Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Άλλη μια καταδίκη― κι εσείς οι πατριώτες τι κάνετε; #ΜανωλαδαΘυμάστε τότε που κόψαμε τις φράουλες;
Θυμάστε που ξαφνικά μύριζαν αίμα;
Θυμάστε τους σκλάβους και τους επιστάτες πιστολέρο;

Από τότε αν δεν τις αγοράσω η ίδια, αν δε σιγουρευτώ από πού έρχονται δεν αντέχω να τις δω στο σπίτι μου.

Εκείνα τα τερατώδη λοιπόν, έφεραν άλλη μια καταδίκη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εγώ την περίμενα αλλά εσείς οι πατριώτες, εσείς που καμαρώνετε με σημαιάκια και παιάνες δε ντρέπεστε; Εσείς που φέρνατε επιχείρημα την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων κρατών που λέγατε δεν είναι Ευρώπη, εσείς που καμαρώνετε πως ζείτε στην «ωραιότερη χώρα του κόσμου», τι κάνετε; Εσείς που παραπονιέστε για τη χρεοκοπία της χώρας, εσείς που (δικαίως) διαμαρτύρεστε για τις μειώσεις στις συντάξεις, τούτα τα χρήματα δεν τα κλαίτε;
Την ξεφτίλα δεν την κλαίτε;

Δε ντρέπεστε;

Φέρνω την απόφαση, εξελίξεις ιστορικό και εφιαλτικές εικόνες, σχόλια
φέρνω και συνδέσμους προς όσα έγραφα τότε κι όσα συνέλεγα (π.χ.  Άδωνις Γεωργιάδης:'σκάγια στον αέρα που στην πτώση πέτυχαν και τραυμάτισαν κάποιους ελαφρά. Τι περίεργο βλέπετε;')
Ευρωπαϊκό χαστούκι για τη Μανωλάδα: Καταδίκη και πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου στην Ελλάδα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα (30/3/2017) την απόφαση στην προσφυγή των 42 εργατών φράουλας από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας. Η προσφυγή αφορά την παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση καταναγκαστικής εργασίας) και ασκήθηκε από 42 υπηκόους από το Μπαγκλαντές, που εργάζονταν σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα.
Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 4 § 2 (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η θέση των προσφευγόντων ήταν εντός της εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της, να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, να διερευνήσει αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την εμπορία.
Την ανακοίνωση της απόφασης μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Η υπόθεση αφορά την καταγγελία τους ότι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία σε φυτείες φράουλας στην Ελλάδα. Οι προσφεύγοντες είχαν προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 για τη συγκομιδή φράουλας σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Τους είχαν υποσχεθεί ένα μισθό των 22 ευρώ για επτά ώρες, και τρία ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Δούλευαν καθημερινά από τις επτά το πρωί έως της επτά το βράδυ, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
Το Φεβρουάριο, Μάρτη και Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους, αλλά χωρίς επιτυχία.
Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες τους, προσέλαβαν άλλους μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Φοβούμενοι ότι δεν θα τους καταβληθούν οι μισθοί, 100 έως 150 εργαζόμενοι άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση των δύο εργοδοτών, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Ένας από τους  ένοπλους φρουρούς άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργαζόμενους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και στη συνέχεια ανακρίθηκαν από την αστυνομία.
Οι δύο εργοδότες, μαζί με τη φρουρά που είχε ανοίξει πυρ και έναν ένοπλο επιστάτη, συνελήφθησαν και δικάστηκαν για απόπειρα φόνου – στη συνέχεια οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών – και για εμπορία ανθρώπων.
Με απόφαση της 30ής Ιουλίου 2014 το Κακουργιοδικείο Πάτρας τους αθώωσε για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων ενώ καταδίκασε τον ένοπλο φρουρό και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη χρήση πυροβόλων όπλων με αποτέλεσμα οι ποινές τους να είναι εξαγοράσιμες. Είχε επίσης, επιδικάσει 1.500 ευρώ για τους 35 εργαζόμενους που αναγνωρίστηκαν ως θύματα – δηλαδή, 43 ευρώ για τον καθένα. Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση κατά της αποφάσεως που εκκρεμεί επί του παρόντος και έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Στις 21 Οκτωβρίου 2014, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον εισαγγελέα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου, υποστηρίζοντας ότι η κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων δεν είχε εξεταστεί σωστά. Το αίτημα απορρίφθηκε και η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την εμπορία ανθρώπων έγινε οριστική.

Μετά και από αυτή την απόφαση, 42 από τους εργάτες, επικαλούμενοι το άρθρο 4 § 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας), προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπροσωπούμενοι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Open Society Justice Initiative. ισχυριζόμενοι πως εξαναγκάστηκαν σε υποχρεωτική εργασία. Υποστηρίζουν ακόμα πως η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να λάβει προληπτικά μέτρα για το σκοπό αυτό και να τιμωρήσει τους εργοδότες.

Η απόφαση:
http://tetartopress.gr/wp-content/uploads/2017/03/Judgment-Chowdury-and-Others-v.-Greece-human-trafficking-and-forced-labour-.pdf

sotiris koukiosπρέπει να δείτε την απόφαση καταδίκης μας ως κράτος για την Μανώλαδα.. κρίνει την ποιότητα δικαίου στην χώρα

Mary Pollali‏ Η χώρα μας ορθώς καταδικάστηκε από το ΕΔ για τη Μανωλάδα. Ο βαρύμαγκας εργοδότης των Πακιστανών ασκεί ακόμα επιχειρηματική δραστηριότητα;

Tasos Stamatakis Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας καταδικάζει για τις χωματερές και για τους δικαστές μας.Ιδίου επιπέδου και τα δύο.

Μπίρλας και Κόρκος‏  Μένουμε Ευρώπη. Μένουμε Μανωλάδα. pic.twitter.com/ZX5EoySvNDΛαθραίος Μετανάστης Οι εδω τους αθωωνουν οι απ εξω τους βγαζουν ενοχους. Οχι δεν υπαρχουν χουντοσπερματα.
«Φράουλες στη Μανωλάδα». Δικαίωση 4 χρόνια μετά και θυμήθηκα μια κουβέντα με τον Άδωνι να υπερασπίζεται αυτούς που τους πυροβόλησαν! pic.twitter.com/pmy2HV1Ezv

____________________________________


Οι ματωμένες φράουλες της Ηλείας― #bloodystrawberries στο ελληνικό Απαρχάιντ, 2013


Μάνωλάδα: Άδικη Δίκη, The Guardian και Άρειος Πάγος, 2014


2 σχόλια:

 1. "Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας καταδικάζει για τις χωματερές και για τους δικαστές μας.Ιδίου επιπέδου και τα δύο.‪"

  Νομίζω πως είναι από τα πιο εύστοχα σχόλια που έχω διαβάσει για το θέμα...
  Κανονικά το πρόστιμο θα έπρεπε να το πληρώσουν οι δικαστές που δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους!

  Καλό μήνα να έχουμε με περισσότερη δικαιοσύνη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία μου συμφωνώ.
   Χωματερές, ΜΑΤ που προστατεύουν ιδιωτικές επενδύσεις, αθώοι πιστολέρος
   (τών οποίων δε μάθαμε ονόματα μια και τα ΜΜΕ μας σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας).

   ―Περισσότερη Δικαισύνη, λες;
   ―Πρωταπριλιά; απαντώ..

   Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.