Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

10 χρόνια από το φόνο: Κορκονέα δήλωση και άλλα τέρατα (σχόλια, video) #Γρηγοροπουλος


 6 Δεκεμβρίου 2008 ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας σκότωσε στα Εξάρχεια το 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. 
Αμετανόητος ο δολοφόνος ως και 10 χρόνια μετά. Μόλις πριν λίγες μέρες δήλωσε «δε θα απολογηθώ σε κανένα 15χρονο».  Ποιος άνθρωπος που πήρε μια ζωή μπορεί να μιλήσει έτσι για το άοπλο θύμα του; Απ' ό,τι φαίνεται, εκείνος που νιώθει να ηρωοποιείται η πράξη του από άμυαλους πολιτικούς που δείχνουν ανικανότητα να διαχωρήσουν ένα φόνο από την όχι του γούστου τους διαδήλωση γι αυτόν.

Φέρνω τη δήλωση, φέρνω και το πού είναι σήμερα οι δολοφόνοι Κορκονέας και Σαραλιώτης', λίγο κι ένα Τζήμερο με εξοστρακισμένες σφαίρες για να χαμογελάσουμε μέσα στο βαρύ κλίμα. Κι ακόμα φέρνω σύνδεσμο και συστήνω, το φρεσκοψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ 'ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ' του Στέλιου Κούλογλου.



Victoria Irkam
Στέγνωσαν τα δάκρυα για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ;
.Δεν ξεχνάμε όμως, πως ένα δεκαπεντάχρονο παιδί βγήκε βόλτα με τους φίλους του μια γιορτινή ημέρα και εκτελέστηκε από αυτόν που πληρώνουμε για να τα προστατεύει...Όλα τα άλλα είναι σάλτσες και υποκρισίες.


Δεν θέλουμε να ζητήσεις συγνώμη. Θέλουμε να σαπίσεις στη φυλακή 



Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η υπόθεση δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό.
Στο Εφετείο Λαμίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη των αστυνομικών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία που πάγωσε την κοινή γνώμη και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, η υπόθεση δεν έχει κλείσει δικαστικά. Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και εκτίει την ποινή του, στις φυλακές Δομοκού. Έως σήμερα, δηλώνει αμετανόητος. Ο Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2011 με όρους – μεταξύ άλλων να διαμένει στη Δράμα, από όπου κατάγεται. 
Η δίκη στο Εφετείο ξεκίνησε το 2016 και έως σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 30 συνεδριάσεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί, κυρίως εξαιτίας σειράς αναβολών που ζήτησαν οι δύο πλευρές –συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτική αγωγή. Ένας ακόμη λόγος καθυστέρησης είναι ότι το δικαστήριο δεν συνεδριάζει σε τακτικές ημερομηνίες, παρά μόνο μία ή δύο φορές τον μήνα. Δεν είναι συνηθισμένο μια δίκη στο Εφετείο για δολοφονία να βρίσκεται σε εξέλιξη δέκα χρόνια μετά την πράξη.
Στην τελευταία, προ ημερών, συνεδρίαση στη Λαμία διαβάστηκαν αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας. Έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορητηρίου και πολιτικής αγωγής, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 10 Δεκεμβρίου. Παράγοντες της δίκης εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.
Η δίκη στο Εφετείο της Λαμίας ξεκίνησε τυπικά στις 9 Νοεμβρίου 2016, υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε αναβληθεί δύο φορές. Ο Κορκονέας μετήχθη με κλούβα και χειροπέδες. Ο Σαραλιώτης πήγε μόνος του. Οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου ζήτησαν αναβολή, επικαλούμενοι τον πρόσφατο τότε θάνατο του πατέρα του θύματος και την αδυναμία της μητέρας του να εξεταστεί.
Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, ο πρόεδρος διάβασε την κατηγορία και ζήτησε ένα πρώτο σχόλιο από τους αστυνομικούς. Ο Κορκονέας δήλωσε αθώος και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν 15χρονο». Ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστήριξε αργότερα ότι στο διάλειμμα πήγε στο κρατητήριο και τον ρώτησε γιατί το είπε. Ο Κορκονέας φέρεται να απάντησε ότι «έτσι ένιωσε, μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που υφίσταται» και ζήτησε από τον δικηγόρο να μη ζητήσει ούτε ο ίδιος συγγνώμη, γιατί το «θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο 15χρονο, αλλά ήταν αντιεξουσιαστής». Ο Κούγιας παραιτήθηκε από την υπόθεση. Ωστόσο, ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού, είχε προσπαθήσει να παρουσιάσει τον Γρηγορόπουλο σχεδόν ως εξτρεμιστή.




Δέκα χρόνια μετά τις σφαίρες που άφησαν νεκρό τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια η φράση που έχει στιγματίσει τον δράστη, Επαμεινώνδα Κορκονέα, παραμένει το «δεν θα ζητήσω συγγνώμη από κανέναν δεκαπεντάχρονο».
Ο 47χρονος σήμερα «πιστολέρο», έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, διανύει φέτος τον δέκατο χρόνο κράτησής του και βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού. Ο έτερος κατηγορούμενος, παρών στο σκηνικό της δολοφονίας, Βασίλης Σαραλιώτης, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών, ωστόσο αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κασσάνδρας με περιοριστικούς όρους το 2012. Ο Σαραλιώτης, 41 ετών σήμερα, εργάζεται, κατά πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια σε μια επιχείρηση εμπορίας καφέ στην περιοχή της Δράμας.
Το εφετείο, ωστόσο, για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, καθώς απαιτούνται δεκάδες συνεδριάσεις για να παρουσιαστεί το σύνολο του υλικού (μαρτυρίες, έγγραφα κ.ά.).

Η στρατηγική Κορκονέα στοχεύει στην «ενοχοποίηση» Γρηγορόπουλου

Κατά την τελευταία συνεδρίαση, την περασμένη Τρίτη 27 Νοεμβρίου, η υπεράσπιση του Κορκονέα ζήτησε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ένα κείμενο που είχε αναρτηθεί τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο φέρεται ότι συνυπέγραφε και ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στο συγκεκριμένο κείμενο -τη γνησιότητα του οποίου αμφισβήτησε η πολιτική αγωγή- ο 15χρονος Αλέξανδρος εμφανίζεται ως να πετά αντικείμενα στους αστυνομικούς το μοιραίο βράδυ.
Η πολιτική αγωγή εκτιμά ότι πρόκειται για απόπειρα ενοχοποίησης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κάτι που επιχειρήθηκε και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.
Απώτερος στόχος της υπεράσπισης Κορκονέα, με τη «δαιμονοποίηση» των Εξαρχείων και του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι να σπάσει την ποινή των ισοβίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Κούγιας εγκατέλειψε την υπεράσπιση Κορκονέα τον Φλεβάρη του 2017, καθώς όπως είχε εξηγήσει όταν τον ρώτησε γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, εκείνος (ο Κορκονέας) απάντησε ότι «έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί». Ο κ. Κούγιας ανέφερε επίσης ότι ο Κορκονέας απαγόρευσε και στον ίδιο να ζητήσει συγγνώμη «γιατί  το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά αντιεξουσιαστής»


Κορκονέας: "Δεν πρόκειται να ζητήσω συγνώμη από κανένα 15χρονο". Ίσως να ζητούσες από κάποιον 25χρονο


Mirsini Loizou
Αλέξης Γρηγορόπουλος, ετών 15 
"..έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και ολοκλήρωσε με σφαίρες την συγκεκριμένη αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει πριν λίγη ώρα..."
απόσπασμα από κείμενο του Νίκου Ρωμανού
"Δεν θα ζητήσω συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο"
δήλωση Επαμεινώνδα Κορκονέα


efsyn Αναφορές σε Άδωνι και Χρυσή Αυγή από τη μητέρα 

Με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας Τζίνας Τσαλικιάν και Λυτούς Βαλιάτζα, συνεχίστηκε σήμερα (Τετάρτη) και σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, η δίκη των πρώην ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.
Ουσιαστικά, τη σημερινή μέρα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, με την υποβολή ερωτήσεων από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Νίκο και Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η μάρτυρας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ώρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και σε όλα όσα πληροφορήθηκε στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, η κ. Τσαλικιάν περιέγραψε τον γιο της ως ένα ιδιαίτερα ήσυχο παιδί, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις αναφορές για μικροπαραβατική συμπεριφορά και συμμετοχή σε επεισόδια. Μάλιστα τοποθέτησε όλες αυτές τις αναφορές, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και αποσιώπησης των πραγματικών γεγονότων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται -σύμφωνα με τη μάρτυρα- και όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έκανε ιδιαίτερες αναφορές στους αξιωματικούς αστυνομικούς, που χειρίστηκαν αρχικά την υπόθεση ενώ παράλληλα στάθηκε και στη μη άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δύο πρώην ειδικών φρουρών, τόσο πριν όσο και μετά τη διάπραξη της δολοφονίας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζουν οι αναφορές που έκανε σε δύο ξεχωριστά σημεία της κατάθεσης της η μάρτυρας, στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο επαφές του με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τη σύζυγό του, ενώ δεν απέφυγε να καταθέσει την άποψή της, ότι ο Κορκονέας είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης του δύο κατηγορουμένων, δεν υποβλήθηκε καμία ερώτηση στη μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς αυτό του ζήτησαν οι πελάτες τους. Ωστόσο από την πλευρά της υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα κατατέθηκε στο δικαστήριο παλαιότερη επιστολή του φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου και με τον οποίο βρίσκονται μαζί στα Εξάρχεια και το βράδυ, Νίκου Ρωμανού , στην οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι το θύμα είχε αναπτύξει αντιεξουσιαστική δράση. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Τζίνας Τσαλικιάν, η οποία δεν απέφυγε να καταφερθεί εναντίον του Νίκου Ρωμανού, τονίζοντας ότι συκοφαντεί τη μνήμη του Αλέξανδρου, προσδοκώντας ανταλλάγματα.  
Από την πλευρά της, η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλιάτζα που κατέγραψε το σκηνικό της δολοφονίας με την κάμερα της, επανέλαβε τα όσα είχε καταθέσει και πρωτόδικα. Μεταξύ άλλων προσδιόρισε ότι εκείνη την ημέρα και ώρα δεν υπήρχαν ταραχές και εντάσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ περιγράφοντας τη σκηνή της δολοφονίας ανέφερε ότι οι δύο ένστολοι εκτός αν παίζει στο σημείο και  αφού πρώτα έβρισαν μια παρέα νεαρών παιδιών, στη συνέχεια έβγαλαν τα όπλα τους σημάδεψαν σε ευθεία βολή και πυροβόλησαν δύο φορές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση αν οι δύο πυροβολισμοί, έγιναν από το ίδιο άτομο.
Επίσης, η μάρτυρας κατέθεσε πως παρά το γεγονός ότι είχε δώσει τα στοιχεία της στους αστυνομικούς και είχε αναφέρει ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας, ουδέποτε κλήθηκε να δώσει κατάθεση κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας.
Με την ολοκλήρωση της εξέτασης της αυτόπτη μάρτυρα από τον πρόεδρο της έδρας, η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 12 Ιουνίου, με τη συνέχιση των ερωτήσεων προς τη μάρτυρα από τον εισαγγελέα της έδρας , την πολιτική αγωγή και τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Η σφαίρα που σκότωσε τον Γρηγορόπουλο είχε εξοστρακιστεί. Το επιβεβαιώνω κι εγώ. Διαδοχικά χτύπησε πεζοδρόμιο, πινακίδα, κάγκελα 5ου ορόφου, μπόινγκ 747, δορυφόρο και αφού γύρισε πίσω εξοστρακίστηκε στο κεφάλι του Τζήμερου και τελικά βρήκε το παιδί.







Και αν τον είχατε γνωρίσει θα τον λέγατε Γκρεγκ και όχι Αλέξη. Για αρχή ήταν Αλέξανδροςκαι όχιΑλέξης. Αλλά όλοι Γκρεγκ τον λέγαμε.








Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα»: 
 ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/dolofonia-grigoropoyloy-6-dekemvrioy-2008/

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.