διάταξη. Μία από τις προσευχές, γραμμένη σε σχήμα αστραπής, θεωρούνταν από τους μωαμεθανούς ως αποτρεπτική πτώσης κεραυνού.
Από τον εξοπλισμό του εσωτερικού σώζονται ακόμη ο «θρόνος»  δίπλα στο ιερό, ενώ στο βόρειο τμήμα υπάρχει εξέδρα. Το δάπεδο απαρτίζεται από καλά συναρμοσμένες πλινθόπλακες, ενώ παλαιά καλυπτόταν από βαρύτιμους και πολύχρωμους τάπη­τες.
 Ενσωματωμένος στο περίγραμμα του κτιρίου, αλλά με δική του εξωτερική είσοδο, ο κομψός και πανύψηλος μιναρές είχε αρχικά έναν εξώστη. Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Διδυμότειχο από τους Βούλγαρους στα 1913, ξανάκτισαν το ανώτερο τμήμα του μιναρέ και πρόσθεσαν δεύτερον εξώστη ψηλότερα. Ο αυλόγυρος πάλι οριοθετούνταν με «μαρμάρινες πλάκες εκατέρωθεν της εισόδου με κομψοτεχνήματα αρίστης μαρμαρογλυπτικής τέχνης».
Στα 1912 οι Βούλγαροι μετέτρεψαν το Τέμενος σε ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Κατά το με­σοπόλεμο το κτίριο πωλήθηκε από τη μουσουλμανική κοινότητα σε ιδιώτη.
Σήμερα αποτελεί μνημείο Πολιτισμού, το οποίο προστατεύεται από το ελληνικό κράτος.___

Σύμφωνα με τον Δ. Μποζιόπουλο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ο οποίος εισηγείται τη μελέτη αναστήλωσης του μνημείου, η ξύλινη στέγη θεωρείται ως "ένα από τα σημαντικότερα ξύλινα ιστορικά μνημεία της Ευρώπης"

 Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Εχουμε το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης και οφείλουμε να το αναδείξουμε». Με τη φράση αυτή η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη έδειξε στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ότι πρέπει να σταματήσουν τα «μπαλώματα» σ' ένα μνημείο μεγάλης αξίας, κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1946, όπως είναι το τέμενος Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου.


Ioanna ZampounidouΑπό την περίτεχνη ξύλινη στέγη που δεν υπάρχει όμοια της δεν έμεινε τίποτα.‬
‪Alexis AthanatosΈγκλημα ήταν. Είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιες εργασίες χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του μνημείου?‬
‪Romylos MantzourasΑπίστευτη καταστροφή...Κεραυνός(Βαγιαζήτ) το εφτιαξε , και κάποιο "αστροπελέκι" το έκαψε....‬
Θυμός και αγανάκτηση για την πυρκαγιά που καταστρέφει το τζαμί τουΒαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Δεν μου φαίνεται καθόλου τυχαία αυτή η καταστροφή. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και στο Υπουργείο Πολιτισμού που το κρατούσε χρόνια και χρόνια κλειστό για ατέρμονες αναστηλώσεις. Είναι το πρώτο οθωμανικό τζαμί στην Ευρώπη, μνημείο του 15ου αιώνα. Μαζί με το άλλο διαμάντι, το τζαμί του Σινάν Πασά, κόσμημα των Τρικάλων, αποτελούν δυο από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Οθωμανικής περιόδου της ιστορίας μας. Ο παχύς αγράμματος εθνικισμός, δεν εμποδίζει μόνο την ανάδειξη των μνημείων αυτών, αλλά τα καταστρέφει.
‪Sophokles SkoulidisΕάν οι λόγοι της πυρκαγιάς ειναι αυτοί που περιγράφονται πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ,δυστυχώς οχι άγνωστο φαινόμενο σ'αυτη την χώρα.‬


Ioannis Megas Η Πυρκαγιά έγινε την προηγούμενη ημέρα από σπίθα οξυγονοκόλλησης. Κατασβέστηκε με την συνδρομή της πυροσβεστικής αλλά δεν αποκλείεται να υπήρχε ένα υπόλοιπο και με το πρώτο αεράκι να άρπαξε την νύχτα. Ας μην είμαστε τόσο προκατειλημμένοι με ότι λέει το Υπουργείο. Έκανα φαντάρος εκεί και είδα πόσο σέβονται Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ο ένας την περιουσία του άλλου


Daphne Chronopoulou Ευχαριστώ Ioannis Megas .
Εγώ δεν είμαι προκατειλημμένη αλλά γράφοντας για το συμβάν οφείλω να πληροφορώ και για τα όσα συζητιούνται.
(Γι αυτό και σκόπιμα δεν πρόσθεσα καθόλου σχόλια του άλλου είδους).


Στις 3 τα ξημερώματα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο Μεγάλο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο αφήνοντας στο πέρασμά της  τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές.
Το Τέμενος Βαγιαζήτ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά σε άλλα κτήρια και δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την επίβλεψη του οποίου μάλιστα το τελευταίο διάστημα διενεργούνταν εργασίες αποκατάστασης.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την καταστροφή από πυρκαγιά του μοναδικού τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, του σημαντικότερου ισλαμικού μνημείου της Ευρώπης που αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α' (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420.
«Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο μνημείο και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς και την απόδοση των σχετικών ευθυνών», σημειώνει ο ΣΕΑ.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των όποιων ζημιών έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο.
«Η θέληση της κυβέρνησης είναι άμεση αποκατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε πως εκτός της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, στο Διδυμότειχο θα μεταβεί και ομάδα επιστημόνων. «Θα προχωρήσουμε άμεσα στη συντήρηση και αποκατάσταση των όποιων ζημιών έχουν γίνει», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Businessnews.gr Διαβεβαίωση Αμανατίδη: "Άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών στο τέμενος Βαγιαζήτ"Η παροιμιώδης έλλειψη προνοητικότητας του ελληνικού κράτους εκδηλώνεται κατά καιρούς με διάφορες αφορμές. Και κάθε φορά εκείνο που μπορεί να καταπλήξει ακόμη και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή, είναι η αδυναμία κατανόησης της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα σε ορισμένα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και κάποια ζητήματα υψηλού συμβολισμού. Ακόμη ένα τέτοιο παράδειγμα υφίσταται πλέον, έπειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τα ξημερώματα ίσως το σημαντικότερο μέρος του Τεμένους Μεχμέτ (ή Βαγιαζήτ) στο Διδυμότειχο. Ίσως στην πιο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να διαφυλάξει την ακεραιότητα ενός μνημείου που με τις πρόνοιες του ιδίου είχε χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο ήδη από το 1946.
Το τέμενος σταμάτησε να χτίζεται το 1402, όταν δηλαδή ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ ηττήθηκε και εν συνεχεία κυριολεκτικά «εγκλωβίστηκε» και πέθανε αιχμάλωτος του Μογγόλου εμίρη Ταμερλάνου. Η ήττα των Τούρκων στη μάχη της Άγκυρας το 1402 από τους Μογγόλους θεωρείται και η αιτία της πεντηκονταετούς «παράτασης ζωής» της περικυκλωμένης Κωνσταντινούπολης ως το 1453. Τελικά ολοκληρώθηκε το 1420 επί Μεχμέτ Α’ και η σημασία του στην οθωμανική ιστορία είναι υψηλή. Γνωστός για την εξωτερική πολιτική του μέσω τζαμιών και δη μνημειωδών όπως το Μεχμέτ στο Διδυμότειχο που είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο στην Ευρώπη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δείξει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του τζαμιού, μέχρι που οι εργασίες ξεκίνησαν, φυσικά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Πολλοί θα σπεύσουν να μιλήσουν για προβοκάτσια, αν και οι πρώτες πληροφορίες υποδεικνύουν κάποιο εργατικό λάθος. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ο εμπρησμός από ακραία στοιχεία. Η κρίσιμη λεπτομέρεια έγκειται στη χρονική φάση και τον συνδυασμό που εκ των πραγμάτων θα κάνουν ο Ερντογάν και οι παράγοντες του ΑΚΡ οι οποίοι είναι υπεύθυνοι της άνευ λαϊκίστικου προηγουμένου προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα. Ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να συσπειρώσει το σώμα ενόψει της 16ης Απριλίου δεν έχει διστάσει να συγκρουσθεί με Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, τοποθετώντας τους ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών σε έναν άτυπο «άξονα του κακού» που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας.
Παρά την εμφανή ύφεση στην ένταση στο Αιγαίο, έπειτα από την αμερικανική παρέμβαση πριν δύο εβδομάδες, ο φόβος της αναζωπύρωσης της τουρκικής προκλητικότητας δεν έχει παρέλθει. Ας αναλογιστεί κάποιος τη συναισθηματική φόρτιση κάθε Έλληνα όταν μαθαίνει για την καταστροφή ενός ελληνικού ναού στην νότια Αλβανία ή την Τουρκία, ακόμη και όταν πρόκειται για ατύχημα. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις, οι πρώτες αντιδράσεις;…..--> Καθημερινή


___________________________
2 σχόλια: