Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στης Ιστανμπούλ την Ανακύκλωση μετρό και αδέσποτα.


Για την ανακύκλωση, λύσεις. 
Πόσα πλαστικά μπουκάλια ή κονσερβάκια νερού αφήνουμε στο πέρασμά μας όταν κινούμαστε στην πόλη; Γιατί να σωρεύονται ανεκμετάλλευτα;
Στην Κωνσταντινούπολη ο Δήμος ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα γι΄αυτά τα ανακυκλώσιμα.
Τα εισιτήρια για το μετρό μπορούν να πληρωθούν με εναλλακτικό νόμισμα, πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες, στην Κωνσταντινούπολη την πόλη που στο λεωφορείο και τις τουαλέτες σου προσφέρουν κολώνια λεμόνι για απολύμανση.

Κάθε κατάθεση στο μηχάνημα πλαστικών φιαλών ή κουτιών αλουμινίου  καταγράφεται στην κάρτα μεταφοράς του επιβάτη. Το πλαστικό μπουκάλι των 330 ml αντιστοιχεί σε 2 λεπτά τουρκικά, του μισού λίτρου σε 3. Το εισιτήριο κοστίζει 2,6 τουρκικές λίρες, περίπου 0,4 λεπτά δηλαδή 28 μπουκάλια του 1μισυ λίτρου. Οι κονσέρβες αλουμινίου αξίζουν περισσότερο: 9 τουρκικά σεντς το μισό λίτρο.
Κατά τον Τύπο η Πόλη των 15 εκατομμυρίων παράγει 17,000 τόνους οικιακών αποβλήτων κι ως τώρα μόνο οι 6 τόνοι ανακυκλώνονται.
Είδηση από τη Ηurriyet.
 Και μια και είμαστε στην Πόλη την αγαπημένη θυμίζω και τις ταΐστρες/ποτίστρες για αδέσποτα γιατιά και σκυλιά οι οποίες απελευθερώνουν μια ποσότητα ζωοτροφής  για κάθε ανακυκλώσιμο που εισάγεται. Ανήκουν στην εταιρία Pugedon η οποία σκόπευσε πολύ έξυπνα διότι οι 150.000 γάτες και τα σκυλιά της γειτονιάς είναι πολυαγαπημένα από κατοίκους και τουρίστες, μέχρι ντοκιμαντέρ έχουν γίνει γι αυτά.

Άντε πια, και στα δικά μας!




3 σχόλια:

  1. Έλα ρε Ίνσταμπουλ!!! "KEDI Η γάτα στα τούρκικα" έτσι λέγεται η ταινία και υπάρχει και με ελληνικούς υπότιτλους αν το ψάξει κανείς. Και μια και μιλάμε για την ινσταμπουλ ακόμα ένα ωραίο ντοκυμαντέρ είναι "ο ήχος της Πόλης" με ιστορίες των μουσικών του δρόμου της Κωνσταντινούπολης ( ναι και εκεί υπάρχουν, αλλα δεν τους συλλαμβάνουν όπως στην εδώ μπανανία!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα δυο μ' αρέσουν πολύ, γι αυτό κι ανέφερα τα γατιά..
      Μα και περπατώντας ο περαστικός το βλέπει πως βασίλισσες της Πόλης είναι τα γατιά της. Στον ώμο τουδιαβάτη, ξάπλα στην Ψαραγορά κάτω από καφάσια με φρέκσοψάρι, σε παράθυρα.. Όλες φουντωτές και παραχαϊδεμένες.
      Και το σκυλί του κάθε δρόμου όμως, άλλη ιστορία επίσης.

      Μα δεν αντέχω Μπούρμπουνα, μόνο να τη σκεφτώ την Πόλη τη νοσταλγώ..

      Διαγραφή
  2. Εδώ είμαστε ακόμα πολύυυ πίσω.Οι άνθρωποι φολιάζουν τα ζωάκια και τα βρίσκεις πεθαμένα στους δρόμους.Μιά φίλη ταϊζει αδέσποτες γατούλες και κάτι ηλίθιοι έριξαν χλωρίνη μέσα στο νεράκι τους για να τα σκοτώσουν.Γιατί; Γιατί έτσι!!!!!!!!! Δεν μπορεί να γίνει ποτέ, τίποτε καλό. Στους κάδους της Ανακύκλωσης πετάνε ρούχα, κομμένα κλαριά, παπούτσια και στα σκουπίδια και στους δρόμους μπουκάλια, πλαστικά, χαρτιά και οτιδήποτε ανακυκλώνεται. Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι το κάνουν επίτηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.