Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΜΑΤ στη Βίλα Ζωγράφου #refugeesgr κι αδύναμες δικαιολογίες
Μπαίνω σε χώρο που φιλοξενούνται πρόσφυγες για να αδειάσω το χώρο επειδή τον χρειάζομαι για να φιλοξενήσω πρόσφυγες; Ωραία δικαιολογία.
Αυτό στην ουσία ισχυρίστηκε ο Υπουργός σήμερα στο ραδιόφωνο υποστηρίζοντας επίσης ότι η διπλή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων με ΜΑΤ έγινε για να παταχθεί το έγκλημα. «Η εγκληματικότητα υποχωρεί» είπε ο κύριος Τόσκας που χαρακτήρισε τις αστυνομικές επιχειρήσεις ως «απόλυτα δικαιολογημένες».
Ποιο έγκλημα ακριβώς;
Οι 127 πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων 37 παιδιά) είχαν χαρτιά κι οι περισσότεροι είχαν ήδη κάνει αίτημα ασύλου. Μα δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. «Οι Έλληνες αναρχικοί φροντίζουν καλύτερα από την ελληνική κυβέρνηση τους πρόσφυγες» διαβάζω στο (αγγλόφωνο) vice και από όσα γνωρίζω και προσωπικά πολύ σωστά τα λέει.

Είναι τεράστιο το ζήτημα των καταλήψεων. Καταλήψεις υπάρχουν παντού στον πολιτισμένο κόσμο και είναι μια φυσιολογική αντίδραση όχι μόνο στη μεγάλη ιδιοκτησία αλλά και στην αδιαφορία οργανισμών και κράτους για αυτήν. Όσο άδικο είναι να καταλαμβάνεται ένας ιδιωτικός χώρος άλλο τόσο κρίμα κι άδικο είναι να ρημάζουν κληροδοτήματα τη στιγμή που υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους. Κι ακόμα βέβαια είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα άδεια ρημαγμένα κτίρια συμβάλλουν στη γέννηση της εγκληματικότητας σε μια γειτονιά πολύ περισσότερο από την όποια συμβολή των καταλήψεων που συχνότατα είναι χώροι κατοικημένοι με κανόνες και αγάπη.

Ας μη σταθούμε λοιπόν σε προσωπικές απόψεις και θεωρίες περί καταλήψεων, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το πρόβλημα με τις σημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις είναι η κρατική βια και ανοησία και η γραφειοκρατική δραστηριότητα που μοιάζει, δίχως γνώση ή καθαρό σκοπό, σα να οφείλεται μόνο σε μια γενική κι αόριστη πρόθεση «μωρέ δουλίτσα να υπάρχει». Κι αυτό για να μην υποψιαστούμε τα πολύ χειρότερα.
Σας φέρνω την είδηση, συνδέσμους και σχόλια + λίγα για την Ιστορία.
Σήμερα τα ΜΑΤ


  kathimerini

Επέμβαση της αστυνομίας σε χώρους υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας - Τόσκας: Απολύτως δικαιολογημένες οι επιχειρήσεις

vice Απολύτως δικαιολογημένη χαρακτήρισε τη διπλή αστυνομική επιχείρηση σε Βίλα Ζωγράφου και Δρακοπούλειο Αιμοδοτικό, ο Νίκος Τόσκας. 


Σε διπλή αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, δυνάμεις των ΜΑΤ εκκένωσαν τις καταλήψεις της Βίλας Ζωγράφου και του Δρακοπούλειου Αιμοδοτικού.
Το κτίριο του Δρακοπούλειου Αιμοδοτικού στην οδό Αλκιβιάδου, τελούσε υπό κατάληψη από τις 2 Φεβρουάριου και φιλοξενούσε 127 Σύρους πρόσφυγες. Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας, αναπτύχθηκαν περιμετρικά του κτιρίου διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε να μην μπορέσει κάποιο μέλος της κατάληψης να μπει στο κτίριο. Απ' την άλλη, η Βίλα Ζωγράφου που βρίσκεται μέσα στο κτήμα Ζωγράφου και είναι ένας από τους πιο γνωστούς αυτοοργανωμένους χώρους της Αθήνας, βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2012 από μέλη του αντιεξουσιαστικού και του αναρχικού χώρου.
Οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην κατάληψη του Αιμοδοτικού, θα μεταφερθούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, ενώ ανάμεσα τους βρισκόντουσαν και 37 παιδιά. Στη Βίλα Ζωγράφου βρέθηκαν επτά άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν χωρίς να αναφερθούν συλλήψεις.
Αμέσως μετά τις εκκενώσεις, έγινε κάλεσμα στο Indymedia, στο οποίο γινόταν έκκληση για ενισχύσεις στην πλατεία Γαρδένιας και στην πλατεία Εξαρχείων όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία στις 6 το απόγευμα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των κτιρίων και σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, ενώ αναφέρουν πως στο κτίριο του Αιμοδοτικού, «θα εγκατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί στο πλαίσιο οργανωμένου προγραμματισμού».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της αστυνομίας «απολύτως δικαιολογημένες». Ανέφερε πως «το πρώτο κτίριο στου Ζωγράφου ανήκει στον δήμο Αθηναίων και το ήθελε για να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος. Οι καταληψίες, περίπου πέντε-έξι άτομα, βρίσκονταν μέσα αρκετό καιρό. Το δεύτερο κτίριο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θέλει να το χρησιμοποιήσει για ασυνόδευτα παιδιά. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν πρόσφυγες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους. Όπως καταλαβαίνετε και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες».
Με τις σημερινές καταλήψεις, εκείνες που έχουν εκκενωθεί υπό την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον τέσσερις, μιας και τον Ιούλιο του 2016, η Αστυνομία είχε εκκενώσει βίαια, με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, τις καταλήψεις του παλιού Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη και της κοινότητας Hurriya, οι οποίες στέγαζαν επίσης οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει κάνει πλέον εμφανή στροφή σε ό,τι αφορά την καταστολή του αναρχικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και δεν θυμίζει σε τίποτα τη στάση που είχε όταν η κυβέρνηση Σαμαρά, επίσης βίαια, είχε διαλύσει την κατάληψη που βρισκόταν στην οδό Αχαρνών και Χέυδεν. Όταν μετά την πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση η Βίλα Αμαλίας εκκενώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει ξεκάθαρη θέση καταγγέλλοντας πως πρόκειται για «κίνηση εντυπωσιασμού και εκφοβισμού της κοινής γνώμης», η οποία, όπως σημείωσαν, υπαγορεύτηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, «η κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατάληψη δεν είχε να κάνει με την αποκατάσταση της τάξης και την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών, αλλά υπαγορεύτηκε από έναν σαφή πολιτικό στόχο: την εκκένωση, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού, ενός κοινωνικού και πολιτιστικού κέντρου, που εδώ και 22 χρόνια λειτουργεί χωρίς κερδοσκοπικά κριτήρια, έχει δε να επιδείξει πολυετή αντιφασιστική δράση και δράση αλληλεγγύης .
Και λίγα για την ιστορία:
Aνακοίνωση της Βίλα Ζωγράφου σχετικά με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταστείλει την κατάληψη.
από Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Βίλα Ζωγράφου: https://athens.indymedia.org/post/1543950/
Evi Giannena‪ Στις 2/4/2015 η 3η τακτική συνεδρίαση του Ν.Π.Δ.Δ. Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ζωγράφου, ομόφωνα εγκρίνει την οριστική μεταστέγαση του Δημοτικού Ωδείου στον κατειλημμένο χώρο της Βίλας Ζωγράφου. Αφορμή είναι η μη καταλληλότητα του χώρου που μέχρι τώρα στεγάζει το δημοτικό ωδείο και ως ‘’θετικό επακόλουθο’’ παρουσιάζεται το ‘’άνοιγμα’’ της Bίλας στους κατοίκους του Ζωγράφου.‬

unfollow
Αν την Κυριακή ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στην εκπομπή των ενόπλων δυνάμεων, είναι λογικό τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να εκκενώνει καταλήψεις. Είναι η πολλοστή φορά που ο Νίκος Τόσκας θα κληθεί να μαζέψει πάνω του τα πυρά της αγανακτισμένης αριστερής ψυχής του κόμματος, η οποία ξανά θα καταγγείλει την «αυτονόμηση» του υπουργού, που είναι μεταξύ άλλων υπαίτιος για την καταστολή διένεξης μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ, τη ρίψη δακρυγόνων σε συνταξιούχους στην Ηρώδου Αττικού και την εκκένωση και κατεδάφιση καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο σίριαλ θα συνεχιστεί όσον αφορά την κατάληψη του Δρακοπουλείου Αιμοδοτικού που φιλοξενούσε, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, 127 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα διοχετευθούν σε δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Κατά παράδοξο, ωστόσο, τρόπο, κάθε σχετική κατηγορία απέναντι στον υπουργό για την έτερη εκκένωση που λάμβανε χώρα την ίδια στιγμή, αυτή της Βίλας Ζωγράφου, θα έπεφτε στο κενό, καθώς η δημοτική αρχή που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα έχει κρατήσει μια συνεπέστατη στάση ενάντια στην κατάληψη εδώ και χρόνια.
Η Βίλα Ζωγράφου δεν είναι μία συμβατική περίπτωση κατάληψης· τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το υπό συζήτηση οικόπεδο έφτασε να απασχολεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το 2007, ο δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καζάκος, ήρθε σε συμφωνία με τους κληρονόμους της οικογένειας Ζωγράφου προκειμένου να εξαγοράσει τμήμα της έκτασης για να φιλοξενήσει δραστηριότητες του Δήμου. Στο άλλο μισό, η οικογένεια Ζωγράφου θα έχτιζε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα με καφετέριες και χώρους αναψυχής. Για την αγορά, ο δήμαρχος έλαβε δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων από την αυστριακή Kommunal Credit Bank με επιτόκιο 2,8% χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειο. Έχοντας κανονίσει την αποπληρωμή του δανείου σε βάθος εικοσιπενταετίας, χρέωσε συνολικά τον Δήμο με 40 εκ. ευρώ, ενώ από το ποσό που έλαβε, μόνο τα 19,5 εκ. θα πήγαιναν στην πληρωμή του κτιρίου στην οικογένεια Ζωγράφου.

Ενάντια στην σκανδαλώδη κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου διοργανώθηκαν διαδηλώσεις κατοίκων της περιοχής με τη συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων. Διαμορφώθηκε μάλιστα μια πλατιά και ιδιαίτερα δραστήρια«Επιτροπή Αγώνα για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού», η οποία ανέπτυξε σημαντική δράση πάνω σε αυτό το θέμα, με τον Καζάκο να κινείται νομκά εναντίον της.  Στις εκλογές του 2010, ο Γιάννης Καζάκος θα υποστεί συντριπτική ήττα, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμπεριλάβει το δάνειο για τη Βίλα Ζωγράφου στα σκάνδαλα των «κόκκινων δανείων» του ελληνικού Δημοσίου. Η οικογένεια Ζωγράφου παραχωρεί εθελούσια στη διάδοχη δημοτική αρχή το άλλο μισό της έκτασης, συναντώντας την αντίδραση των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες θεωρούν ότι η αποδοχή της δωρεάς, ουσιαστικά «ξεπλένει» τον πρώην δήμαρχο από τις ευθύνες του.
To Eat or not to Eat‏ Τι θέλετε να έρθει ο Κυριάκος να καθαρίσει τα εξάρχεια και να εκκενώσει τις καταλήψεις;;;

adiasistosΕκκενώθηκε δηλαδή από το κράτος χώρος που διέμεναν πρόσφυγες ώστε να στεγαστούν εκεί πρόσφυγες. Επιστήμονας όποιος σκέφτηκε την δικαιολογία.

pecora neraαπειλείται η κοινωνία από τις καταλήψεις στέγασης προσφύγων. απειλείται με αλλοίωση ο ξενοφοβικός χαρακτήρας και ο ρατσιστικός παροξυσμός.

M Kampouraki‏ άς μη ξαφνιαζόμαστε για το σημερινό ντού στις καταλήψεις
να υποθέσω το επόμενο βήμα  θά είναι τα τάνκς στους δρόμους;

Nikolas Georgiou‏ Αρκετη δημοσιότητα τράβηξε ο ειδικος φρουρός.
 Ας στρέψουμε τους προβολείς σε καταλήψεις και λαθρο.
 Συριζα μπορεις και πιο (ακρο)δεξιά.

Sol y la Luna‏  εκκενονται καταλήψεις μεταναστών για να δοθούν τα κτήρια σε ΜΚΟ που θα στεγάσουν τους μεταναστες

Κανάλι Τι θέλετε; Να έρθει ο Κυριάκος στην κυβέρνηση να μας πήξει στην λιτότητα και την καταστολή; Αυτό θέλετε;

Γιάννης @arkoudos Εγώ πάντως, δεν θυμάμαι καμία περίπτωση "άπλυτου, παράνομου αλληλέγγυου" να κρατά κλειδωμένους ανθρώπους και να τους ταΐζει σκουλήκια
ούτε να τους αφήνει παγωμένους στο χιόνι. Ή να πεθαίνουν παιδάκια καμμένα σε σκηνές. Αντίθετα με τα καθόλα νόμιμα ΜΚΟ και κράτη. Ε;καλεσμα για πορεια εναντια στην εκκενωση τησ βιλασ ζωγραφουDimitris Plastiras‏  Ότι στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Αγρίνιο οι μπάτσοι βούτηξαν 600€ που ήταν για τεχνητό μέλος παιδιού που έχασε το πόδι του να το πούμε;
_______________________________________
Ενημέρωση, 21.00:

Οι προσαγωγές έγιναν  8 συλληψεις.Δυο γυναίκες αφέθησαν ελεύθερες.
Στη Γαρδένια πάνω από 1000 άτομα.

 


dromografos‏ Η πορεία μέχρι τώρα ανέβηκε κατέβηκε την Παπάγου και ξαναγύρισε Γαρδένια τώρα μπαίνει ΖωγράφουΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ
Επειδή ζούσα σε Κατάληψη
όταν δεν έχω άλλη επιλογή
Αθήνα 12 3 2017ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ
Επειδή έφυγα από ΠΟΛΕΜΟ
και ζητώ Άσυλο
Πέτρου Ράλλη, Αθήνα 2017

Κι αφού τους συνέλαβαν στην κατάληψη, όπου είχαν εξασφαλίσει στέγη, τροφή και φροντίδα, και τους έκλεισαν στα μπουντρούμια της Πέτρου Ράλλη, τα μεσάνυχτα τους πέταξαν στον δρόμο. Μαζί και εξήντα ανήλικα προσφυγόπουλα, που πέρασαν τη νύχτα στα πεζοδρόμια.
Παλιανθρωπιά και αναλγησία χορτάτων, βολεμένων και κοινωνικά επικίνδυνων τσαρλατάνων που ερωτοτροπούν με τον φασισμό.
_______________
Greece's Anarchists Are Taking Better Care of Refugees Than the Government: https://www.vice.com/en_us/article/how-greece-became-the-eus-prison-for-refugees-v24n2 
Επέμβαση της αστυνομίας σε χώρους υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας - Τόσκας: Απολύτως δικαιολογημένες οι επιχειρήσεις: http://www.kathimerini.gr/900250/article/epikairothta/ellada/epemvash-ths-astynomias-se-xwroys-ypo-katalhyh-sto-kentro-ths-a8hnas---toskas-apolytws-dikaiologhmenes-oi-epixeirhseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου