Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Το Δίκτυο Χρηστών προς κατοίκους και Πρώτο Θέμα

 ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ _  PeerNUPS

Δείγμα άγνοιας είναι το κείμενο διαμαρτυρίας Συλλόγου που με στιγματιστικό λόγο αντιδρά στη στέγαση άστεγων χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών ενώ διαμαρτύρεται που κάνουν χρήση στο δρόμο. 

Το οξύμωρο του να αρνείσαι να δοθεί στέγη σε εκείνους που σε ενοχλούν επειδή είναι άστεγοι είναι κλασικό παράδειγμα της άγνοιας, της απουσίας ενδιαφέροντος και σοβαρής μέριμνας και πολιτικής στη χώρα μας. 

Το κωμικοτραγικό της κατάστασης στην Ελλάδα είναι που πλέον για να αλλάξει κάτι δε χρειάζεται να πεισθεί η συντηρητική μας κοινωνία για πρωτοποριακές αλλαγές, αφού τόσο που αργήσαμε  όσο άλλες χώρες τις εφάρμοσαν με επιτυχία, έχουμε πια αποδείξεις κι αρκεί απλώς να ενημερωθεί για τα θετικά αποτελέσματα της Μείωσης της Βλάβης. Όταν αλλού αίρεται η Ναρκοαπαγόρευση εμείς εδώ έχουμε ακόμα ανθρώπους που υποστηρίζουν πως αυξάνει τον αριθμό ασθενών μια μονάδα που προσφέρει θεραπεία, πως η φιλοξενία σε Ξενώνα πολλαπρασιάζει τους άστεγους και πως η Αστυνομία κι οι ιδεοληπτικές επεμβατικές παραμβάσεις σώζουν ζωές.

Τέτοιες θεωρίες είναι πάντα συνέπειες άγνοιας κι αδιαλλαξίας.

 

Γι’ αυτό κι ως συμπολίτες δεν τα βάζουμε με το Σύλλογο κατοίκων που κουράστηκαν από μια κατάσταση που θα μπορούσε να αλλάξει. Αγανάκτησαν και μέσα στην οργή τους αντί να ερευνήσουν διαμαρτύρονται. 

Σύνηθες. Ο Τύπος όμως; Το Πρώτο Θέμα που δημοσιεύει αυτό το κείμενο του Συλλόγου δίχως να διασταυρώσει ή να ερευνήσει, δίχως να ρωτήσει για μια άλλη λύση, δίχως να συμβουλευτεί ανθρώπους που γνωρίζουν, χρήστες ουσιών, θεραπευόμενους ΟΚΑΝΑ, επιστήμονες ή, έστω να γκουγκλάρει; Ή έστω, να μην έσβηνε σχόλια όσων δε συμφωνούν; Μήπως και ξεστραβωνόταν κανένας τους;

Καταγγελίες κραυγαλέες κατά ανυπεράσπιστων· δημοσίευση φωτογραφιών (διότι οι χρήστες ουσιών ανήκουν στις ομάδες που δεν έχουν δικαιώματα σχετικά με προσωπικά δεδομένα)· άρθρα που τραβούν το μάτι, κατεβάζουν τιμές ακινήτων, κάνουν μικροπολιτική και προσφέρουν στον αναγνώστη μια πλασματική ανακούφιση που εκεί στα χάλια που ζει δεν είναι και τόσο χάλια, υπάρχουν και χειρότερα.

 

Και σας ρωτώ εκεί στο Πρώτο Θέμα κι εκεί στο Σταθμό Λαρίσης που το εμπιστευτήκατε:

Είναι αυτό δημοσιογραφία; 

Είναι αυτό ανθρωπιά; Είναι αυτό το ύφος της ζωής που θέλουμε στην Αθήνα για τον 21ο αιώνα;

 

Λύση υπάρχει. Και γνώση και πείρα, πλέον. 

Το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών PeerNUPS και οι συνεργάτες μας έχουμε προσφερθεί να σας ενημερώσουμε, να σας δώσουμε υλικό για τη Μείωση Της Βλάβης, για το τι μπορεί να γίνει για τις πιάτσες, τη βία, τους ανθρώπους που δίχως υποκατάστατα και στέγη αναγκάζονται να περιπλανιούνται στην πόλη και τόσο σας ενοχλεί η δυστυχία τους. Έχουμε προσφερθεί ακόμα και να σας συμβουλεύουμε για τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε ( π.χ. τα «τοξικομανείς» λες και είστε γιατροί και με το μάτι διαγνώσατε «μανία», ή για τα άλλα τα «ανθρώπινα σκουπίδια» που ακούμε). Προσφερθήκαμε και προσφερόμαστε.  

Μα εσείς προτιμάτε τον εύκολο εντυπωσιασμό εις βάρος των πιο άτυχων από εσάς. 

Μα εσείς κλείνετε  τα αυτιά και τα μάτια σε λύσεις, όπως κλείνετε το δικαίωμα σχολιασμού στις ιστοσελίδες σας.

Γι’ αυτό και απαντάμε με ένα Δελτίο Τύπου.

Ελπίζοντας στις κοινοποιήσεις σας. 








ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ_PeerNUPS

Αγαπητοί μας συμπολίτες 

 

Σχετικά με το ακραία στιγματιστικό άρθρο του Πρώτου Θέματος όσον αφορά δομή φιλοξενίας ενεργών χρηστων που πρόκειται να δημιουργηθεί στην οδό Σουρμελή και την επίσης στιγματιστική ανακοίνωση του επονομαζόμενου ''Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγιου Παυλου- Σταθμού Λαρίσης έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω 

 

Οι πυλώνες μιας  αποτελεσματικής πολιτικής για τα ναρκωτικά και τους χρήστες είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας . Αυτό αποδεικνύεται  από τη διεθνή καταγεγραμμένη εμπειρία , την επιστημονική βιβλιογραφία , τις Στρατηγικές και τα Σχέδια Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάθε κράτος μέλος οφείλει να συνυπολογίζει και να σέβεται . Η απουσία αυτών των παραμέτρων , οι αντιεπιστημονικές ιδεοληψίες , οι αγκυλώσεις στο χώρο των εξαρτήσεων και οι  στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαμορφωτών των πολιτικών για τα ναρκωτικά έχουν οδηγήσει σε αυτή την ζοφερή εικόνα στις παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου της πόλης μας  όχι όπως γράφεται ο ΟΚΑΝΑ. Ειναι άδικο να στοχοποιείτε με τέτοιο τρόπο ένας οργανισμός μείωσης βλάβης και να μένουν στο απυρόβλητο όλοι όσοι δεκαετίες τώρα σαμποτάρουν απλούστατα μέσα όπως οι Χώροι επιτηρούμενης  Χρήσης και οι ξενώνες ενεργών χρηστών συνεισφέροντας ουσιαστικά σε αυτή την εικόνα του κέντρου της πόλης μας . 

 

Αυτοί που δεν ευθύνονται σίγουρα είναι οι κάτοικοι και οι χρήστες  . Οι τελευταίοι αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας και υπενθυμίζουμε στους συντάκτες του Πρώτου Θέματος και στον σύλλογο κατοίκων πως το φαινόμενο της προβληματικής  χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλες τις ηλικίες . Στους δρόμους είναι τα παιδιά σας, τα αδέλφια σας και οι φίλοι σας. Το να παρουσιάζονται σαν μιάσματα δυνητικά μολυσματικά για τους υπόλοιπους δεν τιμά κανένα και σίγουρα δεν βοηθά στην διευθέτηση της κοινωνικής όχλησης . Εχει αποδειχθεί πως τέτοιου είδους στιγματισμός επιφέρει αποκλεισμό από δομές δημόσιας υγείας με ολέθριες συνέπειες τόσο για τον ευάλωτο αυτό πληθυσμό όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Τετοιες λοιπόν δομές είναι και οι δομές φιλοξενίας οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε αποκλεισμένους κοινωνικά ανθρώπους σε υπηρεσίες υγείας, μέτρα πρόληψης για τις αίματος μεταδιδόμενες λοιμώξεις όπως είναι ο HIV  και οι Ηπατίτιδες όπως και την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη που μπορεί να αποτελέσει δίοδο για διαδικασίες απεξάρτησηςείτε με υποκατάστατα είτε δίχως αυτά)  και κοινωνικής ένταξης . Σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης όπου υπήρχαν και υπάρχουν πιάτσες αποτελεί βέλτιστη πρακτική να ανοίγουν δομές οι οποίες απευθύνονται στους χρήστες. Αυτές έχουν συντελέσει έτσι ώστε το Άμστερνταμ πχ που πριν κάποια χρόνια είχε παρόμοιες εικόνες με αυτές της Αθήνα τώρα να είναι απαλλαγμένο απο αυτές όχι γιατί γκετοποιήσε η εκτόπισε τον πληθυσμό των χρηστών, αλλά γιατί τον συμπεριέλαβε σε δομές με πολλαπλές υπηρεσίες όπως στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης , υποκατάστασης και στεγνής απεξάρτησης . όλα τα παραπάνω συνηγορούν πως οι δομές  μείωσης  βλάβης για τους χρήστες μειώνουν και την όχληση για τους κατοίκους αλλά επίσης παρουσιάζουν τα αγαθά της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Ασφάλειας , κάτι που όλοι επιθυμούμε. 

 

Σαν ενεργοί και πρώην χρήστες ουσιών, σαν χειραφετημενα ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών και σαν επαγγελματίες στο πεδίο της μείωσης βλάβης - των πρακτικών και στρατηγικών που περιορίζουν τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης - 'έχουμε δεχτεί τόσα χρόνια το φαρμάκι του κοινωνικού ρατσισμού , των διακρίσεων και των πολλαπλών κοινωνικών αποκλεισμών . Η απάντηση μας λοιπόν σε όλα αυτά αλλά και  σε ανακριβή και στιγματιστικά δημοσιεύματα  είναι η ενεργός συμμετοχή μας στα κοινά πολλά χρόνια τώρα, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων όσον αφορά τα δικαιώματα μας. Εντός αυτού του πλαισίου καλούμε σε ένα διάλογο τον σύλλογο κατοίκων , ανοιχτό και χωρίς προκαταλήψεις αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θεσμικούς παράγοντες ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη και εφικτή πολιτική για τα ναρκωτικά και τους χρήστες . Η συμμετοχή μας στην διαμόρφωση , τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υπηρεσιών που απευθύνονται σε εμας  προτείνετε  απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , το γραφείο για τα ναρκωτικά του ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όποιες χώρες έχει συμβεί έχει φέρει ευεργετικά αποτελέσματα για την αρμονία και την ισορροπία της ευρύτερης κοινότητας    Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι γιατί είμαστε οι άμεσα θιγόμενοι  και γνωρίζουμε τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ_PeerNUPS

peernups@gmail.com

 

https://www.facebook.com/drug.peers.net

https://www.facebook.com/drug.peers.net/posts/3545949032181961




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.